Feb 27, 2015

Review Huda's Haven, Batangkali

Assalamualaikum...


 Pernah dengar nama tempat ni?? aku pun baru tau kewujudan resort ni...tu pun sebab buat family day kat sini...owner tempat ni kawan ayah aku... :)


Hari ni nak review pasal Huda's Haven...cerita pasal family day len kali ehhh...banyak giler gambar...juling mata edit satu²...entry ni pun macam agak berjela....pheww~  :p


Ekceli tak susah pun cari lokasi Huda's Haven...kitorang hari tu guna waze je...search Kg. Ulu Rening...sampai satu kawasan nanti line takde...sebab masuk kawasan berbukit gitu...tapi bila dah lepas kawasan berbukit elok je line telefon, internet semua...even jalan hutan pun line still oke...memuaskan! bila nak dekat² sampai korang akan nampak signboat Huda's Haven kat every simpang...eh kacang putih je lahhhh nak pi sini *laki yang drive boleh la cakap kacang kan! hahaha~  :p*


Jalan masuk ke Huda's Haven kena lalu kawasan hutan....tak caya tengok gambar² bawah ni  :)



See! even dalam hutan pun ada signboard Huda's Haven...tu aku cakap susah nak sesat walaupun kiri kanan hutan....huhu~


 Daripada jalan utama jauh jugak la kena lalu jalan tanah merah gini...signboard ada kat simpang je...lepas tu takde dah signboard...hahaha~  nasib la datang siang² buta...tu pun dah cuak² takot kena sorok bunian ke...haa mana tau kan? hahahaha~  >_<


Ouh walaupun kiri kanan hutan, line telefon memang superb! so takyah riso lah kereta tetibe tayar pancit ke, terstop tengah² hutan ni ke...boleh je call minta bantuan...tak pun jerit...ada je rumah² kampung dalam tu...hahaha  adoii~  aku rasa ayat aku ni buat korang takmo pi sini...ehh nanti duluuuu...don't judge a book by it's cover bebeh!! sila teruskan membaca! you'll be amazed! ^_^


 aa ni dah nak sampai dahhh...boleh nampak belah kanan tu...yeyy!


ouh lupa nak inform...korang tak perlu bawak 4WD untuk masuk dalam ni...aku tengok sedara² aku ada je bawak Viva, Myvi, kereta proton and others kereta sedan...nampak je macam adventurous...tanah tu dorang dah mendapkan/ratakan so senang kereta² nak lalu...eh kitorang main basikal lagi tau atas jalan merah tuuuu... haha~  tapi kalau kereta korang jenis lowered nak mamps tu err better elakkan lah bawak kereta korang masuk sini...mengundang namanya...-.-'


Dalam 5-10 minit lalu jalan tanah merah....


Finally we are here!! wohoaa!


 
 such a breathtaking scenery...masyaAllah...nak nangis tau tengok tempat ni...cantikkkkkk sangat!! tak sangka tengah² hutan ada kawasan secantik ni...  :')





Resort ni idak la besar sangat...ada 11 unit bilik (pelbagai jenis dan saiz)...ada jenis suites, jenis bilik, dorm etc...kalau datang less then 100 pax boleh muat satu resort...kitorang hari tu more than 100 pax...seluruh resort ni memang kitorang yang punya (pada hari berkenaan)! tapi sebab ramaiiiiiiiiii sangat nak tido kena sumbat²...sampaikan orang laki² kena tidur kat surau...gegurl and warga emas je duk dalam bilik...ramai wooo sedara mara aku...haha~


Pastu dalam resort ni macam² aktiviti disediakan....stay 2 hari memang tak rasa bosan...ada je benda nak buat...


Antaranya:


mandi sungai...omgeee dah lama sangat tak pi sungai...terkujat urat saraf masa terjun dalam tu...sejukkkkk!!! tapi lama² berendam jadi best pulak! haha~  ^_^


Swimming pool...ada bahagian dalam, ada bahagian cetek khas untuk bebudak  ^_^


ATV...yang ni kena bayar RM100 tak silap...per ride...tak naik pun...tak sempat! sempat posing je...huhu~


memancing...peralatan mancing disediakan...umpan pun kau boleh mintak kat staff yang bertugas tak silap...tak sure pulak sebab tok sedara aku bawak umpan sendiri rasanya...haha~


ping pong...punnn disediakan


More, boleh main bola sepak (bola disediakan), main basikal (ada dalam 20 basikal disediakan, berbeza saiz), karoke...eh macam macammmmmmmmm lahhh!


Untuk makan² pulak pihak resort ada sediakan katering...order lah ikut bajet memasing...sedap wooo food dorang...tempat BBQ pun ado! biasa dah lepak ramai² gini makan BBQ memang sedap! kitorang hari tu bahan² makan semua termasuk perapan ayam buat sendiri...kerja membakar² upah staff resort...tak ingat la pulak upah bakar berapa RM dorang cas...ce korang call sendiri tanya...hahaha~ :p


Senang cerita korang tengok je lah website Huda's Haven...lengkap dalam tu...harga, facilities, accommodation, contact number etc... highly recommended untuk aktiviti family day dan seangkatan dengannya...


k tu je nak cerita..bye! (^^,)



**********************************************************************************************


IKLAN:


CANTIK > SIHAT > KURUS = EPHYRA!


jom order laju²! harga kasih sayang untuk korang! lebih murah dari harga pasaran ye! and ouh aku jual Ephyra original....bukan fake tauu...thanks korang! ♥ ♥ ♥





Terima kasih sudi membaca!

Feb 26, 2015

Aqiqah Baby Ayna

Assalamualaikum...

Perkenalkan...


BABY AYNA!



alolo geget pipi tu tau la! huhu~


Ayna ni anak pada sepupu dak encem...kira anak sedara dia lah ni...weekend lepas mama Ayna buat qiqah untuk anak sulung dia ni...majlis start lepas Zuhur...kitorang ofkos la sampai before Zuhur...kenduri buat kat rumah makteh kat Kg Kubu Gajah, Sg. Buloh...kengkonon datang awal boleh la tolong pape...kononnnnnnnnnnya! tetibe lak resdung menyerang...stress aku kejap² bersin...tiap 5 minit bersin...Zafirah sekarang dah pandai ajuk aku bersin²....eeii geram nengok! nak ditampo anak sendiri pulak kan...hehh~  (-_-")


 selfie dengan 'raja sehari'...omeyy angat kaler pink! ^_^


Melopong je lah aku nengok orang lain buat kerja...hahaha  ampunnnn makteh, Marina! ai bukan takmo tolong...percayalah tetibe je macam tak larat nak bergerak...tapi dukung ayna larat pulak ye? ngeh²...dapat dukung kejap jeeee...tu pun Zafirah dah bising² tak kasi dukung...hei nak adik ke taknak ni???


 buaian berendoi yang kami sponsor untuk majlis Ayna...tapi lahaiiii kakyong Zafirah oiii...mendap buian tu nakkkk awak baring dalam tu!! awak ingat awak baby lagi ke??!!! dulu masa baby takmo pulak awak baring situ...dah besar ngada pulak nak jadi baby...hehh~


Elok je lepas Zuhur, orang surau datang beramai² untuk berzikir, berselawat segala...


bertahnik by ustaz yang dijemput...


video
Alhamdulillah majlis berjalan dengan sangat lancar...sangat simple...suka majlis simple² ni...suka sangat! ^_^


Selesai berselawat macam biasa lah...


makan time! :p


menu² semua order katering je...senang kerja...hihi~



cousins...Zuyyin and Zafirah...muka dorang iras sangat! sekali tengok macam kembar...huhu~


ada jugak sesi cukur jambul...first time buat...haha~  time Zafirah qiqah dulu takde maknanya cukur² jambul...cukur kepala terus! ^_^


G-pa and G-ma (grandpa, grandma) Ayna...makteh yang suruh cucu and cucu² sedara dia panggil gitu...haha~  comel makteh ni.. :p


By Asar orang dah ramai yang balik...bila dah lengang rumah makteh memasing mandikan anak memasing...musim panas kan sekarang? kejap je berpeluh bebudak tu...



Berebut Ayna...memasing cakap Ayna tu adik memasing...amboi! jangan gelojoh sangat boleh tak?? awak ingat bagi adik kat awak macam bagi permainan ke?? grrr~


Zuyyin, Zafirah, Syifa (adik Zuyyin) and Ayna! cicit² wan (family Rembau) buat masa ni semuanya gegurl! aww~


ni baru sesi menghayun² buai...papa Ayna tengok dari jauh kecik besar kecik besar je bebudak ni duk hayun² buai macam hayun anak patung...belum tengok lagi aksi Zafirah nak dukung Ayna...haaa dia ingat dia dah kaklong sangat nak dukung² baby...saiz Ayna dengan awak pun lebih kurang je Zafirah oitt! hahaha~  


tu Ayna oke lagi...kadang tu Syifa pun dia nak dukung jugak...umur Syifa dah setahun setengah kotttt...haii lahh anak...cepat nau membesar..  :')


Dalam pukul 6pm gitu makin ramai dah balik...tinggal kami bertiga je...aku pun nak mandi manda dulu sebab berlengas sangat...panas membahang...


kawan dah balik, main dengan uncle Danial pun okayyyy lahh...Danial anak makteh yang ke....errr 6 kot? tak ingat...haha~  pak sedara Ayna lah kiranya...dia pun seronok melayan Zafirah... :)


Setel mama mandi manda, solat, kami pun balikkkkkk rumah...sepanjang hari Zafirah tak tidur langsung...on the way balik merengek² dalam kereta...itu tak kena ini tak kena...dah letih merengek terus zzzzzzzz....sampaiiiiiiii lah esoknya baru dia bangun...pheww~


k tu je nak cerita...bye! (^^,)



**********************************************************************************************


IKLAN:


CANTIK > SIHAT > KURUS = EPHYRA!


jom order laju²! harga kasih sayang untuk korang! lebih murah dari harga pasaran ye! and ouh aku jual Ephyra original....bukan fake tauu...thanks korang! ♥ ♥ ♥




Terima kasih sudi membaca!

Feb 25, 2015

SusunAtur: Laundry Rack

Assalamualaikum...


Lama dah masuk wishlist Laundry Rack ni...sebelum ni nampak terjual kat myDeal.com...RM80 tak silap...tapi macam tak konfiden nak beli thru mydeal...sebab ada review yang tak best...orang kata barang sampai lambattttt sangat! kita kalau beli barang online eksaited nak dapat cecepat...tak sabar nak guna! depends lah kan...mungkin ada orang jenis tak kisah tunggu lama²....aku pun pernah je beli barang pre order...kena tunggu few weeks baru dapat barang...beli dengan trusted seller oke lagi...tapi untuk kes kali ni aku takmo tunggu lama²....tak sabar! hahaha~  more, taknak amek risiko sebab tak pernah experience shooping with myDeal...maka kupendammm je keinginan untuk memiliki laundry rack *drama!* T__T


Then baru² ni shopping kat Mr. DIY *as usual*...sebab bawah opis memang ada cawangan Mr. DIY...boleh kata setiap hari masuk Mr. DIY...sehari dapat beli satu barang kat DIY pun dah seronok sangat...walaupun hanya bateri yang berharga RM1.50 *bateri cap DIY*...pelik kan?? aku pun pelik kenapa aku jadi ketagih beli barang kat DIY...toke DIY bela toyol agaknya...asal masuk kedai dia susah untuk aku tak berbelanja something...hahaha~  padahallllllllllllllll~ :p


Dannnnnnnnnnnnnnnnnn ternampak benda yang diidam² kan sekian lamaaaaa!! wohoaaa!! *breakdance*


encik Laundry Rack!!! seksi nya awak!! muahciked toke Mr. DIY cawangan Tesco Scott Garden sebab menjual Laundry Rack kegilaan mak mak masa kini! ^____^


Memula intai² dulu...kena kumpul bajet maaa...harga boleh tahan mempokaikan poket...hahaha~


harga seperti yang tertera ye...tak nampak?? RM129...pheww~  berminggu² kumpul duit...kahkah~


Dah la stok laundry rack kejap ada kejap takde...staff DIY cakap biasanya bila stok habis, tak semestinya dorang akan re-stock lagi barang yang sama...depends! dannnnn disebabkan taknak mengidam buat kali ke-2, check wallet, duit simpanan dah cukup...laju² rembat sekotak!! wohooaa! ^_^


Tapi balik rumah bukan terus pasang...lama jugak terperap kat belakang rumah...ada la 2-3 minggu...sampai berhabuk² dah kotak...cuti CNY baru ni baru ada masa nak install...kuikui~


ni lah laundry area rumah aku...washing machine memang letak belah luar rumah...boleh baca entry SINI...dalam entry tu aku ada cerita kenapa letak washing machine luar rumah...nak taip balik panjang sangat...hahaha  :p


Nampak kosong je kan??


Lepas di-make-over, letak Laundry Rack...


taraaaaa!



nice kan?? ngeee~  para yang dalam petak merah tu boleh ejas tinggi rendah...depends pada washing machine korang jenis penutup kat atas atau tepi...paham?? :)


Aku install sendiri je menatang ni...agak mencabar okeh! berpeluh² aku buat kerja sorang...saja takmo panggil laki tolong...nak berdikari kononnya...walaupun senget² aku pasang...eh lantak di situ...janji boleh guna! haha~


ouh rack ni tak perlu paku, tak perlu drill, tak perlu penukul!! semudah ABC! walaupun dalam kertas instruction semuanya tulisan cina...tapi boleh je paham...don't worry! ^_^


lepas dah susun² barang...tak banyak pun benda aku letak atas ni...sabun basuh kain and softener je...tak tahu la kot akan datang bertambah pulak barang dilonggok atas ni...biasa tu kannnn main longgok² barang...hahaha~


comel dah laundry area...bertambah seronok basuh kain...kihkih~  more, rack ni beroda...bila² nak cuci lantai area washing machine senang je nak alihkan...roda tu pulak boleh locked so idak ler dia meluncur sesuka hati...  :)


kukuh ke??


errr tak sure lah beban maksimum rack ni boleh tampung berapa kilo...sebab kat kotak pun semua tulisan cina...mana nak paham...haha~  kawan aku pun beli jugak...dia kata nak letak botol sabun liquid 5 kilo tak berani sebab benda ni macam bergoyang²...so far aku letak sabun 2 kilo + softener + sabun anak oke la boleh tahan...


Kawan aku duk apartment...dia kata memang jimat space rack ni....sesiapa yang duk apartment memang sesuai sangat beli rack jenis ni untuk laundry area  :)


k tu je nak cerita...siapa tak baca entry aku mesti akan tanya balik "beli kat mana ni??" ai takmo layan kayy *kerek tak??*  


bye! (^^,)


**********************************************************************************************


IKLAN:


CANTIK > SIHAT > KURUS = EPHYRA!


jom order laju²! harga kasih sayang untuk korang! lebih murah dari harga pasaran ye! and ouh aku jual Ephyra original....bukan fake tauu...thanks korang! ♥ ♥ ♥




Terima kasih sudi membaca!

Feb 24, 2015

Keropok Lekor Cheese

Assalamualaikum...


Sekarang ni macam semua benda nak bubuh cheese...biasa kita dengar goreng pisang cheese kan?? ni keropok lekor cheese pun hado! eskrim cheese je tak pernah rasa lagi...err ada ke?? :p


Seumur hidup aku ni lah pertama kali aku tau kewujudan keropok lekor cheese...aku ada post gambar kat FB...ramai ingat aku buat sendiri...kahkah~  banjir bangi aku buat keropok lekor oiiii!! nak masak laksa pun tak reti...nak suruh buat keropok lekor?? pheww~


Keropok ni aku jumpa kat Pasar Payang, Terengganu...lama dah aku beli...ni aku pergi time kazen dak encem bertunang tuuuu...biasa la aku kan suka throwback²... :p


ni lah ghope packaging keropok lekor cheese...sepeket ni ada la dalam 15-16 bijik..tak ingat aku...RM6 sepeket...aku beli 2 peket! ai is feminat cheese hokayyy...hihi~   


Lupa lak nak snap gambar gerai yang jual keropok cheese ni...tak silap aku brader ni sorang je kot yang jual keropok lekor cheese...ala Pasar Payang tu bukan besar mana pun...ko tawaf je satu kawasan mesti jumpa punya! err kalau ada rezeki korang, jumpa la gerai brader tu...insyaAllah...hehe~


lepas digoreng...seksi sungguh kamu! cicah pulak dengan sos kimball...omgeeee!! layannn makan panas² sambil tengok kartun dengan Zafirah...  :p


keratas rentas  :p


Ciput je pon cheese dalam tu...tapi okay lahhh...terasa la jugak celah² gigi...bahaha~  next time datang Pasar Payang memang aku nak beli lagi keropok lekor cheese...dah kata feminat fanatik cheese...apa² yang ada kena mengena dengan cheese memang aku layan...walaupun portion nya sikit...kalau nak cheese banyak² sila buat sendiri lah!! banyak songeh pulak kan...haha!


k tu je nak cerita...bye! (^^,)



**********************************************************************************************


IKLAN:


CANTIK > SIHAT > KURUS = EPHYRA!


jom order laju²! harga kasih sayang untuk korang! lebih murah dari harga pasaran ye! and ouh aku jual Ephyra original....bukan fake tauu...thanks korang! ♥ ♥ ♥




Terima kasih sudi membaca!

Feb 23, 2015

Birthday Zafirah yang ke 3 Tahun | E-Day Farah and Aimi

Assalamualaikum...


5 hari bercuti...lemauuu ya ampunnnn!! dah la tadi blur tak ingat kerja apa kena buat kat opis...pastu nak start buat satu ayat ni pun kemain lama pikir...haihh~  (-_-")


oke alkisahnya 14 Februari yang lepas ada majlis bertunang my beloved cousins...tarikh yang sama hari kelahiran my intan payung...tahun ni memang dah plan TAKNAK buat apa² celebration...paling koman pun celebrate bertiga beranak je kat memana restoren or taman...haha~  bajet oke bajet! tapi dah alang² kazen den bertunang tarikh tu...apa laghikkkkkk....selit lah sekali celebrate besday Zafirah! nak jimat kekdahnya kan?? makan² takyah pikir apa dah....tumpang katering makcik je...kek ayah sponsor...tuu diaaa!! jimat tak? jimat takkkk?? ^__^


Majlis start dalam tengah hari...tapi aku datang lepas Zuhur...tak kose nak datang awal sebab bukan paham pun dorang duk bincang² tarikh, sarung cincin segala...tu semua kerja orang tua² ye...bahahahaha!


Pukul 3pm kot baru sampai...tapi dorang tak habis berdiskusi lagi...so duduk je lah luar rumah dendiam sambil jeling² makanan sebab kebuluran! ate pukul 3pm dah kan...tak lunch lagi... T_T


Setel berbincang, sesi melantak! eh sedap gilerr mihun goreng katering tu...menikmati sungguh aku makan! :p


Then sesi bergambar... :)


2 beradik bertunang sekaligus...memula Farah (kakak sulung) bertunang, lepas Zuhur turn Aimi pulak...yang free hair tu Farah...eh DR. Farah oke! now kerja kat sepital Taiping...Aimi yang duk atas pelamin bershawl bagai tu...jelita sangat memasing....aww! ♥ ♥


Dah setel bergambar depan pelamin kita celebrate birthday pulak!!! yeyy!!! ^___^


kek yang atok sponsor...amboi sangat! memahami sungguh atok dengan feveret cucu sulung dia tuuu...haha tenkiu ayah for the cake...so lovely, taste sooo good! coklat moist gila kau tak sedap? huhu~  lebiu to the moon and back!! ^_^


3 tahun daaa anak dara tuuu...sobss  T_T


family photo  :)


banyaknya kek?? hahaha~


Makcik aku yang lain pun nak celebrate jugak besday anak dia...tarikh lain tapi still dalam bulan Februari...baiklahh! lagi dua kek tu atok Enal sponsor tak silap...amboi sangat semua main sponsor² sekarang ni...hahaha~



saja kasi korang tempting tengok kek  :p


 mama yang teruja potong kek Elsa sebenarnya!! kahkah~  >_<


 the uncles and cousins...eh uncle and aunty Zafirah lah semua tu!! hahaha~  dalam family Anjang Aki, buat masa ni Zafirah lah terpaling muda...the one and only cicit...huhu~


Turn Ashraf lak potong kek....


Last sekali paklong pulak potong kek...kemain kan triple celebration...3 orang potong kek, 3 kali nyanyi lagu hepi besday...meriah! walaupun simple...ai loike! ♥ ♥


Zafirah main dengan acik anje and pokcik acap.. ♥♥


Last posed sebelum balik...


Farah and tunang...saja amek aura doktor tu kot kottttt lah tempias kat Zafirah boleh jadi doktor jugak ye dak?? kuikui~


Tenkiu maklong and family tumpangkan birthday celebration untuk Zafirah...mihun goreng tu sampai sekarang terngiang²...sedap sangat! hahaha~


Total damage untuk birthday celebration kali ni: RM0! wohoaa!! ^_^


Tahniah Farah and Aimi...dorang bertunang sebulan je...akhir Mac terus nikah, sanding...pheww~  semoga dipermudahkan urusan membina masjid...amin~   :)



**********************************************************************************************


IKLAN:


CANTIK > SIHAT > KURUS = EPHYRA!


jom order laju²! harga kasih sayang untuk korang! lebih murah dari harga pasaran ye! and ouh aku jual Ephyra original....bukan fake tauu...thanks korang! ♥ ♥ ♥




Terima kasih sudi membaca!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015