May 7, 2019

Adik Baby Warded Kali ke-4

Assalamualaikum...


22 FEBRUARY 2019:
Datang lagi semput adik baby. Macam biasa, punca selsema. Ada la tu berjangkit kat mana². *sigh*


Daripada selsema, membawa ke batuk. Suhu badan pun tinggi, terus attack peparu. Nafas jadi laju sekelip mata je.


Macam biasa bawak pergi klinik As-Salam. Ni je kot klinik yang bukak 24 jam kat Bangi. More, guna panel laki. ngee~


2 kali neb, tak jugak elok. Doktor bagi surat refer hospital terus! *mamapasrah*


Alhamdulillah kali ni tak lama pun tunggu kat emergency. Kitorang pergi waktu siang. Tengah hari tak silap. Lagipun rekod baby memang semua kat situ. Takyah susah² dorang nak tanya macam². hahaha~


Redho je dia. Macam dah faham situasi duduk wad. Tapi masa kat emergency melalak meraung jugak lah. Dia dah fobia tengok doktor and nurses. Nak check BP pun melalak macam kena histeria T__T


3 hari pertama, progress so-so je. Walaupun pindah wad lain yang biasa², nafas tetap laju, so doktor tetap bagi neb 4 jam sekali. Hari ke-3 ni turn laki jaga waktu siang. Aku pergi kerja. Memang gitu lah pun rutin kitorang tiap hari, bergilir duk hospital.


Sebelum tengah hari tiba² laki wasap, baby demam panas, 39 degrees, nafas makin laju. Allahu, tak tenteram dah aku buat kerja kat ofis. Terus bagitau HR nak half day je hari tu. Baby makin teruk T__T  Rezeki aku kerja kat company yang tak berkira sangat nak cuti or EL banyak kali. Bukan sesaja nak EL. Dorang pun tau condition adik baby. Ada setengah company, banyak kali cuti mula la HR perli, apesal anak asyik sakit je? LoL bukan kau jaga pun. Sibuk je.


Sampai hospital, adik baby dah pindah wad KRITIKAL! yaa kritikal! Mak mana tak sedih hoii tengok anak sakit? Aku nangis jugak la masa kat opis. Sampai hospital tak nangis. Takkan nak nangis depan baby? Lagi murung dia kang. lolz~


Tube O2 dah ganti dengan yang lebih BESAR! Neb setiap JAM! Ada wayar untuk check O2 and BP lekat kat kaki dia tu.


Ni la mesin O2 tu. Tak ingat pulak berapa bacaan dia tapi agak tinggi la dia bagi O2 kat baby. iskk~


Sepanjang duk hospital, sangat senang sebenarnya jaga adik baby. Sebab dia SANGAT BAIK dan sangat behave! Sikit pun tak merengek, meraung, melalak. Dia menangis kalau nak tidur, nak susu & lapar. Normal budak lah kan. Aku nak pergi toilet and solat kat surau pun boleh je tinggal dia kat katil sorang². Aku bukak semua tirai, dia tengok la orang keliling. Tak nangis pun kena tinggal. Kadang aku mintak katil sebelah tengok² kan dia. As long puting elok melekat kat mulut, dia oke. Good boy sangat!


5 hari duk wad kritikal, NO PROGRESS. Kalau ada pun SLOW namateyy! Susah hati gila aku masa ni. Macam² cara doktor cuba diagnose adik. Try neb hourly, tak jalan, dorang bagi neb kuat sikit (Comvivent + ventolin), tak jalan jugak! Last² masukkan ubat neb tu thru drip. Masuk dalam darah terus. Doktor cakap kalau cara tu tak jalan jugak kena masuk NICU. Allahu tak tahu macam mana nak cakap perasaan aku masa ni T__T


Syukur jugak ada sepupu doktor. Dia suruh tanya hospital untuk buat blood culture untuk tahu bakteria apa yang serang baby. Lepas 5 hari baru boleh tau result. Korang boleh google je kot blood culture tu apa. Kalau anak sakit lama sangat biasa hospital memang akan buat test tu. Kalau dorang tak buat, korang request lah! Duk sepital gomen, gomen bayar lab test. haha~


Alhamdulillah, after 5 days, doktor cakap takde bakteria/virus yang membiak dalam darah adik baby. Maknanya virus tu tak masuk dalam darah, cuma attack peparu je. Oke boleh lega. huhu~


Yang ubat neb masuk drip tu pun doktor bagi sampai 5 hari. Mula² bagi 2ml per hour kot. Alhamdulillah adik respon baik dengan cara tu. Then doktor kurang kan dos jadi 1.5ml, 1ml, sampai lah doktor puas hati dengan progress adik baby (nafas dah kurang laju). Lega gila bila diagnose berjaya! Takyah masuk NICU yay!


Hari ke-7 kat hospital, kitorang mintak izin kat nurse nak bawak masuk abang, kakak tengok adik. Dorang dah rindu adik. wuwu~ Zafirah tu sentimental gila oke. Malam² nangis rindu adik. Ni lepas jumpa adik pun nangis. Sayang sampai syurga tau!!


Dan sebenarnya adik pun rinduuuu kaklong, abang ngah. Cuma dia tak pandai cakap je lagi T___T


Masa ni baby makin sihat. Tunggu masa nak bukak tube O2 tu. Takyah pakai tube dah. Neb dah kurang jadi 4 jam sekali. Dah boleh pindah wad biasa. Syukur ya Allah!


Lepas cabut tube O2, mama struggle nak bukak selotep tu pulakk T___T  Actually tape transparent ni elakkan pipi baby merah². Kalau sebelum ni pakai tape biasa tu, lepas discharge habis merah² pipi baby. Seminggu jugak nak hilang kesan merah tu. Tapi tape transparent ni memang takde kesan merah kat pipi. yayy!


Kena bukak sikit². haha~  Memang aku letak air pun untuk bukak tu. Tapi still pedih tau. Kena slow².


Makanan sepanjang duk wad. haha! 3 hari pertama oke lagi makan food hospital. Sedap memang sedap. Tapi dah lepas 5 hari tu muak jugak lah. lol~  Laki aku sampai order KFC delivery 😜


Hari ke-10, adik baby dah boleh pindah wad tingkat 6B. Haa ni maknanya nak dekat discharge lah ni. Adik dah takde  pakai drip apa², neb 6 jam sekali. Tinggal antibiotik je lah nak habiskan circle.


'Toys" baru adik. Yang oren tu kena bagi daily (pagi & malam), biru tu bila² perlu. Gomen sponsor ubat tu je tau, aero chamber tu kena beliiii. RM90! Tapi aku tengok Shopee jual RM50+ jurr. Dem! Kena game dengan hospital. LOL!


Gitu haa cara guna dia. Sebab dia baby kan, dia tak reti nak sedut direct inhaler tu. Tu kena guna aero chamber.


Jaga adik masa dah sihat lagi penat wakk. Dia melasak non stop! T__T  Lemau gila badan memasing. Memang tak sabar sangat tunggu discharge. Doktor suruh habiskan circle antibiotik jugak baru dia bagi keluar. Makanya hari ke-11 lah baru adik boleh balik.


HOME SWEET HOME! Happy sangat adik dah balik rumah. hihi~


Setakat hari ni, umur adik pun dah setahun. Kira dah 2 bulan lebih adik tak masuk hospital. Ada je dia selsema, demam and batuk on-off. Tapi TERKAWAL! Memang inhaler tu membantu sangat. Bila nafas dia laju kitorang cepat² bawak pergi klinik untuk amek neb. Pernah jugak la doktor klinik suruh refer hospital sebab dah 2x neb tak elok sangat. Dah siap buat surat pun, tapi kitorang malas pergi hospital. Takat regular neb kitorang sanggup berulang pergi klinik. Bukan jauh pun. Daripada melanguk kat emergency, pastu tak masuk wad. Buang masa. hihi


Doakan adik baby terus sihat ye korang! 💕





p/s: banyak cerita, tapi malas nak menaip. haihh



Terima kasih sudi membaca!

4 comments:

Barracuda Essen said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anum said...

semoga cepat sembuh

Umi Nazrah said...

kami doakan agar adik sembuh dan sihat seperti sediakala. boleh main2 happy dengan kakak abang. inshaAllah aamiin ^_^

Blog AzlindaAlin Bicara Mummy said...

Aminnn Moga cpt sihat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015