Feb 29, 2016

Tarikan Terbaru di Legoland Malaysia Resort: The Lego Movie 4D, A New Adventure

Assalamualaikum...


yaaaa kami ke Legoland lagiiii...ngee~   memang susah nak jemu duk Legoland tu....mungkin sebab tiap kali datang, ada je benda baru yang pihak Legoland sediakan....


Last year ada Lego Ninjago...kali ni, THE LEGO MOVIE 4D pulak! wohoaa!



waktu tayangan :)


jangan lupa amek spek mata 4D ni sebelum masuk dalam tauuuu...


TIADA saiz spek untuk kekanak...semua standard saiz je...tapi Zafirah yang muka kurus tu muat je pakai spek standard saiz gitu....selesa je dia pakai....takde longgar² pun...huhu  :)


Wayang 4D ni bukan macam wayang biasa kat GSC or TGV tu tau....siap ada REAL effect lagi macam rasa deruan angin bila ada scene naik roller coaster, pancutan air bila kena tembak...haa gitu...ehh nak tahu macam mana rasa REAL effect tu kena la pi tengok sendiri kan kan...


ouh sedikit tips kepada yang bawak babies, sila balut baby² korang tu kayyy...balut, selubung sepenuhnya!! sian dorang kang terkejut kena percikan air...dah la sejukkk! Zafran masa ni mentido, mujur memang bawak selimut...selubung satu badan dia...tu pun terkena gak tempias sikit² kat tangan, terkejut² gak dia...tapi tak terjaga pun....menten mentido...bahaha


Movie 4D ni pendek je...dalam 30 minit gitu....tergamam bebudak tu duk dalam cinema...sebab terkejut dengan REAL effect yang aku cakap tadi tu...hahaha  pastu dorang amazed tengok kartun tu macam boleh dipegang²...holohh holohh cute angat kekanak niii.... :)


takyah la tunjuk sangat muka kena paksa posing tu nak oiii...grrr


FYI, promo ni valid untuk pembelian online via website Legoland je tau...


More, ada jugak promo eksklusif khasssss untuk rakyat Johor...setiap pembelian tiket dewasa akan dapat percuma tiket kanak²....yaaa siapa² yang IC Johor tu jangan lepaskan peluang ni kayyy...promo ni valid sepanjang bulan Mac dan April 2016... :)


yang Non-Johorians korang beli online ikut promo yang buy 1 ticket get 50% off the 2nd tuu...banyak woo diskaun 50% tu...hihi~


More info atau untuk pembelian tiket boleh klik link bawah ni:

Online Ticket: www.legoland.my 






Terima kasih sudi membaca!

Feb 24, 2016

Update Cerita Anak Teruna

Assalamualaikum...


Rehat jap entry travelogue London...macam dah lama je tak bercerita pasal anak² aku...haha  kena jugak update pasal dorang....dorang ni membesar cepat nau....pejam celik pejam celik dah masuk sekolah pulak...mujur ada blog...rasa² nak recall balik perkembangan anak² bukak je blog...gituu  :)


Hari ni nak bercerita pasal anak teruna aku tu...lagi 2 hari umur dia genap 4 bulan....



Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

gigih buat lilypie gini...tepek kat sidebar...biar semua orang tau umur anak aku berapa tahun....kot ada nak sponsor hadiah...muahaha  kata² itu doa...mana tau kot termakbul salah satu doa aku kannn....ngeh²~  insyaAllah...amin amin~  :p


setakat ni Zafran baru boleh mengiring sendiri...dia nak cuba berpusing, meniarap...tapi dapat pusing separuh jalan je...jadilah macam mengiring...hahaha


kipidap, dongibab son!! ^_^


Bila anak dah dua ni aku tak heran sangat dah nak compare perkembangan anak aku dengan anak orang lain....time Zafirah dulu bila orang cerita anak dia 3 bulan dah meniarap, 5 bulan dah merangkak, 9 bulan dah berjalan and so on, pehh terobekk jugak hati aku sebab anak aku lambat capai semua tu....pastu tengok anak orang lain umur 2 tahun dah kenal ABC, dah kenal 1,2,3, dah reti membaca, aku pun sibuk push² ajar Zafirah semua tu...gigih cari bahan² homeschooling kat internet....taknak ketinggalan kekdahnya...


eh aku tak salahkan laaa parents yang bercerita perkembangan anak baik kat media sosial atau masa berborak dengan aku...aku suka je baca and dengar kisah² anak dorang....tak pernah terlintas pun nak judge dorang tu riak ke hape...masalah ni kat diri aku sendiri...tetibe rasa down pulak bila anak aku tak setanding dengan anak orang tu...haa gitu....normal lah kan mak mana taknak tengok anak cemerlang , gemilang, terbilang...kan kan? :p


Tapi zaman tu dah berlaluuuu...tak kuasa dah aku nak bersaing beria² dengan anak orang lain...huhu~  now kaklong dah 4 tahun, dia dah boleh hafal Al-fatihah, makna fatihah, surah Toha ayat 1-5, syahadah, dah kenal body parts in arabics, dah boleh tulis ABC, dah boleh tulis nombor 1-10, boleh sebut nombor 1-10 dalam bahasa arab, dah reti eja nama sendiri...eh banyakkkkkk lah lagi yang dia dah tahu....tak larat nak list kan semua...sampai teacher dia pun amazed perkembangan dia sangat memberangsangkan....untuk budak yang baru berumur 4 tahun, banyak sangat benda yang dia dah tahu....well done my daughter!


Untuk Zafran, aku rasa malas dah nak push² dia belajar itu ini....malas nak rasa ketinggalan....biar lah dia membesar secara semulajadi....bukan sebab paksaan mak pak yang obsessed dengan persaingan....eh jangan salah faham...kaklong tu pun bukan kitorang paksa dia belajar...tapi otak dia yang mudah menerima....huhu~


Terus terang aku cakap, homeschooling lebih banyak membantu anak untuk belajar....jangan laa harapkan sangat cikgu² kat sekolah yang mendidik anak kita membaca, menghafal, mengira....kat rumah pun kena teruskan aktiviti² ilmiah gitu....sambil bermain sambil belajar lagi ohsem! lagi cepat ilmu tu meresap dalam kepala dorang...hikss


eh tadi kata entry pasal Zafran...tetibe selit pasal Zafirah pulak dah kenapa?? hahaha   dua² pun anak aku kan...haruslah terselit, menyelit  :p


Buat masa ni mertua aku yang babysit Zafran...dorang kesian tengok kecik sangat nak hantar rumah orang...tapi deal sebulan je lah...bulan depan dah kena hantar kat rumah orang lain pulak...memang taknak hantar taska...yuran mencekik wooo....bulanan je dah RM450...yuran tahunan lagi....tadika Zafirah tu pun kena bayar yuran bulanan jugak tu...pfft! bertabahlahh makpak sekalian...demi masa depan anak² kita tolak tepi je lah sakit, penat pi kerja siang malam....gambate!


sian tak reti nak cari ibu jari...habis disumbat semua jari jemari tu masuk mulut...hahaha


Selama ni dengar orang kata anak laki kuat minum susu....yaaaa memang kuatttttt sangattttt...omgeee...padan la mama cepat selim...lemak² mama anak dah tolong seduttt...kofkof  *selim lah sangat*


Umur baru 3 bulan dia dah minum 4oz susu oii!! sehari aku kena tinggal kan dalam 20oz susu kat rumah MIL...pfft! gigih aku ngepam ikut jadual...setiap 2 jam mesti pam! wajib! tak boleh missed! risau tak capai target 20oz sehari...err memang tak pernah capai pun 20oz tu...maximum aku dapat pam sehari 16oz je...kahhh  :p


stok susu yang makin hari makin berkurangan...ngee  mujur lah bulan Februari banyak public holiday....time cuti je lah dapat restock balik stok² susu...pheww~


Pernah gak ada masa Zafran refuse untuk direct bf tau...dia dah sedap minum pakai botol....stress gila aku time tu...nasib laa tak berlarutan....bila weekend je aku paksa gak dia df...haa pastu baru oke...back to normal....pheww~  malas oke nak pam 24 jam....penat kot...nak travel pun payah asyik nak kena pam susu je...haha  salute lah kat exclusive pumping mom!! korang memang ohsemmmm!! ^_^


dah pandai nak gurau², gelak²...sebut je nama dia kemain menyengih....Zafran pun ada lesung pipit macam kaklong...alolo~


k setakat ni je lah laporan pasal Muhammad Aisy Zafran...next time update lagi...hehe


tata!
  



IKLAN:








Terima kasih sudi membaca!

Feb 23, 2016

Lepak Rumah Acai

Assalamualaikum...


Setel solat kat Masjid Al Rahma, kitorang gerak pi Manchester pulak...sebab adik aku dah sewa homestay kat sana...dari Liverpool ke Manchester dalam 30 minit je...


Kenapa tak bermalam kat Liverpool??


saja! saja nak berjalan² merata²...janji dah sampai Liverpool, dah sampai Manchester...mihmih


oke jom cekidaut scenery sepanjang perjalanan...


saja amek gambar construction site dorang sebab bersihhhhhh!! (♥_♥)



Ekceli gambar² scenery ni sambungan daripada entry melawat university kat Liverpool tu....adik aku baru bagi gambar² dari kamera dia....ada separuh aku letak dalam entry tu, yang atas² ni balance lahh....biar aa banyak² gambar dalam entry aku...korang suka tengok kan kan kannn?? :p


Sampai je Manchester kitorang singgah rumah kawan dak encem., Acai...syok jugak ada kengkawan stay oversea...hari tu melepak rumah Rosdi, ni Acai pulak...hehe~  rumah Ase je tak dapat pi sebab jauh nau...tak lalu jalan pi rumah dia...aishh


Family aku yang lain terus pi homestay...kitorang je melencong singgah rumah Acai...plan asal nak tumpang tido rumah Acai sebab nak jimat kos bayar sewa homestay kekdahnya...adik aku cakap dia belanja tapi macam alahh dah boleh jimat watpe bazirrr...kannn


Pastu last minute adik aku cakap dia manage to get homestay yang agak besar...memang muat untuk 11 orang tidur...semalaman je pun nak duk homestay...kitorang bukan apa, dah berjalan jauh tu nak jugak la tidur dalam suasana yang selesa...takmo la macam balik kampung tidur himpit², sepah²...gitcheww  :p


Dah family aku pun insist kitorang tidur sekali kat homestay makanya kitorang singgah melepak je lah kat rumah Acai...time kitorang sampai pun dah nak dekat malam...eh dah malam pun rasanya...tapi sebab musim Summer, waktu siang dia panjangggggg...kul 9pm kot baru gelap...huhu


Acai punya rumah macam apartment...rumah dia kat tingkat 3...ke 4?? tak ingat! lol~  takde lif...kena naik tangga....besar jugak rumah acai...ada 2 bilik...tapi luas...ruang tamu pun luas! Acai cakap wife dia buat nasi ayam untuk kitorang....wohoaa!! pepaham je kitorang tengah kelaparannnnn! :p


anak Acai ada 3 orang...2 boys, 1 gegirl...Zafirah kan suka geng dengan boboy...syok la dia duk main² dengan kawan tu... :)


anak² Acai semua tak reti cakap melayuuuu!!! omgee! katanya dorang laki bini tak pernah speaking pun dalam rumah....hantar sekolah pun belum lagi...memang duk rumah je dengan wife dia...kat rumah pun memasing cakap BM....tapi sebab PENGARUH TV!! last² dorang yang terpaksa speaking dengan anak²....nak buat macam mana kan dah tetibe tak paham BM pulakkk...hahaha  epik sangat kisah ko ni.... :p


Zafirah tu dah ralit main boleh pulak dia terkucil dalam seluar...mujur la dalam rumah...ada toilet....eh dalam toilet pun sejuk membeku oke! terjerit² Zafirah dalam tu....brrrr


Ekceli Acai dah reserve 1 room untuk kitorang bermalam kat rumah dia....besar lak tu bilik tu...so sorry...last minute bertukar plan.... :)


thank you so much Acai and wifey for your hospitality...sedap wife ko masak nasi ayam...tengah kebulur pulak time tu bertambah² makan...siap tapau bawak balik homestay! haha~   semoga makin murah rezeki korang sekeluarga...semoga dipermudahkan juga urusan ko habiskan study....nak balik Malaysia jangan lupa roger...nak tumpang kargo...mihmih


Balik je homestay terus pengsan memasing...dekat je homestay kitorang dengan rumah Acai....letih oii....esok cerita lain pulakkkk...yeyy!


tata! ^_^



IKLAN:








Terima kasih sudi membaca!

Feb 19, 2016

Singgah Solat di Masjid Liverpool | Al Rahma Mosque and Cultural Centre

Assalamualaikum...


If korang datang Liverpool, jangan lepaskan peluang untuk merasa solat di masjid dorang...memang ler kita ada kebebasan nak solat di mana² je even tepi jalan sekali pun....tapi why not kan demi keselesaan, pi la singgah tempat proper sikit macam masjid / surau untuk solat...kan kan  :)


Macam biasa, adik aku yang guide perjalanan...boleh je nak tengok waze or google map....ikutkan plan asal kitorang nak singgah solat kat masjid pertama yang dibina di Liverpool...tapi masjid tu tutup...under renovation tak silap...so alternatif lain, terjumpa pulak dengan masjid Al Rahma....dekat je dengan masjid pertama tadi...


ni lah masjid tu....zafirah syok mentido daripada dalam kereta...lenguh pinggang mendukung dia...hikss


Pintu masuk laki yang belakang tu je (kaler coklat)...pintu masuk untuk ke ruang solat wanita kat tempat lain...masa tu kitorang tersalah masuk pintu yang ada ramai laki² berdiri belakang tu....dorang ada macam function masa ni...so meriah lah perkarangan masjid....dah rasa macam salah pintu, aku tanya je lah kat sorang adik ni....jauh ke belakang rupanya tempat solat perempuan...pfft!



 tempat solat wanita kat pintu belakang belah kiri tu (lihat gambar kedua)


Ruang solat dalam masjid ni selesa sangat....terjaga lah maksudnya...walaupun macam² aktiviti kemasyarakatan dijalankan kat sini, kebersihan masjid dan TOILET terutamanya, tetap diutamakan!! bersih sangat oke toilet dia...siap ada air panas....eh kalau takde air panas gigil² tau nak amek wudu....sejuk oke! macam kau amek wudu guna ais batu....cuba la...huhu~



kitorang yang gegurl² solat belakang pintu tu haa...patutnya tempat solat wanita kat tingkat atas...tapi nenek² kitorang plus mak kawan adik aku tu sakit lutut...tak boleh nak panjat tangga...sian deme...so kitorang decide solat kat bawah tu je...ada sorang gadis tempatan ni tegur kitorang nape solat situ....and lepas dengar explanation dia terus offer nak tolong itu ini...siap make sure kitorang comfortable solat area tu...lahaii sweet angat awak ni...jazakallahu khair   ^_^


luas sangat ruang solat lelaki...


ablution area...setiap paip tu ada disediakan sabun basuh tangan...siap berlebih² atas lantai lagi...huhu  convenience sangat! air tu pulak air panas tau....kat UK even dalam public toilet sekali pun (bukan semua) memang ada heater...selesa lah nak mencuci selepas membuang, membasuh muka bagai... :)


nah sedikit info pasal masjid Al Rahma atau Islamic Centre di Liverpool:
Islamic centre, opened in 1974, with Arabic education courses, sporting clubs and a dining area. 

kot korang ada kat area Liverpool boleh la waze je alamat ni kayyy:

Address: 29-31 Hatherley St, Liverpool L8 2TJ, United Kingdom 
Phone: +44 151 709 2560


tu je nak cerita...tata! ^_^


Sumber gambar: liverpool muslim society






IKLAN:









Terima kasih sudi membaca!

Feb 18, 2016

Mengimbau Kenangan Lalu di University of Liverpool

Assalamualaikum...


fefeeling ex-student Liverpool...kahhh *berangan itu free!*   ouh dak encem 'membungkus' Zafirah sebab angin Liverpool sejukkkk sangat!


Ni la motif utama kitorang datang Liverpool....nak tunjuk kat semua orang tempat aku belajar dulu...eh! bukan bukan....aku tak berapa bijak untuk further study sampai ke UK...bahaha *sedar diri*   tapi mak ayah aku dulu study kat sini....


eh jap...ayah je yang study kat Liverpool....mak kat Swansea...kan mak kan?? lol tak ingat! (^_^)"


Macam mana mak ayah aku kenal each other pun aku tak sure...dorang pernah cerita tapi aku tak ingat...simptom mak-mak memang gini...pasrah je lah...huhu~  yang aku tau mak aku dulu amek course architecture, ayah pulak engineering...


Mak aku tu asal minah kampung kat Perak nunnn...lepas SPM terus fly pi UK....makcik aku cite arwah nenek sampai pengsan kat epot, sedih anak nak belajar jauhhhhh...zaman dulu mana ada FB oii....wassap apa lagi...err tapi tak tau lah kot makcik aku exaggerate cerita....lolz~  :p


Ayah lak budak bandar...duk key-el...tapi sekolah kat Kuantan, SEMSAS....sama macam mak jugak, lepas SPM terus fly pi UK...dua² macam dari benua yang berbeza...


Jodoh itu di tangan tuhan kan...memasing terjumpa kat negara asing, terjatuh cinta tanpa sengaja, terkahwin....gituu...sweet angat angat niiiii love story dorang....kehkeh~


ni lahhhh uni ayah duluuuu....cantiknyaaaa!!! (♥_♥) 


 lovebirds...holohh holohh


 dapat la atok tengok tempat belajar anak dia haa....hehe~


 family kecikku...memang kecik molek je kuantiti family aku....dalam proses menambah² ahli lagi ni...bahaha~


operation hours 


Plan asal nak round pi tempat² dating mak ayah aku bagai, tempat dorang selalu melepak...tapi tak cukup masa lahh...sebab dah banyak habis masa kat Cheshire Oaks kot...tu yang singgah sini kejap je...lagipun angin sejuk sangat masa ni...rasa nak memerap dalam kereta je...err nak kena datang lagi ke hape?? eh! >_<


ku seru sponsorssss! :p


oke sebelum korang klik button 'x' kat atas nun meh la tengok few gambar sekitar University of Liverpool yang adik aku snap dari dalam kereta...besar jugak kawasan uni....pfft!




k tu je pon...haha


bye~  ^_^



IKLAN:








Terima kasih sudi membaca!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015