Jun 30, 2014

Salam Ramadhan buat Adik yang nun Jauh di London...

Assalamualaikum...


Kemain syahdu tajuk entry aku hari ni...kuikui~  hari ni aku nak bercerita pasal adik aku....one and only sister i have...kecik je family aku kan? hihi~


Adik aku ni daripada zaman sekolah memang dah biasa berjauhan dengan family...start dia form 4 dah duk asrama...tu pun mak aku macam berkira² nak lepaskan dia...anak bongsu kekdahnya...manja tu kritikal sikit...kahkah~   dia apply masuk asrama, isi borang, hantar borang semua sendirian berhad...parents aku tak tolong apa pun sebab dorang memang takmo adik aku duk asrama....sekali rezeki dia kaooo...dapat jugak masuk asrama penuh intergrasi Selandar...maka bermulalah perjalanan hidup dia duk asrama....sampai lah sekarang asyik duk asrama je...tapi asrama lain² laaaa.....pfftt~


Lepas SPM dia terus masuk Darul Quran kat Kuala Kubu Baru....ye adik iols seorang tahfiz...eh hafizah sebab gegurl kan? hihi~   setahun setengah dia kat Darul Quran...lepas tu masuk matrik UIA....tak ingat aku dia amek course apa....tapi something to do with science, biology....kengkonon nak jadi doktor perubatan...tapi result tak melayakkan dia amek kos perubatan...setahun setengah tak silap dia kat matriks...pastu masuk main campus UIA...branch Kuantan, Pahang...kalau kat Gombak tu untuk course law, engineering etc...kalau science je kena pi Kuantan...paham?? :)


4 tahun kut dia study kat uia...tak ingat lah! grrr~  ikutkan adik aku kira lewat jugak habis degree...sebab dia dah burned setahun setengah kat Darul Quran....alaa beza setahun setengah je pun...oke ler tew..hihi~  :)


Lepas habis degree dia plan nak sambung Master pulaks...dia dah target nak sambung overseas...plan asal nak pi Kent...tapi MARA cuma sponsor untuk top 100 universiti so dia pun pilih la Imperial College, London...gitu la lebih kurang kisahnya adik aku tercampak ke London...kehkeh~  :p 


So sementara tunggu nak apply MARA, cari universiti yang ada course pilihan kalbu, dia kerja part time as Research Assistance kat UM....dapat la pengalaman kerja for 2-3 bulan....plus simpan duit sikit untuk further study....banyak pakai duit wooo nak study overseas ni....satu lagi hal adik aku ni dia suka buat parents aku tak senang duduk...asal dia nak further study or nak balik asrama lepas cuti panjang ke, mesti mak aku bad mood, stress...ayah aku pun sama....tak pasal² aku kena tempias ke-stress-an dorang....psiko betul....hahaha~


Alhamdulillah setelah bermacam² sandiwara, bulan 9 tahun lepas dia berangkat pi Imperial College, London...amek course Reproductive Medicine and Developmental Biology...ye aku pun berbelit lidah nak nyobut course tu...hikss~   dia study Master setahun je...bulan 9 ni habis la...katanya bulan 10 nak balik...tak sure lagi berapa haribulan...lepas tu dah plan nak sambung PHd bagai...dah apply MARA untuk sambung PHd...dah setel interview pun...tengah tunggu jawapan je ni dapat ke idak...kalau dapat MARA baru sambung...dia nak buat PHd kat London jugak...kolej yang sama rasanya....kalau tak dapat MARA?? 


balik je Malaysia, kahwin....! bahahaha~  :p


Walaupun adik aku dah biasa duk asrama, tapi tak pernah lagi dia missed sambut puasa dan hari raya dengan family...tahun ni first time lah kami berpuasa dan beraya tanpa adik....alolo~  dah la tahun ni giliran aku beraya belah mertua...aku dah serba salah dah ni....kalau aku balik kampung mertua kang parents aku raya berdua je kang...tapi kalau tak balik kampung kanggg...iskkk~  T_T


Salam Ramadhan dik! eh korang nak baca kisah adik aku kat London pi la terjah blog dia...aku paksa dia buat blog....paksa dia bercerita life dia kat sana...wakakaka~


(Spoonful of Sugar)


last posed with sista! >klik gambar<


Sekarang musim summer kat sana....mencabar jugak kot puasa time summer sebab waktu siang lebih panjang...tapi takpe...bila fikir dari sudut positif, cepat sikit awak slim...mihmihmih~


Ingat ye...nak iftar pi cari tempat FREE jekk...simpan duit untuk belanja familia pi konvo awak tahun depan...muahahaha~  kalau jumpa handbag murah² (sebab summer sale kan), roger akak awak ni....handbag ke, kasut ke, barang baby ke...jangan lupa inform okeh!! :p


tata! jumpa bulan 10 nanti....insyaAllah~  (^^,)



 Terima kasih sudi membaca!

Jun 27, 2014

Favourite Sport Zafirah...

Assalamualaikum....


Orang kata anak sulung ni genetik dia lebih pada bapak...muka ikut muka bapak, taste, perangai semua lebih kurang bapak...kan?? tak pasti la kut ada beza anak sulung lelaki dan perempuan....sebab dalam family aku takde lagi yang anak sulung lelaki...semua anak sulung ialah gegurl....termasuk lah family adik beradik mak, ayah, kazen²....belah mertua je ada sulung lelaki....aku baru kahwin 3 tahun....so tak nampak pulak apa beza sulung lelaki dan perempuan...bahaha~ 


Macam Zafirah, aku perasan perangai dia lebih ikut papa....erm muka pun mirip papa...tapi tang comel² tu ikut mama tau! kahkah~  bagi la bonus kat aku sikit....penat beranak oiii! :p


Sejak umur dia cecah setahun memang terserlah segala 'perangai' papa dalam diri dia...kadang bila mertua aku tanya, "ikut siapa ni gelak macam ni??"  


laju je aku jawab, "ikut papa laa!!" bahahaha~   :p


Satu lagi perangai Zafirah dia macam tomboy sikit....kahkah~   dia lebih minat mainan² budak laki...kereta, bola, pistol, pedang...mungkin masa peknen aku duk berkenan nak anak laki kot??ngee~  (-_-")    kat rumah tu ada je teddy bear...barbie doll pun ada...tapi jarang lah dia nak main....kadang datang sifat 'keibuan' dia hadap jugak lah doll² tu...siap sikatkan rambut, susukan, dodoi kasi tidur....cute gila sifat 'keibuan' Zafirah....bahahahahaha! :')


Baru ni kitorang bawak Zafirah pi tengok futsal....err papa pun join main jugak...setiap Selasa papa ada game futsal dengan member² opis dia....area Bangi je...aku pernah je bawak Zafirah tengok papa main futsal sebelum ni...tapi masa tu dia just main lari² je dalam kawasan futsal...kali ni dia nak lebih! amboii~


 dia nak join main sepak² bola jugakkkk! iskisk~  nasib dorang memang ada bola spare...kasi la si kecik ni pinjam....kemain gaya tu...dah la baju pun macam boboy...nasib ikat tocang...kalau tak kang ada gak orang konpius ni gurl ke boy? ngeee~


Tak lama pun papa main futsal...dalam sejam kot...bila dah habis masa aku suruh papa bawak Zafirah masuk dalam kawasan jaring tu....sebab dia tengok papa main dalam tu dia sibuk nak join...hehh~



video

kemain seronok dia kejar, sepak bola...papa ajar skill² dia pun sibukkkkkk nak ikut! haihh~


Sok dah besar kita main boling lah...mama minat boling...sebab ada air cond....wakakaka~  :p


Anak korang minat sports apa?? (^^,)



 Terima kasih sudi membaca!

Jun 26, 2014

Jualan Gudang OKBaby!

Assalamualaikum...


 Semalam aku cuti...asalnya sebab tak cukup tidur sebab malam sebelum tu kawasan rumah aku blackout for 3 hours! kabel TNB terbakar...tak boleh tidur....panas + nyamuk...kitorang sampai kena round² taman naik kereta...dalam pukul 3am baru ada balik letrik...baru lah boleh tidur....


aa gitu la lebih kurang sinopsis kenapa tak cukup tidur sampai tak boleh bangun pi keje...kahkah~  memula plan nak amek half day je....pastu macam malas nak pi opis petang²...dah la parking susah....so cuti je la terus full day....alang² dah cuti aku ajak dak encem pi warehouse OK Baby...nampak tak permainan dia kat situ?? ngeh²~  :p


Aku memang nantikan warehouse OK Baby ni....antara warehouse yang aku suka nak pi....sebab baju² yang dijual memang sangat ohsem!! serius ohsem! sawan ko masuk dalam tu...tak silap aku OK Baby buat warehouse sale ni setahun sekali je kot...entah la...sebab last aku pi dulu tahun lepas...



Kitorang sampai² terus pi bahagian baju²....memang tu je motif utama datang sini...nak cari baju untuk Zafirah...tak kisah la baju raya ke, baju basahan ke...mana cantik aku rembat! weeeeee~


 ini BUKAN aku! aku nak tunjuk korang harga tu je...kehkeh~  walaupun dilonggok² gini tapi percayalah semuanya in very good condition...!


Ramai sangat orang masa ni....first day dah ramai orang....yelah gomen dah gaji kan?? huhu~  tapi still okay lah...idak la bersesak² sampai tak boleh jalan....  :)


 baju jenama ELLE...sepasang RM25...2 pasang RM40...aku borong 4 pasang terus! pfft!


 papa pun sawan! kahkah~   eh first time tau papa tak berkira shopping baju² anak...maksud aku dia tak kisah nak borong banyak mana....selama ni memang papa je yang belanja baju² anak...dia tak pernah berkira...cuma kalau beli banyak² dia tak suka....tapi kali niiii....dia lagi over dari aku okeh!!

"ni cantik tak?? nak beli yang ni??"

"Zafirah muat tak baju ni?? beli la yang ni..."

"apa lagi nak beli...? sana dah tengok?"


first time aku bahagia shopping dengan papa...wakakaka~  asal papa kata, "cantik tak yang ni...??"  laju je aku cakap cantikkkkkkkkkkkk....jom beli!! kahkahkah~


 untunggggggg Zafirah banyak dapat baju baru...huhuhu~


 test saiz baju...hihi~  maafkan lah rambut serabai Zafirah tu...panas oii dalam ni...musim El-Nino kannn....pasrah je lahhh....janji dapat baju baru! ^_^


 Selain baju² ada jugak jual benda lain macam botol air, towel, blanket, tilam baby, wipes tissue etc etc...aku tak tengok pun semua tu...sebab target memang nak beli bajuuuuu je...aku dah plan tahun ni takmo dah shopping baju raya time puasa...letih oii! huhuhu~


 time nak bayar agak hazabedah sikit....beratur kemain panjang....pfftt! ramai yang borong sampai 2-3 bakul....nak meniaga online ler tew...kehkeh~   nasib ada ruang menunggu...management sediakan seat tepi tu...aku duk situ je dengan Zafirah...papa beratur...ngee~


setelah sejam menanti baru dapat bayar...muka ada senyummmmmmmmmmmm! :p


Masuk kereta papa cakap, "macam sikit je kita beli....macam tak berbaloi beratur lama² tadi..."


amboi papa...mentang² dah gaji, duit blog lagi....kemain pemurah papa shopping untuk anak...hahaha~  paling best dengar papa cakap,


"nanti kita datang lah lagi...bawak mak ke...lagipun tempat ni tutup malam...senang nak ejas masa..."


Aku dengar sambil senyum meleret sampai telinga! wakakakaka~ 


ni lah hasil borongan kami di OK Baby...err aah la sikit je beli....bukan semua tu Zafirah punya...ada jugak aku belikan untuk anak buah dak encem...hihi~  oke nanti kita pi lagi ye papa...macehhhh!! ♥ ♥


Minggu ni jugak ada warehouse Baby Kiko (Puchong) and weekend ni My Dear Warehouse...kemain berderet warehouse sale! nak puasa dah kan? senang beli siap² sebelum puasa...


untuk mereka yang tak tahu lokasi...


Happy shopping korang! (^^,)



 Terima kasih sudi membaca!

Jun 24, 2014

Happy 53rd Birthday Ayah!!

Assalamualaikum...


eh apesal tah minggu ni macam malas betul nak update blog...bila baca blog orang macam² idea datang nak menulis...pastu bila bukak je dashboard terus malas nak taip...hahaha~  tah pape! :p


oke kita cut it short je lah....


Ahad lepas, 22 Jun, tarikh lahir my ayahanda...plan asal aku nak celebrate kat Flora Kafe....aku suka celebrate birthday parents aku kat tempat fancy²...setahun sekali je pun! huhu~   birthday ayah aku sama dengan birthday adik dia (pakcik aku)...nak la celebrate sekali....tapi kalau dah ajak pakcik aku mesti kena ajak tok nenek, makcik² lain join sekali....kang sentap lak dorang baca blog aku takde muka dorang....kan? kahkah~  tapi nak belanja ramai² kat tempat yang 'fancy' boleh kopak wallet aku...huhu~  so aku pun roger la my makcik discuss² kot dia ada planning lain...


Lepas discuss² among makciks so dapat la kata putus, nak buat celebration kat rumah maklong je....buat doa selamat sekali untuk sambut puasa....maklong aku duk Seremban...ai is okayyyy je...dorang bahagi² tugas....tugas aku bawak kek....bahaha~  kacang putih sangat tugasan tu! lolz~   :p


ini BUKAN kek yang aku sponsor...siapa tah sponsor kek secret recipe...kek ni untuk celebrate Father's Day...untuk atok² aku lahhh...hihi~ 


Majlis patut start lepas Zuhur...ada tahlil, doa selamat bagai...aku sampai sana pukul 3pm+....kahkah~  bukan sengaja...ada benda tak dapat dielakkan tu terlewat...ngee~   nasib ada kek lain untuk dorang potong...kalau tak mesti berbulu je tunggu kek besday tak sampai²....huhu~  mahap mahap...  :)


Aku sampai² je terus cari makanan...kebuluq oii! lunch pukul 3pm memang gila! :(


Tengah makan tu dorang nak potong kek....oke la berhenti makan dulu....tengok ayah potong kek...bahaha~


 my ayah...


 my pakcik...adik ayah yang sama tarikh lahir dengan ayah...beza setahun je dengan ayah aku....


 kek yang ditempah dari FyezaCakecorner...kali kedua tempah dari dia...aku pilih kek setengah kilo each...malas beli kek besar² sebab dah tua kan? kahkah~  tak tak...aku beli kek kecik sebab dah banyak sangat food lain....kek kecik ni pun tak habis tau!! aku suruh je makcik aku bawak balik bagi kengkawan opis dia...hahaha~


 sesi makan²....macam² lauk ada...


lepas makan pak Ajid, Iqbal (kazen aku) and atok Enal duk layan jamming gitar...eh betul kan nama dia jamming?? :p


oke tu je nak cerita...dah malas sangat nak menaip ni...huhu~  maafkan saya~  :p


Happy Belated Birthday Pak Ajid and ayah...semoga hidupmu dilimpahi rahmat dan kasih sayang dari Allah swt....amin~




Terima kasih sudi membaca!

Jun 20, 2014

LaundryBar Cawangan Setiawangsa Kini DIBUKA!!!!

Assalamualaikum...


 Sesiapa yang stay area Setiawangsa atau berdekatan boleh la hantar kain baju korang, comforter ke, selimut, cadar segala ke kedai dobi LaundryBar....berkonsepkan self-service coin laundry....


Untuk promosi pembukaan, pihak LaundryBar bagi FREE LAUNDRY FOR A WEEK!!! kecuali dryer....hihi~   so ada lagi balance 6 hari untuk dapatkan free wash!! weeeeeeeeee~


 segala mak nenek sabun, softener disediakan oleh pihak LaundryBar...korang datang bawak kain kotor je....mudah bukan?? ^_^


Tak reti guna mesin dobi??


Tak biasa hantar baju ke dobi??


Takde masalah! ce tengok gambar bawah ni....


besar gedabak dorang tepek cara² menggunakan mesin....colourful lagi...mudah baca, mudah faham....nice kan?? ^_^


Jom ramai² terjah LaundryBar cawangan Setiawangsa....!!



Lokasi: Setiawangsa Business Centre (in between Orange cybercafe, same row as Ali's Bistro)
Waktu operasi: 24 jam, 7 hari seminggu
Service yang disediakan: Wash and dry sahaja...no drycleaning...self-service...







p/s:  BUKAN iklan berbayar...ni tolong promote business cousin.. (^^,)

 Terima kasih sudi membaca!

Jun 19, 2014

SusunAtur: Bekas Simpan Pampers

Assalamualaikum...


 Aku susun pampers anak aku dalam bekas gini....nampak tak siap tertanggal kain tepi² tu?? menunjukkan bekas ni dah agak lama digunakan...tapi baru hari ni berkesempatan nak bercerita fungsi bekas shocking pink ni....huhuhu~


MAAF! daku tak tahu kotak ni dibeli kat mana...mak yang beli....pastu dia tak guna...so aku rembat lerr susun pampers anak dalam ni....lolz~  :p


Idea ni aku dapat dari group Kami Suka Susun Atur....kalau korang peminat susun atur yang ingin kongsikan idea dengan kawan² lain boleh la join group tu...yang takde blog pun boleh join....takde masalah! janji korang obses dengan susun atur dah memadai....hihi~  ^_^


Aku letak dalam almari aku je...nak tahu rupa almari aku boleh klik entry Almari Baju...


Setengah orang letak dalam almari anak...ikutkan bagus lagi susun gitu...apa lak campur² kan almari anak dengan makpak? haha~  tapi almari Zafirah dah penuh dengan baju²an...tak muat nak letak barang lain....belah atas almari aku lambak frame gambar and quran...tak muat jugak nak letak pampers...soooo lambak je lah dalam almari mama...oke je sebab susun dalam bekas....tak nampak serabut pun...kan? :)


zoom out sikit gambar~




Zafirah sekarang guna pampers saiz L...sepeket tu ada dalam 58 pcs kot...tak ingat pulak....tapi bekas pink tu tak muat pun nak letak semua 58 pcs pampers...so yang lebih² tu aku sumbat dalam ruang belah bawah...yang memang aku letak kotak² baju dah tak pakai....


kalau di zoom macam ni nampak la serabut....idak la lama pun pampers ni transit kat sini...sebab Zafirah memang guna pampers hari²...seminggu sekali mesti topap bekas pink tu....so sebelum di transfer dalam bekas fink, kira transit je la dia duk sini....aku takde solution lagi nak simpan lebihan pampers ni macam mana...so aku longgokkan gitu je...huhu~ 


oke tu je nak cerita....tata! (^^,)



 Terima kasih sudi membaca!

Jun 18, 2014

Barakallahuma Syahir & Habsah

Assalamualaikum...


Sambung balik entry pasal Kedah...hahaha~  dah petang baru reti update...ngee~  semalam terlupa bawak memory kad datang opis...pagi ni anak aku mandi dengan memory kad...kena tunggu betul² kering baru boleh pakai....banyak betul dugaan nak update entry Kedah ni oiii....kehkeh~  :p


oke pagi Sabtu tu bangun awal gila...lepas subuh tak tidur balik...tak boleh tidur pun sebab tekak dah mula perit...tetibe aku nak demam!!! T__T


Kak Sue belikan breakfast...aku and dak encem order roti telur + roti kosong...2 keping setiap sorang...orang lain ada jugak beli nasi lemak...aku tak makan pun nasi lemak...tekak perit sangat....iskisk~


ouh kat homestay ni kitorang stay 9 orang termasuk Zafirah....ada Kak Sue and tunang, qaseh, liyana hamid, najeeb and sorang lagi iols tak ingat nama...maaf maaf....homestay ni jenis rumah teres setingkat...ada 3 bilik...2 bilik ada air cond, 1 bilik takde air cond...since lelaki ada 2 orang je so dorang tidur kat bilik takde air cond...muahaha~  aku, dak encem and Zafirah dapat 1 bilik....lagi satu bilik geng gegurl je...4 orang...katil double decker...oke la kot...hehe~


Bilik air pulak ada 2 and 1 jamban...ada dapur yang super luas! lengkap dengan kettle, dapur, meja makan....


oke tu je review pasal homestay....malas betul nak review sebenarnya...hahaha~


Zafirah kalau ramai orang kemain gedik dia...huhu~  memasing tak mandi lagi masa ni....plan nak gerak kul 12pm gitu...sebab pengantin sampai pukul 12.30pm....


Tapi lepas makan, aku, Zafirah and dak encem pi bantai mentido!! kahkah~   aku tak larat gila masa ni....badan dah mula panas, selsema lagi, sakit tekak lagi...adoii~  dak encem tu bukan boleh tengok anak bini tido...dia mesti nak join sekali....grrr~  udahnya pukul 12.30pm kut baru tersedar...orang lain semua dah siap² nak keluar rumah dah....bahahahaha~  :p


Mujur kitorang jenis siap agak cepat...Zafirah aku dah mandikan awal²...sebelum dia bantai mentido aku dah mandikan dia, pakaikan baju lawa²....tu pun sebab dia memberak....tu aku siapkan je dia terus...senang! huhu~  setengah jam je kitorang siap....canggih kan?? kihkih~  packing bag segala sebab nak terus balik KL...dak encem malas stay lama....tapi dah kelam kabut tu haruslah ada barang tertinggal...nasib ada kawan² lain boleh tolong simpankan....later² jumpa je mana² amek balik barang yang tertinggal tu...huhu~


Sampai je rumah pengantin terus makan...orang lain ada yang dah siap makan pun...pengantin masa ni masih lagi kat meja makan....pengantin makan memang lama pun....kan?? hihi~   jumpa kak Adish Shida and bro Hasrul Hassan...  :)


Lepas makan macam biasa serang pelamin untuk bergambar...standard blogger kannnnn! :p



Zafirah tak puas hati apa tah dengan aunty Habsah....eh aku suka betul tengok muka wife Syahir...nampak macam watak kartun....comel je...hihi~  :p


photographer of the day...pak najeeb...gaya tu penting! :p


kek pengantin...tak sempat rasa sebab dak encem nak balik dah....


kak Adish Shida ...last jumpa kak Shida masa umur Zafirah 3 bulan kot...ni Zafirah dah 2 tahun, dah reti bercakap baru jumpa balik...hewhew~  bila la dapat jumpa lagi pasni?? :)


Liyana Hamid...macam familiar muka awak dik...kita pernah jumpa kat memana ke?? huhu~


dak encem selfie  (-_-")


eh macam ada lagi gambar dengan orang lain....ke guna kamera orang lain sebab tu takde dalam album aku...kot?? lolz~


Cuaca panas sangat masa ni....pedih mata aku...tekak pun semakin lah perit....aduyaii~  parah betul mendemam time traveling...kitorang tak stay lama....dah snap² gambar terus balik KL....


masuk kereta bukak air cond kuat²...legaaaa!! hahaha~   pastu buatkan susu untuk Zafirah...untung jadi bebudak...tak payah fikir apa....masuk highway Zafirah mentido lagi...dah nak sampai KL baru dia bangun...lama kot dia tidur! pfftt~  aku dah cuba tidur tapi tak boleh....entah la...pedih mata...tapi tak boleh lelap...huhu~


Sampai KL dalam pukul 5pm gitu kot...dak encem ajak pi Paradigm Mall pulak...dia nak tengok Padini Sale tu...kemain! tapi oke jugak...boleh aku rembat seluar sehelai....wewewe~  dalam sakit² tu kan...menyempat aje! :p


k tu je nak cerita....bye! (^^,)



 Terima kasih sudi membaca!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015