Dec 20, 2017

Wisata Pule Payung, Yogyakarta

Assalamualaikum...


Sorry ye lambat update. Idea nak menaip tak keluar pulak πŸ˜‚


Oke sambungan hari yang kitorang sampai Yogja, memang terus pi berjalan. Style company trip aku ni free and easy. Buat hal masing², kecuali company dinner baru gather ramai². Jangan tanya lah kenapa macam tu. Aku pun tak tahu. haha~


Rasanya 2 bulan sebelum trip aku dah prepare itinerary. First time lah aku prepare itinerary tu pun mintak sample dari the famous Malaysian travel blogger. Eh siapa lagi kalau bukan pejal predley πŸ˜œ  thanks pejal!


Banyak kali jugak bertukar² sebab nak adapt dengan company dinner and kena pilih bebetul lokasi yang sesuai bawak bebudak. Kalau korang baca mana² blog yang bercerita pasal Yogja rasanya takde lagi yang hangkut kids. Mungkin aku jadi blogger pertama lah update trip to Yogja with kids. wohoaa!😁


Dalam plan asal, lepas dah setel check-in hotel, kitorang nak ke Kalibiru. Tapi supir bawak kitorang pi Pule Payung. Kawasan baru katanya, belum launching lagi. Spot bergambar pun lebih kurang macam Kalibiru jugak katanya. Jalan masuk pun senang boleh bawak jeep, kalau Kalibiru dia kena stop kat jalan masuk and kau kena menapak naik bukit yang agak curam sejauh 300 meter gitu. Dengan 2 orang tentera ni lagi. pfft! Takpe lah. Kita pi tempat yang senang nak angkut bebudak je. hihi~


Perjalanan dari hotel ke jalan masuk wisata dalam sejam gitu.


Sampai satu kawasan, kau kena sewa jeep. Ada supir yang masuk je dengan kereta dorang tu. Tapi supir yang kitorang hired hari tu takut nak bawak masuk kereta dia. Jalan berbukit² and agak curam, risau kereta rosak kot. Sewa jeep dalam idr400.000 πŸ™„


Ayah bayar! kahkah~  Zafirah paling eksaited. Pengalaman pertama dia naik jeep masuk hutan! yeahh! Zafran? herm penakut pulak teruna tu πŸ˜‘



Jauh jugak lah perjalanan nak sampai ke puncak Pule Payung tu. Dalam 15 minit jugak naik jeep. pheww~


 Kaunter tiket. Masa kitorang sampai dah petang, pukul 4pm gitu kot. Pukul 6pm tempat ni dah tutup. Ke 5.30pm? Tak ingat dah. haha~   6pm tu dah nak Maghrib tau kat sini. Dah la kawasan hutan. Seram sejuk mak naik jeep redah hutan Maghrib² tu πŸ˜‚


Luas gilaaaa kawasan ni rupanya. Tapi kitorang tak study pun tempat² lain tu. Memang aim spot untuk bergambar je. Kalau datang bujang/backpacking oke kot nak jelajah semua tempat.


Entrance fee tak ingat berapa idr hahaha~  eh murah je tak sampai RM10 kot sorang. Pastu kena menapak sikit untuk pergi ke spot spot bergambar. Jalan nak pi setiap spot agak berbukit (curam), ada kena naik tangga. Mengah oke! Nak bergambar ke setiap spot pulak kena bayar! Dalam RM3 sorang. Kids 2 tahun je free, 4 tahun ke atas dah kena cas. Gambar pun kena bayar, singgit sekeping (softcopy). Boleh je nak guna kamera sendiri and mintak tolong pekerja situ amekkan, tapi tak banyak shots and kualiti gambar gitu² je.


Eh bayar je lah. Anggap lah duit tu untuk dorang maintenance tempat tu bagi cantik, bersih. Gambar² dorang amek pun cantik². Baloi lah harga singgit tuπŸ‘


Nah aku tunjuk gambar² yang diambil oleh official photographer.


Zafirah gayat! Belum apa² dah meraung gayat. Rosak gambar. Ingat senang ke nak sampai sini?πŸ˜‘   Mujur Zafran tak faham lagi erti gayat. Kau suruh dia meniti tepi² tebing tu pun dia relek je. haha~


Segala posing yang kitorang buat ni photographer yang ajar kan tau. Korang ingat aku reti sangat berposing ala ala model instagram gini?😝


Bawah ni pulak gambar dari camera Sony mak aku. Ce compare.


Baloi kan bayar photographer? πŸ˜œ


Ni pulak kat 2nd spot. Lepas bayar baru dorang bagi kau naik atas. Spot ni kena pakai harness sebab sangat tinggi dan platform yang agak kecik. Aku naik bertiga dengan laki and ayah aku. Mak aku takmo naik. So dia jaga anak² aku kat bawah. kiki~


You jump, I jump!😝


Cun sangat buat profile picture!😍


Ayah memang suka selfie😝


Last spot kitorang pi kat tempat basikal. Macam kau naik basikal atas awan lah gituu. Tapi aku tak naik. Tak sanggup pulak rasa. So ayah and laki je naik. haha~


Ini bukan fake. Ini REAL! Tak caya pi tengok IG Ujang9897 ada dia letak video naik menatang ni. Gayat oke gayatttt.


Kat kawasan basikal ni jugak ada sediakan toilet and surau. Rasanya telekung tak disediakan. Mostly surau yang aku jumpa memang tak sediakan telekung. Bawak je lah sesiap atau pakai je pakaian patuh syariah senang solat di mana². hihi~


3 spot je lah yang kitorang pi. Rasanya ada dalam 4-5 spot je kot untuk bergambar. haha~  3 spot ni je yang paling best! Lelain tu macam biasa² je. kiki~


Dah puas bergambar, jom balik! Dalam 2 jam spend masa kat sini. oke la puas hati. Aku tukar duk seat depan pulak. Sakit pinggang oii duk belakang tu. Dah la jalan berbatu², bergegar². Tak larat ahh!


On the way turun bawah mintak jeep berhenti jap kat jalan masuk Kalibiru. Ye satu kawasan je Kalibiru dengan Pule Payung. Cuma Pule Payung tu naik jauh ke atas lagi. Nampak jalan bukit curam tu? Katanya jeep tak boleh naik so dorang akan berhenti luar tu je (tempat aku amek gambar tu). Menapak lah kau panjat bukit sejauh 300 meter. Mekaseh lah sebab tak bawak kitorang pi Kalibiru. hahaha~


On the way balik hotel kitorang singgah dinner kat mana tah. Tak payah la tahu sebab food kureng enak. Sampai hotel dalam pukul 9pm gitu kot. Mandi manda, solat and terus rebahhh! Anak² pun sama pengsan semuanya. haha~


Till next entry, tata!





p/s: Kalibiru bermaksud Sungai Biru. Kali = Sungai.



Terima kasih sudi membaca!

5 comments:

Emarieys said...

tak ketar ke kepala lutut berdiri tempat tinggi open camtu...tapi nice view.

Sue Izza said...

ni kalau bawa eddy sumpah semua tu dia tak naik,gayat ya ampunnnn hahahaha

Dhiera nadhirah said...

yogja ni selalu orang kata ta sesuai bawak kids. daebak!!

Loviey_Fiey said...

kak nak Tanya, memang option nak naik ke pule paying tu naik jeep je ke? Ojek ada tak? saya pergi ke jogja bulan 2 dan nak masukkan dalam itinerary. Btw sy travel bersama emak dan anak 6 tahun dan baby. sebab saya je yg beria nak try speda udara tu, mungkin sy sorg masuk

Yana MIB said...

Ada ojek..sebab tgk youtube ramai naik ojek...harga xpasti..akk mmg pilih jeep sebab ramai kan :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015