Aug 26, 2011

Pesanan Dari PDRM









Jika anda memandu diwaktu malam dan cermin kereta dilempar telur ayam 
jangan on wiper atau pancut air.....
Terus memandu dengan apa yang mampu dilihat
hingga tiba ditempat selamat...

Ini kerana jika telur ayam bercampur air 
ia akn menjadi susu dan akan kaburkan 92.5% tahap pengelihatan kita 
yang akan memaksa kita berhenti...
Disitulah kita akan menjadi mangsa perompak...
Inilah teknik baru yg digunakan perompak di jalanan. 

- Polis DiRaja Malaysia..



quote dari status FB kawan aku...gambar² tu saja aku tepek sebab aku tengah takde kerja sekarang...macam seronok je edit² gambar macam tu...kihkihkih~  =P













p/s::  malam ni berbuka kat Marriot, Putrajaya lagiiiii...semalam client belanja..hari ni ayah aku pulak belanja...weeeee~  kambing panggang kat sana adalah sangattttttt mabelesssssssss!! ^___^






Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

Tazkirah Hari Ini (Part 18) | Takbir Raya



hayati takbir raya >> Allah Maha Besar . Tiada Tuhan melainkan Allah . Allah Maha Besar . dan segala puji bagi Allah . Allah Maha Besar dan Maha Agong . dan segala puji bagi Allah . Maha Suci Allah pada pagi dan petang . tiada Tuhan melainkan Allah . tiada yang kami sembah kecuali Allah . dengan ikhlas kami beragama kepadaNya . walaupun orang² kafir membenci . tiada Tuhan melainkan Allah sendiriNya . benar janjiNya . dan Dia kurniakan kemenangan kpd hambaNya . dan Dia mengusir musuh NabiNya dengan sendiriNya .









p/s::  lagi 3 hari je nak raya...eksaited kotttt..ehehh~  2-3 hari ni kompem tak ramai yang online kan...sibuk siapkan kuih ke, kemas rumah ke...last minute preparation gitu..so di kesempatan ini aku nak ucapkan Selamat Hari Raya MAAF ZAHIR dan batin...segala salah silap, terkasar bahasa harap dimaafkan...kita sama² manusia...tak puas hati?? kita deal lepas raya nanti okeh?!! bahahahaha~   peace! v(^___^)






Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

Aug 25, 2011

Kata-kata Nenek itu ku Anggap Doa~

gambar familiku...dari kiri::  aku, ayah, atok, nenek, mak, adik   =)



Nenek::  macam mana?? susah tak mengandung??

aku::  err tak susah mana pun...sebab yana takde mabuk² semua tu...

nenek::  ek?? alhamdulillah....tu maknanya anak LELAKI lah tu...haaa percaya lah cakap nenek...

aku::  oo macam tu eh nak tau??

nenek::  aah betul...kalau anak perempuan memang mengada²...mengidam lah, mabuk, badan jadi lembik...haaa anak laki ni cool...kalau yana tak rasa apa² tu memang kompem lah anak laki dalam tuh...betul nenek cakap niiii~

aku::  wow! kalau betul alhamdulillah la nek...hihi~  

nenek::  ni nenek cerita pengalaman nenek mengandungkan pakcik sorang ni...nenek lewat setahun dapat anak...bila dah lewat tu dah malas dah nak fikir check ke apa...tak kira dah peot datang bila...fed-up dah...tau-tau je dah 4 bulan mengandung...takde alahan apa², mabuk ke, mengidam ke...relek je...so yana ni insyaAllah macam tu la...anak laki la dalam tuh...insyaAllah~

aku::  ooo macam tu...yelah harap² memang TAKKAN mabuk lah sepanjang preggy ni...takut jugak dengar cerita orang mabuk² ni sampai tak boleh puasa...asyik muntah je....

nenek::  haa tu lah...yana makan pun berselera nenek tengok...syukur sangat...kalau orang mabuk nak bau makanan pun tak lalu...aishh kompem lah anak laki dalam tu....yana pun takde adik beradik laki kan....aa ni kompem lah ni laki ni...kuat sikit keturunan kalau anak laki...keturunan Anjang Aki...ish u make me look older lah...nak ada cicit dah nenek ni haaa...hahahaha~




hihi sebenarnya semua ni rezeki dari Allah...kuasa Allah semua tu...
adik aku cakap amalkan baca surah Yunus kalau nak anak lelaki...
surah Mariam kalau nak anak perempuan   =)


Dak encem memang nak sangat anak laki...
boleh lasak² katanya...
siap dah rancang nak gelar anak BOBOI...grrrr~
rasa nak hempuk je pale laki aku...
apa² pun doakan yang terbaik buat kami...paling penting kesihatan aku ni lah...
dah last² pose ni macam² pulak penyakit datang...aishhh~  dugaan~













p/s::  malam ni berbuka kat Marriot,Putrajaya...client invite...hihi bos tak dapat pergi sebab ada jemputan berbuka kat tempat lain...nasib lah boleh bawak suami...kalau tak kena berbuka asing²...huhu~






Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

Entry Buat Ibu Muda~

Hari tu akak Ibu Muda ada buat entry pasal nak renovate dapur..nak beli kitchen cabinet segala tuh...then aku cerita la aku beli kitchen cabinet yang murah...biasa² je...takde pun table top ke hape...so dia request aku tayang gambar kitchen cabinet aku tu sebab dia tak boleh bayangkan apa yang aku cakap..haha~ ^__^




aaaa ni lah yang saya maksudkannnnn...yang ni untuk letak dapur..panjang 4 kaki tak silap  =)




yang ni untuk letak segala pinggan mangkuk, oven, rice cooker segala hadiah kahwin yang aku dapat tu lah...hahaha~  panjang 4 kaki juga...



Dapur rumah aku ni kecik je...tu aku beli kitchen cabinet pun murah², kecik²...dak encem beli kat mudah.my je kot dua² barang ni...erm tak kisah laaa sebab condition pun masih elok...barangan letrik je aku tak bagi beli 2nd hand...nasib dia nak dengar cakap aku...hihi~  ^__^





Aku teringin nak design kitchen cabinet macam ni...lebih kurang macam ni lah besar dapur aku...ngam² untuk aku berperang sorang² kat dapur tuh...huhu~  tapi sebab modalnya nan ado, tu kitorang beli kitchen cabinet biasa² je dulu...kumpul duit blog dulu...akan datang renovate dapur teros! weeee~  =P


Tapi duit blog yang akan datang kitorang plan nak beli water filter "Waterlife" dari CNi tu...RM1800 tak silap...hihi~  beli mana yang penting² je dulu...renovate² ni tunggu anak dah besar pun boleh buat ye dak?? ^__^






Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

Aug 24, 2011

Peti Ais Raya~



Alhamdulillah...peti ais baru sudah sampeiiii...
kitorang beli jenama Hitachi sebab majoriti salesman suggest jenama ni  =)
and kitorang beli kat Senheng...sebab ada diskaun untuk ahli...
more, ada rebates RM200...
just bagi bil elektrik je...
make sure bil letrik korang TAK tinggi  =)


Dak encem jenis cerewet tahap dewa bab membeli belah ni...
letih urat saraf aku tawaf keliling Bangi, Kajang, Puchong nak cari peti ais yang harga berbaloi...
last² Senheng kat Seksyen 4 tambahan, Bangi jugak jadi pilihan kalbu...ceh! =.=
harga memang berbaloi disebabkan rebate tu...syukur sangat!
kitorang TERbeli yang agak besar..400 liter punya peti ais...
kalah la saiz peti ais mak-mak kitorang...haha~
harga?? RM1149 lepas tolak rebate dan diskaun ahli...


dak encem macam agak menyesal beli yang besar...
sebab dia kata biasanya orang baru kahwin beli peti ais kecik je..
tapi aku tak kisah...sebab ni kira long term usage kan...
takkan setiap 5 tahun nak beli peti ais...?? no no NO~  =)
tak sabar sebenarnya nak pindah rumah baru...
semua kelengkapan dah ada...
tapi nak tunggu lepas raya baru pindah...
bulan puasa ni letih...lagipun takde siapa nak masakkan untuk aku nanti...
duduk dengan mak, boleh makan masakan mak...tak gitu?? =P


Sekarang aku tengah fikir, apa nak letak dalam peti ais ni eh?????  O__o'






Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

Wordless Wednesday #7 | Kad Raya


 Dari kawan-kawan blogger~



 ~Edy~



~Nabilah~  *ai lap yu too*



Terima kasih atas kad raya kamu...tah bila la aku nak balas balik kan...iskisk  =.=













p/s::  baru masuk opis sebenarnya...pagi tadi tak tahan sakit prot..sembelitttttt!! T___T   doktor kata normal for 1st trimester preggy...tambah pulak sekarang bulan puasa...kurang air...iskisk...aku masih berpuasa...sayang weii lagi berapa hari je pun nak raya...bertahannnnnn!! gambate! ^___^





Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

Aug 23, 2011

Berbuka at Wisma CNi, Shah Alam


Sabtu lepas  dapat jemputan berbuka at Wisma CNi pulakkk....ye kami laki bini memang ahli dan pengguna produk CNi...syarikat MLM yang agak gergasi di Malaysia...tak pernah dengar or baca lagi feedback negatif pasal CNi...lalalalalala~  ^__^




Kami sangat yakin dengan produk² CNi sebab dijamin HALAL!! setiap produk ada label halal Malaysia...produk terbaru CNi, perfume, pun ada label halal pada SETIAP BOTOL...bukan pada kotak je...kat botol pun ado!! CNi tak main la label halal cap ayam oke! aku amalkan suppliment Royal Jelly CNi...dah lebih 2 tahun aku amalkan...banyak perubahan positif jadi kat diri aku...eh tiba² TERpromote pasal CNi tanpa sedar  ^___^





Kembali pada tajuk...CNi anjurkan majlis berbuka bersama anak² yatim...niat di hati nak sedekah segala baju-bajuan kat rumah tu...tapi al-felupa nak packing...bertangguh je kerja udahnya kami datang bawak perut je laaaaaa...ish ish ish~  v(^__^)"





Helmi Gimik selaku penghibur kepada anak² yatim malam tu...Helmi Gimik pun usahawan CNi hokay! he's a true entertainer...bukan main seronok kanak² tu dengar dia nyanyi...haha~




macam biasa cerita pasal food mesti ada...ni pinggan aku...banyak?? ish biasa la untuk dua orang makan...bahahaha agak seronok guna ayat tu sekarang  =P   makanan dihidangkan secara buffet....ada nasi putih, mihun goreng, ayam goreng, sayur broccoli dengan kobis bunga, kari ikan (tak ingat), ulam raja dan sambal belacan... 




kuih muih pun ada...karipap, kuih apa tah kaler hijau tu, kek coklat and banyak lagi...tak ingat dah...haha...aku makan karipap je sebab sedap  ^__^



air semua memang CNi punya...air kopi CNi and haw jus (aku tak reti eja nama air tu..grr)


oke tu je nak cerita...aku mc hari ni...domam!! tapi lepas membuta sampai tengah hari sihat la pulak demam nih...bahahaha takpe lah...tolak cuti tahunan je...okebai~!  =P






Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

Aug 22, 2011

Tips Untuk Beli Baju Raya MURAH!!

ayah saya sangat hensem...(dua dari kiri)


Jam::  5.20am  (waktu sahur)


ayah::  awak nak beli baju raya murah² tak??

aku::  haaaa?? ermmm~   *mamai*

ayah::  takde la...kalau awak nak beli baju raya murah, awak pergi shopping pagi raya...

aku::  pagi raya??? kedai bukak ke?? orang pergi solat raya kut....

ayah::  apa tak bukak pulak..awak pergi pukul 2-3 pagi tu...haaa time tu memang awak tengok semua harga borong...murah gila-gila!

aku::  errr 2-3 pagi?? makaihhh...lepas tu pagi tu tak bangun solat raya...haha~  ni shopping kat Jalan TAR ke??

ayah::  aah Jalan TAR la nih...awak gerak dalam pukul 12am macam tu...sampai sana lepak sampai pukul 2-3 pagi ke...memang sangat murah dorang jual....

aku::  ermm kalau time tu mesti susah nak jumpa saiz...mesti dorang nak clearkan stock je...

ayah::  aaa memang dorang nak clearkan stock je time tu...tapi murah kottt...kalau biasa dorang jual murah sepasang RM70...malam tu silap haribulan awak boleh dapat RM70 untuk TIGA pasang...haaaaa tak ke untung tu??

aku::  ek?? wow~  kena tanya aspa la nanti...kalau dia nak laaa...sebab kat Jalan Reko, Bangi pun banyak jugak kedai² jual baju raya...tapi tak tau la malam raya buka ke tak...hihi~




hah! tu diaaaa...jangan ingat orang laki tak reti bershopping tahu?? bahahaha~ okeh mesti ada yang tanya, "yana tak balik kampung ke??"....ehem ehem..tahun ni dak encem dengan baik hatinya mahu beraya di rumah keluargaku...ayah aku ni orang KL...so kami raya kat KL je laaa...raya kedua baru balik kampung dak encem kat Melaka   ^__^


Minggu ni last puasa dan minggu last bekerja...alhamdulillah aku masih mampu bertahan untuk berpuasa...belum ada tinggal lagi tau...wink wink~   tak sabarnya nak cuti rayaaaaaa!! jum countdown jum! =P













p/s::  bonus raya dah dapat...lebih banyak dari tahun lepas...tapi tidak seperti yang dijangkakan...haha apa-apa pun bersyukur itu pasti...lepas tu tadi senior aku cakap mungkin akhir tahun ni dapat naik gaji lagi...Alhamdulillah..rezeki baby  (^^,)






Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

Resipi Ompok



wuiii lama betul aku amek masa nak publish resipi ompok nih...
harap maaf ye kawan² yang menunggu...ecehhh~
ompok ni masakan orang Kampar, Indonesia...
mak aku keturunan sana...
no wonder la aku comel..ada kacukan Indon ghopenye...
KAHKAHKAHKAHKAH~  dush! dush! dush!  =P


Oke cara nak buat ompok ni kacang putih je...
antara rajin dengan malas je nak buat...tahu??
kat internet ada je resipi² untuk ompok..
tapi mak aku cakap cara dorang buat tu salah...hihi~ wallahu'alam~  ^__^



Bahan-bahan::

(untuk dikisar)

Cili - campuran cili kering dan cili masak
Bawang merah
Bawang puteh
Kunyit
belacan


(Bahan² lain)

serai – dititik
daun kunyit
asam keping
garam




Cara-cara membuatnya::

1. Gaul semua bahan-bahan di atas dengan ikan. Selalunya guna ikan kembong, ikan mabong...ikan lain tak ingat...

2. Masukkan dalam periuk.

3. Masak dengan api perlahan sampai masak.



3 step je...mudah bukan?? hihi~  selamat mencuba!! ^___^







Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

Aug 20, 2011

Berbuka at Kuala Lumpur International Hotel Bersama Muzik.fm


Malam tadi kami laki bini dapat invitation dari Muzik.fm...macam mana kami di invite dan kenapa?? haaa tu korang kena tanya laki aku....dia pendengar setia Muzik.fm...^__^





Ekceli tahun lepas pun kitorang dapat invitation jugak [baca SINI]...dan aku rasa setiap tahun Muzik.fm akan meraikan kanak-kanak samada yatim atau dari mana-mana yayasan...=)




Aturcara majlis...


kitorang sampai awal...pukul 6.30pm macam tu...Muzik.fm sewa Banquet Hall khas untuk majlis dorang je...kira tak campur la dengan guests KLIH yang lain.... =)




appetizer disediakan di setiap meja...




heavy meal, Nasi Beriani....ada 4-5 jenis lauk disediakan...ayam masak kari, daging kari (rasanya), ikan patin masak tempoyak dan arca buah...




rojak buah...aku kureng minat rasa kuah dia...macam kurang kick! =)




mihun sup yang mabelesss! sebab sambal dia sangat pedas! perghh memang layannnnn~  ^__^




ada juga persembahan dari artis-artis...gambar bawah, dari kiri:: Yazid, Azura (artis baru), Nubhan dan Hafiz...suara Hafiz memang terbaekkkk! logik la dia pernah menang vokal terbaik masa juara lagu tahun bila tah...haha~  ^__^




bersama DJ Lynn Zainol...weh dia ni makcik aku daaaaaa~  aku baru tahu makcik aku ni DJ Muzik.fm....dengggg! dah lama kottt tak jumpa acik Lynn *wahhh hilang glemer aku panggil dia acik...muahahaha~*  last kitorang jumpa masa dia datang kenduri kahwin belah aku 30 April hari tu....dah rasa macam jejak kasih pulak semalam...haha~  nice to meet you again acik! bila-bila nak datang rumah nanti yana roger eh...^___^



Majlis habis around 10pm...lepas tu kitorang singgah Jalan TAR...gigih kaooo terjah jugak jalan TAR tu kan...haha takde beli apa pun...oh aku beli tudung je sehelai...sebenarnya saja nak lepas hajat jalan-jalan kat jalan TAR...hahaha~  =P


Since aku pergi ni under Muzik.fm, segala menu dan lokasi berbuka adalah tidak sama dengan guests-guests lain di KLIH...so kalau korang nak tahu menu sebenar yang ada di KLIH dan harga buffet, in case korang teringin nak pergi sana kan, korang boleh baca blog member aku [klik SINI] memang detail lah dia cerita..(^^,)


Malam ni berbuka luar lagi...kat Wisma CNi, Shah Alam pulak...tak kisah berbuka jauh-jauh...yang penting free..ngee~  selamat berbuka uolss! ^___^






Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!

Aug 19, 2011

Berbuka at Residence Hotel, Uniten~


Tahun ni kira kali ke-2 ke ke-3 tah aku berbuka kat sini...haha~  dekat dengan rumah...senang nak datang daaa~  =)




Ada kaunter pembayaran zakat dibuka..alhamdulillah selesai sudah kami laki bini settlekan zakat fitrah...ni lah untungnya ada suami...kau tak payah fikir dah nak bayar zakat ke hape...semua laki kau tanggung..miahahaha~  ^___^




 meja kami di booking atas nama dak encem~


Sangat banyakkkkkkkkkkkkkkkk makanan disediakan!! tak larat nak rasa semua weh! yang aku bakal tayang kat korang ni kira separuh je daripada semua jenis makanan yang dihidangkan...memang puas hati la melantak...pffftttt~




 mee goreng...ada juga mihun goreng and kuey teow goreng...rasa dia biasa² je...=)




 pizza...yang ni serius shit sedap...sebab dorang buat sendiri tau...bukan amek yang frozen punya...lepas tu masak time tu jugak...so memang korang akan dapat yang fresh from oven...lembut dan sedap! =)




 err roti arab kut...dengan sambal sardin...ada juga roti bom, murtabak, roti jala....yang lain² tu memang tak larat dah nak sumbat dalam prot! =.=




 ayam panggang...ke ayam bakar...haha konpius den! sedap!! ada juga dihidangkan ikan bakar dan kambing panggang...semua ni dorang masak fresh! korang memang dapat yang panas²...siap kena beratur lagi tunggu dorang masak tahu?? ^__^




 nugget dan ubi keledek...walaupun benda ni boleh masak sendiri kat rumah, tapi bila dah namanya buffet, rasa sedap la pulak kan...bahahaha~   ada juga cempedak goreng, pisang goreng....




Nasi campur...ada 4-5 jenis lauk disediakan...yang ni aku amek ayam masak kicap dan daging paprik...sedap! memang cukup rasa! ada juga dihidangkan nasi beriani dengan ayam goreng berempah...nasi ayam, mee kari pun ada....dak encem amek nasi beriani...memang licin lah dia makan....  ^___^ 




 alamak gambar blur pulak...ish...ni kek apa tah...dak encem yang makan...aku melantak benda lain masa ni...muahahaha~




 puding mangga with strawberry...time ni aku makan tanpa perasaan...prot dah full giler kentang! oh satu lagi desert yang aku rasa unik is AISKRIM GOYANG...haaaa pernah dengar?? hihi aku lupa la nak snap gambar...pe kata korang pi je sana tengok dan rasa sendiri...^__^




pelbagai jenis kekacang...kat belakang tu stall untuk buah²an tempatan...yang paling laku durian lah....aku memang ANTI durian...dak encem nak makan...tapi aku larang...well malam tadi kan malam Jumaat...berani dia makan durian aku suruh dia tidur kat sofa je...MUAHAHAHA~ ugutan ku berjaya!! yeahhooo!! (^____^)"



Buffet kat sini habis pukul 10pm....memang kitorang melepak kat situ sampai semua orang dah balik...prot masing² dah ketat! tak larat nak jalan balik...hahaha selekeh! overall memang puas hati la makan kat sini...harga untuk orang dewasa RM69.40...untuk kanak² RM34.80 (6-12 tahun)


Sampai sekarang aku rasa nak muntah sebab prot ketat gilerrrr! adeh~  malam ni berbuka kat KL International Hotel...buffet lagi...perghhh boleh meletop prot macam ni  @___@


Minggu last pose ni ramai yang berbuka kat luar...korang macam mana?? (^^,)















p/s::  saya sangat sedih...mata merah baru lepas menangis..dah lama saya tak menangis...betul la orang cakap ibu mengandung cepat emo T__T






Kalau suka sila lah LIKE! Terima kasih sudi membaca!
Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers



Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers