Sep 9, 2016

Hampir Kena Saman!

Assalamualaikum...


Siapa yang follow IG and FB aku tau la kan pasal cerita ni...tapi nak jugak update kat blog! boleh cerita panjang lebau...ngee πŸ˜ 


Alkisahnya Rabu lepas, aku ada event kat area Damansara...habis event dalam pukul 2pm gitu....terus shoot balik rumah je lepas event...penat! sebab pagi tu jem ya ampun teruk gila! EVERYWHERE JEM!! aku keluar rumah pukul 8.30am...silap tak bukak waze sebelum keluar rumah...dah masuk highway PLUS baru bukak waze...sekali stuck kat tol sg. besi...dem! event start pukul 10am tapi aku sampai lewat....ramai jugak lah yang lewat so dorang extend pukul 10.30am baru start...ffuhh selamat! tapi bad review lah untuk client kan sampai lewat....haihh~  ampun!πŸ™   won't happen again...pomish!


On the way balik tu lalu Penchala Link....macam biasa aku akan on Waze walaupun dah beratus kali lalu jalan tu...macam tak konfiden dengan diri sendiri....dah la suka berangan dalam kereta...terlajak simpang kang jauh oii nak u-turn...huhu


Masa lalu kat one of the bridge ni waze dah sebut, "police traffic ahead"...lebih kurang gitu la warning dari waze...tapi makin kuat aku tekan minyak siap tukar lane dari lane tengah ke lane kanan...yelah biasanya waze ni kalau polis duk tahan orang kat emergency lane pun dia warning jugak...so tak bajet la kali ni maksud dia SPEED TRAP!! grr


Elok je aku tukar lane kanan, nampak pak polis mencangkung pegang kamera teropong straight ke kereta aku!! time tu tak tahu nak respon macam mana...rasa macam nak buat peace pun ada...ehh! πŸ˜
nak tukar lane ke tengah balik dah tak sempat...lagipun ada kereta lain sebelah aku...terkedu gak laa nampak speed trap kan....tu lah derhaka lagi cakap waze...! memang pasrah je la dapat surat saman lepas ni


Sekali dalam 2km lepas speed trap, sebelum lalu terowong, ada road block! kereta aku kena tahan....pulakkk!! saman terus ke??? ingat kan bagi surat ke rumah wehhh!! T__T


oke bajet cool....berhenti je lah....dalam hati baca bismillah banyak²...aku memang bersedia dah terima tiket saman....haha~  serius weh...pasrah gila dah time ni....saman pun saman laa...hahaha~


Aku bukak tingkap....bagi salam...senyum...padahal cuak gak ni...kahkah~  

"nak pergi mana?"

"nak balik rumah...ada event kat belakang sana tadi..."

"ooo.."


pastu aku pandang dia....blur....


"nak lesen eh??"

First time kot kena saman...mana la terfikir nak kena standby lesen ke hape! hahahaha


Then dia jawab..."takpe lah....lain kali follow had laju 80 km/j je oke"


Tapi aku teruskan jugak amek walllet dari handbag untuk keluarkan lesen...masa keluarkan wallet ni baruuuuu teringat lesen aku dah matiiiiii!!! ohemjeee matilanakkk saman berganda²!!! T__T


Then aku toleh balik ke polis tu...dia dah berdiri jauh sikit dari kereta aku mengadap highway....dia pandang aku and dia cakap,

"JALAN JE TERUS!"


Ya Allah kau tahu tak perasaan lega masa tu macam mana???!!!!! Zafirah kat sebelah lagi blur...macam² soalan dia tanya..."nape polis tahan mama??", "polis cakap apa??"


paling best soalan dia, "polis tu kawan mama ke??"


HAHAHAHAHAHA~


Mekasehhh bebanyak encik polis! bagusnya polis trafik kat Malaysia ni ada BUDI BICARA...polis negara luar tak pasti pulak....tak pernah lagi kena saman kat negara orang...ngee~


Alhamdulillah...semoga segala urusan polis yang tolong aku tu dipermudahkan...amin


Sampai Bangi, balik rumah, solat Zuhur, freshened up sikit...letih sangat rasanya....dengan Zafirah mentido...dalam pukul 3.30pm gitu kejutkan Zafirah, ajak pi Pos Malaysia...nak renew lesen....asyik bertangguh je, ni dah alang² cuti baik selesai kan terus!


 dah lama oiii lesen mati T__T


"mama, lesen mati tu macam mana??"

soalan SPM pun tak susah macam ni nak oiii!! πŸ€”


Aku memang renew untuk 5 tahun...sebab malas nak pi pejabat pos banyak kali...hihi~  dah kata 5 tahun sekali baru pi pejabat pos, hari tu aku blur nak amek nombor macam mana, nak pi kaunter mana....adoii~  mujur lah ai cekap *ecece*  aku baca je details instruction yang dorang lekat kat dinding...aku amek nombor under JPJ...


Sampai kaunter bagitau nak renew lesen untuk 5 tahun...akak tu kata kena bayar RM150++....check wallet, takde cash pulekk! hahaha apalah nasib! dah la tak boleh guna debit kad....CASH ONLY! adoii tahun 2016 dah ni orang tak simpan cash lah! semua swipe jeeee...more convenience tau! hurmm


Then aku tanya la minimum year renew berapa tahun?? dia kata 2 tahun....kalau 2 tahun RM50++...check wallet, ada RM20++ je...KAHKAH


Mujur jugak belakang pos malaysia ada Maybank...pi la withdraw duit dulu...lepas withdraw terus pi kaunter tadi balik...kebetulan tak ramai sangat orang yang berurusan macam aku...so takde la kena tunggu lama...


lesen baru...holohh holohh! aku tetap renew untuk 5 tahun! haha~  semoga lagi 5 tahun aku tak lupa untuk renew dan semoga pos Malaysia dah boleh bayar guna debit kad...amin~


k tu je nak cerita...


tata!












IKLAN:



Rahsia suami makin sayang πŸ˜

kulit berseri BEBAS JERAWAT! πŸ˜

EPHYRA SKIN NANO ADVANCED REPAIR SERUM, RM68

Kelebihan Ephyra Skin Nano Advanced Repair Serum ~
πŸ’• Pudarkan jeragat degil
πŸ’• Kecutkan jerawat
πŸ’• Hilangkan parut
πŸ’• Anjalkan & tegangkan kulit wajah kendur
πŸ’• Hilangkan bintik hitam
πŸ’• Cerahkan kulit kusam
πŸ’• Baiki tona tak sekata

πŸ€” Hanya sekali sapuan pada wajah ~> nampak terus kesan kulit jadi tegang & fresh + GLOWING!! .
πŸ€” CEPAT MERESAP + TIDAK BERMINYAK dengan teknologi Nano yang dipatentkan dari Swiss
πŸ€” Gabungan Arbutin + Glutathione + Vitamin C + Pure Vitamin E + Willowbark yang sememangnya memberi kuasa maksimum pencerahan kulit secara selamat dan berkesan seawal 7-14 hari.



READY STOCK YE KORANG!

More, ada FREE GIFT menarik sementara stok masih ada! πŸ˜˜




Terima kasih sudi membaca!

7 comments:

idzwa kamaruddin said...

kehkehkehkeh...nasib baik uuuuu kalau tak suruh je ujang bayar..ehhh..kekeke..

eima said...

hahaha seb baik abang polis mood baik .... ko org pertama dia tahan kot ....

Mila Ahmad said...

cerita hampir2 kena saman tu nervous sgt lah...

Mama Kembar 3 said...

Hahahaha mcm mcm! Nsb baik lah abam polis tu kawan mama eh? Hahahaha

athirah hassin said...

Xpe minta ujang bayo.. Kikiki

Juls Julie80 said...

kalau kene saman..x pasal2 melayang2 duit tu terbang di awangan..ekekek

Azey Ariez said...

naib baik tak kene samannn ! nak keluar jgk jantung tau kalau kene cemni hehee.

oh btw, azey dah follow sini :)

http://thecyclazey.blogspot.my/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015