Jul 30, 2010

Spam Email Mungkin Akan Menyebabkan Anda Hilang Duit Dalam Bank!!

:: Tiba-tiba dapat email dari Reader's Digest...aku tak pernah beli pon buku ni..hurmm~  Tapi aku cuba jugak klik kat link yang dorang bagi tu ::







:: Makanya keluar lah page ni...masih tak mengerti...maklumlah minda aii kan suci lagi murni...gadis innocent memang macam ni...blurrr manjang...bwahahaha~   
aku pun klik 'confirm!' ::







:: wah WAH wah..tiba² keluar benda ni pulak...siapa tak terbeliakkkk mata tengok jumlah duit tu woiiii~ -__-'  
tapi aku masih cool...gadis innocent kan..lalalala~ ::








:: Ada pulak lagiiiiii.....oke...aku masih layankan...klik apa yang disuruh..agak eksaited nak tahu endingnya apa...kut kut la dapat prank email ke..ada orang nak main² dengan aku tiba² keluar gambar hantu ke last² nanti...who knows kan @_@ ::








:: oh jam rupanya...yo oo je aku menang jam *agak berharap di situ* 
klik lagi 'claim your free gift' ::









:: AAAA dah keluar menatang ni memang kompem la aku tak caya kan...Nasib baik aku memang takde kredit kad... (-_-") ::







Aku tak pernah shopping online guna kredit kad..debit kad ada la tu pun aku beli tiket kapal terbang je....Selain daripada tu memang aku tak percaya la kan...

Sebab adik aku pernah kena, bagi no account je pon, terus lesap duit dia...orang tu amek setiap rm400 yang ada dalam account, so dalam rm800 lesap!! Maybank2u adik aku pun dah tak boleh guna..orang tu hacked...aku tak tahu macam mana dia hacked??!!!

Mak aku pergi check kat Bank Negara, dorang cakap transaksi dari Maybank cawangan Taman Seri Serdang ke Indonesia....INDONESIA??!!!

Then pergi pulak ke Maybank kat Serdang tu, dorang pergi salahkan adik aku pulak....masalahnya adik aku takde bagi password or no account kat internet pon!! Llepas tu bila kitorang mintak detail transaksi and individu yang buat transaksi tu, pegawai tu boleh cakap, adik aku tak layak nak tengok sebab tu confidential...

WHATTHEFISH?!! tu account sendiri kut....adik aku ada hak apa nak tengok details pasal account dia...tak tahu nak cakap apa dengan pegawai tu...terlebih sekolah atau kurang bersekolah...hehh~ -__-'

Tapi aku tengok orang yang buat biznes online tu takde masalah apa² pun...ada je yang publish no account kat internet....So kitorang syak memang ada orang dalam yang berkomplot curi duit adik aku, transfer ke Indonesia!!!

Disebabkan itu juga aku kurang berminat dengan Maybank especially yang cawangan Serdang tu walaupun gaji aku masuk kat Maybank...hakkktuihhh~  korang bayangkan, macam mana dengan hanya nombor account, orang boleh access Maybank2u + buat transaksi ke luar negara???! tak ke pelik bin ajaib?? takkan sangat longgar sistem Maybank??

Melainkan......................memang ada orang dalam yang tolong arrange...HUH!


Adik aku tak melenting dengan hal tu....dia bermuhasabbah diri...dia anggap mungkin duit yang hilang tu duit yang tak berkat, atau dia ada berhutang dengan orang, atau buat salah dengan orang yang dia tak perasan, jadi dia rela je dengan pemergian duit² itu...

hehh kalau aku yang kena memang aku TAKKK HALAL kan lah dunia & akhirat!! kau rasa lah nikmat PANAS api neraka jahanammmm dengan bau yang syaitonnn je tahu busuknya macam mana....grr grrr grrrrrrrr~









oke enough!  korang rasa macam mana?? email ni betul ke SPAM je?? musykil ni  >_<




Jul 29, 2010

Manusia Zaman Dulu Makan Obor

Bukan obor-obor, tapi obor = Api









Macam ni --->

ngerti??

(gambar adalah ihsan dari google)








Beberapa hari lepas aku terjumpa sehelai kertas yang diconteng baikkkkk punyer oleh cousin aku yang berumur 8 tahun.....Teruja aku tengok hasil seninya....huhuhuhu~  *apakah*


^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^








Korang paham???  Kalau tak paham meh aku translate satu persatu....pasti anda akan tersenyum kambing....hehehehe~



" Manusia zaman dahulu tidak mempunyai makanan.
Mereka makan api obor-obor.

Inilah cara-cara makan api obor-obor:
1) Ngangakan mulut besar-besar
2) Masukkan api ke dalam mulut
3) Kunyah api tersebut.




Fakta:
Aiskrim masa dulu dipanggil obor-obor



Contoh:

:: Sila jangan komen lukisan aku...terima kasih pada whiteboard hakmilik opis *bos tau aku conteng² whiteboard mamtik aku...* ko jangan kecoh kat orang tau mcd!! tettt~ ::








BWAHAHAHAHAHAHAHA~   TAK MENAHANNNNNNN...........

Siap ada FAKTA lagi kaooooo....hohoho~


Ish...tak baik ghelak...patutnya kena support kasi mindanya lebih berkembang dengan sihat...hehehe~ *so cute*

Mari saya tunjukkan penampilan kazen saya yang kreatif ini....nama yang diberi ialah Sakinah....wewwiitttt~



taraaaaaaaaaaa ...........










Nampak macam adik lagi besar dari kakak..tehee~   walaupun Sakinah sangatttttt kurus sehingga membuatkan arwah nenek aku sangattttt menyayangi nya dan sanggup berikan apa sahaja yang dia mahu janji dia MAKAN!! tetapi pemikirannya sangat kreatif....*dan suka berangan---macam aku juga* miahahaha~

Dorang ni kalau datang rumah aku memang tak sah menconteng segala kertas A4 yang ada....takkan nak bagi conteng dinding kan...not allowed!  >_<

Pehtu sukaaaaaaa sangat selongkar segala mainan yang ada kat rumah aku...hei aku kecik kecik dulu kumpul segala macam mainan tau...tapi telah disapu habis oleh kazen aku yang berdua ni...hahahahaha~ *cute*
Makanya tak perlu lagi aku bersusah payah kemas rumah bila setiap kali dorang datang akan berterabur segala mainan yang ada...*padahal aku pon join main sekali...lalalalala~*

Memang best tengok cara kanak² berfikir....teringat zaman aku kecik² dulu...sangat comel dan disayangi ramai...WAKAKAKA~  *lempang laju-laju*  \/(^_^)











P/S::  tiba² macam nak anak gak......lalalalala~


Jul 28, 2010

Karnival Usahawan Serdang 2010!!



Aku terjumpa risalah ni kat rumah aku...korang, ada dapat tak?? hehe~  Kalau rasa² korang tinggal area Bangi, Serdang, Kajang, Putrajaya atau yang seangkatan dengannya, boleh la ringankan kaki datang ke karnival ni.....

Banyak aktiviti menarik yang dorang anjurkan (sila rujuk gambar, banyak nau malas nak taip..ngee~).

Pada yang dapat risalah ni sila JANGAN buang oke! sebab ada kupon untuk korang claim hadiah misteri pada hari karnival tu nanti....Pergi je kat kaunter urusetia...TAPI!!! setiap kupon ada tarikh² tertentu untuk claim hadiah (rujuk gambar)





Pada yang tak dapat artikel ni.....erm erm......korang cuba dapatkan hadiah untuk cabutan bertuah pulak ye...tehee~

Berita pasal karnival ni juga ada disiarkan di Utusan Malaysia!!  Kalau nak tahu senarai aturcara karnival, sila layari web Karnival Usahawan Serdang 2010...

Dan yang paling penting, CNi juga ada bukak booth!! yiippiieeeee~  \(^_^)/


Jum ramai² kasi gegar Perkarangan Kompleks PKNS  dan Tasik Cempaka, Bandar Baru Bangi pada 29 Julai-1 Ogos 2010!!!  mana tahu dapat jumpa geng² blogger kannnnnn...muehehehe~





Jul 27, 2010

Facebook Penyebab Bos Mengamuk.....??

:: Ihsan dari Google ::





Terasa ai kartun ni perli pedassss gitu...Tsk~   Tapi aku idak lerr khusyuk sangat ngadap facebook...Lebih tertarik dengan blog...huhu~

Kalau bukak facebook just usha status and komen kawan² je....tak pun tengok update picture dorang...best! ^_^

Walaupun bos aku tak kisah tapi, paham² sendiri la kan..kalau aku jadi bos pun aku akan rasa kurang selesa bila tengok staff aku main facebook/game/apa² selain kerja depan mata aku....

Apa² pun, janji kerja kena siap ON TIME oke!!

chayok chayok!! \(^_^)/







Jul 26, 2010

Kisah Kambing Dan Ayam~

:: Ihsan dari Google ::






Moral of the story??

Adakah anda kategori ayam atau kambing?? miahahahahaha~




oh bukan bukan...pengajarannya adalah,
JANGAN sibuk nak komplen atau mengata orang lain....cermin dulu diri sendiri....
Setiap manusia diciptakan dengan kebaikan dan keburukan.....
NOBODY'S perfect...
NOTHING'S perfect....

Lagi satu kalau ada orang lain menegur kekurangan kita jangan cepat sangat melenting!! Fikir dulu dan ambil iktibar dari apa yang dinasihatkan....Kemungkinan besar kita tak perasan dengan kesilapan yang kita dah lakukan.....

Tapi kalau orang tu memang jenis yang suka mengkritik dan cari kesilapan orang lain, tak payah lah layan...buang karen dalam badan je tau nak marah² orang macam tu...udah hati dia memang busuk kan...kasi makan perfume 8 botol baru elok kut...bahahaha~









P/S: saya sayang sahabat² saya dan juga kekasih ghelap saya....terima kasih atas segala nasihat dan teguran kamu di mana ianya membuatkan saya lebih yakin dan matang dalam setiap tingkah laku saya...mmuuaxx! xoxo~


Jul 25, 2010

Pink Potato

:: Aku tak tahu bila dan kat mana mak aku beli kentang ni, tetibe je ada dalam peti ais...hohoho~ ::



First time dengar dan lihat kentang berwarna pink...Mentang² sekarang macam dah gila PINK! awwww~ Terus jadi rajin gilerrr nak memasak tadi sebab teruja tengok kentang kaler pink...huhuhu~

Oh aku tinggal sorang kat rumah hari ni sebab parents ku ke Kuantan...ayah ada program, mak pula saja suka² nak follow ayah...hohoho~  daripada aku pergi makan kat luar sorang² macam looser, baik daku geledah peti ais dan masak apa yang ada...jimat pun jimat...sedap lagi...walaupun sardin jek...wink²~

Tapi rasa kentang ni sama je macam kentang lain...kena search lagi kat google apa yang menyebabkan warnanya menjadi pink.....?? @_@









Any idea???



Saya Baru Belajar Guna Picasa

Selama ni edit gambar guna software Photoscape je. Itu pun bukan edit sangat, just tambah watermark je...hoho~

Sekarang nak try belajar guna Software Picasa pulak...tengok page orang lain cantik je edit² gambar guna picasa....cousin aku pun cakap Picasa best dan senang....ermmmmm~  Mungkin kalau dah selalu guna boleh jadi senang kut...

Makanya, inilah hasil daku menggodek² picassa....1st trial.....tak perlu la letak harapan yang tinggi....nak ghelak kuat² pun daku tak kesah...silakannnnnnnnnnnn~ huhuhu~


Tetapiiiiiiiiiii puji-pujian amattttttttttt dialu-alukan....lalalalalala~








Cubaan Pertama::











Cubaan Kedua::







Bagi aku yang kedua tu macam oke sikit sebab tak nampak serabut...Sangat sesuai kalau nak buat header untuk blog kan...ngee~

Kalau ikut citarasa aku, pandangan aku la kan, picasa ni sebenarnya biasa biasa je...takde la best mana pon...Aku tetap suka photoscape! *ngaku je la kaoo tak reti guna sebenarnya*  miahahahaha~  *waklu~*













P/S:: Oh selamat bershopping kepada kalian yang bekerja dengan Gomen dimana kalian telah menerima habuan gaji pada hari Khamis lepas.....


Tak gheti gheti nak belanja aku??? aku tak dapat gaji lagi weiii........hohohoho~


Jul 23, 2010

Privacy Screen Protector

Pernah tak korang rasa tak selesa atau ANNOYING bila tengah kusyuk ber-sms-ing atau tengah syok usha² gambar dalam hand phone, ada pulak orang kat sebelah duk intai apa kita tulis dan gambar² kita???

Oh masa tu memang rasa WHATTHEHELL sungguh! semakkkkk je duk intai orang sms...grrrr~ Tambah² kalau tengah ber-sms dengan kekasih ghelap, haruslah nak privacy lebih sikit...baru ada feel percintaan di situ...*bluehh~*

Aku pernah ada pengalaman masa naik KTM, macha yang duk sebelah aku baekkkk punyer intai aku sms...aku malas nak layan sangat tapi masa dah keluar tu membe aku yang cerita,
"tadi macha kat sebelah ko tu beria tengok ko sms...entah apa yang dia syok baca apa yang ko tulis tak tahu la..."

HAHAHAHAHA~...sengal oke! time tu aku memang tengah sms dengan dak encem, tapi bukan la berunsur lucah atau gosip atau mencarut, sekadar sms ayat² biasa sebab nak hilangkan bosan duduk dalam KTM...itu aje! (-_-")


Tapi kini, aku tak perlu risau lagi dengan kewujudan manusia² annoying dan BUSY BODY!!



Sebab???



Daku sudah membeli secebis screen protector yang boleh menjamin ruang peribadiku....yippieeee~ \(^_^)/

Aku dah tak kesah nak ber-sms atau tengok gambar² di dalam hand phone kat mana² sekalipun even tempat tu sangat crowded macam dalam KTM atau LRT sebab orang sebelah memang CONFIRM tak dapat intai apa yang aku duk belek² kat handphone aku....MIAHAHAHAHAHAHA~

Sila saksikan video di bawah bagi menambahkan lagi kekaguman minda anda...........






















Dah tengok???

Ada perasaan kagum tak??? muehehehe~


Tak faham lagi???


err.........


Takpe takpe.....meh teliti piccas kat bawah~





:: Dengan menggunakan privacy screen protector, hanya pandangan dari depan yang boleh melihat imej pada skrin dengan jelas..Pandangan dari sisi memang TAKKAN nampak imej yang ada pada skrin atau cuma kelihatan 'blur' ::





:: Nampak tak perbezaan pada skrin yang menggunakan privacy screen protector dengan yang tidak menggunakan privacy screen protector?? ::





Canggih kan??hehehe aku sangat teruja dengan screen protector baru nih *wink²*

Oh lupa nak bagitahu, kat mana korang boleh dapatkan eh menatang ni??


hurm hurm....


Membe aku yang tolong belikan...dia kata kat lowyat.net ada jual, tapi pre-order la....Aku pesan dari bulan bila tah, baru minggu ni dapat...hahaha sangat lama kan.....but it worth waiting! ^_^

Dukacita dimaklumkan, daku menggunakan Blackberry, jadi daku tidak pasti ada ke tak stok privacy screen protector untuk hand phone jenama lain...hehe~  Try la usha web lowyat.net......Tak pun pergi je Low Yat kat KL nunnn try tanya orang² kat sana...Mesti dorang tahu kat mana boleh dapat screen protector tu.






PROTECT OUR PRIVACY!! oyeah oyeah~ \/(^_^)





Jul 22, 2010

Timbang Berat Blog

 :: mintak halal ye gambar ni yayie..tehee~ ::




Setelah menukar template, aku harus pastikan blog kesayangan ku yang comel lagi funky lagi jelita lagi da bommmm adalah mesra pengguna...*hidung dikembang kempiskan..hins hins~*

Cuba korang taip ayat² yang memuji diri, korang akan dapati ianya satu tabiat yang menyeronokkan....lalalalalala~

Aku perlu pastikan blogku tidak terlalu berat dan mengambil masa yang lama untuk loading sebab kalau aku sendiri pergi ke blog yang lambat loading sehingga mengambil masa LEBIH dari 5 saat, sudah tentu aku akan tekan button 'x' di sebelah atas tu...Lepas tu aku akan meneruskan perjalananku ke blog yang lain......miahahaha~

Oh jangan salahkan daku tapi daku tidak punyai banyak masa untuk terjah semua blog dalam satu hari, that's why terpaksa abaikan aja blog² yang terlalu berat......^_^

Dan hasil daripada alat penimbang cakerawala yang begitu canggih dan up-to-date di alam maya serta dikuasai oleh pihak Webmaster adalah sangattttttttttttt memuaskan....



***

****

******

********

**********

************

***

****

******

********

**********

************



















Memang CANTIKKKKK!! loading tak sampai 2 saat!! yeeehhhaaaaa~ Semua orang pun suka!!! weeeee~  \(^_^)/  *Sila klik gambar untuk menimbang berat blog anda juga...*


Tapi ada juga sesetengah blog yang TAK BERAPA nak berat sangat macam aku ni, still lambat nak loading....yang aku tahu dari pembacaanku yang mantap sehingga terlupa untuk siapkan kerja, kemungkinan masalah internet.....Bak kata pepatah era 20-an versi gadis remaja ayu,

"kalau dah guna berukband manakan sama lajunya dengan tigerband...."
  
HAHAHAHAHA~

oke itu cuma metafora bagi menyedapkan bahasa.....


Sekian sahaja carutan dariku sekadar memenuhi kepuasan hati dengan hobi yang sangat unik iaitu menaip blog...

papai~







Jul 21, 2010

Deco Emel dan Browser :: Bagi Nampak Colourful dan Funky

Setelah digemparkan dengan pertukaran template yang dulunya kusam which aku pun tak paham kenapa aku pilih template tu at the first place...lepas tu menyesal..hehhh~  kini ku rasa sangatttttt berpuas hati....
Sebab::

1)  Tulisan makin besar.....letih kaooo nak teliti tulisan halus².... almost juling mataku...@_@

2)  Nampak kemas.......aku memang tak letak banyak widget kat blog takut berat...kena bagi mesra pengguna gitu...oyeah oyeah!

3)  Nampak gurlish........wakakakaka memang tak menahan...gurlish??apakah?? oke kaler pink sebenarnya menunjukkan kejelitaan, kelemah-lembutan dan keayuan seseorang...siapa tak setuju sila nyahhhhhh kaoooo dari sini!! miahahaha~

4)  oh tiada...sampai no 3) je.....lalalalala~




Tak cukup dengan tukar template....tangan ni duk gatal nak tukar background email jugak! ish³~  *hei yanamib, kerja kau yang berlambak tu bila nak siapkan huh??dah kena tegur dengan senior pun still nak terhegeh² laghik?? *waklu~

Oh abaikan daku berhalusinasi dengan imej imej di bawah sedar sehingga terbawa² ke dalam penulisan blog...ngee~

Ini lah wajah email ku setelah bertukar background......weeeeeee~ \(^_^)/

******

***********

**************

*********************

******

***********

**************

*********************






Sila rujuk entry di sini untuk mengetahui cara² mengubah background di email....oh dukacita ku maklumkan, aku menggunakan gmail.com....untuk email lain macam hotmail ke, yahoo ke aku tak tahu ye...diulangi, saya TIDAK TAHU!! sila search sendiri...lalalalala~


One more thing, uols perasan tak browser aku juga sangat santekkkkk! huhuhuhu~  tak abis abis vangga aku nih...*wink²*

Silalah ke Personas Gallery untuk menukar wajah browser anda daripada yang biasa biasa kepada yang weewwiiiittttttttttttttttt~  \/(^_^)









:: Contoh 2 design yang berbeza...menarik bukan?? sekarang aku guna design yang atas gambar bunga² pink, sebab bila bukak blog nampak sume kaler pink...sejukkkk mata ai memandang...mmuuaxxx~ ::





Lepas download function kat Personas Gallery, kena restart Mozilla dulu...then, klik je kat 'Tools' untuk pilih design macam mana untuk dijadikan background browser *sila rujuk gambar di atas*.....mudah bukan??

Oh sekali lagi dimaklumkan, hanya browser musang berapi atau dalam bahasa Latin disebut Mozilla Firefox sahaja yang boleh menggunakan function di Personas Gallery.... Siapa yang takde lagi tu, pi download sekarang!! ^_^









P/S:: Kredit to Mr Ariey sebab aku tahu function ni pun dari blog dia..  Dah lama oke aku tahu cuma baru sekarang nak share dengan uols uols sume...muehehe~


Jul 20, 2010

Saya Sayang Kawan² Blogger Saya..mmuaaxx~

Masa mula-mula blogging niat cuma suka suka.....Pergi blog orang pun sebab suka suka...Suka baca post orang lain untuk mantapkan lagi gaya penulisan dan mematangkan gaya pemikiran....

Lepas dapat tahu blog pun boleh jana duit, mula serius menulis blog....rajin blogwalking sebab nak tingkatkan traffic....

Lama lama benda yang 'suka suka' jadi 'sayang sayang'....huhuhuhu~  eh eh aku bukan nak cakap aku ada admire lak kat belog ni...oh no NO no NO....not allowed...seriau dak encem ai tu nanti...ngeee~

Siapa sangka dengan hanya blogging boleh jumpa kawan² yang hebat!! wewwiitttttt~

Makin lama kenal makin seronok berkawan di dunia maya...hehe...seronok sampai kalau tak baca update post dorang macam tak sah oke! Walau busy macam mana sekalipun...misi terjah menerjah adalah WAJIB ye tuan tuan dan puan puan.... *wink²*


Sahabat blogger pertama yang berjaya kutemui di dunia REALITI ialah cik Puan Aina....boleh tengok entry INI untuk mengetahui detik detik perjumpaan kami...ewahhhahaha~ ^_^


Kemudian ada pula misi bertukar² hadiah...ecece..suspen suspen...give a BIG applause to Sis POSH76...serta kucing kesayangannya si gumux posh....miahahahaha suka suki je cakap kucing dia gumux...eh tapi memang gumux taw...pi terjah blog dia kalau tak caya...huhuhu~



:: Dalam pic ni pun dah membuktikan betapa gumux nye kucing beliau...hohoho~  I loike that note lah sis...don't worry, memang saya akan sentiasa terbayang muka sis anytime saya tengok FM...muehehe~
Tapi kan aku punyerrr rakus menggunting packaging sampai tergunting sekali kertas ni...hahaha sabo je lerrr...mintak ampun lah sis ye -_- ::





:: Ini merupakan card holder...boleh lah aku longgok semua business card aku kat sini dan hiaskan elok² atas meja opis....tapi sampai hari ni asyikkkkk lupa nak bawak datang opis...hehh simptom² penuaan sungguh!-_- ::





:: Bukan satu hadiah yang Sis Posh76 bagi...ada dua kaooooo....yang satu lagi ni macam tag untuk gantung kat hp tu....sangat cute bear itu...hehe~







Tak cukup dengan itu, dapat lak award dari blogger fren yang agak unik sifatnya....

sebab err dia suka cipan....MIAHAHAHA~

boleh agak siapa??

oh sudah tentu en. Meo...

lalalalalalariikkkkkssss~








Award GENG CIPAN





Terima kasih meo...nice meeting you ecece~


 Jika ada sesiapa lagi yang teringin nak bagi aku hadiah sila jangan segan silu send emel kat aku....lalalalalala~ ^_^









P/S:: Untuk ke sekian kalinya aku tukar template....weeeeeeeeee~ \(^_^)/



Jul 19, 2010

Ayat Cinta:: Mari Berjiwang di Hari Isnin

Hari ni aku nak keje half-day je....ada benda aku nak buat petang ni...

Cannot story mory...

personal maaa...huhuhu~

Makanya aku kena update blog sepantas kilat dan sependek yang mungkin....kalau taip panjang² mana nak jadi pantas kan...lain la taip lapanpuloh ayat dalam senapas je...fffuuuhhhhhhhhhhhhh~ @_@

Dengan kerja tak siap laghik suka hati je nak curik masa update belog...cis cis cis.... *buat macam company bapak sendiri...lalalalalala~*





I loike this pic...sebab guna camera mahal kan...huhuhu~  *curik dari profile dak encem*  ^_^

Korang nak tengok aku jadi dokter chenta??

meh meh I will AMAZED you!! *wink²*



Apa itu cinta??

Bagi aku cinta adalah apabila kita berjumpa dengan orang yang boleh kita kongsi segalanya. Macam best friend gitu....

Bila kita dilamun cinta, kita takkan dapat bayangkan kehidupan kita tanpa orang tu....

Perasaan cinta tak dapat digambarkan oleh kata-kata.....Walaupun pada pandangan orang lain ia mungkin tidak masuk akal, tapi kita tahu yang kita ditakdirkan untuk bersama....

Kita asyik terkenangkannya semalaman, tapi bila pagi menjelang, kita tak rasa letih walaupun setiap hari asyik memikirkan orang tu....

Bila berdepan dengan orang tu, jantung bagai berdenyut dengan pantas dan perlahan dalam masa yang sama *bayangkannnnnn~*





oke cukup setakat tu sebab aku kena siapkan kerja weiiiii! gilosssss banyakkkkkkkkkkkk calculation....>_<

papai~





Jul 17, 2010

Giveaway Eybizzonline

Ini adalah STICKY POST

Untuk entry yang baru sila SCROLL ke bawah...masehhhh~






Korang dah ada watermark ke???

Aku dah ada...

tapi satu je....

wahaha...sangat tamak..








:: Klik gambar untuk ke blog penganjur ::



Bagi memenuhi syarat² penyertaan, saya akan jelaskan satu per-satu setiap syarat yang dikemukakan supaya mudah bagi penganjur menyemak penyertaan saya...wink² ^_^

a) Warganegara Malaysia dan perempuan sahaja!
    - yess! saya memang warganegara Malaysia ya...dan memang sah seorang perempuan...rasanya kaum laki  takde kut menulis ayat² gedik macam saya ni...hehu~ ^_^

b) Jadi Followers (Done)

c) Buat entry yang menyatakan, "Saya nak menang watermark dan hadiah misteri dari Eybizzonline muuaaxxxx! *rujuk notakakitangan untuk keterangan yang panjang lebar...huhuhu~*

d) Tinggalkan link kat komen (Done)

e) Winner dipilih secara cabutan bertuah....ffuuhhhh fuuhhhhh mintak tuah mintak tuah....

f) Tarikh tutup adalah pada 18 Julai.....hari ni ialah 17 Julai....AAAAA esok ghopenye tarikh lupus tutup!! CEPATAN joinnnnn sume!!








Notakakitangan:: Saya nak menang watermark dan hadiah misteri dari Eybizzonline....sebab saya rasa design² watermark sis sangattttttt lah santekkkk...harga juga agak murah dan berbaloi untuk dibeli...tapi sebab saya dah pernah beli makanya saya teringin nak dapat FREE pula....Jadi, sudilah pilih saya sebagai pemenang bertuah sis ye....mmuaaxx mmuaaxxx~ 

oke cukup setakat itu bodekan saya pada penganjur....

Sekian full setop!



Jul 16, 2010

Masalah Blog:: Perlukan Doctor Blog di Sini...!



Korang perasan tak blog aku ni best??

eh silap silap....wrong question...MIAHAHAHA~

Korang perasan takkkkk button 'like' kat setiap post aku tu ramaiiiiiiiii sangat orang like????

Aku tak ghase aa sampai macam tu sekali ramainya orang singgah blog aku ni....macam weng je function button tu...tsk~

Ada sesiapa buleh tulunnnn?? AAAAAAAAAAAAA

macam mana nak adjust menatang tu?? aku ni buta IT weiii...









Oh ghopenye button 'like' tu menunjukkan orang 'like' dengan blog aku ni haaa...bukan pada post...sebab tu ramaiiiiiii sangat orang 'like'...hehh...baik aku buangkan aja T__T



SEKIAN~



Jul 15, 2010

Aku Sangat Sibuk!!

Makin lama kerja kan makin lemau rasa badan ni...Hari² bangun pagi tapi sampai satu tahap rasa tak larat dah nak bangun pagi...hohoho~

Mungkin nak dekat bulan Ramadhan ni kaum syaitonnnn 'ir rajimmm makin ligat menyesatkan umat manusia...tu sebab asyik rasa malasssssssss je...subhanallah~

Nasib baiklah dalam opis tak rasa mengantuk sangat except bila senior staff duk explain kerja kat aku mata ni duk nak tutopppp jekkk...hehh...ku selalu berdoa agar setan setan sume nyahhh dari mataku...shuuhhhh shuhhhh!



:: cilok dari gugel ::


Minggu ni aku sangatttttttt lah busy....oh bukan busy body, tapi busy dengan kerjaaaaaaaaa!!

Banyak lak projek masuk and yang dah sedia ada tu banyakkkkkk sangat kena ammend....drawing bertukar lah, report kena update lah, buat report baru lah....??.....hehh~   berpusing mataku...@_@
*kalau ngadap blog 24jam idak pulak tension kan...bulattttt je la mata ni...cis cis cis~ *

Ikhlas lah bekerja supaya rezeki yang diperolehi akan diberkati...ecece ustazah yanamib berkata²...sila tak note!! ^_^







P/S:: Ice Room dah dibuka kat Bangi...ada sesiapa nak lanje aku?? amatttttttt dialu-alukan *wink²*

Jul 13, 2010

Ada Mukus Dalam Hidungku

Peringatan:: Diharap anda tidak menjamu makanan ketika membaca entry ini kerana ada unsur² kegelian dan kekotoran yang melampau....

peace! \/(^_^)














++ Bayangkan lendir hijau itu berada di dalam hidung...ewwwwww~

++ Mucus atau slime...apa bezanya??  *mucus kaler putih, slime kaler hijau..haha..boleh gitu?? =p *

++ 3 hari tak update blog...

++ Aku tak sihat la weiiiii...T__T

++ Semalam MC tapi tak pergi klinik pon...sebab rasa macam tak teruk sangat...cepat sihat

++ Pagi ni selsema lagi T_________________T

++ Kadang² mukus ni cair...

++ Kadang² hidung tersumbat >_<

++ Kadang² mucus bagai menggeletek hidung mengakibatkan bersin yang berterusan...adeh la~

++ Yang pasti suara mesti sengau...erk!

++ sok sek sok sek *err gitu kut gambaran aku menyedut² mucus yang cair supaya tidak meleleh keluar dari hidung....ngee~*

++ Asyik kesat tisu kat permukaan hidung....lama² hidung pun mengelupas...rupa macam tahi hidung bergayut pun ada....yarksss! >_<

++ Aku tak tahu apa lagi ayat yang menggelikan untuk dikongsikan...huhuhu~

++ Selamat bekerja semua....

++ Jagalah kesihatan anda....

++ Aku still berkeras takmo pergi klinik...cukup sekadar minum air mineral, air panas, royal jelly dan vitamin C.......lalalala~ ^_^





Jul 9, 2010

10 Perkara Yang Kami Perlukan Dari Ibu Bapa

Setelah usha² blog sis Red pasal cara dia memahami kehendak anak² semua, terlintas pula idea aku nak menulis pasal keperluan anak² ni....tapi aku idak la tiru dia sebab aku mana ada anak lagi...ish³~

Aku search kat google je macam ala ala parenting tips gitu...tehee~

Mungkin tips² yang ada ni aku akan semadikan dalam minda aku so that bila aku ada anak sok, aku akan amalkan tips² ni sebab aku nak anak² aku anggap aku ni macam 'the best thing that ever happened in their life!'....aaa gitu la bunyik omputih nye...huhuhu~

Pehtu aku lebih suka jika anak² aku sok bercerita semua masalah mereka kat aku...kiranya aku nak jadi good listener untuk dorang...tak perlu terlalu protokol as long as dorang rasa secure dan selesa bila bersama aku...macam best friend gitu kannn~

Sebab kalau kita terlalu strict dengan anak² mesti dorang akan cari kawan² untuk bercerita masalah...letih wooo nak simpan dalam hati...tp tak best la anak² lebih percaya kawan² daripada parents *ni kes aku la nih...T__T*

oke mungkin cukup setakat itu je mukadimah, berbalik pada tajuk asal.....



Apakah 10 perkara yang diperlukan oleh anak² yang tidak boleh dibeli dengan wang ringgit! Sila take note pada bakal² ibu dan bapa di luar sana... ^_^






1.  Kasih Sayang

Ini sudah pasti!! Apa yang lebih penting bagi anak-anak ialah mendapatkan kasih sayang anda. Ketika anak-anak disayangi, mereka dapat mengukuhkan lagi harga diri, kepercayaan pada diri dan  kebolehan untuk mengasihi orang lain.



2.   Masa/Perhatian

Anak-anak memerlukan perhatian dan minat anda. Mereka memerlukan banyak masa yang berkualiti dengan anda. Jangan berkira untuk meluangkan sedikit masa dengan anak² anda setiap hari.

Solution aku untuk ini, aku cari pasangan yang bekerja dengan kerajaan....hahaha kalau kerja private hari² banyak kerja la, outstation la...hehh tak best tak best! -_-



3.   Dorongan

Pastikan anak² tahu bahawa anda sentiasa bangga dengan mereka. Kalau boleh selalulah melafazkan kata² dorongan atau kata² motivasi supaya anak² tahu yang anda memang bangga dengan setiap pencapaian mereka.



4.  Kestabilan

Sebuah keluarga yang stabil menjadi landasan di mana anak-anak membina sisa hidup mereka. Mereka perlu tahu tempat mereka di dalam keluarga yang boleh mereka percayai dan yang akan ada untuk mereka.

Mungkin maksud ayat ni kestabilan ekonomi dan keharmonian keluarga...kalau parents asyik gado je tak best jugak kan...



5.  Peluang

Anak-anak memerlukan peluang untuk explore benda² baru sehingga mereka dapat mengetahui apa yang mereka nikmati dan apa yang mereka kuasai. Mereka juga memerlukan peluang untuk berkembang dalam kepentingan mereka. Hal ini berkaitan dengan pendidikan, aktiviti, makanan, dan teman-teman. Perkara ini tidak harus memerlukan wang banyak.

Aku juga tak suka parents yang terlalu mengongkong...tak salah nak halang aktiviti anak tu tapi kena bagi sebab yang bagus la...Jangan asyik sebut, "mak tahu la kenapa tak boleh, mak makan garam dulu..."  err zaman sekarang garam lagi sedap...miahaha~ memang tak menahan jawapan anak solehah macam aku nih...ngee~  ^_^

Anak² ni tengah nak belajar kenal dunia, mana la dorang nak tahu keburukan yang akan jadi kalau aktiviti mereka terlalu bebas...jelaskan dengan baik kebaikan dan keburukan kehidupan yang bakal anak² lalui...



6.  Disiplin

Anak-anak perlu mempelajari segala sesuatu tentang kehidupan termasuk perilaku yang tepat, bagaimana bergaul dengan orang lain, bagaimana menyelesaikan masalah dan bagaimana untuk mencapai impian mereka. Disiplin tidak harus dielakkan atau ditahan. Sebaliknya, harus konsisten dan positif.

Aku tak setuju parents yang suka pukul anak...I mean pukul anak depan orang ramai..kalau kat rumah aku tak kesah la nak libas ke, goreng ke anak tu...wakaka~  tapi toksah la tunjuk garang depan khalayak ramai ko nak tengking², pukul² anak ko...bikin moral down je tau tak..hehh~ kalau kita ikhlas didik anak kita takkannye anak tu berani nak kurang ajar dengan kita.....



7.  Tawa yang baik

Rata-rata, anak-anak tertawa 200 kali sehari, sementara orang dewasa hanya tertawa 15-18 kali sehari. Tertawa itu baik untuk kesihatan  mental dan fizikal anak. Sentiasa ada suasana gembira ketika bersama. Menceritakan kisah² lucu atau buat lawak. Gelaklah sampai nak terkeluar anak tekak *oke yang ayat last tu aku pandai² ubah...wink²*




8.  Peha anda

Ini tempat terbaik di seluruh dunia untuk sebuah buku, cerita atau perbualan yang baik dan itu sudah betul-betul di hadapan anda ini sepanjang masa.

Dalam Islam kita digalakkan solat berjemaah bersama keluarga. Jadi lepas solat tu bagi tazkirah sikit..psiko sikit kasi leleh² air mata...huhu~  kalau anak tu boleh sujud di kaki kita memang Alhamdulillah...maksudnya kita di jalan yang betul dalam membentuk anak²...



9.  Ruang untuk membuat kesalahan

Biasalah budak baru belajar. Itulah yang membuat mereka begitu menyenangkan dan sangat memerlukan kesabaran anda. Berikan mereka ruang untuk mencuba, mengeksplorasi dan melakukan kesalahan.


Aku selalu cakap benda ni kat ayah aku...tapi jawapan dia mesti, "you are my daughter. I don't want you to make any big mistake that soon you will regret"  whoooahhh....terharu siottt...ayah aku memang pakar psikology anak anak dia...hakhakhak~ =p



10.  Pelukan dan ciuman, xoxo

Sebanyak mungkin dan sekerap mungkin!

Oh aku akan sentiasa peluk cium anak² aku sampai dorang nak muntah tengok mulut aku duk muncong² gitu...wahahaha~ 





Sebenarnya bagi aku, kalau parents tu mendidik berlandaskan Al-Quran dan Sunnah insyaAllah anak² mereka tidak susah dibentuk....Semua ajaran bermula dari rumah, BUKAN dari sekolah! harap maklong ye pada parents² yang workaholic yang suka nak marah² cikgu tak pandai ajar anak dorang tuh....hehh~

Sekian saja tips dari aku yang kununnya dah tak sabar nak jadi MAMA! weehheeehheeuuww~ ^_^






Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers



Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers