Jan 30, 2015

Aboy Tunang

Assalamualaikum...


wohoaa 2 hari menyepi...rindu tak?? *pangggg!* :p   ai is demam, selsema, sakit tekak...pakej kaoo...sobsob~   but Alhamdulillah hari ni dah sihat...tinggal batuk² manja je...malas makan ubat memang lambat lagi ler nak sihat batuk ni...kuikui~


oke jom lah sambung entry tergendala dalam draft selama dua hari....sehari taip satu ayat...pastu blur, kepala berdenyut²...tutup blog, ngadap facebook je...hahaha  now kugigih kan jugak menaip! kemon yanaa....berapa lama dah kau berkecimpung dalam dunia blogging ni??? takkan susah sangat nak taip satu entry....giteww ayat motivasi untuk aku...kahkah~  :p


Alkisahnya, weekend lepas kazen belah dak encem bertunang...last minute planning kekdahnya...seminggu sebelum baru bagitau family dia nak tunang...err ekceli dorang decide nak tunang pun last minute...gitu la yang aku paham...nak tunang dengan orang jauh lak tuuu...


orang mana??




jauh khennnn?? tapi aku suka! sebab boleh jenjalan...kahkah~  stress papa tengok aku seronok nak berjalan jauhhhhhh! :p


Kitorang gerak petang Jumaat...lepas balik kerja, siap laju², pastu terus choww! tapi pukul 8pm baru lepas tol Gombak...pfftt! Jumaat kannn...pepaham lah jem tu macam mana...haihh~


Sampai Kuala Terengganu dalam pukul 1am gitu....mujur lah highway dah siap...lalu LPT sampai tol Kijal...pastu ikut jalan dalam then keluar highway balik...aku ingat sampai tol Kijal je...pastu aku dah blur...korang tengok waze je...insyaAllah tak sesat...walaupun line tenet bak nyawa² ikan....jadilahh daripada takde line langsung kan....huhuhu~


Kenduri hari Sabtu...lepas Zuhur...buat kecik² je...closed families je yang datang...tu pun tak semua....mungkin last minute sangat and terlalu jauh ramai yang tak dapat nak tukar plan....tak kisah lah kan...bertunang je pun....lagi simple lagi bagus...hihi~


 Sebelum bertolak makteh and pakteh kasi short briefing dulu kat abah....pak mertua aku la yang jadi jurucakap nanti...dia sorang je pun pakcik 'pengantin' yang datang...so dia lah kena jadi wakil pengantin...haha  nebes abah! :p


 Rumah tunang Aboy...majlis kecik² je...belah dorang pun yang datang semua adik beradik mak ayah je...tapi nampak meriah...adik beradik ramai...meriah la kan...huhu~


serius berbincang...pheww~  :p


Kejap je sesi pung pang pung pang...takde pun pantun² bagai....straight to the point je... :)


 lepas dua² pihak setuju segala yang dibincangkan, sesi bacaan doa...Zafirah yang snap gambar ni...tepek lah jugak sini...sok dah besar tatap lah hasil seni awak ye... :p


 sesi menyarung cincin...


 sesi kish kish bakal menantu...alolo  ni kira menantu pompuan pertama untuk makteh...♥


the familia! terpaksa bongkokkan badan...nanti orang belakang tak masuk dalam gambar...ngee~ *macam lah kau tinggi sangat! kahhh*


Tahniah aboy and Adibah...semoga dipermudahkan urusan membina masjid...apak Adibah mintak buat kenduri, nikah sume latest bulan 8...this year! oke la tuuu...akak dulu tunang 6 bulan jeww...kihkih  niat baik, benda baik insyaAllah dipermudahkan jalan...


k tu je nak cerita...tata!  (^^,)


**********************************************************************************************


IKLAN:


CANTIK > SIHAT > KURUS = EPHYRA!


jom order laju²! harga kasih sayang untuk korang! lebih murah dari harga pasaran ye! and ouh aku jual Ephyra original....bukan fake tauu...thanks korang! ♥ ♥ ♥






Terima kasih sudi membaca!

Jan 27, 2015

Zafirah Gunting Rambut

Assalamualaikum...


Rasanya ramai dah tau pesen rambut baru Zafirah...based on updates kat FB and instagram mama dia lah kan....tapi rasanya ramai tak tahu SIAPA yang gunting rambut Zafirah....kan??! hahaha~


Lama dah plan nak gunting rambut dia...sebab aku baru perasan belakang cuping telinga belah kiri and tengkuk dia macam berkerak...kulit mengelupas...macam eczema kekdahnya....ada kazen aku bagitau kemungkinan dari sabun...masa mandi sabun tak cuci bersih, tertinggal sisa² sabun time mandi tu jadi berkerak macam tu...dah la rambut serabai...kalau kat rumah payah nak ikat rambut...dia lagi suka lepas je rambut tu...dengan musim panas sekarang ni kan...Zafirah pulak bangsa kuat berpeluh...pastu kulit sensitif...asal peluh naik ruam²....so last choice, kasi pendekkan je rambut tu...senang nak mencuci bahagian yang tertutup dengan rambut especially belah belakang badan....


Eh jangan lak ingat aku ni pemalas cuci rambut anak! setiap hari aku syampu rambut dia...salah satu petua elak kena kutu is rajin² lah syampu rambut! recommended SETIAP HARI! biasanya sehari 2 kali aku syampu rambut dia...haha percayalah! setakat ni berkesan kat Zafirah! :)


aku gunting sendiri je derrr...tak kose lahaiii nak hangkut pi kedai...aku ada tengok salun kat warta, potong rambut bebudak je dalam range RM10-15...pehh takpe lahhh...takyah membazir...rambut anak sendiri bukan anak orang lain....belasah je lah gunting macam mana pun....janji pendek! hahaha~ 


nasib baik ada highchair...aku letak jugak bantal kasi lebih tinggi...senang nak bajet gunting pendek mana...sayang sebenarnya nak gunting rambut dia...sebab rambut Zafirah ni lawooo...dah la nipisss...perang lagi...sampai pernah orang tegur, "rambut ni inai ke kaler??"


ohoii hagak² ler kecik² nak kalerkan rambut....hahaha~  original perang kayyy...miuhuhu~   siapa pernah jumpa Zafirah tau la rambut dia kaler camne... :)


 memula tu nebes gak nak gunting rambut dia...first time kannnnn...sejak cukur rambut dia masa qiqah 3 tahun lepas, ni first time lah aku gunting 'rambut baru' dia...pheww~  *lap peloh*   mujur la Zafirah memang tengah eksaited nak gunting rambut....sebab aku pun baru potong rambut gak kat salun...dia tengok rambut mama dah pendek so dia nak rambut pendek jugak...ngeee~  baiklah! mama cuba tunaikan hajat awak tuuu... :p


agak lama hokayy nak setelkan rambut dak bertuah ni....and ofkos la kena bagi hiburannnn...tu nampak henpon kat depan tuuuu...aku pasang cerita upin ipin! durasi whole episod dalam 20 minit...elok je habis cerita upin ipin, setel lah kerja² menggunting rambut...pheww~   stok gula² pun bagiiii...kasi dia diammm!! tak merengek kebosanan!! bahahaha~   dah la pagi tu agak panas...takde angin sangat...pheww~ *lap peloh lagi*


rambut baru!! yeyyy!!! belah depan tu memang dah lamaaaaa teringin nak potong pendek cenggitu...kalau tak asyik la kena selak² rambut time main, time tidur..serabut tengok rambut depan tu asyik tutup muka je...huhu~


aku gunting waktu pagi...sebelum mandi...yelah lepas gunting nak kena mandi jugak, basuh rambut...kang gatal pulak kepala...time basahkan rambut aku check lagi mana yang senget² aku alter je terus dalam bilik air...senang...


sedey tengok rambut yang dah dipotong...sobssss! tetibe rindu dengan rambut Zafirah...hahaha mama yang hover!! 


tah pape ayah aku...dia pun sedey aku potong rambut cucu dia...hahaha adeyy~


Puas hati woo gunting rambut anak sendiri...pastu ramai lak puji aku potong cantikkk, kemasss...makcik belah laki aku lagi laa...tak percaya terus dia aku yang potong rambut Zafirah...matik² dia ingat aku hantar kedai/salun...hahahaha  pasni nak gunting rambut papa pulak lahhh...hagak² orang percaya tak?? sanggup papa?? muahahaha~


kbye!


**********************************************************************************************


IKLAN:


CANTIK > SIHAT > KURUS = EPHYRA!


jom order laju²! harga kasih sayang untuk korang! lebih murah dari harga pasaran ye! and ouh aku jual Ephyra original....bukan fake tauu...thanks korang! ♥ ♥ ♥




Terima kasih sudi membaca!

Jan 26, 2015

Harga Tiket Legoland

Entry berkaitan:
Review Legoland Hotel
Legoland Malaysia Theme Park (Part 1)
Legoland Malaysia Theme Park (Part 2)
Legoland Malaysia Theme Park (Part 3) | Star Wars Miniland
Legoland Malaysia Water Park
Swimming at Legoland Hotel
Harga Tiket Legoland


Assalamualaikum...



Ramai tanya aku harga tiket masuk Theme Park and Water Park...senang aku lump sum kan semua dalam satu entry lah kan?? ai tau blog ai lagi menarik banding website legoland tu...kannnnn! kahkah~  :p


  • The above ticket prices are standard walk-up prices, where visitors can purchase at LEGOLAND Malaysia ticketing counter anyday the park is open. 
  • Toddler (Water Park only)* will receive two swimming diapers.


  • MYKAD Promotion only eligible for Malaysia Citizen with MyKad. MyKad must be presented for purchase of each ticket. Not valid with other discounts or promotions. 
  • Toddler (Water Park only)* will receive two swimming diapers.



  • Semua harga yang tertera adalah harga SELEPAS diskaun
  • Beli 7 hari awal boleh dapat 20% diskaun
  • Harga kanak² untuk Water Park ialah RM10 dan akan dapat jugak dua swimming diapers...tiket kanak² TIDAK BOLEH dibeli secara online...kena beli kat kaunter...
  • Kalau beli Standard Annual Pass Holder, korang boleh masuk Water Park dengan bayaran hanya RM55...


  • Only valid on 2 consecutive days to both Theme Park & Water Park Toddler (Water Park only)* entrance ticket is MYR10 each day. Every day the baby will get 2 swimming diapers
  • Visitors have to purchase ticket at LEGOLAND ticket counter everyday before enter to the water park (no 2-days combo ticket for babies).Please note that toddler ticket is not available online.



  • Annual Pass - tiket valid setahun...dalam masa setahun korang boleh ulang alik Theme Park and Water Park UNLIMITED! wohoaa! untung orang Johor!
  • Standard Annual Pass - Theme Park Only 
  • Premium Annual Pass - Theme Park + Water Park


More info dan pembelian tiket sila layari www.legoland.com.my


Jangan lupa baca T&C dan tulisan kekecik kat bawah setiap gambar kayyy..


Selamat merancang percutian! (^^,)





p/s: update asal boleh...hahaha  :p


Terima kasih sudi membaca!

Jan 23, 2015

Swimming at Legoland Hotel

Entry berkaitan:
Review Legoland Hotel
Legoland Malaysia Theme Park (Part 1)
Legoland Malaysia Theme Park (Part 2)
Legoland Malaysia Theme Park (Part 3) | Star Wars Miniland
Legoland Malaysia Water Park
Swimming at Legoland Hotel
Harga Tiket Legoland


Assalamualaikum...


Hari terakhir di Legoland...lepas bekpes memasing naik tingkat 5...sebab swimming pool terletak kat tingkat 5! sementara tunggu check-out pukul 12pm (saja extend check-out sampai pukul 12pm)...jom lah buat aktiviti berpekdah...haha~


Lagipun dah janji dengan Zafirah nak bawak pi swimming lagi...kat water park dia tak puas main air...syiannn...jom jom mama perkenankan permintaan awak tuuuu...  :p


tapi mama malas nak mandi...malas nak bertukar² baju...tak bestnya swimming sini tak sediakan changing room and shower untuk membilas² badan....aku ingat nak basuh dulu punggung dia sebelum masuk pool....yelahh dah kencing dalam pampers...pastu terperappp semalaman....abeh dah takde shower untuk membilas², terjunnn je lahhh...basuh je punggung awak dengan air klorin...kahkah~   


"kenapa tak tukar pampers awal²??"


yelah biasa swimming pool mesti ada shower...tak pernah lagi pi swimming pool takde shower...konfiden je la aku tak tukar sesiap pampers Zafirah....lagipun kitorang datang sini straight daripada cafe...ingat nak basuh kat pool je...sekali takde pulak shower...tak kose pulak nak turun naik bilik semata² nak bilas punggung anak okeh!


Memang lerr yang datang pool ni semua in-house guests....and memang lerrr lepas swimming kat sini kitorang akan laju² naik bilik untuk mandi, bilas badan, sabun² and tukar baju segala...tapi pelik la kan takde shower....at least shower bodoh² pun jadi laaa...nak membilas punggung anak sebelum terjun pool kekdahnya.... just my two cents lahh ye... :)


kolam bebudak yang sangat cetek! Zafirah dah agak selalu aku bawak mandi kolam...first time dulu kat Phuket tak silap...masa tu noob je masuk pool takut²....swimming suit pun takde lagi...masa tu tak kenal lagi Mr. DIY...hahahaha~   sekarang kemain eksyen dia...masuk pool siap buat gaya berenang² macam dah pandai sangat...baguihhh baguihhh...prektis makes perfek! :p


Uzu, Aten, Daus and papa   :)


suka tengok muka Zafirah bahagia bila dapat apa yang diidamkan...agaknya macam ni lah kot mak aku rasa bila tengok aku happy...hewhew~  :')



kemain apak ajar anak berenang walaupun apak sendiri tak pandai berenang...kahkah~   sokayy papa...ai still lebiu...sok Zafirah besar, dah terer berenang, Zafirah boleh ajar papa kayyyy... >_<


aksi terlampau papa! Daus jeling² tu nak join ler teww! kahkah~


turn Zafirah pulak lompat! hahahaha   gimik je ni....releksss...Zafirah kan penggayat...takde maknanya dia nak lompat dalam air cenggitu  :p


sesi melambung² anak...tu kedalaman kolam orang dewasa....1.2 meter je...hehe~


kemain lagi swimming...siap buat muka...hahaha~  eksyen kan nak mandi dalam kolam orang besar...papa la ajak mandi kolam dalam....sebab kolam bebudak cetek sangat sakit kaki papa cakap...hahaha  yelah papa...yelahhh...  :p


Dalam 30 minit jugak la berendam....pastu nak cecepat siap...nak luangkan lagi masa dalam bilik yang super cantik...pastu kat lobi...kan banyak lego area lobi...nak bagi Zafirah explore semua lego kat lobi...hakhak~


dah kena bungkus pun mata tu duk jeling² anak² amoi yang tengah mandi...haishh...next time lerrr mama bawak lagi mandi swimming pool...tunggu ada rejeki lebih....insyaAllah  :)


kbye!


**********************************************************************************************


IKLAN:


CANTIK > SIHAT > KURUS = EPHYRA!


jom order laju²! harga kasih sayang untuk korang! lebih murah dari harga pasaran ye! and ouh aku jual Ephyra original....bukan fake tauu...thanks korang! ♥ ♥ ♥





Terima kasih sudi membaca!

Jan 22, 2015

Aiskrim Pasu | Cara² Buat Aiskrim Pasu

Assalamualaikum...


Akibat terpengaruh dengan rakan² FB yang duk canang eskrim pasu, pastu adik ipar aku pun eksyen dia dah pernah beli eskrim pasu...terus tanya kat mana kedai....rupanya kat bangi jeeeee...hak alaaaa! ingatkan jauhhhh kat key el ke, shah alam ke....bangi pun ada rupanya...kahkah  *keji*  :p


Dah dapat exact location terus ajak papa terjah kedai eskrim pasu lepas balik keje...memula dia macam nak taknak bawak....tapi rupanya dia pun terjebak jugak dengan hasutan adik ipar...kemain poyo wassap aku takyah pi, tak sedap lah, membazir...aku sampai je depan rumah tengok dia dah terpacak depan pagar nak terus pi terjah kedai eskrim pasu...cehh!


Kedai ni bukan la jual eksrim pasu semata...ada la jugak benda lain yang dijual...tapi aku tak beli lah benda lain tuuu...memang motip utama datang sini nak merasa eksrim pasu tu jee...huhu~


Kedai ni terletak kat Seksyen 4 Tambahan, Bandar Baru Bangi...seksyen 4 Tambahan tu tak besar mana pun...ko round je kawasan tu tak sampai 15 minit mesti jumpa kedai ni....yang aku ingat dekat dengan kedai dobi...membantu tak landmark tu?? hahaha  :p


harga seperti yang tertera...


ni lah ghope kedai dia...biasa la laki aku kalau amek gambar memang angle tunggang langgang...nama kedai Bubble Blog, lot nombor 36...haa senang korang cari pasni...huhu~


the preps...bersih kedai dia...erm okayy lahh...


dannnn gini lah ghope eskrim pasu....taraaaaa!!!







tempting tak??? aku tengok pun tempting...tu yang gigih jugak beli lepas balik keje tuuuu...bahahaha~


pastu pos gambar ni kat FB kasi ramai² terjebak jugak! mihmihmih~


Walaupun harganya RM5, tapi bekas pasu tu ko boleh recycle balik kottt...nak buat tanam Oregano ke, daun ketum ke err apa lagi eh spices yang senang ditanam dalam pasu kecik gini?? haa korang pikir lah kan....bagi aku berbaloi je RM5 tuuu...perut kenyang, hati senang, boleh bercucuk tanang....gituuu slang ganu terus....kahkah~ :p


after di ngappp! sedap ke?? hihi~


JUJUR aku cakap aku kureng berkenan dengan flavor yang dicampur adukkan dalam pasu ni...especially kek pandan...aku memang tak gemar apa² flavor berdasarkan pandan² nih...hahaha~  mungkin tak berapa relevan review aku ni...kalau tekak korang peminat pandan mungkin akan jadi sedapppp sangat eskrim tu...huhu~


Ekceli isi dalam pasu tu ada banyak...oke meh aku bagitau camne cara nak buat eskrim pasu ni...berdasarkan apa yang aku makan hari tu lah ye...tak tau la kot tempat lain, lain cara pembuatan dia...hehe~

1) Sediakan bekas pasu, then masukkan bekas transparent dalam pasu tu
2) letak 3 scoop (3 flavor) eskrim
3) cover eskrim tu dengan beberapa slice of kek pandan (or apa² kek)
4) taburkan serbuk cornflakes (cornflakes yang dah ditumbuk², diramas² sampai jadi serbuk)
5) taburkan pula serbuk biskut oreo (ada jual kat kedai bakery serbuk oreo)
6) pacakkan daun pudina (or any bunga ikut citarasa korang)
7) cucukkan biscuit finger
8) letak 2 bijik marshmallows
9) sedia untuk dimakan!


Kacang putih je kan?? kot korang ada balance pasu tak pakai kat rumah try lerr buat eskrim pasu sendiri...pastu jual! kahkah~  :p


tak banyak pun papa makan eskrim ni...dia pun macam tak berkenan je dengan kek pandan...Zafirah lah tolong perabih...eskrim je lah dia makan...pastu duk psiko diri sendiri, "sedapppnyeeeee..."  tapi muka ketat! hahahaha~


Papa cerita masa dia pi Indon tahun lepas ada jugak orang jual eskrim pasu...dasat kaooo sampai ke Indon idea eskrim pasu ni....tah tah memang idea asal dari Indon?? who knows kan....hahaha~   papa cakap kat sana dorang siap letak 'ulat'...made from jelly....kreatifffff sangat! (♥_♥)


oke tu je nak cerita...kot korang tau tempat lain yang jual eskrim pasu selain Bangi boleh cerita kat komen kayyy...selamat mencuba! ^_^



**********************************************************************************************


IKLAN:


CANTIK > SIHAT > KURUS = EPHYRA!


jom order laju²! harga kasih sayang untuk korang! lebih murah dari harga pasaran ye! and ouh aku jual Ephyra original....bukan fake tauu...thanks korang! ♥ ♥ ♥





Terima kasih sudi membaca!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015