Pages

Jul 25, 2013

Resipi: Popiah Ketam Cheese

Assalamualaikum....


Dulu....zaman sebelum aku ada blog....aku dah pernah buat popiah ketam cheese ni...resipi dari makcik aku...sedap gila! mana² resipi yang ada cheese mesti sedappppp pada tekak aku...nyum nyum~


Menu gini sedap dimakan waktu petang atau snek tengah malam...pfftt! nak hidang untuk tetamu yang last minute bagitau nak datang rumah kita pun bolehhhh! sebab sangat mudah dan cepat disediakan....  :)


Bahan² yang diperlukan semuanya aku beli kat Giant....hihi~:


  • Kulit popiah (tak kesah jenama apa²)
  • Crab stick
  • Cheddar Cheese  (ada setengah orang guna cheese biasa yang slice petak² tu, ada jugak guna mozarella cheese...terpulanggggg tekak memasing ye)



  • Daun bawang (curik dari rumah mertua...kahkahkah)
  • Serbuk black pepper (optional) - aku tak letak pun...lupa...
  • Nak lagi sedap korang tambah cili padi....meletop!! masa ni aku lupa nak beli cili padi....

Aku angkut segala bahan² ni pi kampung dak encem last weekend....saja nak tayang kat makcik², nenek dia betapalah daku ni menantu yang rajin memasak....kahkahkah~  *inisemuapoyo!*


Cara² membuatnya:


1.  Potong crab stick kecik²...taknak potong pun boleh...nak cincang pun boleh....sila ikut kreativiti memasing! :)


2.  Potong juga daun bawang halus²....




3.  Then letak semua bahan² yang dipotong tadi dalam satu bekas...taburkan black pepper, cili padi dan Cheddar cheese yang diparut...aku suka cheese banyak²....lagi banyak cheese lagi sedappppppppppp!!! masa menaip ni pun boleh terbayang cheese oh hampirlah basah keyboard dengan ailioq! wakaka~ :p

Pastu korang gaul² ler bahan² tadi....




4.  Bungkus/balut lah elok² bahan² yang digaul dalam kulit popiah...sesungguhnya daku tak reti nak membalut popiah...asal bolehhhhh je! muahahaha~  :p




5.  Hasil selepas dibungkus...alolo teringat zaman membedung anak aku masa dia baby² dulu....wakakakaka~  *tiba²*   :p



6.  Then, goreng sehingga keperangan...takyah lama² sangat....2-3 minit je dah masak!



wallaaa!!! sedia untuk dingap dengan rakusnya....mihmihmih~


Makcik dak encem, kazen² dia suka woooo popiah cheese aku....kazen dia siap cakap, "....rasa macam nak lagi lah...."  ecehhh....nanti ada masa free ai buat lagi ye....InsyaAllah~   :)


Aku guna semua crab stick (ada dalam 20 batang kot) and setengah buku Cheddar cheese....lupa lak nak kira berapa ketul popiah aku dapat....dalam 10 ketul kot...hahaha~  tak ingat!! tapi kulit popiah tak habis pun....ada banyakkkkk lagi....memang kena buat selalu lah gamaknya popiah cheese ni....


Duhai mood rajin.....ku seru namamu....ngeee~   :p







p/s:  esok cuti Nuzul Quran....yey yey! yang tak dapat cuti tu, pi la amek cuti! muahaha~   (^^,)


 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

28 comments:

  1. senang. i memang suka resepi senang ni u haha walaupun daku tak suka cheese tapi husband ku suka cheese. nak try la. thanks :D

    ReplyDelete
  2. tu la anak angkat mak akak de jugak suggest buat popia ketam cheese nie..tp riso mak ayah xmakan sangat...akak pun xmakan sangat cheese hehe...tp nampak yang yana wat nie terliur plak/huhu...kulit popia pun banyak lg kat umah tu...

    ReplyDelete
  3. sayang yana la gini tq for resepi yg mmg kuidam dan mencari ini..kebetulana da tutorial..lebiu lebih la muahh

    ReplyDelete
  4. memang sempoi.. confirm esok ai g beli bahan2nya memandangkan esok daku cuti.. hahaha.. eh.. sama arr kita cuti.. ;)

    ReplyDelete
  5. vahhhh ni namanya popiah western ni.hehehe.eh mcm nk buat jugak lah.thanks kak!

    ReplyDelete
  6. adoi.. popia sedap mkn panas2..tambah plak ada ketam n cheese dlm tu.. hai la yana, mcm2 la kamu ni..

    ReplyDelete
  7. Thanks Yana for sharing the recipe. Balik ni nak beli barang and buat jugak. Yeay ! ^_^

    ReplyDelete
  8. hmmm ok jugak ... klu gulung je cheese tu ngan crabstick tu pun ok kot kan .. nk try la nanti ...hmmmm

    ReplyDelete
  9. sedapnya..nk try la nnti... :)

    ReplyDelete
  10. melaka tak amik cuti nuzul sebab dah cuti early ramadhon huhuhuhu

    ReplyDelete
  11. wahh..sedap nengok tang chesee tu..selalu lin buat just sengkuang,lobak merah dgn fillet ketam tu je

    ReplyDelete
  12. Laki ai dah request 2 3 kali dah letak ketam..tp malas nk gi carik beli..sudahnyer memanjang samosa daging jer..hahaha

    ReplyDelete
  13. ni kalau buat utk husband je la...ai is alergik seafood... huahua

    ReplyDelete
  14. ehhh..jangan konpius dengan CREAM CHESE and cheese utk masak gini tau..lainnnnn!! hahaha

    ReplyDelete
  15. wahhh... simple and easy... nak try la buat...
    terima kasih sharing the recepi... jemputlah ke blog sya.. jd kawan saya...eillafasya69@gmail.com
    thank you :)

    ReplyDelete
  16. Wah kak.. semenjak puasa ni asyik share resipi je. Tapi bagus sebab semua resipi 2 senang2 je

    ReplyDelete
  17. thanks for the recipe. lain dari yang lain ni...hehee

    sis nak share contest di blog, jemput ye... www.roslidamjani.com :))

    ReplyDelete
  18. Yeah... ai dah buat... nanti ai share pulak citenye... hehehe...

    ReplyDelete
  19. assalamualaikum yana...wah nampak sedap la...ni yg nak cuba buat popiah ni bila senang nanti...:)

    ReplyDelete
  20. waaa mcm sedap je! nk try la! :)

    ReplyDelete
  21. uish nampak cm sodap ni. Nanti bole try. hehehehehe

    ReplyDelete
  22. Hurm...Huhu...da try kak...
    jadi lah rajin kjap...huhu

    ReplyDelete
  23. huwaaa....sedapnya...cheese yang tak tahan,tu.terus bookmark laju2 page ni,tau.boleh buat sendiri kat rumah,tak yah dah beli popia biasa2 tu.maka menangislah peniaga popia di param he3..

    p/s-->lama tak singgah sini,salam ramadan & selamat hari raya.suka header tu ^^

    ReplyDelete
  24. yeah.. akak berjaya membuatnya dan siap buat lebih lagi.. bagi frozen tinggal nak goreng je..

    http://aizamia3.blogspot.com/2013/07/popia-ketam-cheese-pulak.html

    ReplyDelete

bacalah setiap bait ayat²ku supaya kamu faham erti sebenar penulisanku...
jangan mudah melatah!
Terima kasih sudi membaca! (^^,)