Dec 31, 2015

Menariknya Tahun 2015 ku!!

Assalamualaikum...


Kejapnya dah penghujung 2015!! padahal masa awal tahun hari tu rasa lamanya nak tunggu akhir tahun...lol  >_<


hermm tak tahu nak mula macam mana...err sebenarnya skill menaip dah kelaut...idea tu ada...nak olah ayat tu ya ampunnnn pening mikio! hehh -.-


antara gambar² paling popular di facebook sepanjang tahun 2015...majoriti gambar anak...dah macam anak aku je guna acc facebook aku...gambar owner sebenar secoet je...huhu


Aku rasa dalam banyak² memori, yang paling indah bagi aku bila dapat tau Zafirah bakal dapat adik...menggeletar tangan check UPT...keluar toilet terus kejut dak encem suruh tengok result UPT...dia tengah mamai² ingat ada binatang buas dalam toilet...rupanya tengok result UPT...pastu tak tahu nak respon senyum ke gelak ke menangis...hahaha adoii kelakar oke bila ingat balik! ^_^


cerita penuh klik gambar  :)


Dapat pulak rezeki bersalin secara VBAC...pastu dapat baby boy lagi...first boy in the family...both belah aku and belah dak encem...kemain seronok tok nenek dapat cucu laki....syukur ya Allah atas segala nikmat yang kau berikan...  :)


Sejak peknen, blog pun makin kelaut...memula selang 2-3 hari sekali update...pastu seminggu sekali...ni hah aku rasa bakal jadi sebulan sekali je update blog...bahaha   


Idea tu ada beb...banyak benda aku nak cerita kat blog...tapi mood nak mulakan bicara tu susah nak keluar...amboi kemain ayat novel sekarang...hahaha  tak reti dah nak buat ayat santai² yang bila orang baca terus rasa nak stalk entry² lama aku...haa tak tahu la kot aku syok sendiri ke apa...tapi aku yakin memang ada yang ketagih lepas baca first entry dalam blog aku pastu stalk entry² lama aku...huahua boleh tahan angkat bakul sendiri...kahkah  ai lebiu readers! muahciked! ^_^


More, tahun ni dapat lagi rezeki holiday to London...kali ni self-sponsored! dah kata blog makin sendu...siapa nak taja percutian mahal² kat blogger sendu?? padan muka kitorang! :p


Entry London pun tak habis² lagi update...ikut mood nak update bila...throwback pun throwback lah...janji aku tepek segala kenangan kat London tu dalam blog...untuk rujukan diri sendiri dan orang lain di masa hadapan...paling koman pun ada syarikat travel agent or penerbangan mana² terbekenan dengan entry² travel aku boleh dapat sponsor holiday jauh² lagi...haa berangan itu free...jeles oii tengok blogger² yang selalu dapat tajaan percutian sana sini...tahun 2016 kan tahun yang agak mencabar untuk rakyat Malaysia...tu yang kena fikir cari sponsor...bercuti tetap bercuti beb...aku suka travel...pengalaman tu tak boleh beli even kau ada berjuta² dalam akaun...tapi since kami ni rakyat marhaen je, kena la pandai cari jalan untuk penjimatan berganda! giteww ^_^


oke done kenangan yang indah² tu...the sad part dalam tahun 2015 is aku tak dapat share my happiness dengan adik aku...especially masa bersalin Zafran...eh sampai sekarang pun adik aku tak jumpa lagi anak buah dia...dah la kazen aku 2 orang pun bersalin tahun ni, bulan 10, 11, 12...berderet anak sedara baru...tapi tu lah...adik aku dapat tengok gambar je lahh thru wassap or IG or FB...or kadang tu ada la video call guna skype...iskk sok bebudak ni dah besar memang dorang tak kenal maksu dorang...Zafirah je lah yang jadi mak jemah perkenalkan, "ni maksu kitaaaaa!! dia dari Londonnnnnn!!"  part London tu kompem dia highlight lebih sikit...bahaha  >_<


Apa pun I always pray for the best for you sista! moga berjaya habiskan PhD and balik bawak ole² yang sangat banyakkkkk! eh! >_<


Goodbye 2015...terima kasih atas segala memori terindah yang rasanya semua dah ku coretkan dalam blog...maklum lahh makin banyak urat putus...blog je lah cara nak ingat balik memori yang indah² yang aku dah lalui...


Harap² 2016 juga tahun yang indah² buat kami sekeluarga...untuk korang juga...terima kasih selalu support Life 101 and baca segala carutan dalam blog ni....pastu commentators lagi...oh myy rasa macam nak bagi award kat korang...tapi ai is tak mampu nak bagi komitmen kat blog macam dulu...may Allah blessed all of you, always! ♥ ♥ ♥


Jangan lupa shopping sempena Year End Sale...Ephyra pun tak ketinggalan buat sale oke!!





READY STOCK ye korang!! rugi tau tak cuba...meh wassap 0133618800


Happy shopping and welcome 2016! ^_^


Tetiba aku rasa ending entry kali ni yang terbaik! hahahaha
kbye! :p




Terima kasih sudi membaca!

Dec 22, 2015

Zafran pun dah Register for Haji

Assalamualaikum...


Kena jadikan satu kewajiban, asal beranak je laju² bukak akaun Tabung Haji dan daftar haji...sama konsep kita nak segera beli insuran...untuk kemudahan di masa hadapan kekdahnya...


Sedikit tips untuk bakal² parents or bakal² tok nenek (if tok nenek nak belanja cucu² daftar haji)...elakkan bertangguh sebab takut terbeban dengan masalah kewangan or komitmen lain...Zafirah  and Zafran MIL aku yang sponsor duit register haji...asal dapat cucu baru je memang mil aku akan sponsor untuk register haji...mekaseh mak! ♥ ♥ ♥


Ekceli mak and baby tak payah ikut pi bank pun takpe...yang perlu bawak untuk bukak akaun cuma surat beranak anak...tapi kalau mak yang nak jadi 'penjaga akaun' so mak kena la ikut sekali pi bank sebab nak kena ada cap cari bagai dalam buku TH tu nanti...gituu


Tak lama pun proses bukak akaun...kitorang pi office hour...waktu petang...tak ramai orang...tapi sayang dorang takde stok tabung TH...T__T    Zafirah dulu dapat tabung sempena bukak akaun baru...hurmm kena cari tabung lain lah untuk Zafran nanti...Mr. DIY banyak jual tabung...hehe  :p


Tahun peruntukan haji untuk Zafran 2092...mereput nak oii! >_<


Zafirah dulu tahun dijangka 2057...beza 3 tahun je dah langkau sampai 30 tahun gitu...pfftt!


Takpe lah...yang penting dah register...setiap perjalanan hidup kita bermula dengan 'first step'...jadi untuk menunaikan haji, kami sekeluarga dah mulakan 'first step' kami...semoga ada rezeki kami dan kita semua untuk menunaikan rukun islam ke-5 serta dipermudahkan urusan olehNya...amin amin ya rabb!


ouh boleh jugak if nak tolong registerkan untuk orang lain...serius ni! korang cuma perlu bagi nombor ic atau nombor akaun TH orang berkenaan sahaja...and pastikan dalam akaun orang tu ada amount RM1300...kalau takde or tak cukup korang just deposit je duit sampai cukup amount RM1300 then terus register je...senang oii...kacang putih prosesnya! tak payah isi borang, cap jari segala bagai tu... :)


Jangan lupa tau register haji pada yang belum register tuuuu...RM1300 je...henpon android, apple boleh beli ada pulak duitnya kan kannnn...hehe  wallahualam  ^_^




Terima kasih sudi membaca!

Dec 18, 2015

Konsert Hi-5 di Istana Budaya

Assalamualaikum...


FYI untuk yang tak tahu apa itu Hi5...hehe


Masa aku tengok banner ni kat FB memang dah rasa teringin nak pi...sebab Zafirah suka sangat tengok Hi5 kat tv...aku siap download cite Hi5 kat phone...kadang datang tantrum dia time makan kat luar ke time berjalan ke aku bagi la dia tengok video kat phone...bukak youtube kang bazir data tenet...tu download awal²...senang...ulang² tengok cite sama je...tak kisah sebab bukan selalu pun dia layan video kat phone aku...  :)


Tapi bila tengok harga tiket masuk...gulp! membazir pulak rasa nak melabur sebanyak tu semata² tengok konsert...haha


Then few days sebelum konsert dak encem cakap dia ada tiket...orang sponsor...wohoaa! haruslah mak yang teruja dulu!! kahkah  :p


mekaseh Malaysia Airlines sponsor tiket kat kami...wakil Kelab Blogger Ben Ashaari...muahciked! :)


Show dorang ada dua sesi dalam sehari...pagi dan petang...kitorang amek yang sesi pagi...petang takut anak ngantuk dia tantrum dalam hall tak best la kan...


i'm officially mak anak 2! yeyy! kemain kan habis pantang terus berjalan sana sini...kuikui  :p


ada booth jual segala mak nenek menan² Hi5...harga boleh tahan mencekik...bebetul buat duit dorang ni...tu yang Zafirah pegang tu harga dia RM25 oke! pejam mata bayar sebab dia duk bising nak beli jugak...orang lain boleh beli nape dia tak boleh beli?? gitu argument anak bertuah ni...ikutkan dia nak beli 2 souvenir...penat gaduh suruh amek satu je...hehh


show start tepat jam 10.30am...


video
FUN oke!! fun gilaaaaaa!! paling best bila tengok Zafirah enjoy habis dengan show ni...enjoy yang tahap she's having the best time of her life!! giteww   tak pernah tengok dia seronok macam ni...nak nangis pun ada tengok dia terjerit² panggil team Hi-5 tu...sampai papa kena bawak dia pi depan duk bebetul depan pentas pastu tengok dia melompat²...


eh mama sampai sekarang nak masuk 3 series tak pernah lagi tengok konsert oke!! awak 3 tahun dah tengok konsert dari artis feveret...amboi amboi  :p


Habis show team Hi5 sep sep dengan peminat² dia yang duk depan pentas tu...Zafirah pun dapat la sep sekali...ingat kan oke la dah dapat bawak dia tengok live artis² Hi5 tu...


masuk kereta melalak...dia nak Hi5 dukung dia pulakkkk...adoiii  kalau dalam tv memang ending tu dorang akan dukung bebudak yang datang show dorang...so dia mengharapkan ada adegan mendukung budak la kot macam yang dia tengok dalam tv...


Memang ada sesi meet and greets...tapi tu kena beli tiket VIP bhaii...tak kose oke!! grrr  pastu papa bawak jenjalan pi tasik Titiwangsa sebelah tu...belanja eskrim dengan coklat...nak pujuk punya pasal...eii ngada sangat! -.-


Nasib la tak susah nak pujuk....on the way balik dia mentido dalam kereta...sampai rumah dia ungkit balik nak orang Hi5 dukung dia...grrrr


Sampai sekarang kalau ada show Hi5 kat tv memang bukak tu je...cerita lain dia takmo tengok...haha  aku oke je...sesambil tu dia boleh belajar english...aku pun layan sekali tengok...ada few lagu and step dance dorang aku dah hafal pun...pehh! :p


Anak korang minat Hi5 tak?? :)





Terima kasih sudi membaca!

Dec 7, 2015

Stok Susu Sepanjang Tempoh Berpantang

Assalamualaikum...


Walaupun anak dah 2, tapi baru sekarang aku faham and study betul² ilmu breastfeeding...time Zafirah dulu baca gitu² je....tak fahamkan betul²...udahnya stok susu aku kelaut...dah nak masuk kerja baru terhegeh² buat stok...lepas tu baru terkial² cari info macam mana nak banyakkan susu segala bagai...makin lama makin struggle aku buat stok susu...tu yang jadi kais pagi makan pagi tu...pam hari ni untuk esoknya...belum campur lagi tragedi peti ais rosak bagai....sumpah struggle...penat sangat hari² fikir stok susu tak cukup...


Akhirnya aku mampu bertahan setahun je untuk full BF Zafirah... T__T


Kali ni, untuk anak kedua, aku taknak ulang mistake yang sama...since peknen aku dah study macam² pasal breastfeeding, pasal cara² simpan stok segala...mujur jugak aku peknen sama² dengan opismet aku...so ada geng untuk study...bila salah sorang dapat info baru je kitorang akan sharing and discuss sama²...dah macam zaman kolej dulu, study and group discussion sebelum exam kekdahnya...hahaha  :p


So daripada pembacaan aku, sepatutnya minggu kedua lepas bersalin (at least) kau dah kena start pam susu dan simpan stok...ada yang hari ketiga lepas bersalin dah start pam susu...depends lah tahap kerajinan kau macam mana...hewhew  macam aku, hujung² minggu kedua lepas bersalin tu aku dah start pam...tu pun sebab rasa breast macam berat semacam...lagipun kawan aku cakap kalau selalu sangat kita biarkan breast kita bengkak susu, tak pam, tak keluarkan susu tu, nanti saraf akan hantar signal ke otak bagitau kita tak perlukan susu tu...haa tu yang jadi production drop tu...so bila aku rasa breast berat semacam, aku cuba pam...


dan hasilnya....


Alhamdulillah...syukur! segala puji bagi Allah tuhan yang Maha Memberi...tak sangka sangat, sekali pam boleh dapat banyak macam ni...masa pantang Zafirah dulu nak dapatkan 2oz pun susah! padahal baru minggu ke-2 ni...dalam pantang lagi ni...syukurrrrr syukurrrr!! laju² tunjuk kat dak encem tau sebab seronok sangat! ^_^


Sejak dari tu aku gigih pam hari²....aku pam waktu pagi dan malam...2 kali je sehari...waktu² lain bagi DF je ke baby...dah kata baby boy kuat nyusu kan...awal² dulu tiap 2 jam memang dia akan bangun untuk susu...now dah makin lama dia tidur...biasa dalam 3-4 jam sekali baru dia bangun menyusu...depends pada tekak dia...huhu


Tapi aku perasan tiap kali pam aku akan dapat dalam 3-4oz...aku simpan stok pun tak tentu...awal² dulu aku simpan 6oz sehari...then makin lama aku boleh simpan 8oz sehari...and now ada masa aku boleh simpan sampai 10oz sehari...mungkin akan datang makin bertambah...insyaAllah kan? syukur Alhamdulillah...


Aku cuma pegang dengan rules "demand and supply"....simple je...otak pun kena sentiasa positif...


Now dah nak habis pantang...aku berjaya simpan dalam 200oz stok susu...!


Ada almost 50 pack susu dalam ni...tak pernah terfikir aku mampu penuhkan fridge aku dengan stok susu anak...haha


Cara penyimpanan susu pun aku belajar dari group #bfmembers kat FB and kawan² terdekat...terima kasih bebanyak pada yang sudi berkongsi...kalau kau tengok ada pack yang gemok² tu haa sebab awal² dulu noob...tak reti nak leperkan pack tu macam mana...haha now dah retiiiiiii....yaa memang kena leperkan untuk penjimatan ruang yang maksimum! boleh sumbat banyakkkkk stok dalam freezer....aku takmo beli deep freezer...sebab kat rumah aku dah ada 3 fridge...so pepandai lah guna ruangan yang ada dengan sebaik²nya...giteww  ^_^


aku simpan based on berapa oz aku dapat sehari...ada pack yang isi 4oz susu, ada yang 6oz, ada 5oz...tak tentu...yang penting setiap hari wajib simpan stok...walaupun kadang tu rasa malas², tapi bila teringat betapa struggle nya aku mengepam untuk Zafirah dulu, terus gigih capai pam dan terus pam and simpan stok...kena pandai psiko diri sendiri untuk lebih rajin....huhu!


ouh aku guna storage bag yang ni...12oz punya bag...RM10 je...beli kat kawan aku...kalau korang nak beli, boleh roger Diana, 0126442002 (wassap only).


Tak sabar nak beli pam letrik baru...selama ni guna manual pam je...lenguh tangan...pam letrik yang lama, jenama Spectra macam dah rosak suction dia...kena hantar service kot...aku beli dulu dari biras aku...lebih dari 3 tahun dah pam tu...ni aku tengok susu aku pun meriah, berbaloi lah kalau invest sikit untuk pam baru...kan? kan??? haha  aku aim jenama Malish...kat Pumponthego ada jual murah...hehh cepat lah weekend!! :p


oke tu je nak cerita...aku takde niat nak menunjuk ye...entry ni sekadar berkongsi pengalaman and untuk rujukan diri sendiri di masa akan datang...peace! ^_^


Happy breastfeeding korang!! ♥ ♥ ♥




Terima kasih sudi membaca!

Dec 3, 2015

Keropok Kulit Lembu

Assalamualaikum...


Siapa pernah makan keropok ni sila komen 'SAYA'! :p


oke tu je nak tulis...


oke dak buat entry gitu?? bahaha  >_<


Aku suka keropok ni...and surprisingly Zafirah pun suka!!!! hari tu mak aku beli kat Bandung...beli 2 peket je...berebut makan dua beranak...bila dah habis dia mintak nak lagi...hahaha  aku tau kat Malaysia pun ada jual..cuma susah gila nak jumpa...yang aku tau kedai² minang or gerai jual sate minang biasa ada keropok ni...tapi tu lah...nak mencari tu...tetibe datang penyakit 'M'...hahaha


Dak encem geli nak makan keropok ni...sebab dia duk terbayang lembu...adoii menyesal bagitau awal² asal usul keropok tu...patut bagi dia makan dulu baru bagitau keropok tu made from kulit lembu...macam adik ipar aku...elok je dia makan...bila dah tau tu keropok kulit lembu dia jeluak balik...ampeh betul...mainan psikologi je tu...benda kalau dah sedap telan je lahh...haaa nafsu raksasa macam iols boleh la cakap gitu...kahkah  ekceli memang ada rasa²/bau² hamis lembu pun kat keropok tu...tapi idak la kritikal...sedap je aku telan...tak percaya cubalah sendiri...hahahaha  :p


kbai! ^_^






Terima kasih sudi membaca!

Dec 2, 2015

Sebulan Sudahhh :)

Assalamualaikum...


Kejap je dah sebulan umur anak teruna aku ni...gambar ni masa hari yang ke 34...time ni kat rumah sepupu dak encem kat KL...dia ada buat birthday party untuk anak dia...bukan sengaja tau nak derhaka pantang...ada la sebabnya kenapa aku keluar...and bukan bermakna bila dah keluar tu aku langgar segala tok nenek pantang...aku jaga jugak la makan minum aku, jalan slow², idak la berlari bagai, stokin tetap pakai haa...pastu time kat rumah kazen tu banyak duk dalam bilik takmo terdedah sangat baby dengan crowd...gitu...eh pandai la aku jaga diri sendiri and anak aku kan...lagipun mak aku yang izinkan aku keluar...haha


erm...macam tak puas pulak tatap muka Zafran masa baru² keluar dari perut aku...haha  Now dah makin sado...makin bijak...dah pandai nak main agah², pandai nak gelak²...gigit pipi tu baru tau  :p 


Isnin baru ni ada appointment dengan KK untuk cucuk sebulan, Hepatitis B, dos 2...aku agak tak sabar nak bawak dia pi cucuk sebenarnya...sebab tak sabar nak tau perkembangan kesihatan dia...huhu first time check up baby kat kk dari sebulan...Zafirah dulu kejap gi KK, kejap gi swasta...kali ni saja la nak maintain setempat...lagipun aku suka kk punya prosedur...detail  :)


HUKM bagi buku ni lepas bersalin hari tu...dah macam belacan rupa dia haa...terkena air lah, minyak lah, makanan lah...haha biasa tu biasaaaaaaa  :p 


so ni lah update terkini pasal Aisy Zafran


Berat: 4.3kg (berat lahir 2.94kg)
Height: 54cm


Untuk check up sebulan, mama pun kena check up jugak rupanya...kena check BP, berat terkini, check air kencing and bacaan HB...tapi untuk check HB tu dorang just cucuk sikit je kat jari untuk amek darah...kalau time peknen amek darah sebotol...sebab nak check benda² lain jugak...gituu  tapi nurse cakap check up sebulan je yang mama pun kena check sekali...next² tak payah pun... :)


ouh kot la ada yang nak tau, kalau taknak tau pun aku nak bagitau jugak...bahaha   berat aku sekarang 51kg...kena turun lagi 3 kilo untuk dapatkan berat ideal...latest berat aku before bersalin around 61kg gitu...pheww sedut lah lemak mama banyak sikit ye Zafran! :p


HB pulak 10.3 je...nampak nau memang spesis kurang zat besi dalam darah..tak payah tunggu peknen...tak peknen pun HB memang low...kahhh! nanti la aku telan vitamin tambah darah pelan²....now banyak sangat benda nak telan...dengan jamu lagi...loya tekak...hehh


k tu je nak cerita...tata! (^^,)





Terima kasih sudi membaca!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015