Dec 8, 2016

Trip to Genting Highland #Day 2

Assalamualaikum...


oke sambungan entry genting...mahap lah delay sampai 2 hari....dapat MC 2 hari....anak beranak tak sihat...duk rumah memang tak dan nak update blog...anak kacauuuu....huhu~


Alkisahnya di hari ke-2...kitorang terus check-out je...since aku tak beli pakej breakfast, so makan je bekal roti...aku bawak sesiap Gardenia and Nutella...makan dalam bilik je...haha~   hidung berair lagi pagi tu...tapi takde la terbersin² macam waktu malam....cuma berair and tak sedap badan je...


Check-out time pukul 11am....try call receptionist untuk lewatkan sikit waktu check-out tapi tak dapat call pulak! adehh~  fine! check-out je lah tepat kul 11am...bukan makna kau keluar bilik pukul 11am tau! tapi kau drop kunci kat kaunter / mesin kul 11am! gitu lah yang aku paham T&C hotel...huhu~


Lepas drop kunci kat kaunter, letak luggage semua dalam kereta...pastu cari kedai makan....mana cukup makan roti je kannnn....dah la cuaca sejuk....lagi cepat laparrrr...😁


makan untuk dua orang...sorang nasi lemak rendang daging, sorang nasi lemak ayam...total damage RM45+!!!! πŸ˜±


Jangan 'convert' kata dak encem...kita ikut 'currency' Genting, bukan 'currency' KL! bahaha~  lebiu papa! kenyanggggg kami makan...Alhamdulillah...


Bila perut memasing dah kenyang, kitorang terus cari kaunter kabel car...rasanya seumur hidup aku tak pernah kot naik cable car Genting ni....rasa nya lahhh...sebab takde dalam memori kepala aku pun! hahaha~  jom lah naik...saja bagi anak² seronok...eh mama pun seronokkkk! πŸ˜


jauh jugak menapak nak ke cable car...sampai tertido dak Zafran....cuaca sejuk pulak tu kan...lagi syok dia tidur...kaklong tu memang susah nak tidur bila berjalan²...dia takmo terlepas benda² best! haha~


 yeyy dah sampai....


kitorang beli tiket 2 hala x 3! babies je FOC...toddler kena bayar ye...full amount lak tu...sekali sekala kannn...ngee~


Zafirah nak cable car kaler merah...so kitorang tunggu car kaler merah datang baru naik....mujur tak ramai sangat orang...boleh la nak pilih² warna kegemaran pulak kannnn....pastu kang kejap² bertukar pulak nak kaler oren lah, pink lah...ehh cakap bebetul nak kaler apa??? kang main naik je kang bising lak dia tak ikut kaler pilihan...grrr~


akhirnya naik cable car kaler pink! haha~  kemain senyum lebau! takmo gayat² haaa~


😍😍


Masa turun Zafran mentido sepanjang perjalanan....boleh tahan lama perjalanan naik cable car (one-way)....dalam 20 minit kot....sampai habis lah perasaan gayat...sebab duk tunggu bila nak sampai niiiiii....bahahaha~   tapi worth it laa bayar harga gitu dengan masa yang kitorang spend dalam cable car tu kan....korang kena tryyyy....at least sekali seumur hidup! haha~


Jangan tanya nape tak naik cable car transparent yang baru tu....TAK BUKAK LAGI oii!! kalau dah bukak memang lama dah naik...πŸ™„


Sampai je bawah, kitorang jenjalan kejap dalam mall tu....erm takde apa pun...tu tak amek gambar tu...kahkah~  dalam 10 minit je kot lepak mall bawah tu...beli air mineral sebab harga air kat belah bawah ni murah sikit dari atas puncak...paham?? ngee~


on the way naik atas, baru lahhh dak Zafran bangun tidur! haa kemain lama mentido dalam pelukan papa...selesa nau ye?? πŸ˜


Then, terjah bahagian arcade pulak...acah² main je...free! lol~


beria sangat dia punya acah² πŸ˜


kepada yang tertanya² tu...ni haa outdoor theme park yang under renovation tu...apa pun tak naik lagi! kahkah~


Lama jugak lepak arcade...almost sejam jugak...sebab menunggu kawan dak encem...dia nak belanja makan...dari hari sebelum lagi dia nak belanja makan tapi masa dia ajak kitorang baru lepas makan! haha~  tu yang postponed sampai day-2...eh rezeki jangan ditolak...'currency' Genting kan lain machiam sikit rate dia....so bila orang nak belanja tu mari lah tadah perut luas²...bahaha~


dia belanja lunch kat Lobby Cafe...memang kat area lobi hotel First World pun cafe ni....specialties is kari kepala ikan! ohmaii menariknya! tapi dak encem tak makan seafood...sayang la nak order sebab semangkuk kari tu boleh makan untuk 2-3 orang...besar wooo...krem pulak perut aku kalau nak belasah sorang...huu~  takmo tamak²...anggap je takde rezeki nak merasa kari kepala ikan Genting Highlands...huhu~


So kitorang order lauk biasa² je lahh...nasi campur sini jual secara set...maksudnya nasi and 3 jenis lauk...harga dalam RM18+ gitu....kalau kau amek 2 lauk pun harga sama....baik kau amek je 3 lauk...haa paham? yang kari kepala ikan tu semangkuk RM45 gitu....wohoaa! air pulak aku amek kopi panas, dak encem amek air tin and sebotol mineral....air je almost RM10 kot sebotol..tak perasan lak....


ni lahh rupa set nasi campur tu...yang ada udang tu aku punya...hihi~  eh tak banyak pun sebenarnya portion dia...licin je aku makan....bahaha~


Total damage = unknown...sebab orang belanja kannn....lupa lak nak stalk cashier masa kawan tu bayar....hahaha~   tenkiu sudi belanja kitorang lunch...semoga makin murah rezeki ko sekeluarga...amin..


Perut dah kenyang, moh la balik ke pangkal jalan...


anak² dah pandai layan mama selfie! muahaha~


saja berenti jap amek gambar fefeeling model sendu...mujur laki mood baik nak melayan...lepas kitorang habis amek gambar ada lak kereta lain berenti...elehh tiru la tu πŸ˜


baru separuh jalan dah lena anak teruna hensem ai tuuu...holohh holohh....jangan sakit tengkuk udahh...puas dah ejas² siap letak bantal tepi tu, tetappp jugak terlentok...haha~


Before asar dah sampai rumah...mama papa pulak mentido...anak² duk main πŸ˜‘


Sekian saja cerita trip kami to Genting...saja jenjalan amek angin sejuk je...takde amek pakej naik ride apa², masuk snow world ke...takde! tunggu semuanya dah siap reno especially outdoor tuuuu...haa memang nak datang lagi...by that time Zafirah pun dah besar panjang berbaloi sikit nak angkut masuk theme park...hihi


kbai~












IKLAN:


Jom cuba!








Terima kasih sudi membaca!

4 comments:

Nurzakiah Hanum said...

bestnyaaaaaaaaaaaaaaa

Liza Licha said...

Dah lma tak pergi genting

eima said...

aku tgu looney tune tu ...thn lps kot last naik ... gitu la rupanye yana oi .. xberubah pun contructionnya .... piling bebetui2 kot tkt runtuh ...hehehe


Nadia Johari said...

kalau jalan saje2 pun best..dari terperap dekt rumah..ahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015