Sep 30, 2014

Ephyra Boleh Turunkan Berat Badan...wow!!

*Sticky post. New entry please scroll down


Assalamualaikum...


Bukan aku yang cakap tau...kalau aku cakap gitu mesti ramai tak caya...sebab aku memang dah kurus, slim....walauponnnnnnnnnn *hanya diriku yang memahami* huhuhu~


Ni salah satu testimoni customer aku...banyak dah dia beli Ephyra dengan aku....pastu dia rajin sangat share testimoni...hehe~  thanks a lot Ina!! sangat² hargainya..  :)




haa kaooo siap share pasal Maltodekstrin...kalau tengok pada packaging Ephyra memang ada tulis ingredients...salah satunya, Maltodekstrin lahh...tak pernah pulak aku kaji setiap satu ingredients dalam Ephyra...kahkah  yang aku tahu Ephyra memang bagi kesan yang sangat bagus pada tubuh dan kulit aku.... :)


Korang boleh jugak refer facebook Oceanlife Marketing and baca macam² lagi testimoni orang share pasal kesan bagus dari pengambilan Ephyra yang berterusan...



Korang pun boleh cuba rasai keajaiban Ephyra! 


CANTIK > KURUS > GLOWING = Ephyra


Tak payah beli sampai seploh produk...Ephyra je dah memadai untuk kecantikan + kesihatan dalaman...insyaAllah...


SMS/wassap me 0133618800 untuk pembelian...kita bagi special price!
Minggu ni minggu gaji kannnn?? kuikui~  (^^,)



 Terima kasih sudi membaca!

Sep 29, 2014

Malang tak Berbau

Assalamualaikum...


Petang semalam tah apa mimpi tetibe papa ajak makan kat Nando's...ikutkan tengah hari tu kitorang nak pi kenduri kahwin kawan papa kat IKRAM and kenduri adik ipar kazen papa kat err Serdang kot? tak ingat aku....tapi dekat je lahhhh....sekali by noon aku macam keletihan sangat...ingat nak landing kejap je...eh memang kejap pun aku landing! terlena almost 1pm and terjaga pukul 2.10pm gitu....sekali tengok Zafirah pun landing sekali sebelah aku...hahahaha sian dia tidur sendiri² je ate mama letih sangat tak dan nak mendodoi²... :')


Aku tengok Zafirah lena sangat tidur tak sampai hati nak kejutkan dia...masuk dalam bilik, tengok papa pun join mentido...caitttt!!! call family mertua bagitau tak jadi pi kenduri sama²....dorang je lah wakilkan kami...ngeeee~


Pukul 4pm++ gitu Zafirah bangun...memasing kebuluq sebab tak lunch....aku sempat jugak la buat megi tomyam masa Zafirah mentido....papa lerr kebuluq tak makan apa²....huhu~   papa suruh siap...makan luar...biasanya dah petang² gitu beli food area Bangi pastu melepak rumah mertua...


Sekali papa cakap nak pi Alamanda...nak makan Nando's...lerrr kita ni dress-up baju tidur, selekeh je...Zafirah pun aku dah pakaikan baju tidur...tapi sebab semua dah ada dalam kereta, takkan aku nak masuk rumah balik tukar baju segala...ada gak orang tarik muka mencebek ngan aku kang...dah la dia tengah kebulur sesangat time tu! hahaha~  so belasah je lah....lantak lah orang nak kata baju anak aku buruk, tak sesuai pi mall pakai baju tidur...Alamanda je punnn....biar arrr! muahahaha~


 Sekarang ni macam dah jadi kebiasaan, kalau pi mana² mall mesti bagi upah Zafirah main car...saja bagi dia seronok....


Time kitorang sampai Alamanda, orang ramai berpusu² nak balik...so banyak lerr parking kosong...! mihmih~   kat Nando's pun tak sesak....still ramai orang tapi tak macam peak hour...kalau korang biasa pi Alamanda musim² orang dapat gaji ko akan faham macam mana sesaknya Alamanda especially kedai² makan time peak hour...menyakitkan hati!! -.-'


So masa kat Nando's kitorang tak tunggu lama....sekejapan je waiter datang amek order, hantar order...bukan takat Nando's je papa ngidam...dia siap tapau kopi Starbuck!! kalau dah lapar kebuluq sangat memang macam ni ek selera tu??? amboi sangat! pastu Zafirah tolong perabih kopi Starbuck papa...ni lagi sorang kemain lagi selera tu!!!! kat Nando's aku order ice lemon tea je...sebab boleh refill kannn....kahkah  bajet sangat! air memurah Zafirah tak suka....dia nak air yang RM16 tu jugak!! bergaduh je dengan papa berebut air...hahahaha~


By the time habis makan dah Maghrib...singgah surau tapi penuh giler!! so papa ajak solat kat Petronas belakang Alamanda...sampai je kat kereta, tak boleh start pulak!!!! ohoiiii dah kenapa tetibe bateri kong?!! grrrr~


Mungkin la Allah nak pesan jangan lewat²kan solat!! sobsob~  call adik ipar suruh datang bawak jumper...mana pi tah jumper dalam kereta tu...kalau tak, boleh mintak tolong orang sekeliling je untuk jump-start kereta...sebab dah tanya² orang, semua tak simpan jumper dalam kereta....haihh~  -.-'


So patah balik pi surau untuk solat Maghrib...lepas habis solat adik ipar tak sampai lagi....pi jalan² jap...papa standby kat kereta....aku duk dalam mall sebab area parking panas! sian Zafirah berpeluh²...huhu~


 Sempat beli Chatime dulu...tekak ni mintak teh ais je! bahaha~  eh Zafirah sekarang suka betul kerutkan dahi dia gitu...geram aku nengok! haihh~


Ramai jugak orang masa ni...dah la tetibe cashier misplaced resit aku...lama kena tunggu....grrr~  ouh amoi tu terpaksa cencored gitu...'baju tidur' dia over! :p


Alhamdulillah urusan jump-start kereta dipermudahkan....lepas beli chatime kitorang terus balik...ingat nak singgah dataran bagi Zafirah main² kat situ...dah condition kereta pulak tak elok malas la nak singgah²...sian Zafirah...next time k mama bawak pi dataran...insyaAllah....


k tu je nak cerita...bye! (^^,)



 Terima kasih sudi membaca!

Sep 26, 2014

Gaya Mem Besar Minum Susu...

Assalamualaikum...


Hari ni macam blur nak membebel apa...apesal tah....hahaha~


Macam biasa lah bila blur kita cerita pasal Aimy Zafirah je....dah sorang tu je anak aku buat masa ni....baca betul² aku tulis BUAT MASA NI....kahkah~  lepas tu kalau bercerita pasal anak tetibe terus hilang penyakit 'blur' tu...pelik kan??  :p


Umur Zafirah as for today is 2 tahun 7 bulan 1 minggu 5 hari...nasib baik ada widget Daisypath....biasa bila orang tanya umur anak berapa aku akan cakap 2 tahun je...kalau dorang tanya lagi 2 tahun berapa bulan?? baru aku kira balik yang 'bulan' tu...bahaha~    :p


Setiap bulan, setiap tahun ada je perangai baru dia...perangai sekarang (ekceli dah lama pun perangai ni...biasa kan update cerita dah basi....muahaha) minum susu kena bersilang kaki....amboi sangat!


 posisi kena ngadap tv...sebab sambil minum susu sambil tengok kartun....biasa Zafirah suka tengok Hi-5, fineas and ferb, pastu apa tah tak ingat...bukan la semua kartun dia layan...ada je kartun yang boring kan?? huhu~  sekarang feveret dia kartun Frozen....grrrrr!


papa stress tengok anak dara dia baring gaya gini...tak sopan...selalu je kitorang turunkan kaki dia...bagitau, anak dara kena duk sopan²....nasib baik jugak ada kartun Frozen....semua bebudak pompuan bercita² nak jadi queen Elsa or princess Anna...so senang nak psiko Zafirah...hahaha


"nak jadi princess tak?? princess duduk sopan²...mana ada duduk macam niii..."


Jalan la jugak psychology aku tu....tapi 5 minit je lahhh...pastu dia duk silang kaki balik!! hehh~  anak papa sangat niiiiiiiiiiiii  (-_-")


Banyak kali kena explain kat Zafirah anak dara kena duduk kepit² je...tapi ye lah bebudak 2 tahun mana la dia reti beza boy or girl...kadang kalau tanya Zafirah ni boy ke girl...? selamba dia jawab boy! hahahahaha~   pastu kalau kita puji anak dara orang lain comel lotey tetibe je dia nak jadi girl balik....sebab nak orang puji dia comel jugak...acaner?? layan kan je lahhh....huhu~


Anak korang minum susu macam mana?? (^^,)



 Terima kasih sudi membaca!

Sep 24, 2014

SusunAtur: Stacking Storage Rack

Assalamualaikum...


Aku dah pindah opis baru sekarang...dah 2 bulan pun kat opis baru....kehkeh~  kitorang pindah time bulan puasa...seminggu sebelum raya...pfftt! ada aku cerita kat entry SINI.... :)


Awal² pindah dulu serabut baq hang! tu yang sesepah tu report nak kena submit ke bomba...kebetulan time pindah opis memang ada report menanti untuk disubmit....tak sempat nak rasmikan sangat meja baru terus kena humban dengan reportssss...zzzzzzz~


Bila takde report macam ni lah ghope meja iols...kemas la sikittttt....tapi tetap banyak kertas² atas meja tu....drawing lah, memo lah, recycle paper lah...huhu~


so aku beli stacking rack ni kat Daiso....ni beli sekali dengan bekas sabun yang aku cerita semalam tu lahhh....idak la stress papa jalan jauh² tapi beli 1 barang jeww....kuikui...


Aku pernah survey kat Jusco or mana² hypermarket rak macam ni agak mahal....RM20+...tu yang nekad beli kat Daiso je...2 ketul ni baru RM10...kalau beli 3 baru RM15...giteww~  :)


More, rak ni bila di stack kita boleh pilih nak kaki tinggi atau rendah...nampak dak beza dalam 2 gambar atas ni?? aku prefer yang kaki rendah...sebab bukan banyak sangat pun kertas² atas meja aku...sok dah betul² menimbun baru kita pasang kaki yang tinggi....paham dak?? :)


Final makeover....


nampak lebih lapang dan selesa...file besar tu sebenarnya letak kat tempat lain...masa ni memang ada kerja yang memerlukan rujukan dalam file tu....sekarang kerja tu dah setel...aku simpan file tempat lain...takmo semak² sangat atas meja ni...tak selesa nanti...hehe~


Ekceli aku banyak jugak guna filing...setiap projek ada file masing²...since opis ni kocik comel loteyy, segala mak nenek file simpan dalam kabinet...nak guna baru keluarkan file...lepas tu simpan balik dalam kabinet...barang² peribadi aku simpan dalam kabinet laci bawah meja....yang tu pun aku ada cerita dalam entry 'Kompartmen Dalam Laci'....buku² nota pun simpan dalam laci...tu nampak kosong je meja aku....meja ni pun kecik je...nak lambak banyak sangat benda pun tak best...serabut! :)


Opis lama dulu tak amalkan sistem 5s...mentang² opis buruk kan...kahkah~  sekarang pindah opis baru, bangunan baru, meja baru, kerusi baru, toilet baru (kecuali pc and ada few barang yang recycle je dari opis lama)....but still eksaited sangat nak amalkan 5s...yeyy! semoga istiqamah...huhu~


Macam mana korang susun kertas² atas meja opis?? (^^,)



 Terima kasih sudi membaca!

Sep 23, 2014

SusunAtur: Bekas Simpan Sabun Basuh Kain

Assalamualaikum...


 Sebelum ni aku simpan sabun and softener macam ni....dalam baldi bertutup...letak sebelah washing machine...selekeh kan? adeyy   kalau datang mood rajin baru aku bersihkan baldi tu...pastu bersepah, berhabuk balik...tangan ni selalu parkinson time nak cedok sabun...tu yang jadi sesepah dalam baldi...heran betul aku....nasib baik letak dalam baldi....ce bayangkan sabun tu letak luar baldi?? *fitam!*


ouh washing machine iols memang letak luar rumah...nak tahu kenapa boleh refer entry INI... tu yang sekejapan je tutup baldi tu berhabuk hitam² macam tu...tak kose nak mencuci selalu....kahkah~


Terima kasih to Sue sebab bagi idea untuk simpan sabun tu dengan lebih proper...tak payah guna baldi dah...yeyy! ♥


Beli bekas macam ni kat Daiso....gigih aku ngajak papa pi Daiso...paling dekat dengan rumah aku is Jusco Equine...


"u datang jauh² macam ni nak beli bekas ni je ke??"

"haa laaa..."

"kedai lain takkan tak jual??"

"takdeeeeeeeeeee...."


bertabahlahhh somiku! demi cintamu padaku dia layankan aje permintaan isteri walaupun kena buat muka kekwat...aku pulak balas buat muka, "ada haku kesah? janji dapat beli..."  muahahaha~ 


Eh orang laki ni selalunya blur pasal planning orang perempuan....kat kedai cakap la jangan beli, bazir, bla bla bla...kang bila dah sampai rumah dia la orang pertama nak rasmikan apa yang isteri duk beli kat kedai yang dia duk kata bazir² tu....biasa sangat perangai tuuuu....tak caya ko tanya mak korang....apak korang pun mesti ada perangai gitu time teman mak korang soping...bahahaha~


Sooooooooooo...


Lepas dah transfer sabun² dalam bekas tadi...


alolo comel !!! bekas ni boleh muat dalam 2 kg sabun....aku sukat sendiri...memang 2 kilo...percayalah! ^_^


Ekceli kat mr. DIY pun ada jual bekas gini...aku pernah nampak...saiz agak besar boleh muat dalam 8 kg sabun....harga tak sure...tak tengok pulak...huhu~  aku tak berkenan lah saiz besar² tu....isi rumah aku bukan banyak mana pun nak simpan stok sabun banyak²....saiz Daiso ni memang dah ngam sangat untuk family kecik aku.... :)


Aku letak atas washing machine je...takmo dah letak dalam baldi....macam serabut pulak kawasan tu ada baldi bagai...huhu~


lebih kemas dan tersusun....future planning nak tambah para kat dinding....rasanya lagi better letak sabun and softener atas para instead of atas washing machine....tapi planning tu lambat lagi kot nak laksanakan....biasa la yang tukang drill nanti papa....lagi 2-3 tahun kot baru dia nak drill dinding tu untuk pasang para....kahkahkah~  oh tenkiu Mak Tuo's family sponsor washing machine as my wedding present...dah 3 tahun machine ni berkhidmat dengan kami...Alhamdulillah~  :)


Korang pulak simpan sabun basuh kain macam mana?? (^^,)



 Terima kasih sudi membaca!

Sep 22, 2014

Jom Warm-up!

Assalamualaikum..


Cerita ni macam dah agak basi...2 minggu lepas punya cerita kot? lupa nak update...kahkah! *lantak di situ*  janji aku update blog...apedehal kan? lolz~  :p


First time join geng blogger main futsal...ekceli aktiviti riadah macam ni selalu jugak dorang buat....cuma aku je la jarang nak join dorang punya aktiviti...iols banyak komitmen lain....biasa kalau takde apa² hal memang akan join aktiviti dengan geng blogger...tak kisah la beriadah ke, bersantai² ke, whatever lah aktiviti yang boleh dibuat beramai²....and kids friendly too...ate iols ada anak kecik...ofkos lah prioritinya keselesaan anak...kalau aku rasa aktiviti tu tak sesuai bawak Zafirah, aku tak ikut...dak encem sorang je pergi...giteww...huhu~


Port futsal kali ni kat Putrajaya....alahh jauh mana lah sangat Putrajaya tu kannn....lagipun buat hari Jumaat...esok tu public holiday...so tidur lambat pun takde hal....Zafirah memang suka main bola...feveret sport kekdahnya...genetik papa kannnnn... (-_-")


video

Kitorang bawak siap² bola Zafirah...bola plastik tuuu...kehkeh~  kalau tak kang dia sibuk nak sepak bola futsal yang berat tuu...haihh~


Ada sekali tu aku sibuk snap gambar dia....tetibe dia melentik² badan buat senaman....aku pusing belakang, rupanya dia tengah ikut uncle² buat warm-up!! ngeee~





Pandai pulak dia ngikut orang warm-up kan....mengekek aku gelak time ni...hahahaha~  orang kat dalam tu tak perasan pun Zafirah tengah ikut dorang warm-up...tu yang lagi aku nak gelak tuuu...bahahaha~


Aku bagi Zafirah main sepak² bola sampai lenjun dengan peluh! bukan selalu pun aku hangkut dia beriadah macam ni...biasa riadah dalam rumah je...hahaha sian...pukul 12am baru balik...tapi dorang belum habis main lagi....kitorang balik awal sebab Zafirah dah mengantuk...tak dapat join group photo...sobsssss! T_T


Balik rumah aku mandikan dia dulu...mandi gitu² je kasi hilang melekit², lengas kat badan....baru dia boleh lena tidur...gituuu...


Next time kita main futsal lagi kay Zafirah....insyaAllah~


k tu je nak cerita...bye! :p










p/s:  dah sign snp...Alhamdulillah...semoga dipermudahkan urusan yang seterusnya..  (^^,)

 Terima kasih sudi membaca!


Sep 19, 2014

Beza Harga Lawyer untuk Rumah Baru, Subsale dan Lelong

Assalamualaikum...


Pasal entry semalam tu....pasal lawyer tu...hihi~   ramai kata harga lawyer aku murah....sebab ada yang kena bayar sekali ganda dari harga aku...oke entry ni just sharing knowledge dan info pasal lawyer untuk proses jual beli rumah....kenapa ada yang bayar lawyer murah, kenapa ada yang mahal sampai RM10k...  :)


Rumah Baru:

Aku panggil rumah baru...atau rumah 1st hand....atau new development....


First korang kena tahu, dalam proses jual beli rumah, akan ada 2 jenis lawyer yang terlibat...satu lawyer rumah (lawyer snp), satu lagi lawyer bank....


Untuk rumah baru, biasanya pihak pemaju atau developer dah tolong cover kos lawyer perumahan untuk semua buyers...lawyer bank je yang pembeli kena tanggung....BIASANYA juga kos untuk lawyer di bank akan dimasukkan sekali dalam loan...tapi dalam kes aku, amek loan RHB islamic (Musyarakah ke apa tah tak ingat nama dia), loan jenis tu tak boleh include sekali kos untuk lawyer...sebab tu kitorang kena bayar sendiri....


Harga lawyer bergantung pada lawyer tu lah nak charge berapa...macam kes aku, dorang charge sampai RM5.8k...dah mintak diskaun tapi tak tau dapat ke idak...sobssss!! T_T


Untuk downpayment biasanya tak tinggi untuk rumah baru...macam kes aku, downpayment merangkap booking fees RM1k sajok! weeee~  selamat duit kwsp haku! jumlah down payment pulak depends pada developer nak letak berapa...ada yang RM3k, ada RM5k, ada jugak RM15k...pfftt! 



Rumah Subsale:

Atau lebih dikenali sebagai rumah 2nd hand...atau rumah yang dibeli atas orang...


Bila beli rumah subsale, segala kos lawyer baik lawyer rumah dan lawyer bank, pembeli kena tanggung sendiri....harga lawyer yang pembeli kena bayar bergantung pada harga rumah...biasa aku dengar orang bayar dalam 3% dari harga rumah....tu anggaran kasar lah....sebab tu ada yang kena bayar lawyer sahaja sampai RM10k dan ke atas....benda tu tak mustahil dan bukan sesuatu yang pelik...ist's normal...ecehh~


Tu baru harga lawyer...belum campur downpayment 10% lagi...pfftt! ni salah satu sebab kenapa kitorang tak beli rumah subsale...ongkosnya nan hado! takkan nak pinjam pa&ma lagi khennn...1st house dulu mak mertua dah tolong bayarkan downpayment...ishh malu! :p


Ada kes kawan aku, dia bayar downpayment 20%...sebab bank declare rumah yang dia nak beli tu below market level...loan still lepas 90% tapi sebab harga rumah tu bukan dalam range market value tu kena bayar downpayment 20%....gitu~



Rumah Lelong:

Lebih kurang macam beli rumah subsale....bezanya rumah lelong kena lalui proses bidaan (bidding)...lepas tu kena setel semua benda (tukar nama semua) within 3 months...kalau lambat setel kena denda...yang tu korang google sendiri k...entry ni cerita pasal lawyer je...ngee~


Pengalaman aku beli rumah lelong dulu, kos lawyer aku tanggung....lawyer bank dah include dalam loan (amek islamic loan Public Bank)...so tinggal lawyer rumah la yang kena bayar...dalam RM4-5k gitu....tak ingat dah...sebab bukan aku yang membayo....kahkah~   and downpayment 5% tak silap....pun tak ingat jugak! lolz~  :p


**************************************************************************************


More, yang membezakan harga lawyer is korang punya Stamp Duty...kalau rumah pertama, dapat diskaun 50% untuk stamp duty...banyak jimat oiii! rumah kedua takde diskaun...kena bayar full...tsk! tapi kita kena bayar dulu full price untuk stamp duty...then lawyer akan tolong korang claim balik...


Ada kes kawan aku dia tak claim pun diskaun untuk stamp duty masa beli rumah pertama...katanya nak tunggu beli rumah mahal sikit baru berbaloi claim...hihi~  kiranya diskaun 50% tu boleh claim sekali sahaja! :)


oke tu je sharing pasal kos lawyer untuk proses jual beli hartanah...anything nak tanya boleh emel aku....insyaAllah mana aku tau aku cuba jawab...


Seronok kongsi info dengan korang...sebab baru sekarang aku faham proses² jual beli hartanah ni...sebelum ni blurrrrrrr!! kehkeh~  any suggestion atau nak berkongsi pengalaman korang amat dialu-alukan...semoga bermanfaat untuk semua yang membaca...insyaAllah~  (^^,)



 Terima kasih sudi membaca!

Sep 18, 2014

Mahalnya Duit Lawyer :(

Assalamualaikum...


Cerita pasal aset lagi...hewhew~


Semalam papa forward emel dari lawyer....oh duit lawyer tak include dalam loan...sebab kitorang amek islamic loan....Musharakah ke Mushawarah...tak ingat aku nama dia apa....pihak RHB kata kalau amek islamic punya memang duit lawyer tak include dalam loan....aku lampi sikit benda² ni....more details ko tanya pihak bank sendiri lah...tak pun lawyer...kehkeh~


Ni lawyer untuk bank....tak silap aku kalau beli new development property akan ada 2 lawyer...satu dipihak developer, satu lagi dipihak bank...yang dipihak developer dorang dah tolong cover untuk semua buyers....pihak bank ni je yang aku kena bayar sendiri...tak include dalam loan...gitu la lebih kurang yang aku faham pasal lawyer ni....kalau salah mohon perbetulkan ye...  :)


Tergamam gak tengok jumlah yang kitorang kena bayar....pfftt!


eh over pulak travelling expenses kau sampai rm300...opis kau kat kajang je kan?? ceh! sebab kau charge tinggi sangat untuk travelling, printing bagai tu, so any appointment aku suruh dorang datang rumah je...takde maknanya nak suruh jumpa kat kedai makan lah or somewhere else untuk sign paper...sila datang rumah ye! hahaha~


Pastu aku mintak dak encem nego harga....ekceli laywer ni agen bank kitorang yang rekomen....katanya ada je lawyer lain yang murah...tapi kerja serupa 'hell'!! erk! okayy i get you....tapi nak diskaun jugak!! hahaha~


Lepas diskusi², dorang cuma bagi kurang rm200 kot? Eh sikitnya diskaun??? Tak puas hati la kan....kedekut betul....grrr



Iklan:


Aku tolong korang cantik, sihat, bertenaga, dalam masa sama korang tolong aku jana income untuk bayar duit lawyer...aci tak iklan macam ni?? muahahaha~


sms/wassap 0133618800 dan dapatkan special price! ^_^


Allahumma yassir wala tu'asir....semoga dipermudahkan urusan kami membayar duit lawyer...hihi  :)


oh kalau boleh takmo usik kwsp...sebab dah plan duit kwsp nak guna untuk renovate rumah....giteww~ (^^,)


k tu je nak cerita....bye!




p/s: alergik  :(

 Terima kasih sudi membaca!

Sep 17, 2014

DEKORASI: Arang Menyerap Bau

Assalamualaikum...


Hari tu....lama dah sebenarnya...aku ada perasan orang post pasal arang kat group Susun Atur kat FB...katanya lepas memasak/menumis kan rumah berbau...so bila ada arang, hilang lah bau²an tu....pastu baca komen orang lain, ramai yang gunakan arang letak dalam boot kereta time beli durian....sebab bila ada arang, idak la melekat bauan durian kat kereta....giteww~


Then aku pun google pasal arang...betu lah! arang memang agen penyerap bau yang baik!! wow! apesal aku baru tau??!! cikgu sains lupa nak ajar ke macam mana?? bahahahaha~  :p


Terus datang idea nak letak arang dalam rumah jugak...sebab asyik malas je buang sampah hari²...kadang dah penuh pun lupa nak buang...pastu bau sampah satu rumah...grrrr! 


Pasu ikea...kononnya!! sila jangan tertipu! hahaha~  kat kedai Eco pun ada jual pasu ni....RM2 je okeh!! bahaha~ jimat kaoo!! material plastik je....tapi oke la sebab ada kaler pink....kat ikea ada kaler putih je kan??hihi~   sebab murah sangat aku sebat 3 bijik terus!! ^_^


Kalau korang nak tahu cawangan Eco berdekatan korang pi la google...aku mintak tolong Sue belikan pasu ni untuk aku sebab kedai Eco dekat dengan kampung mertua dia kat Gemas....tu yang time raya gigih pi jumpa dia....nak jumpa Aqilah + amek pasu...weeee! thanks so much Sue!! ♥


More, pasu ni siap ada tapak lagi tau....berbaloi labur RM2 je...kehkeh~   oh abaikan kesan contengan tu....Zafirah punya kerja....suka nau menconteng sekarang... -.-'


Artificial rumput ni beli kat Ikea...RM10...


arang, FREE...muahaha~  rumah aku memang ada stok arang...mak aku beli untuk buat BBQ...tapi gunanya ciput je...ada banyakkkkkkkkk lagi berlebih kat rumah....arang tak expired kan?? hihi~


patah²kan, susun dalam pasu....ikut la nak banyak mana pun....agak² rumah selalu berbau, letak la banyak sikit...kuikui~  :p


Pastu letak artificial rumput tadi kat atas...



taraaaa!! sejukkkk mata memandang! ewahh~


Aku letak pasu ni dekat dengan area dapur....bukan dalam dapur, tapi kat laluan nak ke dapur...hari tu saja test masak sambal....bauan memasak tu tak lekat lama....and tak sempat sampai ke ruang tamu pun....huahua   mak enchek sookaaa!!! ^___^


Hopefully lepas ni kalau terlupa buang sampah idak la bauan tu terperap satu rumah! hihihi~


Cubalah!! (^^,)



 Terima kasih sudi membaca!

Sep 16, 2014

Bila Mama Cuti :)

Assalamualaikum...


Akibat terpaksa cuti semalam...makanya tugas aku ialah menjaga anak dan rumah....ye...anak kena jaga...rumah pun nak kena jaga jugak! tiada istilah 'cuti' untuk para isteri dan mak mak...percayalah! yang tak faham tu, sampai masa ko akan alami sendiri....muahaha~


Papa tak cuti...so tinggal aku berdua je dengan Zafirah....plan asal nak bawak dak bertuah tu jalan²...pi ioi mall ke, Jusco ke....aku nak terjah Daiso...dah lama tak perabih duit kat sana...kahkah~  tapi papa tak bagi....bahaya keluar berdua katanya...cehhh macam la aku tak pernah keluar berdua dengan Zafirah....dah somi tak bagi takkan aku nak durhaka arahan dia ye dak?? lagipun papa cakap tunggu dia balik kerja pi Daiso sama² dengan dia...


okay lahhh...dah papa cakap gitu...makanya duk diam² je lah kat rumah....setiap jam jeling jam dinding...tak sabar tunggu papa balik...tak sabar nak pi Daiso!! wakakaka~   :p


Sepanjang kat rumah, aku duk melayan tuan puteri bermain²....kadang dia layan tengok kartun....bila dah habis kartun, dia ajak main pulak....layankan aje lah....  :)


Main doktor²...Zafirah jadi doktor, mama jadi patient...asyik kena suruh makan ubat je....pastu dia tanya balik, "tak sedap ke??"  pastu dia hulur tangan kat mulur kita suruh ludah balik ubat yang tak sedap tu....pastu dia buang ke tepi...hahahahaha  macam biasa buat jee kannn cik Zafirah oiiit! :p


Set doktor tu aku baru beli kat Giant Sg. Chua....memang saja beli sebab dia asyik la sebut nak jumpa doktor...tangan kudis sebab dia duk garu² pun dah bising nak jumpa doktor...pastu berlakon demam lah, sakit kaki lah, batuk lah....semata² nak jumpa doktor...tapi suruh makan ubat taknak pulak! grrr~


Dah boring main doktor², main Lego pulak...lego² ni semua hadiah masa birthday party Zafirah hari tu...aku buatkan bentuk robot...tapi Zafirah cakap tu bukan robot...tu baby...sebab dia tak boleh jalan...kena dukung je...okayy lahhh...baby pun baby lahhh...baby robot! lol~  :p  More, sambil main, sambil belajar kenal warna...ada few warna yang Zafirah dah kenal macam Merah, Biru, Hitam, Putih....warna² asas je...warna² lain dalam proses belajar lagi...  :)


Aku post gambar ni kat IG and FB semalam...ada yang kata aku kreatif sebab reti buat robot guna lego...hakhakhak~  percayalah ai is not that kreatif...aku tiru je sebijik² gambar kat bekas lego tuuuu...tak susah punnn...ngeeee~  :p


Dah penat main, nak susu pulak...pastu makan....pastu merengek²...itu tak kena...ini tak kena...


Last² pengsan! :p


Masa ni dah pukul 3pm++ gitu....biasa tengah hari dia dah tidur...semalam dah petang baru mentido....duk tahan je mata tu...tu yang tak sempat habis susu sebotol dah lena...bahahaha~  :p


Bila anak mentido, aku sambung buat kerja rumah...kain baju kotor menimbun dalam bilik oiiii!!! semalam cuaca panas...cantik sangat untuk jemur kain....sampai 3 round kot aku membasuh baju...dah kering terus lipat...malas nak bertangguh kang lagi menimbun kain lagi pemalas nak kemas masuk dalam almari....


2 jam jugak la Zafirah mentido....macam² kerja aku buat dalam 2 jam tu....siapa kata duk rumah releks??? masa ko mungkin lebih fleksibel....tapi releks?? hahahaha~   keje opis jauh lebih releks....duk rumah penat oiii! baru nak rehat kang anak nak susu lah, nak berak lah....hihi~  walaupun penat, kerja mak mak ni best! seronok sangat! tahniah buat korang yang berjaya jadi full time housewife! ^_^


Dalam pukul 5pm++ Zafirah bangun tidur....


Lepas bagi susu dia mintak nak main lego lagi...kali ni aku suruh dia main lego yang big size pulak...hehe~


Ekceli sekali sekala je aku keluarkan lego² ni....ate mama Zafirah pemalas nak kemas selalu lego yang bersepah²....muahahaha~  sakit mata tau tengok lego bersepah....tambah yang kecik²....terpijak memang bisa oii!! 


Zafirah takde playroom...ada je bilik untuk buat playroom kat tingkat atas....tapi kitorang banyak habiskan masa kat ruang tamu....so kalau time bersepah, ruang tamu la jadi mangsa....bila ada orang datang kelam kabut nak ngemas...! hahahaha~


oke tu je sinopsis aktiviti Zafirah semalam....


Salam Hari Malaysia to all Malaysian!


bye! ((^,)



 Terima kasih sudi membaca!

Sep 12, 2014

Cuti Hari Malaysia dan Cuti Terpaksa :(

Assalamualaikum...




Selasa depan cuti hari Malaysia...aku yakin ramai pakat cuti hari Isnin...boleh melepak dengan family lama sikit...tak pun pi holiday...kan?? lagipun minggu depan cuti sekolah....lagi syok la holiday sakan dengan family.... *yeyy*


Ikutkan aku nak cuti jugak Isnin tu....rasa rugi je tak amek cuti hari Isnin sebab Selasa tu memang public holiday...hahaha~   tapi dak encem macam tak setuju...sebab annual leave aku tinggal 3 hari je lagi.... T_T  dia kata baik la guna balance cuti tu untuk birthday dia ke, untuk hari lain....


Masalahnya....bila aku tanya opismet lain, dorang ramai² pakat cuti hari Isnin...grrrr~  ada lah 2 orang staff lelaki tak cuti...yang sorang ni sebab dia bukan permanent staff so rugi la kalau cuti kena tolak gaji....sorang lagi memang takde kepentingan nak cuti kot? entah....tapi dia memang nak datang opis...


Aku macam tak selesa lah kan sensorang gegirl dalam opis....haihh~  so cakap kat papa TERPAKSA cuti sebab staff² gegurl semua pakat cuti hari Isnin....wuwuwu~  tak gembira pun nak cuti lama sebab annual leave tak banyak...nasib la dah akhir tahun...hikss~  T_T


Takpe lah...oke jugak cuti hari Isnin....boleh gaduh dengan Zafirah lama sikit....hihi~ 


Korang....cuti ke idak hari Isnin depan?? (^^,)



 Terima kasih sudi membaca!

Sep 11, 2014

Bukak Akaun RHB

Assalamualaikum...



Semalam aku half day....orang keje swasta memang ada cuti half day and full day....kalau keje gomen takde istilah half day...nak cuti, semua full day...kan?? kehkeh~  tapi yang swasta pun tengok kompeni jugak aku rasa....ye dak? :)


Alkisahnya, semalam dak encem ajak pi RHB....nak bukak akaun savings kat sana...ni rentetan kisah loan yang dah approve hari tuuu....kitorang amek loan RHB...kenapa? sebab nilai BLR dia cuma -2.4%...pastu banyak la lagi benefit yang dorang offer...BLR tu apa?? err ko gugel boleh dak?? tak reti la nak explain...ngeeee~


Style RHB, kalau ko amek loan dengan dorang, memang kena buat savings account...sebab nanti payment dorang buat auto debit....kiranya kita bayar loan kat akaun sendiri...pastu dorang yang auto tolak duit dalam akaun kita....paham?? since loan kitorang ni guna 2 nama, so nak bukak akaun pun kena 2 nama....agen bank yang suruh guna 2 nama jugak....safety kot? entah la...bila guna 2 nama, both aku and dak encem boleh keluarkan duit....tak perlu permission siapa² sebab akaun ni memang kitorang yang punya....paham?? tak paham tanya....haha  insyaAllah mana aku tahu aku jawab lerr....hihi~   sebab kena guna 2 nama lah aku and dak encem dua² kena pi bank bukak akaun sama²....sebab nak signature kitorang....


Patutnya kitorang tak payah pi bank pun....agen yang uruskan bukak akaun segala....tapi aku tak tahu...ingatkan memang protokol RHB macam tu...kena customer sendiri pi bank untuk bukak akaun...then staff cawangan Bangi cakap patutnya agen lah yang kena uruskan....menyusahkan customer pulak kan...pastu baru kitorang terfikir....masa buat loan dengan Public Bank sebelum ni memang semua agen uruskan....tak pernah pulak kitorang pi bank untuk bukak akaun....tau² dah dapat kad je...maybe kali ni aku dapat agen pemalas....terpaksa burn cuti aku....hehh! -.-'


Nak dijadikan cerita, semalam kitorang pi RHB cawangan Bangi...pukul 8.30am keluar rumah...pi bekpes nasi lemak and roti canai dulu....dalam pukul 9am gerak pi bank....tak bukak pun lagi...tengok signage katanya bukak pukul 9.15am....tengok jam memang dah 9.15am pun!! apehal shutter tak bukak lagi??!!!


oke aku sabar....


tunggu lagi 10 minit pun tak bukak²!! tengok dalam staff² tengah dengar briefing dari orang atasan....aku dah macam, "heii ko buta ke customer dah beratur kat luar ko boleh watlek watpis kat dalam tu dah kenapa??!!"  tapi cakap dalam hati je lah....bahahaha~   ada pakcik ni pun dah mula bengang...dia siap cakap, "bukak akaun bank lain laa....tak payah bukak rhb...lembab dorang ni...setiap pagi buat briefing...tapi dah tau nak bukak kaunter 9.15am, buat la briefing awal² kan....ni kang dah habis briefing, nak tunggu dorang on komputer lagi...haihh lembab tau!"


gitu pakcik tu membebel...aku dengar sambil angguk²....customer ada hak bersuara kan?? ko dah tulis bukak pukul 9.15am yang gatal bukak lambat² tu siapa suruh?? hehh~


Pakcik tu siap suggest bukak akaun Public Bank lagi....dia kata service Public Bank cepat! kalau ada 20-30 orang in line pun ko tak payah risau...sebab service memang cepat....kejap je setel urusan untuk 20-30 orang tu....


Tapi kitorang ni bukan sukahati je pilih RHB....loan pertama dulu dah guna Public Bank....yang sekarang ni sebab developer yang pilih bank untuk apply loan...dorang ada panel dorang sendiri....salah satunya RHB....pastu RHB paling cepat respon application kitorang...offer yang dorang bagi pun menarik...so rembat je laa....malas tunggu lama²....gitu kisahnya.... :)


Nasib baik jugak tak ramai orang semalam....yang nak bukak akaun, kitorang je...orang lain ramai nak renew road tax, bayar bil tu, bil ni...so idak la kena beratur tunggu nombor ke hape...terus je pi kaunter untuk isi borang segala....


Almost 11am baru setel semua...dapat buku bank and kad atm....oh kitorang cuma bayar RM60 (termasuk stamp fee RM10) untuk bukak akaun....just tunjuk offer letter yang approve loan tu...tu bayar murah je...tak silap kalau standard bukak savings akaun kena masukkan RM250....  :)


Ikutkan aku malas nak half day....ingatkan kejap je pi bank...opis aku fleksibel...janji ko bagitau je kenapa ko masuk lambat dorang okay je...tapi nak tunggu setel kat bank pun sampai pukul 11am...malas la aku nak rushing² pi opis...so half day je lah....boleh lepak dengan Zafirah lama sikit...hahaha~  ye aku bawak dak bertuah tu ikut pi bank....selama duk dalam bank mulut dia asyik la berzikir ya hanana tak pun membebel...sampai ada staff situ cakap, "suka menyanyi ye dia ni? banyak cakap kan dia.."  ate, dalam bank tu sunyi....memang dengar suara Zafirah je selama sejam kitorang duk dalam tu...hahaha~  menceriakan suasana kekdahnya...  :p


ok tu je nak cerita...bye! (^^,)



 Terima kasih sudi membaca!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015