Feb 29, 2012

Wordless Wednesday #21 | Kasih Sayang Sesama Baby


Aisya Syakira kiss her beloved cousin, Aimy Zafirah...

sooooo suwittttt~  (^^,)







Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

Feb 28, 2012

Gunting Kuku Baby =)


Untuk baby baru lahir, kita guna gunting khas untuk potong kuku dia...
tak silap ada jugak jual ketip kuku biasa tapi khas untuk baby tu...
cuma aku lebih prefer gunting...
lebih senang nak tengok kuku halus yang kita nak potong tu   =)




ngilu jugak la nak memotong kuku baby nih...
jarinya halus bangattttt!!!
tapi nak taknak memang kena potong jugak...
sebab kadang-kadang sarung tangan dia tercabut...
takut tercakar muka sendiri...
tak cantik la anak dara muka bercalar...ye dak?? huuu  =P
time aku potong kuku baby Zafirah, dia belum tidur lagi...
tapi dah nak tidur...tengah mamai-mamai...
so aku belai-belai je la tangan dia...




elok je aku selesai potong kuku Zafirah terus lena dia tidur...
memang dia suka kot aku duk belai-belai tangan dia tu...haha~
comel oke! ^___^

















p/s::  musim baby bertukar kulit  (^^,)






Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

Feb 27, 2012

Tak Sesuai Dengan Aku~


Set bersalin jenama Afiat pemberian makcik aku...
kunun-kunun nak berpantang cara tradisional lah makan jamu segala...
masa minggu pertama berpantang aku cuba jugak sapu minyak-minyak Afiat ni...
minyak panas dan bedak panas...
sapu kat bahagian kaki and belakang...


Ada sekali tu aku try sapu kat bahagian perut pulak....
bila pukul 3am time nak nyusukan anak aku, dia buat hal tiba-tiba...
puas aku sua susu dia taknak minum...
dia meragam, menjerit macam ada something wrong je kat badan aku ni...
masa tu tak terfikir pun pasal minyak panas Afiat...
kitorang ingat perut dia kembung...tu je....
sampai lah dah pukul 6am, baby still taknak menyusu...
gila dah lebih 2 jam tak menyusu...risau kot!
nasib aku ada pam susu....
sampai pukul 8am baby still taknak menyusu...
last-last mak aku bersuara,

"semalam ada sapu minyak eh kat prot?? baby panas kot...pergi mandi dulu...mak bagi susu yang awak dah pam dulu kat baby..."


dak encem cakap masa bagi susu pam tu beria baby minum...
memang dia tengah kebulur sangat..!
yelah bayangkan dari pukul 3am sampai 8am tak menyusu...iskk
kesian anak aku~  =.=
lepas mandi, aku try bagi susu lagi...
Alhamdulillah dia nak...tak meragam dah...
and terbukti anak aku tak suka bau minyak Afiat...haha~
memang kelakar bunyinya...tapi itulah hakikatnya...


Masa aku berurut pun macam tu...
tukang urut guna minyak serai wangi ke hape tah...
idak la busuk pun baunya...panas pun tak...
tapi anak aku tak suka bau minyak-minyak ni..
so lepas berurut, malam tu aku mesti mandi...
ada orang cakap orang pantang ni kena mandi sekali sehari je...
tapi aku WAJIB mandi dua kali sehari...
sebab deria anak aku sensitif...
dia memang tak suka bau pelik-pelik ni...
bau badan aku lepas berpeluh pun dia allergic apa lagi bau minyak...haha adoiii~
dia suka bau yang segar-segar je...ngehh kecik-kecik dah demand! (-__-")


Sekarang set bersalin ni jadi pekasam je lah dalam bilik...
nak makan jamu pun tak berani...
kang menggelupur pulak anak aku kepanasan...huhu~
takpe lah...yang penting aku jaga makan..
sekarang pun berat dah turun jadi 48kg...daripada 57kg...huahuahua~ *sila lah jeles!*
tang perut je kena usaha lagi untuk kurus...pfftt~ gambate! \(^__^)/














p/s::  buat masa ni aku tak pakai bekung pun...start minggu ni baru nak pakai...sebab minggu ni dah masuk 2 minggu berpantang...luka jahit pun dah tak rasa sakit so confident la sikit nak ber-bedung/bekung segala  ^__^





Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

Feb 25, 2012

Menjawab Persoalan Mereka

~berfikir masa tidur  =P~


 ~soalan dari kak Diana...~

Ubat bius yang doktor bagi cuma tahan 6 jam...bersalin cara czer tak lama pun...saya duduk dalam OR tu tak sampai sejam pun...serius! memang cepat...dalam tempoh 6 jam tu memang kita takkan rasa apa-apa dari bahagian pinggang ke bawah...darah nifas keluar pun tak rasa...kaki memang tak boleh gerak langsung...nurse yang tolong tukar kan pad, cucikan vagina kita semua...hihi~


Sebelum bius hilang doktor akan sediakan ubat tahan sakit...means kalau tak tahan dengan sakit tu, kita tekan je alat yang doc dah sediakan and ubat tahan sakit akan otomatik masuk dalam sistem badan kita...akan ada lah tiub-tiub air dipasang kat tangan kita nanti...macam saya hari tu, saya boleh tahan lagi sakit lepas bius...tak banyak pun guna ubat tahan sakit yang doc bagi...lagipun ubat tahan sakit tu boleh guna beberapa belas kali je...ada limit....so kena jugak belajar tahan dengan sakit lepas bius...saya compare sakit lepas bius dengan contraction, sakit contraction lagi azab...sebab tu saya rasa boleh je tahan sakit lepas bius tu...hihi~


Masa bius baru hilang, saya tak konfiden pun nak bergerak...memang risau takut perut terburai ke apa..haha...so saya nyusukan anak secara baring...mengiring pun saya tak berani...kena pandai-pandai lah adjust anak tu tinggi sikit so dia boleh hisap puting kita...tapi kita jangan manjakan sangat sakit tu tau...kena jugak cuba bergerak...takut jadi darah beku nanti...bergerak pelan-pelan...mula-mula kaki...lepas tu cuba angkat punggung sikit...angkat kaki...then cuba duduk...hari kedua tu saya dah boleh duduk, dah boleh pergi toilet sendiri...tiub-tiub air, tiub air kencing semua boleh bukak keesokan harinya tu...nyusukan anak cara duduk lebih senang dari baring...bagi saya lah...heee~


Sebelum doc bagi discharge doc kena make sure anak berak, mak pulak kena kentut...bila dah kentut baru kita boleh makan...selagi tak kentut kita boleh minum air je...sebab?? taknak perut kembung...lepas operate sistem perut macam tak betul sikit...so kena betulkan dia pelan-pelan...so far saya amek masa seminggu jugak lah untuk saya konfiden nak bergerak and tak rasa sakit kat bahagian jahit tu...minggu ni dah seminggu lebih saya bersalin, memang tak rasa dah sakit kat bahagian jahit...cuma tak berani nak angkat berat and aktif sangat...sebab jahitan belah dalam tu tak tahu dah sembuh sepenuhnya ke belum   =)



~soalan dari Nabilah~

Masa mula-mula dulu memang rasa ngilu...pedih-pedih kat bahagian jahit...nak pakai spender pun takut je...tapi lepas seminggu hilang la rasa sakit tu...cuma kena jaga makan...ubat yang doc bagi jangan tinggal...doc ada je bagi ubat tahan sakit in case sakit tu teruk sangat...tapi saya tak makan pun ubat tahan sakit tu...sebab masih boleh tahan and tak teruk sangat...hihi~







**  oke tak aku jawab soalan-soalan dorang ni?? heee ada apa-apa nak tanya lagi dipersilakan...sangat seronok berkongsi ilmu dari pengalaman sendiri... ^__^







Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

Feb 24, 2012

Pengalaman Melahirkan Puteri Sulungku (Part 2)

Untuk Part 1 klik <SINI>




Bila dah masuk isya' sakit contraction makin kuat...aku sempat pergi toilet sebelum nurse check jantung baby untuk kali terakhir...sebab air ketuban dah banyak keluar kan...so nak make sure baby selamat dalam tu...masa check jantung, makin lama makinnnnn sakittttttt contraction tu...berpeluh-peluh aku tahan sakit...setiap 10 minit sakit tu datang...setiap kali sakit aku akan genggam tangan dak encem sekuat hati...muka dak encem memang cuak gila tengok aku sakit...paling tak tahan bila dia pun genggam sekali tangan aku...haha hadoiii~

aku::  ehhh yang yu genggam tangan ai jugak ni buat apa?? sakit laaaa!!

dak encem::  eh..hehe sori ai pun nebes jugak...


grrr sempat lagi nak buat lawak tengah sakit-sakit tu kan...haihhh~ sabo je lerr....setiap minit ada nurse datang check bacaan jantung anak...nurse suruh aku bernafas macam biasa masa contraction datang...yelah bila kita tengah sakit kita mesti nak tahan nafas kan...time contraction tak boleh macam tu...kena bernafas jugak...kalau idak oksigen tak sampai ke baby....so aku pun tahan je lah sakit bernafas bersungguh-sungguh dengan harapan anak aku dapat oksigen yang cukup! dak encem pun risau anak tak cukup oksigen...puas dia bagi semangat kat aku bernafas elok-elok...heee~




Makin suspen bila setiap minit lain-lain nurse yang datang check bacaan jantung baby...ada kata oke, ada mengeluh, ada membebel pelan-pelan....lepas sorang....sorang yang keluar masuk wad...tapi dorang tak cakap sebab apa...mungkin taknak kami risau...tapi tengok respon dorang pun dah cukup buat kami risau...ada tak kena ke dengan baby ni?? haihhh~


Tak lama lepas tu ramai-ramai nurse masuk, bagitau doktor on call dah datang...BUKAN doktor Hamidah sebab doktor Hamidah stay kat Keramat...so nurse minta aku setuju dengan specialist lain yang hospital panggil untuk sahkan masalah aku...dorang cakap tak sempat nak tunggu doktor Hamidah datang...dorang panggil doktor terdekat je sekarang...doktor laki oke!! dem! nama doc tu doc Azmi kut...tak ingat...hehu  =P


doc Azmi::  Assalamualaikum, saya doktor awak sekarang...dan saya akan periksa bukaan awak since bacaan jantung anak awak sangat lemah ye...kita takut anak awak lemas dalam tu...kalau bukaan dah luas kita akan terus ke labor room dan bersalin cara normal...kalau tak we have to go with operation..oke?

aku::  aa ermm...oke...doc Hamidah memang tak boleh datang ke??

doc Azmi::  doc Hamidah stay kat Keramat...tak sempat nak tunggu dia datang...erm bukaan masih 2 cm...oke macam ni...jantung anak awak sangat lemah sekarang...jadi saya terpaksa minta awak operate...oke??

aku::  haaa?? erm boleh bagitahu suami saya dulu tak? dia ada kat luar....

doc Azmi::  oke boleh...nurse tolong inform suami ye....


Tak lama lepas tu dak encem masuk....dengan muka sedikit pucat...huhu

doc Azmi::  oke sekarang saya jelaskan ye...isteri encik kena jalani operation..sebab jantung baby sangat lemah...kita takut dia lemas dalam tu...dan bukaan rahim isteri encik tak cukup besar untuk bersalin cara normal...

dak encem:: operate?? erm memang lemah sangat ke??  

doc Azmi::  aah sangat lemah...jadi kita kena operate sekarang juga...

dak encem::  erm saya kena kompemkan bila?? memang takde pilihan lain ke??

doc Azmi::  isteri awak kena operate sekarang, saat ini, tika ini...memang takde pilihan lain encik...kita nak selamatkan baby...dia dah lemas dalam tu

dak encem::  erm kalau macam tu oke la...nak buat macam mana...saya pun takde pilihan kan... *resah*

doc Azmi:: oke saya akan sediakan borang meluluskan operate...



pehhh masa tu perasaan kitorang bercelaru sangat...takut, ngeri, suspen, seronok, seram ehhh semua lahhh! terus dak encem call parents aku bagitau aku kena operate...memang parents aku datang malam tu nak tunggu aku sampai bersalin...kuat sikit semangat aku bila tahu ada famili yang menunggu...iskisk~




Sakit contraction makin kuat...Allah je tahu sakit tu macam mana...mulut aku tak berhenti baca zikir nabi Yunus...memang tawakkal je lah malam tu...malam di mana aku bakal bertarung nyawa...subhanallah! nak pergi ke bilik operate tu bukan senang...dari katil aku kena transfer ke katil lain...start dari doc cakap kena operate badan aku dah mula menggigil!! seram weiii!! ada 2 jenis borang aku kena sign...dan banyak kali jugak dorang explain kat aku kenapa aku kena operate...mungkin taknak aku tak menyesal and tiba-tiba nak saman sepital akan datang...hihi~

"puan tenang ye...apa-apa pun kita selamatkan anak dulu...sekarang ni semua nurse tumpu kat puan je...anak puan dah kritikal...kita selamatkan dia dulu ye..."

wahhh sebak gila aku dengar nurse cakap gitu...rasa berkobar-kobar nak operate cepat sebab taknak anak aku lemas!


Dah la baju aku pakai untuk pergi bilik operate nipissss je..yang jenis terbukak kat belakang tu...pehhh lagi la sejukkk!! (-_-")  mula-mula dorang tolak masuk bilik bius...kena transfer katil lagi...hadoiii dah la tengah sakit...nasib la sakit tu setiap 10 minit...so bila sakit dah hilang baru aku boleh bangun tukar katil...masa tu tak heran dah kain baju terbukak, selebet ke hape sebab tengah kelam kabut...ada je nurse and doc laki kat situ...tapi memang tak boleh nak fikir aurat dah masa tu...memang dah tahap d.a.r.u.r.a.t!! iskisk~


Masa kat bilik bius ada sorang doc pakar bius explain kat aku apa yang dorang akan buat sebelum operate...dan ada lagi borang aku kena sain mengesahkan aku setuju dengan bius yang diberi...

doc bius::  puan, saya akan bagi bius kepada puan ye..bius ni ada 2...separuh atau sepenuhnya...biasanya kita akan bagi bius separuh badan means dari pinggang ke bawah...kalau puan tak tahan baru kita bagi full bius..means bius satu badan ye...tapi bius satu badan ni tinggi risiko...jadi puan faham ye apa saya jelaskan??

aku::  erm oke faham...  *suara terketar-ketar sebab menggigil*

doc bius::  oke suami sila tunggu kat luar ye...tak boleh masuk bilik operate...


Bila masuk bilik operate aku makin nebes...bilik operate tu double triple sejuk oke! makin kuat aku menggigil...1st time kot masuk operating room (OR)...pehhh! bila nampak je lampu besar dalam bilik tu terus teringat cerita kawan aku yang dia fobia untuk peknen lagi sebab dia nampak perut dia kena korek melalui pantulan kat lampu...wallaaaaa lagiiiiiiii la aku takutttttt!!!! T___T


Masa dalam bilik OR kena transfer katil lagi...haihhh tensen tensen...then dorang suruh duduk sambil peluk bantal and kepala tunduk ke bawah sebab nak cucuk bius kat epidural...kat tulang belakang lah...sakit wooo...tapi still tak boleh lawan sakit contraction...haha memang tak boleh bayangkan sakit contraction tu macam mana kan...? lepas dah kena bius terus hilang rasa sakit contraction...ffuhh tenang kejap...tapi badan still tak berhenti menggigil...huhu~  mata aku ni asyik pandang lah lampu kat atas kepala tuh...nampak la apa dorang buat...memang dorang letak tirai kat dada aku supaya aku tak dapat tengok directly masa operate..cuma lampu tu memang mengganggu jiwa aku...iskisk

doc bius::  puan, ada rasa sakit contraction lagi tak??

aku::  takde...

doc bius::  saya bius separuh badan je jadi puan memang takkan rasa apa-apa dari pinggang ke bawah..betul??

aku::  aah betul...erm boleh tak kalau saya nak tidur??

doc bius::  eh lagi bagus macam tu...oke puan tenang je ye...


Dua-dua tangan aku kena depakan...tak boleh lurus...so lagi lah sejuk...adeyyy~  aku cuba pejam mata and taknak tengok lampu kat atas aku...isk seram weiii...tak lama lepas tu ada sorang doc laki, chinese, datang and tinggikan tirai kat depan aku...memang tinggi sampai tak nampak lah lampu atas aku tuh...ffuhhh selamat!! haha~  rupanya doc cina tu kawan sekolah ayah aku...doc Naim nama dia...dia mualaf...and doc Naim kira specialist bius kat hospital Putrajaya...heee lagi lah aku rasa selamat sebab tahu ada orang dikenali dalam bilik OR perhatikan aku...ffuuhhh~


Sebelum perut dibedah, doc akan tanya dulu apa yang aku rasa...masa tengah bedah pun doc akan tanya apa aku rasa...aku memang rasa geli-geli and rasa orang tekan-tekan perut aku...tapi aku tak rasa tajam...itu yang penting! pukul 10.30 masuk OR, pukul 10.54 keluarlah baby Zafirah ke dunia....terasa la dorang duk tekan-tekan perut nak keluarkan baby...lepas baby keluar terasa ringan je prot ni...huhu amazing! doc Naim banyak berborak dengan aku...mungkin nak make sure aku sedar and kurangkan gemuruh...bila aku cakap tangan aku sejuk, dia masukkan tangan aku letak ke dada...dalam selimut...memang comfortable lah...walaupun still menggigil...huhu~  bila dengar suara baby menangis air mata terus bergenang...tapi idak la nangis sebab malu nak nangis depan orang ramai...bahahaha rasa syukur ya Allah! selamat anak aku!! ^__^

nurse::  berat baby 3.1 kilo ye




Lepas nurse dah cuci baby dia bagi aku tengok jantina and kiss pipi baby...then nurse bawa baby jumpa papa dia kat luar....masa ni doc masih menjahit perut aku...makan masa 20 minit jugak nak jahit luka bedah...dak encem cakap masa kat luar dia menangis...risau terkenangkan aku kat dalam tu...sebab dia ingat aku keluar sekali dengan baby...tapi dia nampak baby dulu....huhu macam cerekarama plak kan  =P


doc Azmi::  oke puan dah siap jahit...puan faham ye kenapa puan kena operate?? tali pusat baby terbelit kat pipi dia...sebab tu jantung dia lemah...

aku::  ooo tali pusat terbelit...erm oke...


Lepas operate baru doc tahu punca jantung baby lemah....and aku rasa keputusan untuk operate juga adalah tepat...sebab kalau bukaan aku dah luas pun masa tu memang tak boleh nak meneran...dah kata tali pusat terbelit kan...kalau aku cuba bersalin normal, baby tak boleh keluar, kena operate jugak...so dah dua kali sakit...kira dipermudahkan juga urusan aku untuk bersalin...Alhamdulillah~  yang penting baby selamat...aku pun sihat..syukur!


Aku duk dalam wad 3 hari 2 malam je...yang penting baby dah berak, aku dah boleh kentut and boleh bergerak...so balik laaa...duk rumah lagi selesa...ye dak?  =)


Total bil aku kena RM3,351(FPP Putrajaya) tak ada panel panel...panel upm tu cover untuk klinik je...mana ada cover bersalin or kat hospital....sob sob..,kalau cover pun takkan sampai RM3k lah...haha .. aku rasa harga tu berbaloi dengan servis yang aku dapat...especially service doktor...service nurse sorry to say...ada yang OUT!! tu aku cerita lain entry lah...huhu~  doktor yang operate aku memang betul-betul specialist...setiap nurse yang datang rumah mesti puji jahitan aku...bersih, cantik...tak nampak macam luka pun...nampak macam garisan lepas pakai spender je...haha  nice kan?  =)


oke habis dah kisah pengalaman aku bersalin...ada apa-apa nak tanya?? *wahh!!*  v(^___^)"


-END-









p/s::  penat taip  =)






Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

Feb 23, 2012

Pengalaman Melahirkan Puteri Sulungku (Part 1)


Tarikh due baby Zafirah sepatutnya 22 Februari 2012...dan seminggu sebelum tarikh due aku sepatutnya masih bekerja macam biasa...tapi pada hari Selasa, 14 Februari 2012, aku nekad untuk amek MC sebab tulang pelvik aku sangat sakit bila berjalan...so ajak dak encem pergi klinik untuk check and amek MC...motif utama nak MC...haha~  dah plan nak mintak MC sampai bersalin sebab tak larat sangat nak pergi kerja...=(


So pagi Selasa tu pergi lah kami ke klinik area rumah kami...masa jumpa doktor dia mintak untuk scan sebab nak tengok keadaan baby...

doc::  awak ada rasa contraction apa-apa tak?? 

aku::  erm takde pun...

doc::  keluar lendir berdarah ke? pecah air ketuban ke?

aku::  erm takde...takde...saya cuma rasa sakit kat tulang pelvik je bila berjalan...tapi bila dah kerap bergerak kurang sikit sakit tu...cuma masa mula-mula nak melangkah tu yang rasa sakit sangat....

doc::  ooo...erm prot ada mengeras-ngeras?

*and kebetulan prot aku tiba-tiba mengeras*

doc::  erm ni macam contraction lah ni...

aku::  erk! yeke??


Dooc pun pegang prot aku sambil tengok jam....lepas beberapa minit prot kembali oke...doc teruskan tengok scan...lepas 10 minit prot mengeras balik...and doc teruskan pegang prot aku sambil tengok jam....tiba-tiba doc keluarkan statement yang aku and dak encem tak sangka akan dengar hari tu *gila suspen ayat...kahkahkah~*

doc::  erm saya rasa awak kena pergi hospital lah check prot awak...sebab saya tengok dalam masa 10 minit ni dah 2 kali perut awak mengeras...ni pun salah satu contraction jugak sebenarnya ye...awak bersalin kat hospital mana nanti??

aku::  hah? yeke?? kitorang pilih hospital Putrajaya...erm habis kitorang kena pergi hospital lah ni ye??

doc::  aah nanti saya tulis referral letter...awak pergi bahagian PAC untuk check ada bukaan ke tak...biasa bila contraction macam ni dah ada bukaan...kalau ada bukaan awak kena tahan wad lah...kalau takde dorang akan suruh awak balik...tu je

aku::  ouh oke oke...terima kasih doc...




Tapi kan kitorang bukan terus pergi hospital tau...pergi breakfast dulu...haha lapar kot...haihhh~  lepak sekali dengan abang ipar and biras aku...kebetulan dorang pun cuti hari tu...lepak lama gila okeh! dari pukul 10 gitu sampai pukul 11 lebih baru gerak pergi hospital...itu pun dak encem macam malas nak pergi sebenarnya tau...

"erm kena pergi jugak ke hospital eh?? yu takde rasa sakit apa-apa pun kan? kalau takyah pergi oke tak??heee~"

aaa gitu la ayat laki aku...hahaha tapi abang ipar aku suruh pergi jugak...aku pun macam tak sure sebenarnya nak pergi ke idak...nervous pun ada nak check-check nih...haihhh~  and abang ipar aku memang berdoa sangat-sangat aku bersalin hari tu sebab nak sama tarikh dengan dia...21 Rabiulawal...haha adoiii~  (-_-")


So lepas dah penat lepak kitorang pergi je lah hospital...

aku::  eh tak payah bawak ke beg baju ai?? kut la kena tahan nanti...

dak encem::  erm tak payah la...check je kan...bukan ada apa pun...

aku::  idak lerr...mana laaa tau...tiba-tiba nanti

dak encem::  takpe...kalau kena tahan ai balik la kejap amek...yu dah siap packing kan??

aku::  erm aah...oke~


Masa on the way pergi hospital macam-macam kitorang fikir dalam otak...ye la kalau betul-betul bersalin macam mana? macam mana tahap kesakitan nak bersalin? macam mana dorang check bukaan?? hehh 1001 persoalan beb!


Sampai kat hospital aku tanya kat kaunter bahagian PAC tu belah mana...then nurse cakap kat labor room...pehhh kena masuk labor room??? gila cuak!! masuk je labor room nampak notis,

"harap maaf, bilik bersalin penuh hari ni...sila ke hospital lain..." << lebih kurang gitu la ayat notis tuh...

pheww nasib baik aku amek FPP...so tak perlu risau kena tolak pergi hospital lain...memang dah confirm ada bilik, ada katil untuk aku kat hospital ni nanti  ^__^


Aku tunggu agak lama jugak la sebelum di check sebab agak ramai orang masa tu...ngeri je tengok ibu-ibu yang nak bersalin...yang tunggu masa untuk meneran je...pehhh bila sampai turn aku, macam biasa dorang timbang berat dan berat terakhir aku masa tu 57 kg...then check BP and air kencing...semua normal...doktor pelatih lak tu yang check...gila lembab kerja...nurse lagi cekap...hahaha  =P


Then nurse suruh baring...nak check jantung baby...dorang ada letak alat apa tah kat prot aku...kena tunggu dalam 30 minit gitu kut untuk check jantung baby oke ke tak...tengah-tengah check tu doc pelatih sibuk laaaaa duk soal siasat aku...masa mengandung ada masalah apa? ada sakit apa-apa tak? ada rasa contraction tak? ehh macam-macam lahhh...disebabkan aku agak bosan baring sorang-sorang sebab dak encem kena duk luar...aku layan kan je lah doc tu...hihi~  =P


Lama jugak aku melanguk dalam labor room...sedar sedar dah pukul 1pm...prot tiba-tiba jadi lapar...adeyy..dak encem dah pergi makan dulu dengan kawan dia...tapi dalam kawasan hospital jugak la...kebetulan dia terjumpa kawan dia kat situ...dalam pukul 1 lebih ada sorang lagi doc pelatih jugak kot tapi macam senior sikit datang untuk check bukaan...pehhh gila nervous...sakit rupanya nak check bukaan sebenarnya..hehh~  tengah elok dia check tu tiba-tiba rasa air keluar dari vagina aku...

doc::  eh air ketuban pecah la...  *sambil tersengih*

aku::  hah??!!!! macam mana boleh pecah??

doc::  dia pecah sendiri...bukan saya yang pecah kan...saya check bukaan je...

aku::  yeke??

doc::  erm bukaan dah 2 cm...masuk wad dulu lah ye...tunggu bukaan tu buka lagi...



gila suspen time tu...rasa geram pun ada dengan doc tu...aku duk fikir dia la punca air ketuban pecah tiba-tiba...tapi bila tanya balik kawan-kawan aku dorang cakap air ketuban kena pecahkan guna benda tajam...macam jarum ke...and akan rasa sakit...kalau guna jari je tak mungkin pecah...erm oke la lepas dengar explanation tu reda la sikit perasaan geram nih...haha *bengong kan*


Lepas pecah je air ketuban aku terus sms dak encem...tau dia reply apa??


"hah?!!yeke?? habis ai kena buat apa ni??"


kahkahkah~  lawak sungguh laki aku nih...haihhh~  aku suruh dia naik ke labor room jumpa nurse semua...since bilik takde yang kosong even untuk  FPP sekali pun...so kena tunggu jugak...dalam tempoh menunggu tu tah berapa gelen air ketuban aku keluar...basahhhh kain...sepital punya kain...pad pun sepital bagi untuk tampung air ketuban yang sangat banyak keluar...huhu masa tu aku faham perasaan keluar air ketuban...hihi~  v(^___^)


And lepas keluar air ketuban, baru aku rasa sakit contraction...means perut mula sakit macam senggugut tu...tapi tak teruk...aku boleh lagi nak berjalan...siap suruh dak encem tapau makanan sebab lapar gila! cuma takde selera je nak makan...nervous punya pasal kot...huhu~




Dari pukul 1.30pm sampai pukul 5pm gitu baru aku dapat masuk wad...gila lama hokay!! 2-3 kali aku tukar kain, tukar pad...berlenjun je dengan air ketuban...grrr~ masa kat wad pulak dorang hidang chicken chop untuk dinner...haha nampak menyelerakan...tapi aku jamah sikit je...serius takde selera nak makan...aku banyak minum air selusuh yang dak encem buatkan je...hurmmm~


Sebelum Maghrib doc Hamidah datang untuk check balik bukaan...masih lagi 2cm....doc cakap tunggu 24 jam...kalau bukaan masih sikit kena induce...lepas induce kalau masih tiada progress bukaan baru operate...erm aku puas hati dengan penjelasan tu...dan berdoa semoga cepat dan mudah aku bersalin...so aku cuba tenangkan diri dan berharap dapat lalui malam yang tenang sebelum hadapi saat-saat untuk bertarung nyawa!










p/s::  tengah menaip part 2...petang karang atau esok kot boleh publish...hihi  baca pelan pelan yeeeee  ^___^






Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

Feb 22, 2012

Doktor Kata Saya Sihat~!

gaya tido mem besar...tangan letak belakang kepala  (-__-")


Petang semalam pergi klinik kesihatan, Bangi...nurse suruh datang untuk check jaundice baby...untuk check jaundice kena amek darah kat bahagian tapak kaki...gila sedih kaoooo tengok baby Zafirah nangis kena cucuk..iskisk...mula-mula mak aku pegang, tiba-tiba dia suruh dak encem pegang sebab dia tak sanggup tengok...haha dak encem pun sebak jugak tengok anak nangis kena cucuk...serius weiii sedeyy! =(


doktor::  anak awak normal...bacaan darah 2.8...bukan takat normal je, memang TAKDE jaundice pun!

aku::  oo yeke? Alhamdulillah...

doktor::  erm kenapa yu datang nak check jaundice ye?? yu sendiri nak datang atau nurse yang suruh??

aku::  owh nurse yang datang rumah suruh pergi klinik amek darah...sebab sebelum ni memang nampak ada kuning sikit...macam baru nak naik...

doktor::  erm maknya ni darah jenis apa ye??

aku::  O positif

doktor::  ooo orang darah O memang risiko tinggi untuk anak kena jaundice...maybe sebab tu kot dorang tengok kuning sikit terus suruh check cepat-cepat...

aku:: ooo yeke? hihi


********************************************

Alhamdulillah sangat...berkat usaha aku bagi BF kat anak hari-hari, walaupun kena jaga malam...usaha tu terbalas juga...suka! suka! sekarang umur baby Zafirah 8 hari...pipi makin bulat, badan makin berisi...kepada ibu-ibu di luar sana...jangan putus asa BF anak anda! susu badan tu ciptaan Allah...sangat sempurna zat dan khasiatnya...kita kena yakin je...and tak yah caya sangat lah pantang yang pelik-pelik tu...hihi~  v(^__^)




















p/s: aku masih mengarang pengalaman aku bersalin...kan aku cakap entry tu panjang...so sabar ye...korang akan baca jugak pengalaman suspen aku bersalin...pehhh serius suspen beb! ^__^






Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

Buku Rekod Kesihatan Babygirl

oh sebelum aku teruskan bercerita, meh aku inform kepada yang belum tahu nama babygirl aku...AIMY ZAFIRAH BINTI MOHD AZFAR...boleh baca biodata baby Zafirah kat blog papa dia oke! papa cakap tak payah cerita dah pasal nama baby kat blog aku...promote je blog dia...haha iyolah papa!! ^__^









kaler pink sebab baby girl...
kalau baby boy buku kaler biru..hehe~
untuk tempoh berpantang ni aku check up baby kat KK Bangi je..
lepas pantang, dah balik rumah sendiri,
check up kat klinik panel je kot...
lebih selesa gitu...=)















p/s::  malam ni aku jadi kelawar...baby Zafirah takmo tido pulak...aihhh  papa dia dah mimpi sampai London kot sekarang...gini lah dikatakan dugaan seorang ibu..ecewahh! ^__^






Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

Feb 18, 2012

Assalamualaikum Dunia~!

fresh from oven


Tanggal 14 Februari 2012, 21 Rabiulawal 1433 Hijrah, jam 10.45 malam,
lahirlah insan paling comel di dunia! seberat 3.1 kilo...wahhh   ^__^
even tak dapat bersalin masa maulidur rasul,
tapi dapat sama bulan dengan nabi pun dah memadai  =)
tarikh 21 Rabiulawal tu sama dengan tarikh lahir abang ipar dia, Zabid9897 *wink wink*
semoga akan dapat sedikit sebanyak sifat-sifat nabi dalam personaliti anak aku nanti...amin~


Aku bersalin dengan cara operation (czer),
kenapa? yang tu aku cerita next entry...panjang lebar punya entry...
macam karangan spm...juling lah mata korang baca nanti..muahaha   =P
entry ni aku bagi korang cuci mata je lah gambar-gambar anak aku...hihi~



umur 2 hari...muka kekenyangan lepas menyusu  ^__^

Sekarang aku masih berpantang kat rumah mak aku, kat Bangi...
payah jugak jaga baby ni kan...haha *baru kau tahu!*
sejak bersalin memang kami laki bini tak pernah cukup dan puas tidur...
tapi bagi aku itu satu pengalaman yang sangat nikmat!
walaupun letih, sakit pinggang, lengan segala,
tapi aku puas bila anak aku sihat hasil breasfeed yang aku bagi...syukur ya Allah~



umur 3 hari...tidur macam orang tua  (-__-")

Tadi nurse dari klinik kesihatan, Bangi datang...
dia kata baby macam nak mula kuning...
tapi aku tak pergi check lagi kat doktor..
hari ni semua klinik penuh aa..tak kuasa nak tunggu lama-lama tengah-tengah pantang ni~
so aku ingat nak pergi next week je lah...heee~



umur 4 hari...papa cakap mama suka buat muka macam ni masa mengandungkan saya...tapi saya rasa comel je bila buat muka gini...hikss  =P


okeh tu je aku nak cerita hari ni...
aku tahu korang windu nak baca bebelan aku kan kannnnn? wakaka~
memang tak sempat weii nak online...
setiap jam anak aku duk melekat nak susu jekkk...hoho~
so next time bila TERonline aku update entry baru pulak...
upload gambar terkini anak aku...
haaa lepas ni korang duk tengok gambar baby je lah kat blog ni yekk...haha~


oh aku dapat baby girl...
nama belum boleh diumum kan ye...
tunggu hari ke 7 baru umum...22 haribulan...
err Rabu depan lah kan...heee~
okebai~!  (^___^)






Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

Feb 14, 2012

Valentine's Day itu HARAM!!



Katakan TIDAK pada hari valentine atau hari kekasih 14 febuari!! ada 3 sebab kenapa kita jangan sambut hari valentine::

1. Jika anda sambutnya bermakna anda memperingati paderi Kristian bernama Pedro St. Valentino. Dia aktif menyebarkan agama Kristian pada zaman pemerintahan Rom yang pada masa itu diperintah Claudius II. Raja Rom ini telah memenjarakan orang Kristian kerana mereka mengamalkan agama yang bertentangan dengan agama kuno Romawi. Oleh kerana Valentine salah seorang penyebar agama Kristian, dia ditangkap dan diseksa di dalam penjara. Namun sepanjang di dalam penjara pun, Valentine tetap sebarkan agama Kristian kepada banduan - banduan. Raja Rom mengetahui kegiatan Valentine dan memerintah Valentine dihukum bunuh pada 14 Februari.

2. St. Valentine dibunuh kerana mengahwinkan ramai pemuda secara rahsia sedangkan undang-undang Rom pada ketika itu menghalang pemuda - pemudanya berkahwin dan berkeluarga. Mereka dikerahkan untuk menjadi tentera sahaja. Perbuatan ini mendatangkan kemarahan Raja Rom dan ditangkap dan dijatuhkan hukuman gantung pada 14 Februari 269 Masihi.

3. Ia dirayakan sempena kejatuhan Islam di Cordova, Sepanyol. St. Valentine merupakan orang yang memainkan peranan penting dalam usaha menjatuhkan kerajaan Islam pada masa itu. Dengan jasanya itu, Valentine dianggap sebagai kekasih rakyat. 14 Februari 1492 adalah tarikh kejatuhan Islam di Sepanyol dan dianggap pada hari itu hari kasih sayang kerana mereka menganggap Islam adalah agama yang zalim. Bayangkan kalau kita meraikan hari ini, sudah tentu ia menandakan kita sendiri merayakan kejatuhan agama Islam itu.


Tetapi masih ada org Islam kita yang berdegil dan sambut hari valentine..hehh~

Sumber:: emel dari Wanita Hari Ini
















p/s::  Tahun lepas aku buat entry kempen "Kami Tak Sambut Hari Valentine's Day" anjuran Sunah Muhamad...  =)

p/s::  celebrate birthday takpe...tapi BUKAN valentine ye  =)






Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

Feb 13, 2012

Jum Tolong Blogger Pejal Predley!! =P


Aku kena paksa buat entry ni...lagipun asben ai yang suruh...isteri wajib dengar cakap somi...walau hakikatnya aku tak ikhlas pun nak tolong blogger sorang nih...muahahaha  *keji*  blogger malang yang dimaksudkan ialah pakcik Faizal Fredley... aku nak minta kerjasama semua blogger yang baca entry ni untuk menyokong beliau memenangi Macbook...


Cara-caranya :

*******************

-mula-mula like entry ni MacBook Air Gadget Impian Faizal Fredley *button like ada belah atas sekali bahagian kanan*

-pastu tweet entry MacBook Air Gadget Impian Faizal Fredley

-google +1 entry MacBook Air Gadget Impian Faizal Fredley

-in shared MacBook Air Gadget Impian Faizal Fredley

-komen entry  MacBook Air Gadget Impian Faizal Fredley tidak kurang dari 7 patah perkataan


*******************


Kalau korang tak rajin buat semua kat atas tu, buat salah satu pun dah ok...ramai-ramai komen entri di blog DenaiHati untuk memberi sokongan kepada pakcik Faizal Fredley.

Komen la kata-kata semangat atau apa² sahaja..nak maki dia kat situ pun boleh..hahaha..tapi yang pasti lebih 7 patah perkataan ok~! v(^___^)"

Orang berjaya kita ucapkan taniah...orang gagal kita beri sokongan...gud luck pejal! =P


Sekian...Peace (~_^)v
















p/s::  aku tunggu char kuey teow malee dari ko! muahaha~






Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

Kurang Dari 10 Hari Lagi..pffttt~


9 HARI LAGI??!!!
ffuhhh~  nebes + eksaited!
tak sabar pun ye jugak...haha~


aku masih bekerja minggu ni...
sebab mak aku tak bagi cuti awal...iskisk~
bukan apa...kalau cuti awal kena tolak annual leave...
rugi la kan...better amek cuti lepas bersalin...
suspen jugak sebenarnya kalau² rasa nak terberanak kat opis...
tapi mak aku dah cakap awal²,
time sakit tu bukannya baby terus keluar...
amek masa panjanggggggggg~
so kita tunggu dan lihat je lah macam mana nanti...hoho~


Duhai anakanda, meh la keluar awal...
mama and papa tak sabar nak cuti...wakakaka *motippp sangat!*  v(^__^)"







Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

Feb 10, 2012

Check Kencing Manis | Minum Air Gula


Patutnya lama dah aku kena minum air gula ni...masa peknen 6 bulan dulu sebab masa tu berat badan naik mendadak...4 kilo sebulan...tapi sebab malas so tak pergi pun minum air gula...haha~


Then last week doc kat sepital Putrajaya suruh buat test kencing manis...kali ni BUKAN sebab berat badan naik mendadak, tapi sebab kaki aku yang membengkak sebelah je...kaki kiri je yang membengkak...bengkak macam mana?? boleh baca entry EDEMA....mula² dia takut saluran darah tersumbat...dah check kat bahagian Radiologi, scan vena, arteri segala turns out kaki aku normal...Alhamdulillah...tapi dia suruh jugak check kencing manis...walaupun keturunan aku takde yang kencing manis...cuma sebagai langkah berjaga²....aku suka doc jenis macam ni...berfikir dan kaji segala kemungkinan...daripada doc yang pemalas, suka bagi jawapan,

"biasa laaaa ibu mengandung memang kaki bengkak..."

sia-sia bayar mahal² kalau dapat doc macam ni weiiii~!  (-__-)


So pagi tadi aku pi la Az-Zahrah, Bangi untuk buat test kencing manis ni...guna panel  dak encem so tak payah bayo lerr...ngehehe...kalau takde panel, charge untuk minum air gula ialah RM30...sebelum minum air gula, korang kena berpuasa malam tu...last meal korang mesti tidak lebih dari pukul 12 malam...then esoknya, pergi klinik pagi² tu, nurse akan amek darah...alaaaa cucuk sikit je kat jari...bukannya dia amek sebotol darah korang tu...takde sakit mana punnnn...lepas dah amek bacaan, baru nurse bagi kita minum air gula...




aaaa ni lah ghope air gula yang kena minum tu...perisa blackcurrant yu! kalau pergi klinik kesihatan (KK) dorang bagi air gula yang kaler putih tu...yang orang buat untuk bancuh air tuuu...pehhh memang boleh muntah...bak kata kawan² aku yang dah pernah merasa, lepas minum tu rasa nak pitam...huhu~ disebabkan nasihat dorang jugak la aku pergi klinik private untuk minum air gula...tak rasa loya langsung..! sedapppppp sangat! memang rasa blackcurrant lahhh...nyum nyum~



aishh dak encem memang fail lah snap gambar  =.=

Lepas minum air gula, kita kena tunggu 2 jam! mungkin nak bagi air gula tu menyerap dalam sistem darah kita kot...dan dalam masa 2 jam tu, kita TIDAK DIBENARKAN makan dan minum...! perghhh dah la dari pukul 10pm semalam dah start puasa...sampai klinik tadi pukul 9.30am..selesai minum air gula dalam 9.50am...tunggu pulak lagi 2 jam, 11.50am kena datang balik klinik untuk amek darah...perghhhh lapo weiiiiii~!!




Berkat kesabaran, Alhamdulillah, bacaan gula dalam darah aku semuanya NORMAL! sebelum minum air gula bacaan 4.1 mmol/l...lepas 2 jam bacaan 5.2 mmol/l...


Fasting Blood Sugar (FBS) : Normal ialah 4.0 - 6.0 mmol/l - Abnormal ialah > 6.0 mmol/l

2HPP (selepas 2 jam) : Normal ialah 4.0 - 8.0 mmol/l - Abnormal ialah > 8.0 mmol/l


Ekceli kan kalau korang nak check sendiri pun boleh...kalau ada alat dia lah...boleh cari kat farmasi kut alat check gula dalam darah ni...macam gambar bawah ni...


So kepada sesiapa yang kena minum air gula tu, aku suggest pi je klinik private...pasti tidak menyeksakan...muahaha~ *tiba²*  =P







Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

Kenan Semasa Mengandung...Boleh Percaya ke??


kalau nak baby nampak comel selalu tengok benda² comel..so aku tepek gambar pocoyo sebab pocoyo comel...agak² leh kenan kat anak aku tak?? ngehehe  =P



Rasanya ibu-ibu dan bakal ibu kat luar sana mesti selalu dengar pasal 'kenan' kan?? kenan ni macam kepercayaan tradisi lah...dan aku adalah seorang yang tidak percaya dengan kenan-kenan ni...dari awal mengandung dulu, sampai nak meletop ni asek dengar orang sebut pasal kenan...buat itu tak boleh, ini tak boleh...semua takut kenan kat anak...rimas! kalau semua tak boleh buat orang mengandung ni kerjanya duk rumah membuta je la yeh?? hehh~  (-_-)


Tak dinafikan ibu mengandung kena jaga segala adab dari segi perbuatan DAN percakapan...sebab segala tindakan ibu akan mempengaruhi fikiran dan tingkah laku anak yang dikandung...YES! itu adalah fakta! tapi kenapa time mengandung baru nak jaga adab????? bukan ke dalam Islam memang dah suruh kita jaga adab, kelakuan, percakapan segala??? sepatutnya dari sebelum mengandung lagi dah jaga semua tu...betul tak??? tapi kalau orang cakap masa mengandung ni laa banyakkan baca quran, buat amal ibadat nanti anak muka bersih, jiwa bersih...oke yang tu aku ikut laaa...benda baik kan? segala yang baik memang Allah akan balas dengan yang baik-baik juga...begitu juga sebaliknya...kannnn??



buku pinjam dari Diana..hehe~ 


Dalam buku ni ada terangkan pasal kenan atau amalan tradisi tok nek moyang kita dulu...apakah kita patut percaya atau tidak...maaf, aku BUKAN perlekehkan mereka-mereka yang masih percaya dengan amalan tradisional, cuma aku bangkang amalan-amalan yang mendorong SYIRIK!!




Aku quote beberapa perenggan yang ada dalam topik Amalan Tradisional ni...



"Berhubung dengan ramalan-ramalan bakal berlaku kepada seseorang, khususnya para ibu yang sedang hamil atau suaminya, sehingga disuruh diadakan pantangan semasa isterinya sedang mengandung, maka telah menjelaskan dalam Al-Quran surah Al An'am ayat 59 yang bermaksud:: "....dan pada sisi-Nya (Allah) ada kunci-kunci ghaib, tiada sesiapa yang mengetahuinya, melain hanya Dia."  Ayat ini menjelaskan bahawa hal-hal ghaib yang bakal berlaku adalah dalam ketentuan Allah.


Selanjutnya Allah berfirman lagi dalam surah Al An'an ayat 50 yang bermaksud::  "Katakanlah; 'Aku tidak mengatakan kepada kamu sekalian bahawa aku memiliki gudang-gudang kekayaan Allah dan pula aku mengetahui perkara yang ghaib.'"


Ayat pertama tadi menegaskan bahawa kepercayaan tentang hal ghaib itu tidak boleh diterima, kecuali hal itu benar-benar diajarkan oleh Allah. Jadi manusia sama sekali tidak boleh mereka-reka dengan cara apa pun untuk meramal kejadian yang akan berlaku, jika memakukan sesuatu lalu dikaitkan dengannya.


Ayat kedua pula menegaskan bahawa seorang rasul sekalipun tidak tahu sedikitpun tentang hal ghaib, kecuali apa yang diberitahu oleh Allah. Kerana itu, manusia selain rasul sudah pasti tidak tahu tentang hal-hal ghaib.


Pantang Larang Semasa Hamil

Pantang yang dikaitkan dengan wanita hamil ialah pantang (larangan) yang berkaitan dengan kepercayaan tradisi masyarakat yang diambil dari datuk nenek dahulu, iaitu pantangan bagi wanita hamil untuk tidak berbuat sesuatu didasarkan pada kepercayaan suatu masyarakt. Kepercayaan ini menyatakan bahawa kalau suatu perbuatan dilakukan oleh wanita hamil, maka kelak bayinya akan cacat atau wanita itu sendiri akan terseksa ketika melahirkan. Misalnya pantangan untuk membunuh cicak, memasak hasil buruan, menyembelih ayam, melewati pohon besar tertentu dan lain-lain yang berasal dari DONGENG atau kepercayaan nenek moyang dahulu.


Pantangan semacam ini sudah tentu tidak boleh dipercayai, apa lagi ditaati. Kerana Islam sama sekali tidak mengajarkannya. Bahkan ia boleh menjerumus seseorang itu kepada perbuatan syirik. Mengikut kepada perbuatan syirik adalah haram. Mempercayai sesuatu dongeng bahawa seorang hamil yang membunuh cicak atau memasak binatang hasil buruan kelak akan celaka bayinya adalah termasuk mempercayai perkara yang dilarang seperti mana mempercayai thiyarah, seperti mana istilah disebut oleh Rasulullah SAW dalam hadis yang bermaksud::

"Membaca garis di tangan untuk menentukan nasib, melepas burung bagi melihat arah terbang burung (dalam menentukan buruk baik sesuatu) adalah perbuatan sesat" - (Riwayat Abu Daud dari Qabisah bin Al Mukhariq)




So lepas ni jangan lah taksub sangat dengan kenan ni...sampai nak bunuh tikus pun tak boleh...nak siang ikan, siang ketam pun tak boleh...tengok national geography pun tak boleh?? apahal?? tikus, ular, semut, nyamuk semua tu kan binatang perosak...kalau tak bunuh kang aku pulak yang 'terbunuh' siapa nak jawab?? tapi agak-agak la kalau bunuh dengan cara kejam memang la kau dapat balasan kejam jugak...itu dikira hukum alam derr...hukum karma..so kalau nak kaitkan dengan kenan sekalipun, kita kaji balik, kenapa boleh jadi macam tu? jangan main cakap melulu je..."aa tu lah dulu mak dia suka masak ketam tu kaki anak dia macam ketam.."  WTHell??  =.=


Apa-apa pun kita sebagai ibu bapa harus sentiasa berdoa demi kesejahteraan anak-anak kita...back to basic! pencipta kita, Allah! Dia Maha Mengetahui...segala yang terjadi tu atas ketentuan Allah! kat sidebar aku pun ada tepek doa untuk anak semasa dalam kandungan...semoga doa kita diperkenankan Allah...semoga semuanya terpelihara dan dilindungiNya...amin~ (^^,)







Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

Feb 9, 2012

Photography Contest - "Reimagining energy"


Entry sebelum ni aku ada ajak korang join contest Petronas kan..? aaa sekarang aku nak war-warkan yang aku sendiri dah TERjoin contest ni...weehuuu~  dah alang² tangan ni suka nak snap snap gambar, apa la salahnya pertaruhkan satu gambar untuk menang hadiah best dari Petronas..ye dak?? (^^,)




Kita boleh submit gambar mengikut kategori...jadi tak perlu risau nak bersaing dengan kameraman profesional...kalau takde kamera canggih pun tarak hal~!


Ini gambar yang aku pertaruhkan..ecewahh~  amek guna kamera handphone je derr...so aku select kategori 'Mobile'...senang bukan??


"Dragon Year gives more 'Prosperity' in my life"


tuuuuu yang dalam prot tu kira 'prosperity' lahhhh...'kekayaan' yang tiada bandingan nilainya...huhuhu~  apa tunggu lagi??? jum lah join contest ni...takkan nak bagi aku menang sorang²?? *macam boleh menang kan..muahaha*  =P


Jum terjah Facebook Petronas dan submit gambar yang korang rasa terbaik sempena CNY 2012 ni...all the best!!  (^__^)






Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!