Hari tu buat Cheesekut...kali ni Tiramisu pulak...mentang² nak pose ni kan....kemain seronok tangan ni mencuba resipi² dessert....takat resipi simple mampu lerr aku buat...ce kalau suruh masak nasi tomato ayam masak merah....haaa tah tahun bila nak mampu masak pun tak tauuuu....bahahaha~ :p
Resipi asal Tiramisu aku amek dari blog kak Ana....dah lama aku ngidam nak mencuba resipi Tiramisu beliau....kebetulan ada lebih cheese masa buat Cheesekut ...aku takut kalau biar cheese tu lama² dalam fridge kang busuk, berkulat...bazir je...dah la mahal seketol cheese 500gm tu...pheww~
oke stop membebel...jom cekidaut bahan² yang diperlukan! semuanya boleh didapati di Giant! takyah pi bakery shop pun bolehhhh! ^_^
- 1 biji spongecake atau apa² kek...aku guna butter kek...beli saiz kecik je sebab memang nak buat sikit....korang boleh cari kek gini kat kedai kek atau pasaraya....aku beli kat Giant je...bahagian kek²/roti² tu mesti ada....
- 200ml whipping cream
- 250g cream cheese
- serbuk koko untuk hiasan (jenama apa² pun boleh)
- 1/2 cawan gula kastor/gula halus
- 1 sudu teh serbuk nescafe
- 1 cawan air suam (untuk bancuh nescafe)
Dalam resipi asal ada tambahan 1 sudu teh esen vanilla....aku tak letak pun sebab lupa nak membeli kat kedai...belasahhh! :p
Seterusnya...jom cekidaut langkah² dan cara² membuatnya:
1. Masukkan 250g cream cheese tadi dalam satu bekas khas....kalau bancuhan korang banyak, boh lerr cream cheese tadi dalam bekas yang besar...kalau bancuhan sikit macam aku ni, guna bekas medium size pun dah memadai :)
2. Campurkan sekotak (200ml) whipping cream tadi dalam bekas yang sama...
3. Masukkan juga 1/2 cawan gula kastor...tapi aku letak tak sampai 1/2 cawan pun sebab ai is tak suka kemanisan melampau....kalau ada esen vanilla, masukkan sekali dalm bancuhan....
4. Pukul semua bahan² tadi guna mixer sampai kembang....kalau takde mixer korang boleh guna blender....
5. Seterusnya....bancuh air nescafe dalam cawan....JANGAN letak gula!
6. Lepas tu masukkan sikit demi sedikit bancuhan nescafe dalam bekas lain....senang nak melembab kan sponge cake korang tu....lembabkan gitu² je...jangan rendam pulak dalam nescafe tu....!
7. Lepas kek dah agak lembab, masukkan ia dalam acuan....aku guna cawan...sebab aku nengok kak Ana guna acuan cawan macam ohsem je....cepat terpengaruh aku ni....kekekeke~ eh lagipun senang nak ngap dalam cawan....tak payah nak potong² bagai....ngappp terus dari cawan....senangggggg! :)
8. Lepas tu amek bancuhan cheese tadi, tuangkan atas kek lembab tadi....macam atas ni...ikut suka nak letak lapisan cheese banyak mana....aku suka cheese banyak²....salah satu nikmat masak sendiri ialah kita boleh letak portion bahan tu ikut suka kita....yummeahh!! ^_^
9. Pastu ulang lerr balik step 7 dan 8 tadi...lapiskan balik dengan kek lembab tadi, pastu lapis lagi dengan bancuhan cheese....last sekali taburkan serbuk koko...SILA GUNA penapis! untuk elakkan serbuk koko berketul²....patutnya masa lapisan pertama tadi pun letak jugak serbuk koko...tapi aku lupa....so serbuk koko tu jadi toping je...haha....belasah je lah....yang penting dapat makan! :)
ecece bajet master chef sangat ler teww...puii~ :p
tak caya??
Siap print screen lagi kan....lalalala~ Alhamdulillah....1st trial terus menjadi....ni yang rasa nak buat lagi dan lagi dan lagi nih....hehe~
Selamat mencuba! babai~ (^^,)
**********************************************************************************************
IKLAN:
IKLAN:
CANTIK > SIHAT > KURUS = EPHYRA!
jom order laju²! harga kasih sayang untuk korang! ♥ ♥ ♥
Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!
mudah
ReplyDeletePandai lah yana buat....terliur habisssssss....umi QI pun x suka manis2 sgt ....nk cuba nk cuba hehhehe suka resepi simple2 mudah buat hahahha
ReplyDeleteapsal korang ni rajin sgt oiii..cheesekut la..tiramusi la huhu..nak buat! nak buat!
ReplyDeletewow ini macam sedap..
ReplyDeletecepat terpengaruh plak ika ni.
hahahahaha
ni rasa nak buat ciskut lagi ni. dorang dengar ciskut cam pelik, sekali rasa.. hahahaha mebelesss
Tiramisu! wa selaluuu buat. nak2 kalau ade org roger nak dtg rumah. mende ni la yg palingggg enang :)
ReplyDeleteok nanti nak buat!
ReplyDeletefuyooooo rajin kau nok sekarang hihi. aku yang pemalas plak sekarang muehehehe
ReplyDeletesimple tapi kena rajinkan diri baru dapat hasilnya.. kalau tak.. eemm.. telan liur jelah.. ;)
ReplyDeletecam tu je mudahnye ..aku bajet ssh gile .. hebat ko yana .. bila nk try ni ...ko mmg hebat bg resepi siap tunjuk cr buat .. senang nk bajet kan cam ne gayanye
ReplyDeleteahaaaaaaa tudiaaaaaaaaa ..
ReplyDeletemudah !
mau cuba mau cuba masterchep yana
ReplyDeletefav gak nih.. tp now mls sikit sbb nk kene beli whipping cream n kek.. boleh>? huhu..
ReplyDeleteganti nescafe milo boleh kan...huhu tak suka nescafe
ReplyDeletePernah dengar tetapi belum pernah rasa lagi. :-)
ReplyDeleteBoleh la jual kek masa bulan puasa nanti. Nampak sedap gila tu, tempting! Hehee
ReplyDeleteTq yana.. Nk cuba buat.
ReplyDeleteasal i tak rasa..!!
ReplyDeletealamak...order je boleh?kena bookmark ni, nanti belek balik step by step semula..
ReplyDeletei likeee tiraimisu
X guna kek sponge boleh x
ReplyDeleteTahniah Yana berjaya buat tiramisu yang cute dan sedapp..nak cuba buat juga ni hujung minggu lepas beli bahannye....hehe
ReplyDelete