Nov 17, 2015

Kuala Lumpur Food Truck Feast #KLFTF

Assalamualaikum...


Alkisah sebelum bersalin hari tu...kemain gigih aku berjalan hulu hilir...kasi mudah bersalin kekdahnya...mujur lah berkesan...hihi


Korang pernah pi KL Food Truck (KLFTF) ni?? 

Lokasi: Dataran Merdeka...
Masa: Every Fortnight


Ekceli malam tu kitorang tak plan pun nak pi KLFTF...plan asal aku nak makan nan cheese RSMY kat Medan Tunku...Alhamdulillah sepanjang peknen merasa la melantak nan cheese 2 kali...tu pun dah hujung² peknen baru dapat...sebab restoren tu jauh nau...kalau ada cawangan kat Bangi takyah susah payah tunggu hujung² peknen baru nak pekena nan cheese...gitu ayat bodek suruh toke RSMY bukak cawangan kat Bangi...lolz  :p


Then otw nak balik Bangi lalu Dataran Merdeka....terrrrrrnampak lah KLFTF ni haa...tetibe dak encem cakap nak singgah...saja nak tengok apa yang menarik...sebab kazen aku pernah pi...dia tunjuk gambar kat wassap...dia cakap seronok tengok makanan...haha  so apa lagi kan? dah alang² sampai...bukan selalu nak datang sini...moh la singgah...boleh update kat blog apa² yang patut...giteww  :p


More reason nak singgah sini is nak bagi kaklong Zafirah tu main basikal dia...ikutkan plan asal nak bawak dia pi dataran kat depan masjid Putra tu...tapi dah tersampai kat dataran lain pulak so belasah je la...janji Zafirah boleh kayuh basikal sampai lebam  :p


betul cakap kazen aku...rambang mata tengok makanan yang dijual...mujur lah perut memasing dah penuh dengan nan cheese...so kitorang jeling² je lah...tak beli pun...eh beli air je..sebab dahaga....hihi 


dah puas tengok food truck kitorang jalan² area dataran tu...Zafirah kayuh basikal, kitorang kejar...kau ghase?? 


seronok gila kaklong dapat kayuh basikal laju², jauh²...kat rumah asyik kayuh pusing² keliling rumah je kan...nak bawak round satu taman perumahan tak rajin pulak...so ni haa mama papa kasi can kayuhhhh laaa sampai lebam! agak² dah lenguh kaki nanti kita balik...tapi korang rasa kaki siapa yang lenguh dulu?? :p 


 ada jugak persembahan api...bebudak je oii yang main sembur² api tu...hebat ko dik! ofkos la persembahan ni ada 'makna'...dah habis show ko hulur la singgit dua kat deme...


Aku agak terkilan tengok segelintir pengunjung, bila adik ni hulur topi nak mintak derma dorang pi lari jauhkan diri...macam la orang tu bagi bom kat kau...adohaii cuba la menolak dengan cara baik...kalau taknak bagi just say NO..tak perlu sampai jauhkan diri...dorang ni bukan harap ko derma sampai RM10, RM50...singgit pun dorang oke je...anggap je la sedekah...kalau korang mampu jalan² makan angin kat dataran merdeka dengan kengkawan kau, boifrren/gefren kau, apa lah sangat derma singgit kat orang...kan?? pendapat aku lahhh...


Zaman bercintan cintun dulu tak pernah nak dating kat sini...now dah ada anak syok pulak bawak anak jalan² macam ni...anak didahulukan, kebahagiaan diutamakan...giteww! :p


InsyaAllah akan repeat hang out macam ni lagi...tunggu Zafran dah besar sikit...boleh berlumba kayuh basikal dengan kaklong ke...oh myy! fitam mama! >_<


k tu je nak cerita...tata  (^^,)





Terima kasih sudi membaca!

Nov 16, 2015

Hero Mama dah Botak! ^_^

Assalamualaikum...


MIL aku cakap muka Zafran ada rupa mamak...genetik pak mertua aku la kot sebab FIL aku memang ada keturunan mamak...kazen mak aku pulak cakap muka Zafran macam muka ayah aku...mungkin sebab kulit dia gelap sikit...bahaha  oke la tu...Zafirah ikut keturunan mak aku kulit putih...Zafran ikut keturunan atok²...sok dah besar boleh jadi tall, dark and handsome...kalah KJ...wohoaa! *doa mak mak mustajab oii* :p


ouh alkisahnya Ahad lepas adik mak aku datang rumah...saja tidur semalaman sebelum gerak balik Kelantan...alang² dia datang, aku mintak tolong makcik aku cukurkan rambut Zafran yang kemain lebat tuuuu...yaa rambut hero aku ni memang sangat lebat...beza dengan kaklong dia dulu rambut halus kemain...malu² nak tumbuh...sampai sekarang pun macam tu...


Makcik aku guna pencukur macam ni...cap buaya to be specific...katanya cap lain tak setajam cap buaya...lambat nak mencukur nanti....kitorang follow je...dia lagi otai...haha  :p


baikkkkk sangat Zafran sepanjang proses mencukur...dia nangis kejap je...mungkin terkejut kepala rasa sejuk berangin tiba²...tapi lepas makcik aku dah dodoi² terus dia tidur...sampai lahhhh setel cukur satu kepala...pfftt! good boy!


Zafirah dulu pun makcik aku ni jugak yang mencukur kepala dia...boleh refer balik entry aku "Proses Mencukur Jambul"  :)


Tak lama pun makcik aku amek masa nak mencukur...otai katakan...ce suruh kitorang cukur sendiri...seminggu baru habis cukur kot? kahkah  :p


dan hasil selepas dicukur...








alolo slimnya muka tu...bila tengok gambar Zafirah dulu beza sangat...Zafirah bulat bam bam kemain...Zafran kocik jo...maybe dah habis pantang kot baru badan dia naik bulat bam bam jugak...tapi berat Zafran cepat naik walaupun kecik...3 minggu je berat dia dah 3.6kg...mana tak berat kan asyik menyusu je kerja...tapi sebenarnya tak kisah la bulat ke slim ke kecik ke bam bam...yang penting sihat ye dak? :)


Hari ke-15 baru dicukur rambut tu...oke la kan? janji cukur...hehe


oke tu je nak cerita...tata (^^,)



***********************************************************************************************


IKLAN

SKINBAR...RM39 sahajaaaaaa  (tak termasuk postage)

beli 2 atau lebih ada FREE GIFT menarik untuk korang!! free gift apa??
meh wassap cepat meh  ^_^





Terima kasih sudi membaca!

Nov 13, 2015

Kejutan Hari Jadi Dengan Teddyprank :)

Assalamualaikum...


7 November lepas besday dak encem...boleh kata setiap tahun aku akan pastikan celebrate birthday dia...paling koman pun belanja makan....zaman bercintan cintun dulu dah rajin nak celebrate² birthday...ni dah kahwin takkan takmo celebrate pulak kan?? patut dah kahwin la lagi rancak celebrate itu ini...kan kan?? pendapat aku lah  ^_^


Macam tahun lepas celebrate ramai² dengan family mertua kat Ayer 8...boleh refer entry "Pada Tarikh 7-11 hari tu"


Boleh kata every year aku akan celebrate birthday dak encem kat luar...tak pernah lagi celebrate kat rumah...bukan la nak riak kata banyak duit ke hape...saja bercerita...tapi tahun ni ditakdirkan aku berpantang time birthday dia...7/11 hari tu baru hari yang ke 13 pantang...takkan nak celebrate kat luar macam biasa kan?? aku nak jalan and duduk pun tak betul lagi...lambat pulak sihat luka episiotomy...huhu  dah la tengah pantang bukan boleh makan macam²...kang meleleh pulak air liur tengok orang lain mentakedarah...T__T 


So nak taknak memang kena celebrate kat rumah...tapi nak celebrate macam mana?? aku bukan boleh beli kek...makan kek pun tak boleh...err sikit² boleh la kan...hikss   pastu takkan nak suruh dak encem beli kek sendiri, beli hadiah sendiri, pastu celebrate kat rumah?? tak romantik langsung kan...hahaha  :p


Mujur lahhhh ada service birthday prank by Teddyprank!!! aku tengok IG dia je terus geliga otak aku nak plan birthday prank untuk suami tercinta...ewahh! rasanya sepanjang kitorang kahwin tak pernah lagi aku buat seprais kat dak encem...eh sepanjang aku kenal dia lah memang tak pernah nak buat seprais segala bagai ni...iols bukan la manusia yang romantik...haha  tapi dia pernah buat seprais kat aku sampai leleh gak air mata...masa anniversary kitorang tahun lepas...so aku rasa dah sampai masa aku pulak balas buat seprais yang dia boleh ingat sampai bebila...gituhhh! :p


7/11 tu jatuh hari Sabtu...syukur sebab aku boleh join sekaki buat prank kat dak encem...kuikui   team Teddyprank datang dalam lepas Zuhur gitu...ikutkan dak encem nak keluar tengah hari tu, ikut family dia pi kenduri...tapi aku cakap ada orang nak datang tengok baby...so dia kena duk rumah diam²...kahkah  takde orang pun tahu plan aku ni...termasuk lah family aku and family mertua...TAKDE SIAPA tahu oke! ouh dah last minute tu aku bagitau adik aku nak mintak pendapat pakej mana yang paling best...so dia sorang je lah yang tahu awal plan aku ni...haha  tapi dia kat London so dia pun tak sempat nak cerita kat orang lain pasal plan aku... :)


Perancangan dibuat seawal sebulan sebelum birthday...dalam banyak² pakej, ada 1 pakej ni je yang aku berkenan sangat...sebab gayanya unik and memorable! serius niiii...tak percaya cuba korang tengok video and gambar bawah ni  :)


video
nampak tak muka terkezut di situ?? Zafirah pun tumpang happy...haha


Lepas dah nyanyi² happy birthday, aku ajak dia keluar rumah pulak....makin blur muka dia...aku bagitau ada seprais lagi...hahaha



taraaaaa!! ni lah seprais yang palingggggg aku suka!! ^_^


Terkedu dia tengok sticky notes bersepah kat kereta...wahaha   and kalau korang nak tahu, sampai hari ni dia tak cabut² lagi notes tu...habis berhujan berpanas...aku rasa dah melekat teruk notes tu kat kereta dia...orang lalu lalang depan rumah kitorang mesti berhenti tengok kereta dak encem...mesti dorang ingat orang ni tak bayar bank ke hape? hutang along ke hape? kahkah  


eh ayat² kat notes tu sweet² kot! ada 250 sticky notes yang ditampal...gigih aku fikir perkataan apa nak ditulis untuk 250 notes...pfftt! tapi BUKAN aku yang tampal notes² tu oke! aku tengah pantang kot gila apa nak panjat² kereta semata² nak tampal notes...haha  semuanya dibuat oleh team Teddyprank...A-Z team Teddyprank yang buat...aku duduk rumah tunggu dorang bagi que untuk seprais je...and make sure tak kantoi lah time dorang tampal² notes tu kan...tak susah pun! hahaha  ^__^


kek tu sedap! cukup untuk kami tiga beranak makan...err tak habis pun...tapau sikit kasi adik² ipar...ouh buah oren tu makanan orang pantang...tak termasuk dalam pakej Teddyprank ye...ngee  :p


belon pun ado! tapi jadi mainan Zafirah lah kan...huhu


Thank you soooooo much Teddyprank sebab tolong jadikan birthday my husband tahun ni memorable and happening walaupunnnnnn iols dalam pantang...seprais menjadi!! wohoaa! lepas ni mungkin penulis skrip boleh buat drama tajuk Isteriku Romantik...bahahahahaha *panggg!*  >_<


Tak rugi upah service dari Teddyprank...I'm a happy customer! jom buat seprais untuk orang tersayang tak kira la husband ke, mak, ayah ke, mertua ke, sesiapa je lahhh...


tempah NOW!!!  ^_^


More info:
Instagram: @teddyprank
Facebook: Teddyprank
Call/SMS/Wassap: 019-7564019





Terima kasih sudi membaca!

Nov 6, 2015

Pengalaman VBAC :)

Assalamualaikum...


Boleh tahan mencabar jugak nak update blog time pantang...haha  >_<   oke straight to the point je la eh...skill menulis kelaut dah ni....huhu


Alkisahnya hari Ahad, 25 Oktober 2015, aku dah mula rasa sakit perut semacam...ekceli 2-3 hari sebelum tu asyik cirit birit je...aku tak pasti lah cirit birit tu satu petanda nak bersalin or hanya kebetulan....tapi tu lah yang aku alami...


So hari Ahad tu memang takde program apa²....tengah sarat² peknen paling koman pun jenjalan pi mall berdekatan je lah...tengok wayang ke, beli barang dapur ke, pi melantak ke....tapi Ahad tu memang takde pi memana...cuma tengah hari tu, lepas Zuhur aku tolong hantar ayah aku pi KLIA...dia nak fly to Vienna...ada conference...dia stay Vienna sampai 5 haribulan...then fly pi London pulak visit adik aku...alang² dah dekat katanya...


Sepanjang pi KLIA perut aku asyik rasa tak sedap je...kejap² kang sakit macam senggugut...kejap² kang rasa memulas pulak...otak aku pun blur dah kenapa sakit macam ni?? dah nak bersalin ke aku ni?? memang rasa tak sedap satu badan...rasa 'sesuatu' sangat tau...haha  mungkin lah naluri mak-mak ni kuat...memang boleh rasa dah sampai masa baby nak keluar...pfftt!


Tapi aku still abaikan sakit tu...sebab macam tak confident je...hahaha  dalam masa sama aku duk berwassap dengan kawan aku...dia dah 2 kali pengalaman rasa sakit contraction dulu pastu pi sepital jalan dah bukak 6-7 cm...so aku yakin dia lebih arif pasal 'tanda-tanda' contraction...eh time Zafirah dulu lain tanda² dia...boleh baca balik entry "Pengalaman Melahirkan Puteri Sulungku"


So kawan aku ni suruh aku check time laps...if  konsisten selang 5 minit sakit macam memulas nak terberak + senggugut, haa betul lah tu contraction...so beria lah aku check time laps kat fon...tapi takde pulak selang 5 minit....kadang 10 minit, kadang 5 minit, kadang 15 minit...tak konsisten pulak sakit tu....so aku releks lagi...sempat la terberak dulu...nak pastikan yang aku sakit perut sebab nak beranak or nak berak...hahaha


Lepas berak pun still sakit tu datang lagi...ahh sudah! memang betul lah kot contraction ni??!! cuak pulak tetibe! haha  bila dah Maghrib tu aku inform dak encem cakap dah mula sakit contraction...dia pulak cuak sekali...

"biar betul?? jangan memain!"  

eh takde masa lah nak memain benda² camni...hehh


Lepas Maghrib aku ajak dia beli dinner...sebab macam makin kerap je sakit senggugut + memulas tu....aku nak makan tomyam...kemain kaoo sempat lagi mengidam di saat² terakhir...kahkah  aku makan half je nasi sebab macam tak lalu pulak nak makan...tapi ku paksa jugak telan nasi separuh tu dengan harapan tu lah punca tenaga aku untuk meneran nanti...pheww


Lepas dinner sempat lagi tengok Gegar Vaganza...dak encem nak tengok siapa tah nyanyi....tak ingat pulak...dia kata lepas persembahan artis tu baru dia bawak aku pi sepital...aku okay je sebab still tak konfiden nak pi sepital....takut false alarm...hewhew  gigih check time laps untuk tengok kekerapan sakit contraction tu....


Then, makin lama makin kuat sakit tu...kali ni aku konfiden dah ni memang bebetul contraction...confirm sakit nak beranak ni...pfftt! nebes oii! mak aku pun dah bising suruh pi sepital cepat....kali ni aku pilih untuk bersalin di HUKM...jalan nak ke HUKM tu tak boleh jangka...dah la malam tu hujan lebat...risau jem....walaupun hari Ahad...kot la ada eksiden pulak ke tetibe...dak encem roger adik and abah dia untuk teman sekali...at least untuk tengokkan Zafirah if tetibe aku memang dah kena masuk labor room...aku memang mengharap jugak la jalan dah bukak besar...tak payah sakit lama sangat...ngee  doa je lah dulu...Allah knows best! :)


Sampai sepital terus pi emergency O&G...jangan tersilap pulak ye...emergency O&G memang khas untuk nak bersalin sahaja! :)


Nurse mintak kad registration, amek bacaan BP, amek sample urin then check jantung baby...aku kena tunggu dalam 20 minit kot untuk doktor datang check 'jalan'...sempat lagi aku request kat nurse nak doktor perempuan yang check...Alhamdulillah rezeki aku malam tu memang doktor perempuan on duty...hari sebelum tu doc laki...syukur ya Allah...walaupun doc chinese...asalkan perempuan aku dah bersyukur sangat...hehe  yelahh sepital gomen kan mana boleh pilih² doktor...tapi tak salah jugak if nak request doktor mengikut keselesaan kita...time tu takde la sakit sangat tu yang sempat je nak request² bagai  :)


Once doktor datang and check 'jalan' dia cakap baru bukak 2cm...sama macam Zafirah dulu...so doktor tanya nak stay wad ke nak balik?? aku mintak nak balik sebab terkenangkan Zafirah dulu kemain lambat 'jalan' nak bukak....dari tengah hari sampai ke malam tetap 2cm...so aku assume kali ni pun mesti lambat jugak...baik aku balik rumah je pi jenjalan dulu ke, exercise ke kat rumah...


Tapi bila doktor tau aku stay Bangi, dia tak kasi balik...dia cakap macam mana if aku nak beranak waktu pagi?? jalan pulak jem...susah nanti...so dia suruh warded je...hurmm aku pasrah...mungkin ini yang terbaik...aku serah semua pada Allah...tak henti² doa supaya dipermudahkan bersalin kali ni...paling penting aku nak sangat VBAC!


my kesayangan-s setia menanti luar bilik pemeriksaan...time ni aku dah duduk atas wheelchair...nurse akan tolak naik wad...yang lain pun ikut sekali...tolong hantar je...aku tak amek 1st class or private wing (FPP) macam kat Putrajaya dulu...so husband tak boleh teman duk dalam wad...aku memang taknak pun dak encem teman...aku nak dia jaga Zafirah....takpe aku boleh tahan sakit sorang²...Allah ada...Zafirah tu kecik lagi...dia tak faham kalau papa tinggalkan dia sebab nak teman mama beranak...serius dia tak faham... :)


Almost tengah malam jugak lah aku check-in ward...sempat la pesan kat dak encem mintak dia doa 'jalan' cepat bukak...risau jugak sebenarnya nak kena tahan sakit sorang²...kuikui


Baru 15 minit duk wad kejap² kang dak encem wassap and call sebab Zafirah rindu...adohaii aku sampai tak terlayan sebab duk menahan sakit contraction yang makin kuat...iskk even dia dah sampai rumah pun still wassap aku suruh hantar gambar lah...Zafirah susah nak tidur bila mama takde...wuwu sedey pulak! tapi aku tak boleh sedih...aku ada baca tips nak 'jalan' cepat bukak, time contraction tu ko kena senyum and rasa bahagia...haa gigih aku psiko diri sendiri untuk senyum and semai perasaan bahagia tu tau! kahkah  lagi satu tips, kena baring mengiring ke kiri...tapi aku belasah baring kiri dan kanan....ikut keselesaan...janji mengiring...haha


Aku cuba tidur, tapi tak boleh...baru nak lelap contraction datang...acaner nak tidur camtu kan?? aku masih lagi tengok time laps thru fon...nurse cakap if sakit datang tiap 2 minit inform nurse...nak check balik 'bukaan' dah berapa cm...dah tak boleh nak tidur, aku buat la senaman ringan dalam wad tu....haha  orang lain semua dah tidur...lagipun katil aku tirai semua bertutup...so tak malu la if orang nampak ke apa...aku cuma harapkan 'jalan' cepat bukak je...sebab macam makin tak tahan je sakit contraction tu  :p


Pukul 4am, sakit contraction sekerap setiap 2 minit...aku keluar cari nurse kat kaunter...nurse nan hado! HAHAHA 


oke tak kelakar...:p


aku round tempat lain cari nurse...rupanya nurse tidur dalam bilik rehat....aku kejutkan dia....mungkin dia tengah mimpi hantu, punya dia terkejut tengok aku...siap mengucap panjang...comel nurse ni  :p


Aku inform nurse, yang sakit contraction dah sekerap tiap 2 minit....so dia suruh aku masuk bilik pemeriksaan untuk check bukaan....time tu doc yang in charge jaga wad doc laki....aku nak request doc perempuan pun tak daya dah...duk fikir sakit je....lagipun pukul 4am mana lak nak cari doc lain....tak sempat!


redha...berserah pada Allah semoga semuanya dipermudahkan....zikir nabi Yunus tak berhenti aku baca sejak masuk wad...


Doktor cakap 'jalan' dah bukak 4cm...so dah boleh pecahkan air ketuban and masuk labor room....wow 4cm dah boleh masuk labor room rupanya...kat Putrajaya dulu tak silap kena bukak 6cm baru boleh masuk labor room...tak silap lah...tak ingat pulak...huhu  pecahkan air ketuban sakit oke!! FYI untuk yang tak tahu lah kan...aku pun first time kena pecahkan air ketuban...nak taknak kena hadap jugak lah sakit tu....selagi tak pecah ketuban acaner ko nak meneran nanti? T__T


Dah pecah air ketuban aku terus call dak encem...bagitau dia datang labor room kat tingkat 1...aku tunggu dia kat sana...terkejut dia aku dah kena masuk labor room...dia pun tak boleh tidur kat rumah...huhu


Sampai labor room nurse lain pulak check bukaan lagi....dah 5cm gitu....aku duk terbayang, dah siang baru aku beranak...sebab ramai cerita dorang kena tahan sakit lamaaaaa....so aku dah set minda yang aku pun akan rasa sakit contraction dalam tempoh yang agak lama... T__T


Dak encem sampai dalam pukul 5am lebih kot...dia datang sekali dengan mak aku and Zafirah...kaklong tu mana nak berpisah dengan mama papa...mesti nak ikut sekali...tapi dia tak masuk lah labor room...duk luar labor room je...mak aku jaga....mujur dia tak merengek pepagi buta tu...dah kata tak cukup tidur...dia main lari² kat corridor sepital tu....huhu good girl!


Dak encem masuk je labor room aku terus nak genggam tangan dia...sakit oiii!! haha  dia duk sebelah aku sambil google and wassap kengkawan cara pernafasan lah, cara meneran lah, bla bla bla....pastu dia pulak yang ajar aku buat gitu gini...nurse sibuk buat kerja lain....mujur lah dalam labor room line tenet laju...nurse tengok mesti pelik pebenda la asben orang ni main henpon time bini tengah sakit...kahkah


Ikutkan pukul 7am baru dorang check balik bukaan....tapi aku dah tak tahan pulak nak meneran....dak encem dah bising jangan teran lagi sebab 'jalan' baru 5cm....simpan tenaga lah bla bla bla....stress pulak aku dengar dia bebel  :p


Then nurse datang tanya, "puan dah rasa nak meneran ke?"


"aah..."


Terus nurse check 'jalan'....oke dah 9cm....asben tanya dah boleh teran ke?? ko tau nurse jawab apa??

"teran je lah pelan²"


ohoii mana boleh teran pelan²...tiap kali datang contraction aku teran sekuat hati kot...hahaha  udahnya banyak kali pulak aku meneran....pastu doktor pulak masuk check perut....tak tahu apa motif dia check perut...grr  doc pulak cakap tunggu 'jalan' bukak 10cm baru boleh teran...eh apesal nurse cakap lain doc cakap lain?? hehh  aku ikut cakap nurse je lah...sebab nurse tu macam lagi otai je...hewhew  sori lah doc! :p


Then masuk waktu subuh...mak aku suruh dak encem solat dulu....time dia solat aku memang dah tak tahan gila nak meneran...nurse tanya taknak tunggu asben ke?? slamber aku jawab, "takyah laa tunggu...tak tahan sangat ni..." hahahaha


Tapi sempat jugak la dak encem sampai sebelum aku bersalin....sempat la dia pesan, "dkna cakap time meneran tahan 10 saat tau...."  aku pun tak pasti pukul berapa si dkna ni bangun....daripada sebelum subuh tu lagi aku dengar dak encem pesan² itu ini sambil mentioned nama ko...sempat pulak ko layan dak ujang punya soklan siap bagi pesanan khidmat masyarakat bagai....hahaha   papepun mekasehhh bebanyak! #muahciked  :)


Masa meneran kali terakhir tu aku cuba bertahan selama 10 saat...pastu mula rasa pedih²....aku tau dah mesti kepala baby dah keluar...nurse tak tunggu depan aku pun...nurse sibuk buat benda lain...dia tengok macam dah keluar kepala baru dia datang dekat aku....pastu aku tak larat dah nak meneran...kahkah  time tu baru sampai hidung baby....nurse dah bising jangan give up sekarang! tapi aku memang tak larat gilerrrr...aku duk mengharapkan nurse guna vacum ke....haha  tapi nan hado! dia suruh jugak terannnnn!!! so aku tunggu next contraction, aku guna balance² tenaga yang ada untuk meneran lagi sekali...terasa nurse tarik keluar baby....legaaaaaaaa!!! hilang segala sakit contraction tadi....


Dengar pulak suara baby nangis...ffuhhh heaven! syukur Alhamdulillah....berjaya VBAC!! ^__^


Bila cerita kat orang macam eh sekejap je bersalin...warded tengah malam, pukul 6.25am dah bersalin...tapi time sakit contraction tu ya ampun rasa macam forever!! rasa nak sepak terajang semua orang dalam labor room tu...but ofkos it didn't happen la kan...walaupun sakit macam nak tercabut nyawa tapi aku masih boleh berfikir dengan waras...haha (^_^)"


fresh from oven...err selepas dibersihkan laa...huhu


Bagusnya HUKM ni, lepas baby keluar, darah pun lap gitu² je, potong tali pusat, terus nurse letak baby atas badan aku....skin-to-skin kekdahnya....perasaan tu sangat indah... :)


Dalam 10-15 minit gitu aku peluk baby...then nurse amek bawak pi tempat lain...nak amek darah untuk check ada G6PD ke idak and bagi asben azankan baby...sementara baby and asben kat luar haaa time tu la nurse jahit luka, keluarkan darah kotor segala...err aku rasa macam agak besar koyak and kena jahit..ngeri! :p


At the end baru doktor datang untuk check jahitan and keluarkan balance darah kotor...again, doktor laki yang bertugas time tu....dak encem cakap dia nampak Fatin Liyana....tapi shift dia sampai pukul 6am je...haa kalau tak, boleh selfie dengan baby kan kan...haha mak baby takyah selfie...lepas beranak muka serupa mak lampir....tudung tah ke mana, getah rambut tah ke mana....horror sangat muka aku time tu  >_<


Dah setel semua, nurse hidangkan air suam, air milo panas and biskut jacobs...dorang bagi masa sejam untuk aku rehat sebelum dorang hantar aku masuk wad balik....time ni jugak lah ko kena susukan baby...HUKM memang galakkan penyusuan penuh susu ibu...ai loike!! 


Time rehat tu baru terasa seluruh kaki kremmmmm!! menggeletar badan sebab penat sangat! ffuhhh! nurse suruh kuat semangat...nanti nak susukan baby lagi...sebab dalam wad asben tak boleh teman...family boleh datang ikut visiting hours je...standard sepital gomen lah kan....


Tapi bagi aku bilik wad, labor room and services kat HUKM sangat selesa dan memuaskan....serius ni! ramai dah kengkawan aku review HUKM punya O&G the best...tu yang bersalin kali ni aku pilih HUKM...kalau ko or asben keje gomen lagi untung...bagi GL je...tak payah pening pasal duit nak kena labur...subsidi gomen gitu...bila lagi nak guna GL suami kan?? aku ada kelebihan tu...haruslah nak gunakan! :)


kaklong geram nak gomol adik...grrr


Disebabkan aku bersalin subuh, aku request untuk discharge hari yang sama...sekali lagi aku doa semoga baby takde masalah apa²...aku pun sama...tak sabar nak balik!! :p


Alhamdulillah by tengah hari baby dah berak, kencing...aku pun dah selamat membuang pagi tu....so boleh la discharge...yeyy! keputusan darah baby pun oke...anak aku negatif G6PD! syukur ya Allah! dak encem datang visit aku dari tengah hari sampai lah aku discharge...rezeki aku wad hari tu lengang! banyakkkkkkk sangat katil kosong...tapi aku memang takmo duk wad lama²...kaki krem teruk sangat...susah nak duduk, nak berdiri apa lagi nak berjalan T__T


Dalam pukul 6pm++ aku balik...hujan lebat giler petang tu...sepanjang malam aku bangun untuk susukan baby je...tu pun dak encem yang tolong angkat baby letak sebelah aku...tak larat sangat nak bangun...haha  lembik sangat rasa badan ni...adehh  tukar pampers pun dak encem yang buat...pheww mekaseh hubby! muahciked! :)


oke sekian melaporkan pengalaman VBAC....memang beza bersalin secara czer and normal...aku dah rasa dua²... :)


ouh nama hero aku is Muhammad Aisy Zafran bin Mohd Azfar...yang bermaksud kehidupan orang yang berjaya...D.O.B 26 Oktober 2015, hari Isnin, pukul 6.25am... :)


Azfar - Zafirah - Zafran...sama makna iaitu orang yang menang/berjaya...saja pilih nama yang sama maksud and huruf pangkal AZ...gedik kan? biar aaaaaa   :p


till next entry...tata! (^^,)



***********************************************************************************************


IKLAN

SKINBAR...RM39 sahajaaaaaa  (tak termasuk postage)

beli 2 atau lebih ada FREE GIFT menarik untuk korang!! free gift apa??
meh wassap cepat meh  ^_^





Terima kasih sudi membaca!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015