Apr 29, 2016

Terjebak Dengan A5 Memo Bottle

Assalamualaikum...


Pernah dengar?? pernah tengok?? haha


Akibat terjebak dengan kengkawan FB....


hasilnya....


2 ketol terus ku beli...huii tamak! ๐Ÿ˜   eh satu lagi tu opismet aku punya...hehe


Lazada jual murah je oke! 2 ketol ni baru RM29.90...colorful lagi....dulu aku pernah la tengok orang jual (kaler putih/transparent je) dah puluh² ringgit...pfft~  tapi aku tengok takde dah deal murah² gitu kat Lazada....semua dah mahal...rezeki aku lah dapat murah kot kan  ๐Ÿ˜


Sebab saiz dia meleper gitu memang senang sangat nak sumbat dalam beg! nak selit² dalam kereta pun senang...eh sukaaaa!! berbaloi tau beli...haha


kengkonon nak riak kat kereta sebelah la kan minum air dalam botol unik cenggini...tetibe teringat komen kak Leenda...adoii spoil mood betul...hahaha


ni hah komen dia ๐Ÿ‘‡


terbantut terus perasaan nak riak tu...terus tengok kiri kanan taknak bagi orang nampak aku teguk air dari dalam botol cenggini...hahaha padan muka kan...niat tak betul gitu lah jadinya  ๐Ÿ˜


Tapi botol tu sebenarnya lebih pada Zafirah yang guna...sebab muncung dia tu kecik memang sesuai untuk bebudak...takde lah sesepah dia minum air....kalau aku jenis suka minum air banyak² macam kurang puas lah guna botol ni...kena teguk lama² sebab air yang masuk mulut tu sikit sangat...haa boleh bayang tak?? haha


Pastu yang tak boleh tahan tu aku dapat tau Mr. DIY pun dah jual botol air niiii!!! harga dah tentu la lagi murahhhhh!! RM8.90 gitu je kottttt...apa ni?? apa ni?? murah sangat niiiiii....grrr


Tapi kan....kat Mr. DIY ada kaler hitam je...tak colorful macam yang aku dapat ni pun...soooo abaikan! tak kecewa pun! wekkk! *sedapkan hati sendiri*


Korang...ada beli ke botol air ni?? ๐Ÿ˜






IKLAN:




FREE GIFT menarik sementara stok masih ada!





Terima kasih sudi membaca!

Apr 27, 2016

Jalan² London

Assalamualaikum...


Hari terakhir di London...takde nak berjalan sangat...just habiskan masa² terakhir ni untuk round² London...round puas²...lepas ni tah bila lagi nak ada rezeki pi sana...terus terang aku cakap, if ada rezeki lagi pi London memang takkan tolak! kalau pi sana duduk rumah adik aku je pun no hal...tak payah berjalan sana sini, tak payah shopping apa² pun takpe...janji sampai jugak London...haa gitu sekali seronoknya pi London walaupun hanya duk rumah semata...tapi boleh percaya ke dah sampai sana nak duk rumah je?? puii  ๐Ÿ˜


oke jom lah layan gambar² kitorang melepak area Big Ben and London Eye... :)


jaket ni laa yang kitorang beli kat Sport Direct, Lilywhites...lepas convert dalam RM50 je oi oi oi murah sangat sangat oke! mana la tak sawan masuk kedai tu...pastu check wallet duit tinggal ciput je...kahkah


Agak menyesal sebenarnya tak terjah Sport Direct day 1st sampai London....sian Zafirah kena pakai sweater biasa je...sejuk gigil² dia...nak berjalan pun susah asyik nak berpeluk je...by the time dah jumpa jaket, dah nak balik KL la pulakkkk...halahaiii tunggu rezeki Zafran lah gamaknya terjah negara sejuk lain...Korea ke, Aussie ke NZ ke *gesel² bahu dak encem*...boleh guna balik jaket ni...lantak lah minnie mouse pun....jambu sikit anak teruna pakai jaket minnie mouse...bahaha~  ๐Ÿ˜


kesayangan mama till jannah! walaupun awak buat mama annoyed tapi mama tetap sayang awak...you will always be my baby girl sampai bebileeeeeee! T__T


gambar wajib bila sampai London... ๐Ÿ˜


suka pakcik belakang tu tengok aksi anak beranak ni...nak tiru ler teww ๐Ÿ˜





eh tu je?? haha jadi lahh...malas dah nak godek² iclouds cari gambar...semoga terhibur...ecece


k bye!





IKLAN:




FREE GIFT menarik sementara stok masih ada!





Terima kasih sudi membaca!

Apr 15, 2016

Permulaan Pelaburan Hartanah...InsyaAllah

Assalamualaikum...


Jarang betul nak bercerita pasal rumah kesayangan aku ni....mungkin sebab aku tak duduk pun rumah tu....acaner nak cerita kan?? ngee   


Moh la kita flashback sekejap...


Aku beli rumah ni dah lama...tahun 2010...sebelum kahwin lagi....aku beli rumah lelong, double storey, area Equine Park...tak ingat macam mana boleh tersesat lalu kawasan Equine...kitorang memang nak cari rumah yang duk tengah² antara tempat kerja kitorang...dak encem kerja kat UPM...aku masa tu opis di Puchong...so Equine tu memang in the middle betul lah kan...tak berat sebelah....hahaha ๐Ÿ˜


Harga starting masa tu RM148k tak silap...lepas bidding naik sampai RM178k...wohoaa! ketar² tangan angkat bidding...bila dah berjaya, terkedu memasing...err betul ke tindakan kitorang ni?? mampu ke nak membayar bulan² nanti?? dah la aku baru kerja setahun dua gitu...mana ada simpanan pape...ffuhh serabut jugak pale otak...dengan fikir nak simpan duit untuk majlis kahwinnya....err aku tak serabut sangat laa....sebab aku tak keluar duit sesen pun untuk bayar rumah...kahkah  walaupun kitorang share nama untuk lepaskan loan, tapi aku memang tak keluar duit apa pun...SEMUA dak encem setelkan....alhamdulillah tenkiu papa! and tenkiu so much mak mertua sebab tolong bayarkan downpayment 5%....dulu kalau beli rumah lelong, pelelong tentukan downpayment 5% atau 10% daripada harga rumah....kalau bumi 5%...now semua 10% je...pfft!


ouh rumah kami ni LEASEHOLD...ada orang tak suka leasehold...mesti nak cari freehold jugak kan? tapi area Bangi - Serdang ni susah nak dapat rumah freehold...yang penting dah ada rumahhh...pilihan memasing lah kan....setakat ni kami tak kisah pasal title leasehold atau freehold...yang penting rumah tu kami mampu beli dan mendatangkan untung yang banyak pada masa akan datang...gituuu ๐Ÿ˜


Then, lepas kahwin tahun 2011 tu, kitorang duk la sekejap rumah tu....tak sedar pulak rezeki mengandung...alhamdulillah...syukur syukur...


After bersalin kan Zafirah tahun 2012, aku decide untuk taknak duk rumah tu dah....sebab pengasuh Zafirah duk area rumah mak aku...senang nak ulang alik hantar Zafirah g rumah pengasuh...


Makanya terbiar kosong macam tu je lah rumah tu....memula takmo sewakan kat orang, kengkonon nak duk rumah tu weekend ke or bebila rindu...NAN HADO! bahahaha  at least kalau disewakan ada la jugak orang tolong jaga rumah tu daripada berhabuk, jadi sarang tikus ke kan....pastu tolong bayarkan bulan² ke bank...hehe baru lah rasa lapangggggg je poket kami....sebelum tu toksah cakap la sesak macam mana...pasangan baru nak hidup kan.... siapa ada pengalaman beli rumah tu paham la culture shock sebab duit tetibe banyak hilang tu macam mana....dengan nak belanja barang keperluan anak lagi....pfft! eh bukan merungut dengan rezeki...sekadar bercerita je...pengalaman semua tu....pengalaman yang mendewasakan kami....alhamdulillah...


A photo posted by @ujang9897 on

Now dah masuk penyewa yang ketiga dahhh....Alhamdulillah rezeki kami mudah jumpa penyewa...hari ni up kat mudah.my , hari ni jugak dapat penyewa...memang macam goreng pisang panas kawasan tu...salah satu sebab jugak kenapa kami sayang gila dengan rumah tu....hot spot! harga sewa pun tinggi...terus rasa puas dengan susah payah yang kitorang lalui awal² kahwin dulu....ini lah hasilnya...mekaseh mak, ayah sebab tak mintak duit hantaran tinggi² kat dak encem... ehh! ๐Ÿ˜


Tapi masa dapat penyewa yang pertama dulu kitorang tak buat agreement apa² pun....mungkin sebab penyewa tu pun sempoi....2 tahun dorang menyewa tak pernah ada masalah apa²...boleh kata tiap bulan kitorang akan pi rumah tu visit dorang and setelkan apa² isu macam hal² bil, kerosakan dalam rumah etc....dan sampai sekarang kami masih berkawan and contact each other thru facebook...cuma takde dah jumpa² macam dulu... ๐Ÿ˜


Then, masa dapat penyewa kedua, kami decide untuk adakan tenancy agreement...siap stamping bagai...err ni atas nasihat otai² hartanah...mesti kena ada agreement! hehe  lagipun tak boleh jugak selamanya percaya orang yang kita tak kenal ye dak? hati budi orang lain lain....bukan susah pun buat agreement.... ๐Ÿ˜


Penyewa kedua ni duk sekejap je...setahun je...dia tak boleh nak komited bayar sewa bulanan ikut tarikh yang dipersetujui dalam agreement...kitorang pun taknak ada isu masa akan datang...so kami relakan dia keluar dengan last minute notis, tapi dengan syarat dia kena carikan pengganti....


Macam aku cakap sebelum ni, kawasan rumah tu macam goreng pisang panas...dalam masa 24 jam lepas orang tu upload gambar kat mudah.my dah jumpa penyewa baru....jadi segala deposit memang kami pulangkan balik....no issue...yang penting dah dapat penyewa baru...


Welcome to my humble home...harapnya penyewa baru ni pun akan jaga rumah kami macam penyewa² sebelum ni juga....kami memang sayang sangat rumah ni....walaupun duk tak sampai setahun, penyewa² lagi lama duk rumah kitorang...haha tapi tetappp jugak sayang! ada je agent call tanya taknak jual ke rumah tu...memang jawapannya TAKKKKNAKKKK!! mana dapat dah harga landed house, double storey bawah RM200k sekarang ni....mana?? mana?? dengan lokasi strategik macam ni....apartment pun paling koman RM300k...pfft!


Sejak dah mula sewa² kan rumah ni, dak encem pun saja lah join kelas/kursus² hartanah anjuran otai² hartanah Malaysia, baca setiap sharing dorang di FB, belajar lebih mendalam ilmu² hartanah...dannnn tetibe je macam berminat nak luaskan lagi pelaburan dalam bidang hartanah ni....insyaAllah if berguru dengan 'ahli' nya, rajin bertanya, faham caranya, boleh je nak pergi jauh dalam pelaburan ni....doakan kami! ni lah sumber pendapatan aku bila dah pencen nanti oii....aku ni kerja swasta....takde pencen....insecure...ngee~


Kepada mereka yang tak faham konsep pelaburan hartanah ni, mohon jangan main kecam je...fahamkan dulu dan hujah lah menggunakan akal...bukan paleotak....heh


k tu je nak cerita....tata!







IKLAN:




FREE GIFT menarik sementara stok masih ada!



Terima kasih sudi membaca!

Apr 14, 2016

Kuala Lumpur Cafe in London

Assalamualaikum...


 Dah hujung² percutian baru dapat datang kedai ni....ate tokey cafe asyik sibuk...kitorang pun sibuk berjalan sana sini...dah hujung² baru ada masa nak gathering...ecece  ๐Ÿ˜‚


Cafe ni milik maklang aku...kazen ayah aku...family belah arwah nenek...dah lama dia berhijrah pi London....aku pun tak ingat bila kali terakhir jumpa maklang...tau² je dia dah duk London...almost 20 tahun jugak dia dah duk sana....siap bukak cafe...pfft!


 Suasana dalam cafe...cozyyyyy! ๐Ÿ˜


 sementara tunggu maklang sampai, bedal kfc dulu...dia pi amek anak dia balik sekolah tak silap...tak ingat pulak...paklang je ada time ni....KFC tu mak aku beli masa dorang pi Cambridge kot...tak sure...tak habis makan tu ditapaunya...kitorang tolong perabihkan...haha


 ni lahhh maklang kiteeeee... ๐Ÿ˜   kemain panjang borak dedua orang...long time no see kekdahnya...mujur takde drama air mata bagai....ngeh²


papa cuba asah skill petik gitar yang semakin berkarat...huu bila boleh ajar Zafirah petik gitar ni??? heh!


cheeky girl


tak lama pun lepak kedai maklang...time ni pun dah lewat petang...memasing dah kepenatan...sempat la merasa mee goreng special paklang...eh paklang terer masak oke...sedap kot mee goreng dia...ngee


ouh adik aku baru inform yang cafe maklang dah BERTUKAR LOKASI....dulu dia bukak kat Chinatown...now dekat area Shoreditch...bukan proper kedai macam yang aku pi ni....dia jadi warung je sekarang...


More info boleh like FB Warung Kuala Lumpur London.... 


Tapi korang memang wajib singgah KL Cafe ni if sampai London....asam pedas and nasi lemak maklang terbaik dari ladang! kalau student or yang bekerja kat sana, kot lah rindu masakan Malaysia memang highly recommended untuk lepaskan rindu tu kat warung KL ni...insyaAllah terubat lah rindu nasi lemak lepas makan kat sini...hehe ๐Ÿ˜


More, if ada sebarang ketidakpuasan atas service or food kat cafe ni mohon lah review secara berhemah....ni duk travel kemain merata dunia tapi budi bahasa KONG! orang tak respect derr...ingat! orang yang kita keji, yang kita duk marah² tu, mereka pun ada family yang sayangkan mereka...yang akan back-up mereka no matter what! macam korang jugak....if ada orang memaki dengan bahasa² kesat pasti keluarga korang pun akan terkesan sekali kan?? setiap orang ada khilafnya....tak guna belajar tinggi² tapi takde budi bahasa bang!


geram ni gerammm #ehh


anak papa ๐Ÿ˜


Next, kitorang gerak pi Hard Rock pulak...ada penambahan order last minute...


seronok ye borong t-shirt banyak²...duit dah negatif pun time ni....mujur ada FAMA ๐Ÿ˜


dah gelap baru balik...tekan loceng tu cepat Zafirahhhh...kang terlajak stop kang letih nak jalan kakiiiiii...ngeee~


k tu je nak cerita...tata





IKLAN:




FREE GIFT menarik sementara stok masih ada!




Terima kasih sudi membaca!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015