Dec 30, 2016

Bangi Wonderland, Best ke?

Assalamualaikum...


Isnin lepas, sempena cuti krismas, dak encem bawak kitorang satu family pi Bangi Wonderland....sebelum ni banyak baca bad review pasal tempat ni....haa meh nak cerita aku punya review pulak...pengalaman sendiri pi Bangi Wonderland...best ke tak?? hehe~


Kitorang datang dalam pukul 11am gitu...breakfast sesiap kat rumah....ramai gilaaaaaa orang! beratur beli tiket je dah berjela²...mujur tiket kitorang dah beli awal....ada kawan tolong belikan...huahua~  sampai² boleh terus masuk theme park...weeee!


First impression bila masuk dalamπŸ‘‡


WOW!!!! Zafirah tazzabar nak mandiiiiiiiiiiiiiiiii


Kitorang banyak main kat bahagian kolam kekanak je...babies pun boleh mandi kata bahagian ni....tinggi air paras betis orang dewasa je...insyaAllah tak tenggelam...😁


haa jenis tak takut air tu boleh la tunggu bawah 'baldi' besar tu...bila air dah penuh dalam 'baldi' tu nanti SPLASH!!! boleh massage belakang sekali πŸ˜


More, kawasan ni banyak gila slides....ada tinggi, ada rendah...pilih je mana kenan...Zafirah tu macam biasa memula je takut, seram...bila dah sekali try, tak reti pulak nak berenti...lotih omak eh turun naik tangga hoii~


Zafran pun ku hangkut sekali main slides...anak laki kena berani mencuba! gayat?? campak tepi pliss πŸ˜


apak² lah paling layak bawak anak² main slides banyakkkkk kali...semoga selim! πŸ˜


Ekceli untuk pastikan perjalan korang turun slides tu smooth je, korang kena pakai attire khas untuk mandi...jangan la pi pakai t-shirt cotton dengan seluar cotton...memang ler korang tersekat kat tetengah slides...ahaha~  pastu posisi badan kena baring...bukan duduk...oke?


A video posted by Azfar Roslan (@ujang9897) on
slides ni paling banyakkkkk kali kitorang naik...sebab takyah panjat tangga tinggi²...hehe~


ni bahagian kolam yang ada ombak...ada masa² tertentu je dorang pasang ombak tiruan tu...kuat oii ombak kat sini! haha~  tapi best! kalau duk atas pelampung tu lagi layan....pelampung kena sewa...RM15 (2 lobang)...kitorang tak sewa sebab dah habis stok...kahkah~  ramai orang okeh! sangat ramai....


A video posted by Azfar Roslan (@ujang9897) on
slides 'meriam'! haha~  velocity air yang menolak korang macam peluru meriam tu...tak pasti sakit bontot ke idak...aku tak naik...tengok je...kehkeh~


Ada banyak lagi slides menarik dalam ni tau! untuk kekanak 3 tempat je boleh main....untuk adults ada banyak...so bagi aku berbaloi laa datang sini....cuma kalau datang with kids terbatas la sikit kau nak try slides yang extreme²...macam kitorang ni haaa...duk melayan anak naik slides, tak sempat nak mencuba slides lain yang extreme...tapi aku tak kisah...yang penting anak happy...sampai taknak balik kaooo!! grrr~


Cafe juga ada disediakan kat dalam ni....outside food not allowed ye...so kalau lapar beli je lah food dalam ni...harga agak pricey...standard theme park lah kan....tapi taste boleh laa kot...aku hari tu beli french fries je...erm bekas kecik RM5 kaoo! french fries lak kocik halus, pendek....tak cantik macam fries McD pun! herm~  patut rupa fries tu biar la padan dengan harga....my two cents!✌


ATM TAKDE! so make sure prepare duit sesiap! bukan boleh keluar masuk pun....😏


Surau ada disediakan....bersebelahan dengan bilik persalinan....so tak perlu risau nak lepak lama² sampai tempat ni tutup...kau mandi, solat, makan semua kat situ je sesiap...balik rumah tidur je...bahahaha~


Jom pi Bangi Wonderland!

Bangi Wonderland Themepark & Resort 
No 2 Persiaran Bangi Avenue Bangi Avenue 
43000 Kajang Selangor 


For ticketing price boleh refer sini πŸ‘‡
Website Rasmi: Bangi Wonderland 
Facebook: Bangi Wonderland 
Instagram: OfficialBangiWonderland


Terima kasih sudi membaca! 

Dec 29, 2016

Company Trip 2016: Trip to Penang 3D 2N

Assalamualaikum...


Habis 3 hari 2 malam stay di Ipoh, kitorang sambung percutian pi Penang pulak...wohoaa! first time ni bercuti sampai 2 negeri....haha~  mekaseh bos! muahh muahh! πŸ˜˜


kitorang gerak paling lewat...sebab melayan Zafirah swimming dulu...pastu singgah bank lah bagai....dah Zuhur baru bertolak pi Penang...staff lain awal pagi dah bertolak pi Penang...


masuk highway terus lena bebudak ni....


Then, sampai Simpang Ampat, kitorang singgah makan nasi kandar...kebetulan abang ipar aku ada kursus kat Langkawi and stop sekejap kat Penang untuk pekena nasi kandar...so kitorang join dia sekali....aku kurang minat nasi kandar....tapi sekali sekala nak makan oke je...tenkiu along belanja kitorang lunch! πŸ˜


Then kitorang terus kan perjalanan pi Bukit Feringgi...yaaa kompeni aku dah booking hotel area Feringgi...jauh oii!!!


Pertama kali buat anak² aku jejak kaki ke Penang...yeyy!


ni lahhh hotel yang kami stay for 3 days 2 nights! tak sabar nak regang² kan urat saraf...lenguh duk dalam kereta lama²...


ni bilik kitorang...Alhamdulillah bilik luas...lagi luas dari Weil Hotel, Ipoh...bilik  air je kecik...tapi ada bath tub jugak...kalau kat Weil, bilik air kemain besar...huhu~   tak kisah la...orang dah belanja syukur....tapi aku bagitau ni info untuk korang yang plan nak bercuti ke Penang...😁


tengok gambar katil rasa nak tidurrrrrr...zzzzzz~


Since kitorang sampai hotel dah lewat petang, tak dan nak terjun swimming pool (tutup pukul 7pm) or main pasir pantai...yaaa hotel ni betul² sebelah laut....walking distance je...tapi TAK BOLEH mandi! sebab ombak kuattttt sangat! boleh main pasir or parasailing or banana boat or.....eh banyak lah aktiviti kat tepi pantai tu...sediakan duit je...harhar


Malam tu dinner sendiri²....kitorang pi kedai depan hotel je...ada banyak gerai and restoren and kedai²...KFC and Pizza Hut pun ada...semua walking distance je....gerai² jual souvenir pun banyak depan hotel tu...macam bazar....


Lepas makan, balik hotel...tidur! dah pukul 11pm pun time tu...dak encem pun dah letih sangat sebab driving jejauh....dia bukan gemar sangat travel jejauh naik kereta...badan tak biasa tu letih tu....bebudak pun tidur awal malam tu...Zafirah sampai hotel je dah berzikir nak mandi swimming pool...grr~  tidur lah awal...esok bangun awal boleh mandi swimming pool πŸ˜‘


Esoknya tu, bangun awal...nak swimming kan? kena bangun awal....breakfast dulu.... 


Ada 2 cafe disediakan for breakfast...satu kat area lobi, satu lagi tepi pantai....ramai orang weii!! cuti sekolah kan...first day tu kitorang pi cafe area lobi, kena beratur kaooo! pehh~  aku wassap opismet aku, dorang cakap cafe tepi pantai banyak seat kosong lagi...oke laju² pi cafe lain...malas nak tunggu²...buang masa (padahal dah lapar!) πŸ˜


nice view!


Bagi aku, food kat sini tak berapa sedap compared to Weil Hotel...ada jugak menu roti canai, tapi macam roti canai segera....dia punya tahap tak sedap tu bukan la sampai tak boleh makan tau! standard makanan hotel...biasa² je...takyah la kau expect macam makan kat restoren sup Gearbox ke...haha~


Tapi bagusnya cafe kat sini sediakan pinggan plastik khas untuk kekanak....tetibe je bertambah selera anak aku nak makan bila hidang dengan pinggan plastik cecomels siap ada gambar kartun²....mengada!


Lepas makan, naik bilik tukar baju untuk buat acara wajib! πŸ‘‡


SWIMMING!!!


Swimming pool kat sini best gilaaaaaaa!!! nanti aku cerita lain entry apa yang best sangat kat sini...hahaha~  banyak gambar wehhh....sabar tau!😁


Dah penat mandi, dalam tengah hari gitu, pi main pasir pantai pulak....


Aku ada beli set mainan pasir kat DIY...haa main lah pasir puas²....buat castle bagai....sesambil main tengok orang naik parasailing...harga parasailing kat sini RM80 per head...kalau ramai nak naik ada diskaun lagi...teringin sangat nak naik....tapi takde rezeki....sibuk melayan anak sampai tak sempat nak try ber-parasailing...next time insyaAllah...


aku tak join main pasir...sebab Zafran mentido...hahaha~  budak hensem tu kan memang time dia tidur pukul 11am tu...lepas mandi swimming pool, susukan dia terus lena....dengan angin pantai fuuhh mimpi indah² ye nakkk~


Dah penat main pasir, naik bilik mandi manda, tukar baju...pi lunch kat restoren nasi beriani depan hotel..apa tah nama restoren tu....sedap jugak laa...Zafirah tak habis² ajak nak main...kena paksa makan nasi....tak makan tak boleh main! gitu mama garang! hahaha~


Lepas makan, balik hotel...tidur! penat woo~  Zafirah and Zafran pun ku paksa tidur....anak² aku kalau tak paksa tidur memang dorang akan tahan mata....nak re-charge energy kena tidur...petang kang nak bawak main lagi....kalau tak tidur kang badan dia penat mula la drama tantrum, merengek...spoil mood kitorang laki bini jugak kang...so kena paksa tidur!


Bila dah petang, dalam pukul 4-5pm gitu kot, anak² aku dah bangun, siap² bawak pi main pulak.... 


pi main kat sini haa...lokasi bebetul sebelah hotel...sebelah cafe yang kitorang breakfast tu je...tiket masuk FOC sebab complimentary jadi guests kat Grand Sands Hotel....harga sebenar untuk masuk is RM24...adult takyah bayar....more pasal tempat ni pun aku cerita lain entry kayyy...sekali dengan entry swimming pool....sabar tau shayang²!😁


oke laa aku bagi sneak peak apa yang best sangat kat Adventure Zone ni πŸ‘‡

bukan anak je suka! makpak pun layan weiiii!! tak sedar 2 jam duk dalam tu....tempat ni tutup pukul 7pm....kitorang layan main slide sampai tempat ni tutup! bahaha~


Malam tu kitorang lunch area Gurney Plaza...pekena pasemboq! tapi jujur aku cakap pasemboq kat Bangi jauh lebih sedap dan harga lebih murah....tak sure lah kalau aku tak reti pilih gerai mana yang sedap....hihi~


Then kitorang lepak kat dataran mana tah....tak ingat...hahaha~  mak kawan aku nak borong jeruk....pastu ada la opismet lain borong jeruk jugak...aku tak minat jeruk so layan anak main belon buih je...RM3 sekali sewa...standard kot harga tu? tak pernah lagi sewa belon tu kat memana....huhu~


Dah puas lepak, balik hotel....tidur! dah pukul 10pm pun masa ni....ingat nak jalan² tepi pantai...tapi macam tak larat je....haha~  tidur je lah...


breakfast hari terakhir....budak hensem yang kuat makan....kau bagi la apa pun semua dia telan! tapi badan kocik jeeee....berat tak sampai 8kg pun! haha~


lepas breakfast pi swimming...memang acara wajib kalau pi hotel ni....pheww~  Zafran tak mandi sebab aku and dak encem malas nak mandi....Zafirah dah tak takut nak swimming sendiri...dah reti guna pelampung...legaaaa...aku pantau lah dari tepi kan....bukan dalam pun kolam kekanak tu....


Lepas mandi, siap², packing²...pukul 12pm terus check-out....


Lepas check-out sambung main lagi kat Adventure Zone...bebudak ni mana reti penat! haihh~


Sejam lebih jugak dalam Adventure Zone....tu pun kemain payah pujuk anak dara tu balik...dia duk berzikir nak main lagi nak main lagiiiiiiiiiiiiiiiiiiii....grrrr!


Dah Zuhur baru balik....kengkonon nak singgah Bukit Bendera...sekali sampai sana tengok orang beratur nak beli tiket panjang hazabedah! aku suruh dak encem risik kot la berbaloi beratur....sekali staff situ cakap, estimate 2 jam menunggu! beratur beli tiket je dalam sejam, masuk dalam beratur nak tunggu train lagi....eh terima kasih je lah...lain kali je lah kita bawak anak² naik Bukit Bendera...tak sanggup lah nak beratur....huhu~


time balik lalu jambatan baru.....wohoaa!


Babai Penang...insyaAllah ada rezeki akan datang sana lagi....nak naik Bukit Bendera yang tak kesampaian tu...doakan dak encem rajin drive...kehkeh~


tata!














IKLAN:


Jom cuba!






Terima kasih sudi membaca! 

Dec 23, 2016

Company Trip 2016: Ipoh 3D 2N

Assalamualaikum...


Every year kompeni aku akan buat trip percutian...bos akan belanja semua cost transport dan penginapan khas untuk staff sahaja...kalau nak bawak family, cost tanggung sendiri...contoh kalau naik flight, kompeni tanggung tix untuk staff sahaja...family members kau bayar sendiri...tapi penginapan semua kompeni gak tanggung...gituhh~


Start dari last year, bos siap bagi elaun harian sepanjang tempoh percutian!! wohoaa! tapi last year aku tak join company trip sebab dalam pantang...dorang pi Bali kaooo...aku tatap je lah gambar² dari opismet aku yang lalu kat timeline FB...sobsob


This year, bercuti dalam Malaysia je...eh jadi lah....janji bos belanja semua...hahaha~ 


So macam biasa, cost pengianapan company dah cover...transport je sendiri²...alahh dalam Malaysia je naik kereta sendiri lagi selesa gitu...tapi bos bagi elaun RM200 sehari x 5 hari....cukup dah nak cover duit minyak + tol + makan minum sepanjang percutian 5 hari 4 malam...eh lebih dari cukup! wohoaa! tenkiuuuu bos!


Alkisahnya 11 December, hari Ahad, petang baru bertolak pi Ipoh....orang lain dah sampai awal...aku je lambat sebab kepenatan berjalan kat MAHA sehari sebelum tu, jadi slow je nak bergerak, packing² beg segala...huhu~   malam tu ada kenduri kahwin office mate dari Singapore...so ngam² je aku sampai hotel, terus siap² pi kenduri...aku solat Maghrib dulu la kat hotel....lagipun dekat je tempat kenduri dengan hotel...


 actually ni Indian wedding...semua staff and boss ada sekali malam tu....dia buat kat restoren Tandoor Grill, 9 Jalan Chin Choon Sam, 30450 Ipoh, Perak...sedap food kat sini πŸ‘


Almost midnight jugak baru habis kenduri....formal wedding...jenis makan berhidang ikut turutan menu tu...tak reti nak explain...hahaha~


Ramai tau guests yang makan kat Tandoor Grill ni...kagum aku...mungkin la tempat ni memang glemer dikalangan penduduk tempatan....untuk wedding, ada dewan khas kat tingkat atas...so tak campur la dengan guests lain...tapi boleh nampak la guests datang keluar masuk restoren ni...hihi


bila kau suruh husbeng kau amek gambar OOTD be like..........πŸ˜‘


Balik hotel terus membungkang! penat! penat berjalan kat MAHA tak habis lagi, tambah lagi perjalanan 3 jam nak sampai Ipoh tu...phew~


Esoknya bangun agak awal....sebab lapar! bukan aku yang lapar...dak encem lapar sebab masa kat wedding malam tu dia tak makan sangat...ate deme banyak hidang lauk seafood...laki teman tak makan hidupan laut ni...dia makan ayam daging je...tu yang kelaparan dia pepagi tu....laju je ajak pi breakfast...huhu~


view dari tingkap hotel...waktu ni pukul 7am...ke belum pukul 7am...tak ingat....


Eh lupa nak cerita, kitorang stay kat Weil Hotel, 292 Jalan Sultan Idris Shah 30000 Ipoh, Perak...rating hotel ni 4 star tak silap...lokasi betul² sebelah Ipoh Parade...siap linked lagi so dari lobi hotel boleh terus masuk Ipoh Parade...parking pun linked dengan Ipoh Parade...how convenience!


Bilik kitorang...katil king + baby cot (upon request)...unit asal ada sofa 2 seater kat tepi tingkap tu...tapi HR aku dah request baby cot tak muat dah letak sofa kat situ...


Setel gosok gigi, basuh muka, membuang apa² yang patut, terus turun cafe area lobi untuk breakfast...haa tak mandi pun....sebab nanti nak terjun swimming pool...so malas nak mandi banyak kali....ngeeee πŸ˜


salah satu menu yang paling best (bagi aku) kat hotel ni....roti canai....dia masak fresh...laku kerassss...kalau time ramai orang kena beratur nak tunggu chef buat roti canai...tekstur rangup² ya ampun sedap setanding kedai mamak! lagi satu menu yang sedap kat sini rendang ayam...dak encem duk ulang makan rendang ayam dengan roti canai....aku kureng sikit rendang² ni....so aku makan roti canai cicah kuah dal....Alhamdulillah kenyang...


Ouh aku ada jugak makan benda lain selain roti canai...tapi food lain tu rasa dia biasa² je...standard menu hotel...aku highlight menu yang sedap je...hehe~


Dah kenyang breakfast, balik bilik tukar baju mandi...Zafirah tak sabar sangat dah nak terjun swimming pool...dari dia celik mata dah sebut nak mandi swimming...grrr~


kali ni mama and Zafran join sekali...yahooo!! dah lama oii tak berendam! baju swimming tu dak encem belikan masa dia pi Jakarta 2 tahun lepas...sekarang baru pakai...sebab dulu rasa macam tak muat...sekarang ai dah selim...boleh laa sarung...kehkeh~  eh kat Parkson pun banyak jual muslimah swimsuit...sediakan ongkos je...hehe~


matahari terik pun tak herannnn...berendam lagi best! anak teruna tu penakut air...nangis beria...bukan aku tenggelam kan dia pun! duk atas pelampung je...susah payah mama beli pelampung kat Lazada, Rm25...dia takut pulak nak duk dalam tu...caittt!


video
timelaps gitchuu~


Dalam pukul 10.30am gitu kot aku naik sebab kesian tengok Zafran nangis tak berenti...hahahaha~  stress okeh! orang nak swimming dia nangis pulak...haihh~  aku susukan dia kat tepi pool tu terus tidur...laaa ngantuk rupanya...hahaha~  eh kat area pool ni tak ramai orang....pastu siap ada kawasan yang ada tirai bagai...selesa lah nak nyusukan anak...takde orang nampak and takde orang nak tengok pun....haha~


Then, dah tengah hari baru balik bilik...Zafirah tu kalau boleh nak berendam sampai malam...puas pujuk dia naik.... πŸ˜‘


Masuk je bilik terus mandikan bebudak ni....tukar baju sesiap...pastu aku tidurkan Zafran balik....Zafirah je takmo tidur...sibuk tengok Ipad...ada free WiFi dalam bilik syok laa dia layan Youtube...hehh~


Then giliran aku pulak nak mandi...yahooo!


yahooo sebab boleh berendam dalam tub pulak!!! hahaha~  dah lama tak berendam weiii....sedar² sejam gak aku duk dalam bilik air....anak dah tidur, layan lah ME time *ecece*...kalau ada sabun lavender ni lagi layan aku tidur dalam bilik air....hahaha~


Toilet Weil Hotel ni agak besar dan sangat selesa! lupa pulak amek gambar...haha~  tub ni bukan sekali dengan shower tau...shower ada kat sebelah tub....ada 2 jenis shower pulak tu!! satu yang jenis portable, bertali tu boleh alih² kan, satu lagi gantung kat siling....huii heaven! hilang semua stress dalam paleotak! berejam masa spend untuk mandi je?? lol~ πŸ˜


Lepas mandi, solat Zuhur...then sesiap nak pi Ipoh Parade...bos nak belanja main boling pukul 3pm...yeyy! dah lama tak main boling! sementara aku bersiap tu Zafirah sempat lelap sekejap....ceh! tadi orang suruh tido takmo....ni dah nak keluar baru nak lelap bagai....mujur la dia jenis senang nak kejut....asal berjalan takde masalah nak kejut dia dari tidur...😏


Kitorang lunch dulu kat food court...aku order nasi goreng daging....erm so-so je rasa dia...makan laju² sebab dah pukul 3pm pun time ni! orang dah menunggu kat bowling alley tu! haha~  aku mintak dorang masukkan nama aku and dak encem hujung²...


Bowling area satu level je food court...sampai² terus baling bola...haha~  Zafirah tu first time tengok mama papa main bowling...baru dia faham macam tu rupanya orang main bowling...


Ada 3 lane yang kitorang amek...bos belanja semua staff and families yang nak main...best! aku and dak encem satu team dengan bos...team kitorang markah paling tinggi kot! oke bukti gambar ada kat fon dak encem....kalau ada yang tak percaya baru aku letak gambar...hihi~


skill yang dah kelaut...first game markah aku below 100...banyak yang foul! kat sini kaki kau tak boleh lebih line kat lane tu....pehh tak pernah experience foul foul bagai ni....stress tengok markah kelaut...hahaha~  2nd game dah dapat tune! markah above 100! yeyy! haa bos belanja sampai 2 game oke! sado terus lengan πŸ’ͺ


Habis main bowling dah almost 6pm...main ramai² tu lama nak tunggu....sian Zafirah boring sebab dia tak boleh main...huhu~  so sebelum balik hotel aku bagi dia mewarna guna pasir kaler² tu....alaa tak reti nak explain....kena bayar RM8....menunggu dia mewarna pun dah makan masa sejam! sebab first time bagi dia experience mewarna guna pasir so dia blur...haha~


Balik hotel laju² solat Asar, sesiap nak pi dinner pulak....company dinner...bos belanja lagi! syukur Alhamdulillah~


Ikutkan dinner start pukul 7pm gitu...tapi aku nak solat Maghrib sesiap kat hotel....mekap² bagai...almost pukul 8pm kot baru sampai tempat dinner...alaa bukan ada acara special pun....makan buffet....so tak kisah lambat sikit...


kat sini lah lokasi dinner kitorang...dekat jugak dengan hotel...dalam 5-10 minit perjalanan gitu....


meriah! makan sedappppp...syok aku ulang alik meja buffet...haha dasar!


Untuk kali yang kedua jugak, ada cabutan bertuah....tahun lepas yang dorang buat kat Bali, aku takde...kali ni agak mengharap jadi bertuah...1st price Iphone 7 oii!! goosebumps aku tunggu bos bos cabut nombor...hahaha~


Tapi dukacita...tak menang pape...T___T


Takpe lah...happy tengok kawan² yang bertuah...mungkin rezeki aku next year kot *tak berhenti mengharap* πŸ˜


Dalam pukul 10pm gitu baru setel dinner...then balik hotel, tidur...


Esoknya rutin pagi macam biasa....bangun, gosok gigi, basuh muka, turun breakfast...dah kenyang, naik bilik tukar baju, terjun swimming pool pulak! cuma kali ni aku dengan Zafran tak join...sebab kul 12.30pm nak check out dah...nak kemas barang lagi, nak mekap lagi...kahkah~  so papa dengan Zafirah je terjun swimming pool...


elehh Zafran tu...time tak bagi mandi sibuk nak join orang swimming...time bagi berendam menangis sedu sedu...cubit nak?


Kitorang extend check-out time pukul 12.30pm...so banyak masa untuk bersiap...dalam pukul 11am+ gitu baru papa and Zafirah naik bilik...aku dah siap mandi semua dah time ni...tinggal nak packing² bag je...hotel ni juga ada sediakan laundry bag...besar lak tu! muat la sumbat baju kotor 4 beranak untuk 3 hari 2 malam duk sini....


Tepat 12.30pm check-out! pastu ada la menyinggah² bagai...tak penting so takyah update sini...hahaha~


Next, kitorang ke Penang pulak...masih lagi company trip...bezanya trip to Penang ni, bos and staff from Singapore tak join....ada dalam 6 orang staff and families je join...wohoaa!


Cerita Penang lain entry eh...insyaAllah....








Terima kasih sudi membaca!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015