Jan 31, 2013

Jom Mandi Dalam Washing Machine!!!




"haa mama serius la niiii....tapi sebelum mandi kita amek gambar dulu yeh...buat muka paling comel tau!"






"huk alo...merepek mende nya...readers blog mama suka baca entry² gini..."  <<  statement syok sendiri memang gitu...wakakaka~  :p


"nanti time SPIN, zafirah boleh belajar gymnastik sekali...seronok main spin spin dalam tuuuu..."







"mama dulu hari² mandi dalam washing machine....sebab tu mama kurus...dari kecik duk tunggang terbalik perut ni sampai sistem penghadaman pun jadi sangat efficient"  << baca boleh, percaya jangan... :p







"berehhhhh!!"





p/s:  bila tepek gambar ni kat FB ramai ingat mama yang letak Zafirah dalam washing machine...padahal kerja papa! masa ni mama tengah sibuk memasak...papa dah takde idea nak layan Zafirah macam mana sebab lasak nau...tu dia sumbat terus dalam washing machine...diam la budak bertuah tu sekejap...sekejap je pon! lepas tu melasak balik! hahahaha~  ^_^

p/s:  malam tadi dak bertuah ni bangun kul 3am...ingatkan tak selesa apa lah...rupanya dia dahaga...bagi air masak, lajuuuu dia minum....lepas tu bagi nenen, baru lena dia tidur...mama lambat tangkap lak dia merengek² tu sebab apa...sempat la main², borak² kejap dengan dak bertuah tu...udahnya mama ngantuk giler nak pi keje pagi tadi....papa pun bangun lambat...siap berdengkur bagai...letih nau melayan anak pepagi buta...huhu~


 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

Jan 30, 2013

Daftar Haji~



Jumaat lepas aku pi bawak Zafirah buka akaun tabung haji and register haji...aku pun register sekali sebab tak pernah register haji selama ni...kalau mak mertua aku tak bising suruh register memang sampai sudah aku takkan pi register haji...MIL siap bagi duit untuk register kan cucu....untungggggg Zafirah oiiii!! segalanya ada orang sponsor...pffttt! *mamanya dengki!kehkeh*

Kitorang pi lepas solat Jumaat...dak encem suruh pi dengan dia sekali....sekali kaoooo ramai gila orang...tapi bila amek nombor giliran, idak la ramai mana pun yang nak berurusan pasal haji....ada 3 orang je...tapi kena menunggu lamaaaaaaaaaaaaaaaa!! nasib baik servis terbaik! syabas TH cawangan Bangi! ^_^

Untuk register haji, korang kena ada akaun tabung haji (TH)....aku dah lamaaaaa ada akaun TH...tapi tak pernah tahu pulak pasal register haji ni...lepas kahwin, mak mertua dah pot pet pot pet suruh register baru terhegeh² nak register...kekeke~  mak mertua aku cakap, anak² dia semua dia dah tolong register kan zaman dulu kala lagi....so tinggal aku dengan Zafirah je lerr belum register nih...  :)

Sekejap je proses register....kalau yang dah ada akaun, make sure dalam akaun ada RM1,300....macam Zafirah baru nak bukak akaun, aku masukkan je RM1,300 dalam akaun dia...kalau nak contra dari akaun parents masuk akaun anak pun boleh...janji dalam akaun individu kena ada RM1,300 baru boleh register haji....gitewwww~   :)

Lepas register, dorang akan bagi slip untuk bagi tahu turn kita pi haji tahun bila...

turn aku??




tahun 2057...perghhh! dah jadi mak nenek pun time ni...tak pun moyang! kahkah~  gelak besar laki aku tengok tarikh tu...mak mertua aku pon gelak besar bila tau...ceh! takpe takpe...ada rezeki tak kemana...kalau seruan Allah tu dah sampai, dapatlah aku ke tanah suci menunaikan haji....InsyaAllah~

dak encem punya turn tahun 2027...andaikata seru dah sampai masa tu, aku akan ikut dak encem je lah untuk tunaikan haji...InsyaAllah...doakan yang terbaik untuk kami ye~  :)


buku TH Zafirah


tabung TH untuk Zafirah...ni dapat free jekk....gila nostalgia tabung ni...dah lama tak tengok...aku punya dah hilang tah ke mana...sekarang memang ngajo Zafirah pungut duit syiling then masuk dalam tabung...nak paw tok nenek, makcik², pakcik² pun bolehhhh...aku tak larang! tapi jangan paw mama...wakakakaka! :p


Korang, kalau belum register haji lagi tu, sila lah berbuat demikian dengan kadar segera! semoga urusan kita semua untuk menunaikan rukun Islam yang ke 5 dipermudahkan oleh Allah S.W.T...

Jazakallahu Khair   (^^,)



 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

Jan 28, 2013

Lunch Untuk Zafirah...Butter Porridge

Assalamualikum...

hari ni aku nak share resipi Butter Poridge yang aku selalu buat untuk Zafirah...
sampai dah jadi feveret Zafirah pun...
sebab selalu sangat buat...kikiki~
oh bukan sebab aku malas atau takde idea nak masak apa...
kan aku dah pernah cakap,
Zafirah suka makan bubur nasi je...
benda² lain dia tak suka...  :)

Macam biasa lah, idea asal resipi ni aku amek dari Blog Saya Hot...
ku ubah sikit² ikut selera aku dan Zafirah...
err kenapa kena ikut selera aku??
bukan aku yang makan....haha~
tapi aku yang memasak...
so biar la nak ikut selera aku pon!
takde beza pun selera aku dengan selera Zafirah  :')

oke jom cekidaut bahan² dan cara² membuatnya~



Bahan-bahan (guna satu pot beras):
1) 3 ketul ayam
2) sebatang carrot
3) setengah jambak broccoli *jambak??*
4) 2 ulas bawang putih
5) sebiji bawang merah
6) seulas labu  *seulas??err*
7) sebiji kentang saiz sederhana (lupa nak masukkan dalam gambar..kui³)


8) 1 sudu besar Unsalted Butter jenama Anchor untuk menumis


9) sedikit minyak zaitun...


Cara² membuatnya:
1) mula² panaskan periuk
2) masukkan unsalted butter...diikuti minyak zaitun
3) tunggu sehingga minyak / butter betul² panas
4) campakkan bawang² putih dan bawang merah


5) tumis sampai naik bau


6) masukkan ayam


7) agak² ayam dah masak sikit, masukkan segala sayur mayur
8) tuangkan sedikit air untuk merebus segala sayur² dan hayam²


9) sementara tunggu sayur jadi lembut dan ayam masak, dalam periuk lain, masaklah 1 pot nasi...jangan lupa lebihkan air ye...


10) bila sayur mayur, ayam² dah masak, blend lah mereka halus²....ayam tu korang amek isi je la...jangan lerr pi blend tulang temulang sekalik...ayakk! aku blend gitu² je sebab Zafirah dah boleh mengunyah....jadi tekstur makanan adalah bergantung kepada anak memasing ye  :)

11) ekceli lepas step ni korang dah boleh hidang kat anak²...yang di blend ni jadikan lauk, makan la sekali dengan nasi...tapi Zafirah tak suka makan cara gitu...


12) so aku campurkan sekali sayur mayur dan ayam yang diblend tadi ke dalam nasi yang sedang dimasak...ekceli nasi tu dah masak pun...aku campur je balik dengan sayur mayur tadi...gaul² dan biar sampai agak kering...tapi jangan kering sangat...agak² je....jangan lupa sentiasa gaul kasi nasi tu jadi lumat....


13) dah siap!! nampak tak tekstur nasi dan sayur mayur tadi tak berapa nak hancur sangat?? 

Masa Zafirah takde gigi, aku masak je nasi sekali dengan sayur mayur, ayam/daging/ikan, then blend je semua sekali...tapi sejak dia dah pandai mengunyah aku masak asing² nasi dan lauk²....makanan yang senang dilenyek aku takkan blend...contoh labu, carrot....tapi makanan yang tak boleh dilenyek macam broccoli,  isi ayam, bawang² segala tuh aku masak asing, then blend...lepas blend baru dicampur dengan bubur nasi...

Jadi, cara masakan ni ikut pada tekak anak memasing lah ye....

Selamat mencuba! (^^,)


 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

Jan 25, 2013

Anak Dara Duduk Bersepah!

Sejak² dah pandai melasak ni aku tengok Zafirah memang tak reti nak duduk sopan²! hahahaha~  sabo je lerr statement mama ni kannnn...  :p



Kalau pi kedai makan, memang aku akan mintak baby chair...tapi tengok la tu....kaki tu tak reti duk dendiam! dah la Zafirah ni jenis suka tengok / perhati gelagat orang....kalah mak jenon yang busy body tu *siapa tah mak jenon tu main sebut je nama..ahaks!*  bila nampak orang lalu lalang, even lalu belakang dia mesti nak kena berpusing kepala, badan....kalau lah kepala tu boleh pusing 360 darjah lama dah dia buat gitu...wakakakaka~  :p



Kalau kerusi jenis takde lobang tepi² tu pun tetap jugak nak melasak! kat rumah aku ada jugak baby chair...IKEA mari...jenis macam atas ni laaa...takde lobang tepi² tu...tapi elok je dia duduk sopan²....bila pi kedai apesal tah tabiat terus berubah jadi tunggang langgang...hahahaha~  comel anak mama ni! ^_^



perhatikan tang kaki tu...haihh~  aku sungguh la tak paham perangai Zafirah ni...ikut perangai siapa pun tak tahu....hohoho~  letih tau mulut aku ni membebel,

"Zafirah ni anak dara...kena duduk kepit²...sopan²..."

tak sampai seminit aku betulkan kaki dia, jadi bersepah balik....lagi satu kaki dia tu suka nau menyepak²...adakah sebab masa mengandung papa pulun layan tengok bola so jadi kenan kat anak?? haaa gitewww~  :p



duk dalam stroller pun gitu?? haiyaa~ *oh abaikan kertas pamphlet kat belakang tu...aku nak bagi Zafirah main sebenarnya...kalau tak dia asyik la nak melasak...huhu~*  memang dia tak sabar sangat nak dapat 'kaki' ler tu....sekarang ni kalau pi jenjalan memang dia mintak bertateh je...lepas ni kalau betul² dah dapat 'kaki' aku ghase stroller tu boleh simpan dalam stor je kot...jenuh main kejar² la pulak dalam mall....huwawawa!

eh anak uols suka malasak gini jugak ke??
meh share meh  (^^,)







p/s:  korang keje eh hari ni?? kekeke~  *ayat bakar line*  :p


 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

Jan 24, 2013

Salam Maulidur Rasul 1434H / 2013




Tema tahun ni: Wasatiyyah Tonggak Kesatuan Ummah  (sumber)








p/s: uols pi mana hari ni??  (^^,)

p/s: macam nak main masak² kek aa... *wink wink*  :)



 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

Jan 23, 2013

Snek...Epal Kukus


aummmm!! nyam nyam~
feveret snek Zafirah masa kini...
EPAL KUKUS! yeyy!
mahap lah gambar selekeh sikit...
sebelah tangan snap gambar, sebelah tangan lagi duk suap makanan Zafirah...
tak fokus sangat...kikiki~

nak resipi?? haha~
kacang putih je nak buat epal kukus...  :)
tapi....
ai nak share jugak lahh!
sharing is SEXY! ^___^


 bahan² yang diperlukan dah tentulah EPAL! hahaha~
sekali buat aku guna 2 bijik terus...
sehari je boleh habis 2 biji epal...pfftt~
aku pun tak tahu la mana Zafirah sorok makanan yang disumbat banyak² dalam mulot dia tu... -.-'

oke lepas tu kan korang potong la kecik² epal ni...
potong dadu bak kata chef²...
sekecik² dadu lah kan...
senang nak ngappp! :)


lepas tu kukus selama 30 minit...
atau sehingga buah jadi lembut...


setiap hari aku bekalkan epal kukus untuk Zafirah makan petang²...
atau bila² dia rasa nak mengunyah...haha~
kalau pi jalan² pun aku bawak je bekal epal kukus...
lajuuuu dia makan!
baby yang takde gigi pun boleh bagi epal kukus...
make sure kukus sampai buah betul² lembut...
kalau dorang taknak kunyah pun takpe...
sebab epal tu memang dah sangat lembut...
hisap² pun dah boleh hancur...giteww~  :)


Selamat mencuba! (^^,)






p/s: Zafirah tak suka makan epal mentah yang masih keras...sebab tu aku kukus kasi tekstur buah jadi lembut...  :)

p/s:  esok cuti...meleret sampai senin...yeyyy! boleh main gomol² dengan Zafirah and papa...eh! O_o'



Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

Jan 22, 2013

Perak Riverside Resort yang Mahal tapi Tak Berbaloi...sobsob~

Tunggang langgang dah entry² aku...
kejap cite pasal anak...
kejap cite pasal kerja...
kejap kang cite pasal rumah...
pehtu cite pasal keje balik...hahahaha~
layan kan aje lah bebelan aku ni ye...  :')


 Masa pi site inspection kat Kuala Kangsar hari tu, aku stay hotel ni....gerak dari KL jam 2.30pm gitu, sampai sana jam 5.30pm...kurang lebih....naik sama² dengan big bos...big bos bawak kete laju gila...tapi aku sedap mentido dalam kereta...sakit kepala...lunch lambat sangat...prot dah masuk angin...angin tu pulak naik sampai ke kepala...adeyyy~  T__T

Sampai je hotel terus fikir nak nak baling badan atas katil...pheww~  letih wooo!



Superior room...aku kena share bilik dengan Diana...orang laki² semua sorang satu bilik...apesal eh orang laki tak boleh share bilik?? tetttttttttttt~  *sila jawab sendirik!*  :p


bilik air yang agak besar...


siap ada water heater...tapi TAK FUNCTION!! grrrrr~  nak komplen tak sempat....dah la dalam bilik takde telefon!! argh! receptionist/lobi pulak jauh....tak kose sangat nak menapak jalan kaki dari bilik pi receptionist semata² nak komplen pasal water heater...mandi je la air sejuk...sobsob~


toiletries yang disediakan....lupa nak curik sebotol shampoo ni...kikiki~


di sebalik pintu masuk ada built-in wardrobe...sejadah ada disediakan...bantal extra 2 ketul pun ado...tapi tuala nan ado!! kita kena mintak kat receptionist jugak!! haiyaaa! menyusahkan tahu??! -.-'


Dalam bilik ni juga disediakan TV (no astro)...channel biasa² je....peti ais pun ado...yang saiz kecik tu...tapi ada freezer sekali...syukur sangat ada peti ais...senang kerja aku nak menyimpan stok susu untuk Zafirah...huhu~

Kettle juga disediakan...ada la peket² kopi/teh 3 in 1 sekali...aku tak sempat nak membancuh air sepanjang stay sini...masuk bilik semata² untuk berehat / tido je...masa² lain banyak dihabiskan di luar...

"berapa harga bilik ni untuk satu malam??"

untuk Superior Room, which is yang palingggggg murah harganya RM135 per night....
NO BREAKFAST included...

mahal kannnnnnnnnnnnnnnnnn???

dah la dalam bilik takde telefon....
water heater tak function!!
tuala pun kena mintak sendiri kat room service!!
iron baju pulak kena turun lobi...
dorang tak bagi bawak iron dalam bilik...
kat lobi dah sediakan iron board dan iron untuk iron baju...
lecehhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!

keesokan harinya laju² komplen kat big bos...
sebab tak dan nak komplen kat staff dorang,
so big bos la jadi mangsa dengar bebelan aku...hahaha~
big bos cakap,

"next time kita stay tempat lain lah..."

oke roger!
harapnya 'tempat lain' tu better lah sikit condition dan room service nya...  :)

Korang...tahu dak mana² hotel yang best kat Kuala Kangsar??
tempat makan yang best??
bagi link lagi bagus...
mekaseh!   :)



 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

Jan 21, 2013

Kotak Mainan Zafirah



Bakul untuk isi mainan Zafirah...mak aku belikan...
takat 2 ketul mainan je oke la nak sumbat....
masalahnya mainan Zafirah bukan takat 2 ketul tu je...
BERKETUL-KETUL!! grrr~

Weekend lepas pi jalan² kat Mid Valley...
masuk AEON...
tiba² nampak kotak yang lebih comel dan ohsem!



taraaaa!!
ada banyak pilihan kaler sebenarnya....
aku pilih merah jugak!
sebab ada kena mengena dengan FIRE!
mamanya kan kerja bidang fire fire...kikiki~  ^__^


nampak lebih 'fire' bila di-match kan dengan baju Arsenal...pffttt!


more...kotak ni bukan takat untuk isi barang je...
nak jadikan seat pun bolehhhhh...
belah atas tu macam kusyen, empuk² gitu...
dan bukan takat bebudak je boleh duduk...
makpak budak pun boleh duduk atas kotak ni...
tahan wooo!
dak encem dah try...
siap hentak² lagi nak tengok daya tahan kotak ni...
memang tahannnnnn...ohsem! ohsem!
harga?? RM50++...tak ingat sangat la...

ekceli aku terpengaruh dengan Aty (aku bukan bidadari)...
dia pernah buat entry pasal kotak menan anak dia...
lepas baca entry dia tu memang pulun la aku mencari kotak yang sama untuk Zafirah...
nasib lerr dak encem tak bising sangat...kehkehkeh~
terpengaruh benda baik apa salahnya ye dak?? hoho~  :p
tapi memang berbaloi pun weiii!
baru lah lapang mata aku tengok lantai rumah...
kalau idak memang penuh dengan menan Zafirah je...
segala mak nenek teddy bear pun aku sumbat sekali dalam kotak ni...
best! ^__^



 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

Jan 18, 2013

Sayang Anak, Tinggal²kan....tapi Rindu woooo!! T_T

Pengalaman berjauhan dengan anak adalah suatu yang amat menyeksa jiwa aku! serius! tak pernah lagi hidup aku kosong tanpa suara comel, tangisan dan jeritan Zafirah...ouh tiba² ayat aku macam tulis skrip cerekarama  -.-'


 ni lah punca aku terpaksa tinggalkan Zafirah dengan papa...

Ada internal inspection....real inspection akhir bulan nanti...tak pun awal bulan depan...so akan ada kali ke-2 untuk aku tinggalkan Zafirah dengan papa! huwaaaaa!! T__T

Terima kasih bebanyak to my MIL, FIL and adik² ipar sebab tolong jaga Zafirah sampai tak cukup tido! mintak mahap la kalau menyusahkan...tapi memang kena tolong jaga lagi akhir bulan nanti....ngeh³~  mamanya pi kojo...bukan pi holiday...harap memahami ye  :)


 saya BUKAN budak IT...noktah! :)



Sebelum masuk site, ada safety briefing kat site opis oleh safety officer...simple je briefing nya....dia nak pastikan semua orang pakai pakaian lengkap (safety shoes, safety helmet, orange vest) dan cara² handle emergency masa dalam terowong nanti...  :)


 portable toilet

Sebelum pi site make sure kencing awal² kat site opis...kalau tak, sila la membuang kat portable toilet...ewww aku tak pernah dan TAKKAN masuk la portable toilet ni....kalau laki senang kot nak kencing merata²...dalam botol pun boleh! kalau perempuan?? adess~  harap berhemah dikala membuang sisa² anda ye...hahaha~  :p



First time jalan sebelah rail kereta api...siap naik turun rail, posing² amek gambar...pheww~  sangat berharga pengalaman tu...jakun?? dah memang aku jakun pun! ada masalah?? hihi~


dalam tunnel...tak silap aku menatang ni ialah test train...bila rail dah siap kena la test tengok betul ke train boleh lalu...giteww~  tapi ni bukan bidang kerja aku...so abaikan! haha~  :)


Check point pertama (CP1)...


barang² yang diimport dari KL semata² untuk inspection...pffttt!


susun barang² tadi kat point yang dah ditetapkan....aku tengok je orang buat kerja...mem besar lah katakan...lalalala~  :)


 Hot Wire Anemometer...tau fungsi menatang ni?? aku pun baru tau semalam! ngeh³...fungsinya untuk membaca halaju angin....wuiii dalam tunnel ni sejukkkkk...beranginnnnn je...first time rasa seronok duk site lama²....air pun tak minum sangat sebab takut nak terkencing...toilet kan jauhhhhh!! kahkahkah~   :p


 eh apesal aku macam berdiri senget?? haiyaaa no wonder la bacaan salah! oppss! hahahaha~  deng! (-_-") 


 satu lagi alat yang kitorang guna ialah benda tembak² yang macam dalam gambar tu...aku tak hengat la nama menatang tu apa...fungsinya untuk check suhu api dan sekeliling api....untuk check suhu api, kita kena lah ada api...kalau takde api ko nak check suhu macam mana?? ye dak?? :)


oh dalam tunnel memang kena pakai mask...sebab habuk banyakkkkkk sangat! especially time dorang turn on jet fan...kipas untuk sedut dan tolak asap keluar bila kebakaran...tu lah jet fan...habis berterbangan habuk² siap masuk mata bagai...adehhh~  -.-


 masukkan minyak tanah dalam bekas secukupnya...lagi banyak lagi bagus...eh!


 then bakarlah bekas tadi tu...ni konon² train terbakar! siap buat simulasi asap bagai....kita amek point yang paling kritikal...nak tengok jet fan dorang berfungsi dengan baik ke idak...


habis hitam dinding² tunnel...kehkeh~  lepas 15 minit gitu selesai la inspection....kejap je pon! tapi duk menunggu orang tu, orang ni, call² control room bagai...kemain lama!! daripada pukul 9am start setting² barang segala, pukul 2.30pm baru settle segala mak nenek inspection! grrrr~   aku lapar sebenarnya...breakfast makan roti canai sekeping je...patut belasah nasi lemak sekali...adehh silap!


so....apa kerja aku sebenarnya???hahahaha~
korang ghase??


*jangan biarkan misteri menyelubungi hidup anda  [tiba²]*



 Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to LIFE 101
Designed by UMIESUEstudio 2015