Pages

Aug 7, 2011

Resipi Puding Cream Caramel Versi Yanamib



Harap maaf lah ye...ni je gambar yang aku snap sebenarnya...hahaha~
sebab memasak time bulan puasa,
letih woooo...tak kose nak snap-snap gambar segala..ngehh~  =)


Ni kira versi mak aku laaa...
memang tak tengok internet pun...
ikut sedap tangan je nak bancuh macam mana...huhu~



Bahan-bahan:

A::
6 biji telur  (bergantung pada saiz puding...tapi jangan banyak sangat, nanti puding keras...macam puding aku ni haaa...keras sikit sebab TERlebih telur..ngee~)
1 tin susu pekat  (nak guna susu cair pun boleh)
1 sudu teh perisa vanilla


B::
4 sudu gula
2 sudu air

(senang cerita 2:4 la untuk bancuh gula hangus ni...hihi~)



Cara-cara membuatnya::

1. Masak bahan-bahan bahan-bahan B sehingga warna gula bertukar menjadi perang...kena sentiasa berjaga...takut terlebih hangus gula jadi hitam daaaa...hahaha *aku bercakap berdasarkan pengalaman sendiri  =P*

2.  Pukul bahan-bahan A sehingga agak-agak telur dah hancur...

3.  Bila gula hangus dah masak, masukkan kuah gula tadi ke dalam bekas yang hendak dihidangkan dengan kadar segera..gula hangus ni cepat keras ye...so kena tuang cepat-cepat...

4.  Kemudian, tuang pula bahan-bahan B yang dah siap dipukul ke atas gula hangus tadi...means dalam bekas yang sama korang tuang gula hangus tu laaaa...aaa faham??oh ikut la kalau korang nak guna loyang boleh, nak guna bekas kaca biasa pun boleh...aku guna bekas kaca biasa sebab tempat kukus kat rumah aku ni kecik jeeee...kalau bekas kukus korang besar guna la loyang besar yang macam kat kedai tuuu...paham?? =)

5.  Panaskan tempat untuk kukus...macam mana nak tahu tempat kukus dah ready?? tunggu sehingga air mendidih...bila air kukus dah mendidih baru masukkan bekas puding tadi untuk dikukus ye...

6.  Kukus selama 15 minit sahaja...! aku guna timer kat oven...haha janji ada timer...=P

7.  Bila dah masak...biarkan sejuk seketika..then letak lah dalam peti ais..ikut suka...kalau taknak sejuk tak payah la letak dalam peti ais..boleh terus makan... ^__^




oke sekian sahaja resipi dari Yanamib...phewww...gila lah sejak-sejak dah jadi bini ni makin berjinak-jinak dengan dapur...auwww~  next week nak buat lagi puding caramel...tapi versi chef wan...chef wan ada tambah hirisan lemon dalam bancuhan A tadi...mesti lagi sedap...nyum nyum~


Next time share resipi agar-agar buah Yanamib...hahaha aku memang suka buat resipi sendiri...lalalalala~  okebai! ^__^






Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

24 comments:

  1. pergh!!!! Sedapnya... tadi baru je makan. Beli kat kafe. Mahal gila. 1 potong RM1.

    ReplyDelete
  2. weeweee
    yeye
    empunye beog dah boh kat blog..
    bole cube!
    yaya!
    macehhh kak yana!
    >____<

    ReplyDelete
  3. wwoooooooooooo...cam bes je tgok gambar ^^ pasni bole cube nih ! :)

    ReplyDelete
  4. wah mesti sedap ni bleh la cube pasni. tp lepas kawen muahahaha

    ReplyDelete
  5. bestnya... baik nampak malam. kalau pagi ke siang hari ke. sememangnya air liur akan meleleh.. boleh cuba ni.. :)

    ReplyDelete
  6. wahhh..nampak macam sedap
    rajin kak yana masak

    ReplyDelete
  7. kalau husband makan takpe!
    macam akak ni buatlah kuih apa2 pun husband tak makan pun...huhuhuhuuu

    ReplyDelete
  8. mama zra suke buat ni. tapi zra panggil kueh ni


    puding gula hangus ! heeeee ;)

    ReplyDelete
  9. sejal puasa ni lom makan lagi.
    haihh.. nak kena carik kat bazar ni..
    *bukannya nak buat sendiri..hahaha*

    ReplyDelete
  10. wah, thanx ya kongsi2 resepi ini... saya suka tengok gambarnya je.. nampak sedap.. ehehe... lum lagi kena makan tu kan... ehehe

    ReplyDelete
  11. yana,, ada silap kut dalam resepi tu...suppose yang kat langkah 2 dan 4 tu,, bahan-bahan A kan? ke moon yang silap? hehehe...

    hujung mggu kena try ni...dah jadi nanti,, baru boleh hidang kat husband... \('_')/

    ReplyDelete
  12. kalau nak terai leh guna ur resepi...nampak santeklaaa & yummy

    ReplyDelete
  13. kalau nak terai leh guna ur resepi...nampak santeklaaa & yummy

    ReplyDelete
  14. kt bazar...sepotong 2.50...baik buat sendiri kan... ;)

    ReplyDelete
  15. mesti sedappp neh..

    tgk gambar dah tahu..nak sikit...hehe

    ReplyDelete
  16. sedapnyeeee la hai... terliur ni

    ReplyDelete
  17. 1st time buat cantik molek jer jadi..

    tp smlm buat dah macam monster rupa puding karamel tu..huwaaa

    ReplyDelete
  18. yana tu kuih pevret su!!! mak su pun pelik su suke kuih tu ..sebab dia kate org kelantan je mkn..hihi

    ReplyDelete
  19. yana da try da resepi ni tp knpe die mengecut ye??

    ReplyDelete
  20. @irza:: aik?mengecut?? haha xtau la yang..ai buat elok je kembang..ada la kut mistake somewhere..tp rasa oke kan? =)

    ReplyDelete

bacalah setiap bait ayat²ku supaya kamu faham erti sebenar penulisanku...
jangan mudah melatah!
Terima kasih sudi membaca! (^^,)