Jan 30, 2019

De Mata Trick Eye Museum, Yogyakarta

Assalamualaikum...


Lagi tempat menarik di Yogyakarta. Kan dah cakap ada lagi 2-3 tempat aku belum cerita. haha~  Throwback 2 tahun lepas, don't care! Janji hapdet. Eh ramai traveler refer blog aku tau. Especially those yang nak bawak kids untuk travel. Kalau aku tak habis cerita, kesian lah kan. hihi~


Oke untuk lokasi kali ni, masih lagi dalam hari ke-3. Kalau korang tengok balik entry itinerary Jogja, tengok yang day 3 tu, pack namateyy.


Plan asal, lepas balik hotel takmo pergi memana dah. Kaki aku cramp dah masa ni. LOL~   Tapi parents aku ajak dinner sekali pastu mak cakap ada 3D museum. Dia nak bawak cucu² dia. Tak sampai hati sisz nak tolakkk. Ajommm! πŸ˜


 Parents aku upah supir yang sama kitorang upah masa first day sampai Jogja. Dari pagi ayah aku guna khidmat dia sebab ayah pergi main golf. So malam tu dia jugak la bawak kitorang berjalan. Actually dia pun tak tahu sangat jalan pi restoren yang mak nak pergi and 3D museum ni. Kena guna waze jugakk. Hak alahh~  Aku memang tak kenan sangat supir tu. Berkira! Ayah aku lak kemain baik bagi tips banyak². Bazir je. πŸ™„


Oke museum ni agak besar tau. Since kitorang sampai pun dah malam, so sempat visit 1 bahagian je, which is 3D museum, De Mata 1. Ada 3 jenis 3D museum, lain² tema. Aku tak ingat kitorang pergi ni tema apa. Wax museum pun ada tau!


Jemput layan gambar² kitorang dalam tu. Maaf la muka sememeh je tak sempat mandi hoii. Anak² je sempat mandi and bertukar baju. haha~   Dengan kaki sakit nya, haa kira canggih la kitorang dapat posing dengan banyakkkkk sekali! πŸ˜πŸ‘


 By the way, Zafran memang tak bagi kerjasama langsung masa ni. Kerja dia spoil gambar orang πŸ˜‘  Dia tak mengamuk or tantrum. Tapi perangai menyakat tu memang kuat, sampai sekarang oke! Sambil sengih² je dia pedajal gambar orang. So memang takde gambar yang helok dari anak nombor dua tu πŸ˜’



 Rasa nak nangis masa ni sebab sakitttt sangat nak angkat kaki tuuu T__T   Tapii demi gambar yang cantikkk sis tahannn! haa tepokkk! πŸ‘


 Salah angle amek gambar, don't care! hahaha~



 Kaklong je bagi kerjasama 200%. As usual! Dia pun penat jugak tu, tapi memang senang dengar arahan. Well done kaklong! πŸ˜˜



 Cubit nak?





Tu je lah kot yang aku boleh share. haha~  Banyak gambar lain lagi rasanya tapi mana pergi tah. Takpe lah. Yang ada ni pun dah cukup banyak.


Korang boleh refer details bawah ni pasal 3D museum ni. Harga tix semua korang refer je web dorang k πŸ‘‡

More Info:
Lokasi: XT Square, Jl. Veteran No.150-151, Pandeyan, 
Umbulharjo, Kota Yogyakarta, 
Daerah Istimewa Yogyakarta 55161, Indonesia
Website: https://dematamuseum.com/
Telefon: 0274 - 380809 | (09.00 - 17.00 WIB)
Email: museumdemata@gmail.com





Terima kasih sudi membaca!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015