hari ni aku nak share resipi Butter Poridge yang aku selalu buat untuk Zafirah...
sampai dah jadi feveret Zafirah pun...
sebab selalu sangat buat...kikiki~
oh bukan sebab aku malas atau takde idea nak masak apa...
kan aku dah pernah cakap,
Zafirah suka makan bubur nasi je...
benda² lain dia tak suka... :)
Macam biasa lah, idea asal resipi ni aku amek dari Blog Saya Hot...
ku ubah sikit² ikut selera aku dan Zafirah...
err kenapa kena ikut selera aku??
bukan aku yang makan....haha~
tapi aku yang memasak...
so biar la nak ikut selera aku pon!
takde beza pun selera aku dengan selera Zafirah :')
oke jom cekidaut bahan² dan cara² membuatnya~
Bahan-bahan (guna satu pot beras):
1) 3 ketul ayam
2) sebatang carrot
3) setengah jambak broccoli *jambak??*
4) 2 ulas bawang putih
5) sebiji bawang merah
6) seulas labu *seulas??err*
7) sebiji kentang saiz sederhana (lupa nak masukkan dalam gambar..kui³)
7) sebiji kentang saiz sederhana (lupa nak masukkan dalam gambar..kui³)
8) 1 sudu besar Unsalted Butter jenama Anchor untuk menumis
9) sedikit minyak zaitun...
Cara² membuatnya:
1) mula² panaskan periuk
2) masukkan unsalted butter...diikuti minyak zaitun
3) tunggu sehingga minyak / butter betul² panas
4) campakkan bawang² putih dan bawang merah
5) tumis sampai naik bau
6) masukkan ayam
7) agak² ayam dah masak sikit, masukkan segala sayur mayur
8) tuangkan sedikit air untuk merebus segala sayur² dan hayam²
9) sementara tunggu sayur jadi lembut dan ayam masak, dalam periuk lain, masaklah 1 pot nasi...jangan lupa lebihkan air ye...
10) bila sayur mayur, ayam² dah masak, blend lah mereka halus²....ayam tu korang amek isi je la...jangan lerr pi blend tulang temulang sekalik...ayakk! aku blend gitu² je sebab Zafirah dah boleh mengunyah....jadi tekstur makanan adalah bergantung kepada anak memasing ye :)
11) ekceli lepas step ni korang dah boleh hidang kat anak²...yang di blend ni jadikan lauk, makan la sekali dengan nasi...tapi Zafirah tak suka makan cara gitu...
12) so aku campurkan sekali sayur mayur dan ayam yang diblend tadi ke dalam nasi yang sedang dimasak...ekceli nasi tu dah masak pun...aku campur je balik dengan sayur mayur tadi...gaul² dan biar sampai agak kering...tapi jangan kering sangat...agak² je....jangan lupa sentiasa gaul kasi nasi tu jadi lumat....
13) dah siap!! nampak tak tekstur nasi dan sayur mayur tadi tak berapa nak hancur sangat??
Masa Zafirah takde gigi, aku masak je nasi sekali dengan sayur mayur, ayam/daging/ikan, then blend je semua sekali...tapi sejak dia dah pandai mengunyah aku masak asing² nasi dan lauk²....makanan yang senang dilenyek aku takkan blend...contoh labu, carrot....tapi makanan yang tak boleh dilenyek macam broccoli, isi ayam, bawang² segala tuh aku masak asing, then blend...lepas blend baru dicampur dengan bubur nasi...
Jadi, cara masakan ni ikut pada tekak anak memasing lah ye....
Selamat mencuba! (^^,)
Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!
start umo brape ni bby boleh makan Yana...ank akk duk hari2 sayur carrot ngan brokoli campur bilis lg...mak dia tk terer masak cam mama Zafirah...huhu
ReplyDeleteberselera tengok bubur zafirah
ReplyDeletebgus2...bykkan entri resipi solid food ye...hehe
ReplyDeletebest2..leh try...cuma kena tukar ayam ngan ikan..sebab hannani allergic ayam =)
ReplyDeletesedapnyer..leh wat kat bby nnt..tp maknya dah terliur :P
ReplyDeletebetter sayur jgn over cook nanti hilang nutrien klu adh siap masak pastu masak lagi seklai dlm bubur tu of coz la hilang nutrien nye dear ... bubur dan nk kering br masuk ... gaul2 then ttp api ...
ReplyDeletesbb pk kan nutrien la aku tak buat frozen ...
masih menunggu afiq tumbuh gigi.. senang plak nengok masak gini :)
ReplyDeletelain dr yg lain. xpenah cuba lg letak butter.
ReplyDeleteTerus buat nih...heheh...hope qaleef suker..:-)
ReplyDeleteassalamualaiakum yana..sedapnya bubur zafirah tentu berselera dia makan nanti...;)
ReplyDeleteMinyak zaitun jenis extra virgin xsesuai untuk menumis bahaya ade radikal bebas akn terhasil
ReplyDelete