May 15, 2015

Berita Gembira :)

Assalamualaikum...


Tak tahu macam mana nak mulakan ayat....macam banyak sangat nak cerita...haha~  kita straight to the point je lah kot? ai is tak pandai bermadah....ecece  :p


 Syukur Alhamdulillah aku diberi peluang kedua untuk memikul amanah Allah paling hebat...bakal bertambah lagi ahli dalam keluarga kecilku... (♥_♥)


yang duk teka² aku peknen tu tahniahhhh!! tekaan korang tepat sekaliiii! hahaha~  pasni teka gender baby pulak....ehh! :p


Pregnant kali ni agak gelojoh...i mean cara aku detect aku peknen....hahaha~  dulu masa peknen Zafirah lampi manjang....dah 4 bulan baru sedar ada 'manusia' dalam rahim....lolz~   kali ni period lewat 2 minggu terus terjah farmasi beli UPT...esok paginya tu terus check...debar jugak la sebab macam tak pasti sangat ye ke ni, yeke ni?? sekali tengok result double line....pastu macam tak sure lagi...check lagi sekali....nasib la dalam pek tu memang ada 2 stripes...dua² haku guna....kahkah~   Alhamdulillah dua² pun double line...


Masa ni dak encem sedap mentido....laju² aku kejutkan dia untuk tengok result...dia sengih² tapi blur...bila dah siang dia macam percaya tak percaya....boleh dia cakap, "kencing kotor kot??"...kau ghase??! -.-'


Tapi kitorang tak terus pi klinik untuk scan ke apa....sebab macam baru je lagi...aku pun memang ingat tarikh last peot....bila kira² baru sebulan gitu...kalau scan pun bukan nampak apa...so relek dulu....sementara nak tunggu masa untuk scan tu mengadap je lah aku dengar statement dak encem, "jangan konfiden sangat...relek² je dulu..."  eh dah double line tu memang kena konfiden lahhhh...grrr~


 Terus install apps ni...haha dulu time Zafirah tak pakai android...takde pun apps² macam ni...now eksaited laa kannn tengok orang lain guna apps² macam ni eh iols pun nak jugakkkkk  ^_^


dannnnn selepas sebulan check UPT aku paksa gak dak encem pi klinik untuk scan....pi klinik biasa kat depan rumah je...Lita Alis kot...ke Lisa Alis...klinik adik beradik...satu klinik perubatan, satu lagi buat dentist...nice sangat! dapat la tengok khalifah Allah in my tummy....masyaAllah....bergenang air mata! walaupun dah kali kedua....tapi mungkin sebab jarak 3 tahun antara anak pertama....so keterujaan tu sama je macam scan anak pertama....terharu, syahdu syahdan....respon dak encem macam biasa 'unik' sikit, "so betul la peknen eh doktor??"  tampar nak??


Petang tu lepas amek Zafirah dari taska terus tunjuk gambar adik dia....kemain seronok dia walaupun dia tak paham apa pun gambar scan tu....kahkah~


"adik aimy ke mama??"

"haa laa...nampak tak kecikkkkk je adik tu....saiz kacang putih je....nanti dia dah besar baru dia boleh keluar jumpa aimy"


^_^


Balik rumah tunjuk gambar scan kat mak pulak....mak aku blur... 

"ni scan bila punya??"

"hari ni lah mak....yang terbaru..."

"awak....ni ke??"

"haa laa makkkk! 2 bulan dahhh..."


kahkah sabo je ler mak ni... :p


Ada jugak orang tanya macam mana tahu peknen?? ekceli sangat berbeza dengan simptom time Zafirah dulu....dulu aku still datang peot, tapi tak keluar darah...dia keluar coklat²....kejap je dalam 2-3 hari pastu stop...dalam sebulan 2 kali kena camtu....


Kali ni aku tak datang peot langsung! tapi aku sakit pinggang, sakit perut macam kena senggugut...siap migrain bagai...tapi idak pulak period...sakit je lebey...hahaha~  last² opismet aku suruh gak beli UPT...kot result negatif boleh la jumpa doktor sebab penyakit lain pulak kee....nasib result positif...Alhamdulillah...


Now kandungan dah 4 bulan....dalam 15 weeks gitu....Alhamdulillah takde mabuk²....elok je berjalan sakan kat London kan....dukung Zafirah still larat lagi...kadang² rasa nak patah jugak pinggang bila dukung dia....tapi gagahkan jugak sebab kang perut dah memboyot susah pulak nak dukung² dia...sian kaklong tu...hihi~


Mengidam tu ada....tak sure lah bebetul ngidam ke atau mengada je lebih....pantang nampak orang share gambar makanan yang tu jugak lah aku nak makan....kalau bagi makanan selain yang aku teringin tu memang tekak tak boleh nak telan! tenkiu papa layankan je tekak bini peknen....bila lagi nak ngengada dengan somi kannnnn....bahaha~   eh dak encem pun mengidam...!! dari awal peknen sampai sekarang dia addicted gilerr dengan jagung bakar! rajin betul kitorang pi pasar malam sekarang semata nak cari jagung bakar....kalau tak dapat mula la frust menonggeng...hahaha~


erm apa lagi ek nak cerita?? tu je kot....korang doakan lah aku and baby sihat walafiat, sempurna sifat dan dipermudahkan urusan sepanjang peknen sampai lah bersalin nanti....insyaAllah  :)





Terima kasih sudi membaca!

36 comments:

Afidah Azmi said...

tahniah...syoknyer petnen...

Afidah Azmi said...

tahniah...syoknyer petnen...

Chekgu Azrine said...

Tahniah sis..
Bestnya zafirah nk dpt adik dah...

ieza ashaari said...

Tahniah. Mungkin lelaki. Eh! Dah teka plak.

Azariah Kamis said...

tahniah... :)

Syuhadah Razali | Lifestyle . Family . Food said...

tahniah kak yana... kita sama.. zafirah lahir tahun sama asyraaf.. yang ni pon sama juga..3 tahun juga kita family planning..:)

Nurzakiah Hanum said...

tahniah :)

Mek Onie said...

TAHNIAH KAK YANA :D

Hamelia Hamid said...

tahniah yana!

Linda said...

tahniahh Yana :)

CikNaa said...

tahniah yana!

Rozita said...

tahniah yana.. bapak zafirah tu bukan ngandung gak ke? tu pasal ngidam gak.. hehe... good luck ok..semoga dpt baby comel dan sihat nanti...take care..

Fazleyatul Aini said...

congrats babe !

eima said...

yeay tahniah yana .... betui sangkaan aku bila ko dah jarang update blog ...sbb itu simpton ibu mengandung kah kah kah ....

aku doakan dipermudahkan dan sihat hingga selamat melahirkan.....

Liyana said...

Tahniah beb. Sama la due kita nanti haha

Puteri Beribiru said...

congratulations kak yana!!
i knew it...!! hari tu tengok satu post akak pasal nak galakkan anak berkongsi tu..dah teka tapi segan la nak tanya..
sekarang dah diakui oleh tuan punya badan..wahhh..
i am so happy for you kakak..!!
kak, nak mintak tolong please....
doakan kite nanti kawen dapat zuriat jugak,,satu pun jadilaaaaa..huuu~

mrs kayrul said...

tahniah yana...akhirnya zafirah dah dpt title kak long

azizah green line said...

alhamdulillah tahniah kak yana. 4bulan dah..tgk kak g landon tu xnampak pun macam preggy...

jaga diri ye

Ros Anis Rusli said...

tahniah beb!

mOoN IzzaN said...

Tahniah yana..! Take cre..

hafza said...

Tahniah Yana. Akak sedang menunggu citer2 dari London, bila nak sambung?

safurara said...

i vangga sbb dh tau awal2.hahaha tp again! tahniah again kak!

Effy Fazira said...

Tahniah puan

Mama Kembar 3 said...

congrats yana! moga mummy & baby sihat always

Diana Rashid said...

Tahniah yana..nak jadi kakak dah zafirah ye..lepas ni kena rajin update pasal perut pulak la ye..ok la tu..tak de la update 2 hari sekali dah..heheheh

hazman fadzil said...

TAHNIAH yea mak buyung.... tapi ko kena teruskan la citer pasal trip LONDON yea.... plssss

Yan Ty said...

Alhamdulillah.... TAHNIAH Sis Yana & Bro Ujang!!!! Do take care ye

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Tahniah kak :)

ida said...

tahniah, semoga saya menyusul pula slps ni. anak sy muda skit jer dr zafirah.

Ddila said...

Masa dapat tahu pregnant suami pun macam tu jugak, cakap tak payah la nak over excited sangat...sedey jgk.Biasalah lelaki tak sensitif sangat.. btw tahniah!!

misz sheyla said...

tahniah.... jage diri mommy...

Fai Nardir said...

dah lama tak jengah sini, tau2 je akak dah pregnant... congrats kak..

ezan idma said...

alhamdulillah. congrats sis

mas saari said...

tahniah yana.. happy akak dengar kawan2 peknen
ni yang nak peknen lagi ni.. heheheee

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assaam yana,
congratz uols :)

adianiez AIDA said...

tahniah.
aida doakan semua brjalan dgn sempurna hingga saat melahirkan.
in shaa Alah.
jaga kesihatan ye :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015