Jul 31, 2009

A.L.L.E.R.G.I.C




Alkisah bermula pada ari Isnin hr tu. Aku g la klinik Az-Zahrah kt Bangi pas blk keje, dlm kul 6 lbh cemtu dak encem pn haruslah ade tlg teman..ngeh3~
Jarang aku ni demam nk g klinik..xske mkn ubat..huhu...Tp kali ni aku paksa gak diri sendiri g klinik sbb riso H1N1 da menular smpi UPM!!! Slmt ber'quarantine' ye student UPM, tp staff kna keje..hua3...ciannnnnn kowg...lalala~

Smpi sane, ade lak kaunter saringan H1N1 kt dpn pintu msk tu..sape2 yg ada selsema @ batuk wajib pakai mask. Pehtu ada la die bg sapu gel ape tah kt tgn..mcm antivirus cemtu..huhu..Aku idak ler amek gbr time pakai mask tu kannn..ramai glerrr owg dlm tu..agak keseganan sket.....ngee~

Dak encem pn saket gak sebnrnyeee...tp wat2 sehat...ish3..die xmo pakai mask tu..apola..tp ble da berkmpl dgn org2 skt, otomatik kite pn rase xsehat gak..ciann dak encem..

Dlm 30 mnt gak aku melanguk dlm tu, br dpt jmpe doc...die bg 'Aspirin' and ubt selsema... (aku ada sejarah allergic dgn panadol & Ponston)


Nk dijadikn cite, sok pg time kt opis aku pn merasmikn laaa ubt2 yg aku dpt semlm...mlm tu aku just mkn ubt selsema je..time keje esk tu br aku mkn aspirin...pehtuuuuuuu...dlm kul 9.30 am cenggitu, mate aku da mule rase gatal2, pedih semcm jee....tgk cermin, bengkak da mule naek, merah2....adoiiiiii allergic lg la gamaknyee ni....

So terpaksa la aku mtk time off kt officer yg bertugas (xkn nk cabottt cemtu je kn).
Segan gak aku nk jln g kete, dgn mate bengkak...laju je jln, xpndg org pon..msk kete trus cr sunglasses...hoho...


:: huduh btol mate aku time ni..isk..cian aku ::


Aku g blk klinik Az-Zahrah tu...ingt nk mtk tkr ubt je, tp missy tu ckp kna jmpe doc gak..dorg kna update pape yg fatot....ade la dlm sejam aku tggu...still ramai gak org wpn g pg2....adeh...dugaan2....

Tp kali ni aku jmpe doc len...


doc: ni knp ni??saket ape??


aku: *smbl bukak sunglasses*
semlm sy dtg cni,
doc tu ade ks ubt aspirin,
tp sy allergic dgn ubt tu..
b4 ni sy mmg allergic dgn panadol and ponston....



doc: erm...antibiotic pn allergic gak??
(standard soklan doc ble cite psl allergic)



aku: ntah la..xpnh try lg..
xbrani nk try...huhu..



doc: erm camni la...
sy rase awk xleh mkn seme ubt demam.
Ade je ubt len sy leh bg,
tp kalo aspirin pn awk allergic,
sy xbrani la nk bg ubt len...
so everytime demam awk tepek je
ais kt pale @ minum air byk2...
mmg xleh wat pape sbb seme ubt demam
dlm kategori yg same
which is panadol and ponston....



aku: ooo cemtu ek..
ubt selsema ok plak ek?



doc: ubt selsema ni mengandungi anti-allergic,
tu psl awk xrase pape ble awk mkn...
awk truskn je mkn ubt ni..
x mengantok pon kn...
awk stop mkn aspirin and seme ubt demam..
nnt sy akn bg ubt alahan...
mkn 3 hr, 3 kali sehr,
pehtu stop...ok??


aku: ooo..ok3...
time kaseh ye doc..
(agak lega dgr explanation doc)


doc: same2...sile trn g farmasi ye
(fuhhh sgt berbudi bhs..
muke manis je...
senyum..huhu)




Aku xamek MC pn sbb mcm rugi je da dtg keje pg tu kn..so doc ks surat time off je bgtau aku rehat smpi kul 1pm...mcm keje half day la kn...
Sepnjg kt opis aku pakai je la sunglassess aku tuh..bile lg nk menggedik stylo kt opis..hua3...bia la org pndg felik janji aku selesa sbb mate aku mmg sgt bengkak time tu...isk...

:: haha..cukup la spek ni utk cover mataku yg bengkak itu.. ::

Esk tu pn mate aku bengkak gak..tp x truk sgt..mcm sembap (btol ke eja ni) je..



-END-




Jul 28, 2009

D.E.M.A.M, Takde M.O.O.D, J.E.L.E.S????



Adoiii..skt btol pale hr ni...bgn pg td tetibe idung tersumbat...Rasenyee semlm @ mlm td xde lak ujan kn..tp pg td sejuknyeeeee...dh la opis aku ni mcm duk dlm ais...isk

Pas mandi je trus bersin2 bagai nk tercabot idong...adoiiii....rase nk mc je..tp nnt wugi aa duet gaji sbb gaji aku kire per day..part time la katekn...huhuhu..

Tp seyes aa aku sgt xlarat nk keje ni..nk tido je..wuuu~~ katilku da memanggil2...syoknyeee tido...isk3...

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::



:: Ekin AF3 ::


Mcm felik je kan aku tayang gbr minah ni...Sila ikuti alkisahnyeee....

Semlm aku ade konflik 'hubungan' dgn dak encem (cam klaka je name). Aku mara die sbb die amek gbr peluk2 dgn Ekin AF3 ni(actually Ekin tu yg pelok die). Time dorg amek gbr aku xde kt tpt kejadian sbb time tu dak encem kt bkt jalil ade car show terbyk xsilap. Msk Malaysian Book of Record (byk club kete join), aku lak g gombak, biznes purposes...Mulenyeee dak encem saje aa pggl si Ekin ni nk amek gbr same.normal la bile jmpe artis wpn die TAK FEMES...tetibe die wat aksi 'PANAZZZ' lak kannnnnnn..not Allowed la BRO!!!


Aku pn xsangke Ekin tu adalah seorg yg sgt gedikz sbb dl aku ske gak tgk die kt AF..tp ble die da wat cemtu aku trus BLACKLISTED die!!! wahaha...suke2 je kn nk peluk2 laki...kut2 org tu ade penyakit berjangkit merbahaya ke (ade ke penyakit tu?), H1N1 ke, haaaa kn da dpt penyakit free je...aku x save lak gbr tu kn leh tjk kt kowg cane gedikznyee si Ekin tu...sbb aku soh dak encem delete je gbr tu..wat saket mate je...eeeeiiiii!!!! tu br pakwe, kalo suami???!!! tettttttttttttttttt....................lu pikir la sendiri.........

Tetibe gak aku trus rase die tu huduh glerr, pompuan kg. yg culture shock ble da dtg bandar, ape lg jd artis...huh!!! (sori la kalo ayt agak kuang ajo, rasenyee mane2 gurlz pn xske kut tgk boys dey'all menggedik dgn pompuan len kn and title 'artis' is not a green light to do such'nasty' thing--tp kalo fasha sandha wat cemtu aku redha je kut...huahuahua...)

Lantak la org nk kate aku ni jeles x bertpt ke, x sporting ke...org bkn tau sejarah silam weols...ade sbb la kn aku nk jeles2, nk mara2 cenggini...aku bkn dak2 sekolah, i'm a well educated gurl so aku bley pk lg baek burok sesuatu mende...xde maknenyee nk bertindak terburu2..wokeysss...

Pehtu mlm td dak encem ajk g tgk wayg kt Alamanda...tgh gado2 pn leh gak die ajk tgk wayg...tu la die dak encem..huhu...
Aku pn layan je la kan..muke haruslah masam mencuka...kunun2 majuk laaa kannn..mogok2 ckit..tp dlm ati mahuuuuuu jmpe....wahahahaha...

Weols tgk cite The Taking of Pelham 123...naseb best cite tu..kalo x, mau lg tmbh cuka muke aku ni haaaa...huhu...
Aku mmg suggest uols tgk cite ni..x bosan..xde mase pn uols nk relek2 or rase mengantok sbb cite die full of actions...suspen tu ade la ckit...





Time blk tu, dak encem pn pujuk la aku..wat gaya ala2 manje gitu kannn, soh picit2 tgn la, ngadu demam la..ololo...ciannn...pehtu tlg pump kn tayar kete aku..hik3..aku mmg xreti pump tayar kete..lalala~~
Aku lak cam biasa, men tarik2 tali..lalala...standard pompuan la ske dipujuk...wahahahahaha....(jgn la die bc n3 ni..mampuih....ffuuhhh2...). Tp aku x nafikan pujuk-memujuk ni mmg slh satu kelebihan dak encem..die mudah turunkn ego die...i loike!!hehe..



Well, at least mlm td je la gado nyeee, no ungkit2 after this...x kuasa lak aku nk gado lame2 psl gbr merepek tu...as long as die da tau slh die and hopefully die x wat lg, aku trime laa kannn appology die...masing2 da besar, we know where we're going through this relationship..so kalo nk kekal masing2 kna paham and forgive each other right??? aku pn xde la perfect sgt...but i'll tried to be the best....perghhh..dlm demam2 pn mampu wat ayt gwang lg...hoho..


Kal
o uols nk tau aku and dak encem has been together for more than 4 amazing years...ramai gak ty bile nk tawen...kuang3...sile jwb dak encem...tu mslh anda utk pk...lalala~~



p/s: xtau nk lunch ape hr ni...xde selera nk mkn..isk...





Jul 23, 2009

Yasin VS Histeria?????


Ehem2...musti uols agak musykil kan tajuk n3 aku kali ni??huhu...
Nk tau pe cite di sebalik cite???? Truskan bc smpi abes ye...ni bkn cite suspen, merepek atau lawak...tp kisah benar...br je terjd tgh hr td dlm kul 12.45pm bersamaan hr Khamis (tarikh Islam x ingt...ish3)

Mule2 aku nk cite, ade sorg akk kt unit aku keje ni saket kanser ovari, kak Aimi name diberi (ewahh!!). Esok beliau akn menjalani pembedahan....umor akk tu dlm lingkungan 40an laaaaa. Skrg akk tu kt dlm wad sepital PUSRAWI, KL...cian akk tu...so tadiiiii, dept. aku ni (bhg. Demografi) ade la wat bacaan yasin and solat hajat utk doakan akk ni selamat pehtu utk sambut pose (nk pose dh kannn..cpt btol mase berlalu)

Tapiiii bacaan yasin tu hanya utk staff di bhg Demografi je, so wat kt dlm dept weols je la kannn...solat hajat br utk satu jabatan, so dorg wat kt surau besar sket, kt Blok C7 x silap aku...

Pehtuuuu...nk dijadikan cite.....time weols tgh nk bc yasin....mcm biasa la kannnn..ade mukadimah2, selawat2 seme...mcm tahlil gak la kannnn....

Thennnnnnnnnnnnnnnn....abes je bc Al-Fatihah.....tetibeeeeeeeeeeeee.............

huh!!! ni la part suspen nyeeee.....jeng3.....

*

**

***

****

*****

****

***

**

*

Aku terdengar cam ade org jerit2...aku agak blurrrr la tadi kannnn sbb nyeee aku xpnh tgk org histeria dpn aku.....so memule dgr tuuuu aku hengat bunyik hp ke (skrg kn ringtone seme merepek2 je, bunyi baby nanges pn ade), radio rosak ke....adeh....sengal gak aku ni kannn....haha....

Pehtu aku tgk seme bangunn...aku pon ape lg....da t'sedar org tu histeria ghopenyeee...angkt la bontot g jejauh sket....huhu...bkn ape, aku x pnh ade experience cemni...so aku xtau daya tahan bdn aku cane...mmg aku rase aku kuat....tapiiiiii selg bley elak, aku elak la kannnn....

Meremang gak bulu roma and segala bulu2 kt bdn aku ni (oopppsss tersenset laks...ish)...xlps2 mulot aku istighfar...Subhanallah...terkezzut sgt2...pehtu aku trus lupe ayt ape yg fatot aku bc bile dlm situasi cemtu...terkezzutttt la katekann.....sape2 yg pnh mengalami tuuuu maybe akn paham laaa perasaan aku time tuuuu....

Last2...aku bc je surah yasin yg ade kt tgn aku tuh, pehtu bc Al-Fatihah...janji ade gak ayt Qur'an aku bc kannnn...selesai bc, barula rase tenang sket ati aku....tp akk td tu still jerit2 lg...aku xnk la cite detail2 kannnn...wpn uols xknl akk tu, aku pn xbrape nk knl akk tu, tapiii xperlu la aku nk aibkn die.....uols phm2 je la cane situasi owg yg kna histeria ni.....Nauzubillah.....

Then, ustaz yg ketuai bacaan yasin ni xbrape nk arif sgt bab2 mengobat org histeria...so dorg pggl ustaz dr bhg. len....dlm mase tggu ustaz ni, akk tu mcm da senyap.....
Tapiiiiii bile ustaz tu msk je bilek tpt akk td diletakkan, trus die jerit blk...fuhhh...dlm ati aku ckp, "hebat btol ilmu ustaz ni, br tgk muke die da jerit...Subhanallah..."

Ekceli, selain aku, ade la gak org len yg 1st time tgk org kna histeria ni...so kami ramai2, together2 merasa seram aa....hik3...

Time ustaz tu tgh ubt2 akk tu, aku da xlrt nk tggu, nk dgr akk tu jerit2...soooo aku pn berambus....wahaha...saje je alasan nk mengular tuuuuuu...lalalala....
Ade gak pompuan2 len yg rase diri dorg xbrape nk kuat, disuroh duk kt belah luar dept.
Hr ni lak aku mmg ade appointment dgn org...so terpaksa kuar gak...pehtu blk opis da kul 3pm...haha...lebey2 lak kn....

Smpi2 aku ty kt akk kt unit aku ni, kak Ann, "ade solat hajat gak ke td??" ty aku...
"ade, dorg wat kt surau bawah ni je", jwb akk tu.....

Naseb gak ade solat hajat, kirenyeee xde la org pasan sgt kehilangan aku....ngeh3.....
Kak Ann ckp, ustaz tu abes ubt akk yg 'saket' td dlm kul 1++pm...pehtu solat hajat abes dlm kul 2pm....hehe...lame gak aku menghilang....ish3...bkn sengaja ye...terpaksa....da janji dgn org...huhu...

Pada kak Aimi, Yana doakn moga kak Aimi slmt jalani pembedahan, tabahkn diri kak Aimi, yakin pada Allah, insyaAllah semuanya akan selamat....

And pada staff2 Demografi yg len, byk2kan baca Manzil, Ma'thurat ke, ayt kursi ke, sebg pendinding diri...Mak aku pn da pesan soh bwk surah Ma'thurat dtg opis (mak aku mmg fobia sket mende2 ni) tiap pg time dtg opis bc...ye la, kite xtau bala yg akn dtg....Semua tu kuasa Allah...sebg hamba yg lemah, kite kna sentiasa berusaha, berdoa and redha dgn qada' dan qadar...insyaAllah semuanya OK!!

Adk aku bleh plak gelak ble aku cite psl pengalaman aku ni...siot tol!!xjd nk suspen..haha...adk aku ni da byk experience dgn makhluk2 halus lg ghaib ni...huhu...tp die kate die xpnh tgk org histeria, pnh tgk org kna rasuk je...lg manTOP kut...huhu...die kate histeria xde pape sgt..just kna kuatkn semgt je sbb mende tu bley jangkit2....Wallahualam....

p/s: blk keje kompom aku ajak dak encem rayau2 dl smpi mak aku blk keje...wahahaha...penakut gak aku ni sbnrnyeeeee...isk...fadan muke dak encem...hik3...jgn mara aaaa....~~~









Kisah Anak Derhaka


Apa perasaan uols kalo parents uols doakn uols mcm gbr kt ats ni??? bley jd gilo agaknyeee...Subhanallah...
Aku nk share dgn uols story anak derhaka yg aku dpt dr membe aku, mell (thanks 4 ur emel dear).
N3 ni mmg sgt pjg tp harap uols dpt la luangkn mase utk abeskn bc. Nk nangis gak aku bc story ni..isk...layannnnnnnnnnnnnnnnnn!!!



" Hairan saya melihat beberapa orang kampung berkumpul di kedai pada tengah hari itu. 1 September 1994. Serius mereka berbual hingga dahi berkerut-kerut. Lepas seorang bercerita yang lain menggeleng-gelengkan kepala.

Pasti ada sesuatu yang 'besar' sedang mereka bincangkan, kata saya di dalam hati. Setelah enjin motosikal dimatikan, saya berjalan ke arah mereka.

" Bincang apa tu? Serius aku tengok," saya menyapa.
" Haaa...Din, kau tak pergi tengok budak perempuan tak boleh keluar dari kubur emak dia? " kata Jaimi, kawan saya.
" Budak perempuan? Tak boleh keluar dari kubur? Aku tak faham bah," jawab saya. Memang saya tak faham kerana lain benar apa yang mereka katakan itu.

" Macam ni," kata Jaimi, lalu menyambung, " di kubur kat kampung Batu 10 tu, ada seorang budak perempuan tolong kebumikan emak dia, tapi lepas itu dia pula yang tak boleh keluar dari kubur tu. Sekarang ni orang tengah nak keluarkan dia... tapi belum boleh lagi ".

" Kenapa jadi macam tu? " saya bertanya supaya Jaimi bercerita lebih mendalam. Patutlah serius sangat mereka berbual..

Jaimi memulakan ceritanya. Kata beliau, memandangkan semalam adalah hari kelepasan semperna Hari Kebangsaan, budak perempaun berumur belasan tahun itu meminta wang daripada ibunya untuk keluar bersama kawan-kawan ke Bandar Sandakan. Bagaimana pun, ibunya yang sudah berusia dan sakit pula enggan memberikannya wang.

" Bukannya banyak, RM 20 aja mak! " gadis itu membentak.
" Mana emak ada duit. Mintak dengan bapa kamu," jawab ibunya perlahan. Sambil itu dia mengurut kakinya yang sengal. Sudah bertahun-tahun dia mengidap darah tinggi,lemah jantung dan kencing manis.

" Maaak... kawan-kawan semuanya keluar. Saya pun nak jalan jugak," kata gadis itu.
" Yalah, mak tau... tapi mak tak ada duit," balas ibunya.
" RM 20 aja! " si gadis berkata.
" Tak ada," jawab ibunya.
" Emak memang kedekut! " si gadis mula mengeluarkan kata-kata keras.

" Bukan macam tu ta..." belum pun habis ibunya menerangkan, gadis tersebut menyanggah, katanya,
" Ahhh...sudahlah emak! Saya tak mau dengar! "
" Kalau emak ada du... " ibunya menyambung , tapi belum pun habis kata-katanya, si gadis memintas lagi, katanya ;
" kalau abang, boleh, tapi kalau saya minta duit, mesti tak ada! "

Serentak dengan itu, gadis tersebut menyepak ibunya dan menolaknya ke pintu. Si ibu jatuh ke lantai.
" Saida.. Sai.. dddaaa.." katanya perlahan sambil mengurut dada. Wajahnya berkerut menahan sakit.

Gadis tersebut tidak menghiraukan ibunya yang terkulai di lantai. Dia sebaliknya masuk ke bilik dan berkurung tanda protes. Di dalam bilik, dibalingnya bantal dan selimut ke dinding. Dan sementara di luar, suasana sunyi sepi.

Hampir sejam kemudian, barulah gadis tersebut keluar. Alangkah terkejutnya dia kerana ibunya tidak bergerak lagi. Bila dipegang ke pergelangan tangan dan bawah leher, tidak ada lagi nadi berdenyut.

Si gadis panik. Dia meraung dan menangis memanggil ibunya, tapi tidak bersahut. Meraung si gadis melihat mayat ibunya itu. Melalui jiran-jiran, kematian wanita itu diberitahu kepada bapa gadis yang bekerja di luar.

Jaimi menyambung ceritanya; " Mak cik tu dibawa ke kubur pukul 12.30 tadi. Pada mulanya tak ada apa-apa yang pelik, tapi bila mayatnya nak dimasukkan ke dalam kubur, ia jadi berat sampai dekat 10 orang pun tak terdaya nak masukkannya ke dalam kubur. Suaminya sendiri pun tak dapat bantu."

" Tapi bila budak perempuan tu tolong, mayat ibunya serta-merta jadi ringan. Dia seorang pun boleh angkat dan letak mayat ibunya di tepi kubur."

Kemudian gadis berkenaan masuk ke dalam kubur untuk menyambut jenazah ibunya. Sekali lagi beramai-ramai penduduk kampung mengangkat mayat tersebut dan menyerahkannya kepada gadis berkenaan.

Tanpa bersusah payah, gadis itu memasukkan mayat ibunya ke dalam lahad. Namun apabila dia hendak memanjat keluar dari kubur tersebut, tiba-tiba kakinya tidak boleh diangkat. Ia seperti dipaku ke tanah. Si gadis mula cemas.

" Kenapa ni ayah? " kata si gadis. Wajahnya serta-merta pucat lesi.
" Apa pasal," Si ayah bertanya.
" Kaki Saida ni.. tak boleh angkat! " balas si gadis yang kian cemas.

Orang ramai yang berada di sekeliling kubur mula riuh. Seorang demi seorang menjenguk untuk melihat apa yang sedang berlaku.

" Ayah, tarik tangan saya ni. Kaki saya terlekat.... ... tak boleh nak naik," gadis tersebut menghulurkan tangan ke arah bapanya.

Si bapa menarik tangan anaknya itu, tetapi gagal. Kaki gadis tersebut melekat kuat ke tanah. Beberapa orang lagi dipanggil untuk menariknya keluar, juga tidak berhasil.

" Ayah...kenapa ni??!! Tolonglah Saida, ayah.." si gadis menangis memandang ayah dan adik-beradiknya yang bertinggung di pinggir kubur.

Semakin ramai orang berpusu ke pinggir kubur. Mereka cuba menariknya beramai-ramai namun sudah ketentuan Allah, kaki si gadis tetap terpasak di tanah. Tangisannya bertambah kuat.

" Tolong saya ayah, tolong saya.......kenapa jadi macam ni ayah? " kata si gadis sambil meratap.
" Itulah, kamu yang buat emak sampai dia meninggal. Sekarang, ayah pun tak tau nak buat macam mana," jawab si ayah selepas gagal mengeluarkan anaknya itu.

Dia menarik lagi tangan gadis yang berada di dalam kubur tapi tidak berganjak walau seinci pun. Kakinya tetap terpahat ke tanah.

" Emak...ampunkan Saida emak, ampunkan Saida..." gadis itu menangis. Sambil itu dipeluk dan dicium jenazah kiblat. Air matanya sudah tidak boleh diempang lagi.
" Maafkan Saida emak, maafkan , Saida bersalah, Saida menyesal... Saida menyesal.... .. Ampunkan Saida emak," dia menangis lagi sambil memeluk jenazah ibunya yang telah kaku.

Kemudian gadis itu menghulurkan lagi tangannya supaya boleh di tarik keluar. Beramai-ramai orang cuba mengeluarkannya namun kecewa. Apabila terlalu lama mencuba tetapi gagal, imam membuat keputusan bahawa kubur tersebut perlu dikambus.

" Kita kambus sedikit saja, sampai mayat ibunya tak dapat dilihat lagi. Kita tak boleh biarkan mayatnya macam tu aja... kalau hujan macam mana? " kata imam kepada bapa gadis berkenaan.

" Habis anak saya ?" tanya si bapa.
" Kita akan terus cuba tarik dia keluar. Kita buat dua-dua sekali, mayat isteri awak disempurnakan, anak awak kita selamatkan," balas imam.

Lelaki berkenaan bersetuju. Lalu seperti yang diputuskan, upacara pengebumian terpaksa diteruskan sehingga selesai, termasuk talkinnya. Bagaimana pun kubur dikambus separas lutut gadis saja, cukup untuk menimbus keseluruhan jenazah ibunya.

Yang menyedihkan, ketika itu si gadis masih di dalam kubur. Bila talkin dibaca, dia menangis dan meraung kesedihan. Sambil itu dia meminta ampun kepada ibunya dengan linangan air mata. Selesai upacara itu, orang ramai berusaha lagi menariknya keluar. Tapi tidak berhasil.

" Bila dah lama sangat, aku balik kejap untuk makan. Dah lapar sangat. Lepas itulah aku singgah ke kedai ni. Lepas ni aku nak ke kubur lagi. Nak tengok apa yang terjadi," kata Jaimi.

" Aku pun nak pergilah," kata saya. Lalu kami semua menunggang motosikal masing-masing menuju ke kubur.

Kami lihat orang ramai sudah berpusu-pusu di sana . Beberapa buah kereta polis juga kelihatan di situ. Saya terus berjalan pantas menuju kubur yang dimaksudkan dan berusaha menyusup ke celah-celah orang ramai yang sedang bersesak-sesak.

Setelah penat berusaha, akhirnya saya berjaya sampai kebarisan paling hadapan. Malangnya saya tidak dapat melihat gadis tersebut kerana di depan kami telah dibuat kepungan tali. Kubur itu pula beberapa puluh meter daripada kami dan terlindung oleh kubur serta pokok-pokok rimbun. Di dalam
kepungan itu, anggota-anggota polis berkawal dengan senjata
masing-masing.

Nasib saya memang baik hari itu. Dua tiga orang daripada polis berkenaan adalah kenalan saya.

" Pssstt...Raie. ...Raie..Psstt, " saya memanggil, Raie yang perasan saya memanggilnya mengangkat tangan.
" Boleh aku tengok budak tu? " saya bertanya sebaik saja diadatang ke arah saya.

" Mana boleh. Keluarga dia aja yang boleh," jawabnya perlahan-lahan seperti berbisik. Sambil itu dia menjeling ke kiri dan kanan, khuatir ada orang yang tahu.
" Sekejap aja. Bolehlah..." saya memujuk.....

Alhamdulillah, setelah puas dipujuk dia mengalah. Tanpa berlengah, saya menyusup perlahan-lahan dan berjalan beriringan dengan Raie, seolah-olah tidak melakukan apa-apa kesalahan. Namun demikian dada saya berdebar kencang. Pertama, risau & takut dihalau keluar. Kedua, tidak sabar
hendak melihat apa yang sedang berlaku kepada gadis berkenaan.

Selepas meredah kubur-kubur yang bertebaran, akhirnya saya sampai ke pusara yang dimaksudkan. Di pinggir kubur itu berdiri dua tiga orang polis memerhatikan kedatangan saya.

Raie mendekati mereka dan berbisik-bisik. Mungkin dia merayu supaya saya tidak dihalau. Alhamdulillah, saya lihat seorang polis yang berpangkat mengangguk-angguk. Raie terus memanggil saya lalu memuncungkan bibirnya ke arah sebuah kubur.

Bila dijenguk kedalam, dada saya serta-merta terasa sebak. Saya lihat gadis berkenaan sedang duduk di atas tanah kubur sambil menangis teresak-esak. Sebentar kemudian dia memegang tanah berhampiran lahad dan merintih;
"Emak... ampunkanlah Saida, Saida sedar, saida derhaka pada emak, Saida menyesal, Saida menyesal.... .."

Selepas mengesat air jernih yang terus berjejeran daripada mata yang bengkak, gadis tersebut menangis lagi memohon keampunan daripada arwah ibunya. " Emak...lepaskanlah kaki saya ni. Ampunkan saya, lepaskan saya,"
Ditarik-tariknya kaki yang melekat di tanah namun tidak berhasil juga.

Saya lihat bapa dan adik-beradiknya menangis, di pinggir kubur. Nyata mereka sendiri tidak tahu apa lagi yang hendak dibuat untuk menyelamatkan gadis berkenaan.

" Sudahlah tu Saida...makanlah sikit nak ," rayu bapanya sambil menghulurkan sepinggan nasi juga segelas air. Si gadis tersebut langsung tidak mengendahkan. Malah memandang ke atas pun tidak. Dia sebaliknya terus meratap meminta ampun daripada arwah ibunya.

Hampir menitis air mata saya melihat Saida. Tidak saya sangka, cerita datuk dan nenek tentang anak derhaka kini berlaku di depan mata.

Begitu besar kekuasaan Allah. Memang betullah kata para alim ulama, dosa menderhakai ibu bapa akan di balas 'tunai'.

Malangnya saya tidak dapat lama di sana . *****a 10 - 15 minit saja kerana Raie memberitahu, pegawainya mahu saya berbuat demikian. Mahu tidak mahu, terpaksalah saya meninggalkan kubur tersebut. Sambil berjalan kedengaran lagi Saida menangis dan meratap " Ampunkan saya emak,
ampunkan saya, Ya Allah, lepaskanlah kakiku ini, aku bertaubat, aku insaf..."

Lantas saya menoleh buat kali terakhir. Saya lihat bapa Saida dan adik beradiknya sedang menarik tangan gadis itu untuk dibawa keluar, tapi seperti tadi, tidak berhasil. Saya lihat seorang polis mengesatkan air matanya.

Semakin lama semakin ramai orang berhimpun mengelilingi perkuburan itu. Beberapa kereta polis datang dan anggotanya berkawal di dalam kepungan lengkap dengan senjata masing-masing. Wartawan dan jurugambar berkerumun datang untuk membuat liputan tetapi tidak dibenarkan. Mereka merayu bermacam-macam cara, namun demi kebaikan keluarga gadis, permintaan itu terpaksa ditolak.

Matahari kian terbenam, akhirnya tenggelam dan malam merangkak tiba. Saida masih begitu. Kaki terlekat di dalam kubur ibunya sementara dia tidak henti-henti meratap meminta keampunan. Saya pulang ke rumah dan malam itu tidak dapat melelapkan mata. Suara tangisannya terngiang-ngiang di telinga saya. Saya diberitahu, sejak siang, tidak ada secebis makanan mahupun minuman masuk ke tekaknya. Seleranya sudah mati. Bapa dan adik beradiknya masih tetap di sisi kubur membaca al-Quran, Yassin dan berdoa. Namun telah disebutkan Allah, menderhaka terhadap ibu bapa adalah dosa yang sangat besar. Saida tetap tidak dapat dikeluarkan.Embun mula menitis. Saida kesejukan pula. Dengan selimut yang diberi oleh bapanya dia berkelubung. Namun dia tidak dapat tidur. Saida menangis dan merayu kepada Allah supaya mengampunkan dosanya. Begitulah yang berlaku keesokannya. Orang ramai pula tidak susut mengerumuni perkuburan itu. Walaupun tidak dapat melihat gadis berkenaan tapi mereka puas jika dapat bersesak-sesak dan mendengar orang-orang bercerita.

Setelah empat atau lima hari terperangkap, akhirnya Saida meninggal dunia. Mungkin kerana terlalu lemah dan tidak tahan di bakar kepanasan matahari pada waktu siang dan kesejukan di malam hari. Mungkin juga kerana tidak makan dan minum. Atau mungkin juga kerana terlalu sedih sangat dengan apa yang dilakukannya. Allah Maha Agung...sebaik Saida menghembuskan nafas terakhir, barulah tubuhnya dapat di keluarkan. Mayat gadis itu kemudian disempurnakan seperti mayat-mayat lain. Kuburnya kini di penuhi lalang. Di bawah redup daun kelapa yang melambai-lambai, tiada siapa tahu di situ bersemadi seorang gadis yang derhaka.



Wallahualam....

"Moga2 kita x tergolong dlm anak2 yg derhaka dan dilaknat Allah...Aminnn........."






Jul 22, 2009

Selamatkan HP/iPod yg TERmasuk dlm air



Rasenye zaman skrg ni seme org da memiliki hp sendiri, wpn 2nd hand...pehtu mesti uols ade pengalaman HP/iPod jatoh dlm air la, terkna air la, sengaja campak dlm air la...haha..mane tau kn...tgh gado dgn awek/pakwe, geram sgt hp jd mangsa...ish3....


Tambah2 kalo hp2 uols tu yg arge riban2...baek punyerrrr...kompom histeria kannnn tgk hp kesygn msk air....aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..........TIDAAAAAAKKKKKKKKKKKKKKKKKK!!!

:: tp uols jgn aa jerit cenggini..burok beno ghopenyee...huhu.. ::


tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii...jgn riso...
Kt cni, aku ade tips sket cane nk respon pada hp2 uols yg canggeh-manggeh tuuuu, bile termsk dlm air....b4 that, aku nk ucapkan maceh byk2 pada ayahanda ku sbb send emel ni...mcm biasa la kn..emel2 ilmiah ni mmg ayah aku je anta..owg len????no komen...tettttttttttttt....

Wokeh..emelnyee berbunyi begini...aku translate dlm BM je sbb emel tu in english..huhu..

Bile anda dapati hp/iPod anda msk dlm air....sila jgn panik xmungkin aa xpanik..apola...
Switch off hp anda serta merta (kalo hp tu bernyawa lg)


Pehtu sile berlari-lari anak ke dapur rmh anda nk jln lenggang-kangkung pn bley...



Pehtu sila cari beras...dan rendamkan (btol ke perkataan ni??) hp anda ke dlm beras itu..make sure seluruh hp ditutup penuh dgn beras...sila rujuk pada gbr...
Kalo hp anda jatoh kt tpt selain dr rmh....g je kedai runcit memane, cr beras...paham???


:: gbr ni x tjk hp tu fully covered dgn beras...tp uols ks cover abessss wokeyss ::


Tunggu lebey kurg 24 jam..beras bley serap lebihan air dgn sgt manTOP (yeke??)
Kalo nk kesan lebey cpt, asingkan bateri, pehtu letak bateri dlm bekas yg berlainan..rendam dlm beras gak yeee...

Lps 24 jam uols tgk aa da elok ke blom...tp dlm mase 24jam tu uols xleh kuar2kn hp tu dr bekas beras tu...biaaaa je die duk c2 diam2 and jgn charge2 hp uols tu dlm ms 24jam tu....ada paham???

Kalo still x berjaya dgn cara ni...g je la bli hp br...rasenye warranty x cover damage yg caused by water.....wahahahaha..

Terus terang aku ckp, aku xpnh try lg mende ni..br tau tips ni td..pehtu trus publish kt cni...hohoho...but it worth trying right??dpd uols abeskn lg riban2 duet uols....wpn uols 'ramai' duet tp xperlu kut nk bazir2...lebey afdal jika uols lanje duet uols dgn bli ole2 utk penunggu blog ini....lalala~~~

Sekian....camat mencuba!! kalo ade yg da try tu story aa sket pengalaman tu yee...jgn kedekut ilmu...hohoho...
Aku tgh byk kojo lak skrg...adeh...xsempt nk blogging2 ni....wuuu~~~
Tata kengkwn...jmpe lg next time ewahh..cam berpisah dgn kekasih lak...huahuahua...







Jul 16, 2009

Rezeki staff Bahagian Demografi

:: aku pn xtau la ape relevannye gbr ni..wawawa ::


Rezeki apakah yg aku maksudkan???adakah kami dpt durian runtuh??duet??(ape maksud durian runtuh sbnrnyee..haha..) cuti selama seminggu tapi gaji still jalan??cuti raya dipanjangkan??adakah kami menang jab. terbaik di jab. Perdana Menteri??wakil Poco-poco??hahaha..merepek dh aku ni...


Sebenarnyeeee aku saje aa nk story, nk kecow kt seme yg tgh hr semlm ade staff kt opis aku ni lanje mkn seme owg dlm dept. aku ni haaa (Demografi dept.)...akk ni aku xtau name die ape dpt anugerah cemerlang so die pn melanje seme staff kt dept. ni...huhu...semlm punyer cite ghopenyee..ish3

Fatotnyeee aku nk pose ganti semlm, tapi sbb aku da dpt info pasal makan2 free ni sejak ari isnin ke selasa tah...xingt lak aku..soooo aku pn batal kan laaa niat aku nk pose..hehe..sempat lg ni nk ganti..insyaAllah...

Makanan yg disediakan sgt la sedap..xtau aa org mane yg msk..janji lidah aku, prot aku leh trime...mmg xsia2 aku tak pose semlm...wahahahaha...


Mcm2 lauk yg ade, ayam msk kicap, udang msk sambal, sambal belacan, ulam2 and daging msk kuah ape tah..haha..tp sedap aa...beverage is bandung+soda aku kureng berminat rase die..huhu..
Buah dorg bg tembikai, kueh2an pon byk..ade yg aku xtau name so aku mls nk type...hoho..kowg nengok la sendiri ye dlm gbr tuuuu....



Syukur dpt mkn free..hehe..maceh la pada org yg lanje and seme yg terlibat menjayakn mkn2 ni..protku mmg kenyang sgt mkn makanan ituuu....Alhamdulillah....


Aku arap akn ade lg mkn2 cenggini..hoho..


*nota pendek* dak encem kate kalo keje gomen ni mmg byk mkn...asal meeting je makannnnnn..xpn ade org lanje...huhu...fatotlaaa prot die maken membesar dgn pantasnyeeeee...pehtu ade ke die slhkan aku sbb bile ngedate je musti nk makan...apola dak encem ni..ish3...meh ks sket lemak2 tu kt yana meh..hohoho...


p/s: mase aku tgh search2 image kt google, tetibe aku ternampak lak gbr ni..aku xpnh tgk lg...so saje aa nk ngepost gak kt cni utk tatapan seme...wokeysssss....

:: Maha Suci Allah..aku xtau aa ni gbr superimposed ke real...yg fenting die 'Amazing!!'
bg yg xpnh smpi putrajaya tu, ni la masjidnyee..ramai org lepaks2 cni di mlm hr sbb view die chanteq ::












Jul 15, 2009

Family are The BEST!!



Weekend hr tu aku kuar jln2 dgn parents aku yg terchenta..since adk aku xde (die blaja kt uia Kuantan, skrg bkn musim cuti yeeaa) aku la yg jadi ank emas+kesygn+manja+special+tergedik (erk lebey ni)...


Since aku br je semggu keje, hr2 bgn kul 6am, kalo pose bgn kul 5am..huaaarrghhh!!!
Bile msk weekend jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeww...amek ko!! aku qada' blk tido2 aku yg xcukup tuuuu...wahahahaha..kul 10-11am br bgn...masyaAllah...ape punyerr ank dara la ni kannnnnnnnnnn..ngahahaha...

Hr Sabtu hr tu, aku bgn je tdo, aku tgk parents aku duk cbok siap2, pakai bj lawa2..aku blurr la plak kannnn, "dorg ni nk g mane??" ckp aku dlm ati....

Aku pn wat deekkkkk je la kannn..siap leh men2 tenet lg...tetibe ayh aku bising soh mandi cpt...Lg la blurrrr...almaklum la br bgn tdo..enjin2 kt otak aku ni blom fanazzz lg..huhu..


aku: nk g mane mak??

mak: g kenduri laaa..


aku: huh??kenduri?? pesal xckp??xtau pown..
sape kawen?? (haa bertubi2 aku 'tembak' mak aku..hoho)


mak: Heh, mak dh ckp mggu lps lg laaa..
cucu Sarimah kawen...


aku: aik...ble mase mak ckp??mane ade..ish3...
sape Sarimah??


mak: ade la mak ckp..tu la awk mak ckp xdgr..
Sarimah pelakon tu..kwn sekola ayh...ayh aku sekola kt SEMSAS dl


aku: ade ek??hehe...
erm xknl la sape tu..(pelakon veteran..umo die skrg da 60++)


mak: g la siap cpt..da kul brape ni...

aku: *br terhegeh2 nk g mandi..lalalala*




Dlm kul 1 gak br gerak dr umah..huhu..
Kenduri ni dorg wat kt dewan Felda Jln Semarak kt KL nuunnnn...Kalo time2 weekend ni, name KL tu opkos la jemmmmm kannnn...

Sooo smpi kt dewan tu nk dkt kul 2pm...Ramai gak manusia dh name pon kenduri kawen kan..apola..

Sesmpi je ayh aku trus carik kengkwn die...fuhhhhh syok plak tgk org tue2 ni jmpe kengkwn...hehe..meriah je...
Almaklum la jarang jmpe..ade yg lame xjmpe...

:: kwn cr gak, makan wajib juge yeaa...masing2 da lapo ni..hehe..ni la my beloved parents..mmuah2.. ::

p/s:: food yg D'Felda ni msk mmg sedap..sedap sgt..huhu..


Sbnrnyeee tn rmh utk wedding ni membe sekola ayh aku. Sooo ramai la kwn2 sekola die dtg..ade setgh tu x pnh jmpe since abes sekola...korang bygkannnnn da brape belas/puloh taun x jmpeeee...tp leh knl lg muke...dasyat dorg ni...


:: aku lupe lak nk amek gbr time dorg tgh peluk2, excited glerr jmpe membe lame..huhu ::


Alumni sekola ayh aku ni plak sgt2 laaaaaa aktif....dorg mmg cr blk seme ex-students sekola tu...
Kalo ade pembaca2 blog aku ni penah sekola kt SEMSAS, Pahang ni,
sile la komen aku..bley aku knlkan kowg dgn pengerusi alumni...huhu...

We ol lepaks kt dewan tu smpi kul 5pm..biasa la kan laki ble da jmpe membe, tmbh2 membe yg lame glerrr or payah glerr nk jmpe...mule la teringt nostalgia lame la, borak psl biznes la..mcm2...sonok tgk org tue2 reunion..huhu...cano la aku agaknyeee da tue sok jmpe kengkwn...huhuhu....

Fatotnyeee majlis abes kul 4pm..tp tn rmh mmg da mtk permission dgn org kt Felda tuh extend smpi kul 5++pm....Fenat dh aku nengok katerer2 tuh kemas2 meja, makanan seme, tp weols xreti2 nk bgn...hahaha...pehtu asek mtk air je..letihhh borak2...haussss woooo....
Dh aa xdpt amek gbr dgn Sarimah tuuuu sbb time die ade aku dgn mak aku g smyg kt surau..adeh...ble blk je dewan dorg kate Sarimah da blk..hurm...xlarat agaknyee..org tue kannn...xpe la...xde rezeki..
Dlm kul 5 lebey tu br la seme reti nk bgn...ish3...

Thennn...destinasi seterusnyaaaaaa ialah........
rmh macek aku kt Ampang...we ol g smyg Asar kt c2. Pacek aku dr Segamat pn ade dtg gak. So kire kumpl kt Ampang dl...

Then gerak g umah pacek aku kt Gombak lak..area2 uptown Danau kota nunnnnn...hoho...
Die ajak dinner kt umah die..

Tujuan dinner kt rmh pacek aku is utk jmpe dgn sedara2 belah mak aku yg dtg dr Indon..ar
wah nenek aku pure Indon yeaaaa..so aku ni kire ade mix indon jugak laa...wahahaha...vangga2!!

Aku pnh la jmpe dorg ni time aku form 3..mase tu arwah nenek aku idup lg..mak aku saje a ajak g visit kg kt Indon (Kampar) nk ks generasi batch aku ni knl dgn sedara2 kt sane..

So skrg kire da 9-10 taun gak xjmpe dorg..windu2...wpn bkn seme org2 kg aku tu dtg mesia, tp dpt jmpe dgn adk pada arwah nenek aku pon jadi la...
Tgk je muke die, berdegup jantong aku..tetibe jd windu glerrrrrrr dgn arwah uwo (gelaran bg nenek)...muke dorg cam lebey kurg je...isk...

"Moga uwo ditempatkan bersama2 golongan org2 yg soleh & solehah...aminnnnn..."

:: dr kiri-- mak E, aku, mak Onga, Uwo ochiok (adk pada arwah nenek aku), mak and udo Tina ::


:: Gbr dgn si licik copia ni mmg 'wajib' amek yeea..huhu..kecik2 da ske posing2..ish3..naseb tomey..hoho.. ::


:: ni la makanan2 masakan org2 Kampar, Indonesia...kalo kt mesia, maybe kedai2 yg ade mskan Padang ade lauk2 cenggini ::



Time makannn seme x hengat dunia..yg mane kunun2 dlm proses diet pown melantakkkk gak..haha....sbb lauk2 die sgt sedap and mmg payah nk jmpe kt mesia...pehtu bkn seme org terror msk lauk2 ni..tp mak aku bley je nk msk2 kannnn...heh3...


:: ni la antara lauk2 yg sukar dpt kt mesia kecuali dua yg bwh tu..huhu...ompok tu mmg mskan org Kampar..xtau la kalo ade yg pnh dgr..die ikan msk dgn ape tah..tp rase die pedas+masam+manis...haaa..imagine2..sedapppppp..nyumm..nyumm ::


Pas makan seme jd ular sawaaa...ish3...naseb aku mkn sepinggan je, xde la mls sgt nk gerak..huhu..


Then we ols pown borak2 la kannnn dgn sedara2 yg dtg tuuu, ty kaba, cite mcm2...dlm kul 10++pm cemtu br blk sbb seme da ngantok..kekenyangan...hoho..

Weols juge ade plan utk g visit kg di Kampar next year..maybe raya skali kt sane..mesti ramai glerrr sedara2 kt sane yg weols xknl...adoiii...cedey2...


**Pada uwo ochiok, moge2 uwo sehat sentiasa (die blk Kampar semlm, xtau kul brape). Yana syggggg sgttttt2 dgn uols...tp xde rezeki utk kenal lebey rapat sbb terpisah dgn sempadan dan laut..huhu...moge2 kite dpt jmpe lg yeee...maybe dpt raye skali nnt.Trimas sudi dtg Mesia...mmmuaaahh2!!!!**


p/s: fuhhhhhh payah btol nk haplod 1 n3..3-4 hr br leh publish....ish3...mcm xde ms sgt lak nk on9 skrg....adeh la....













Jul 14, 2009

Kenapa Kita Perlu Balik Kerja Awal...???




Baca pelan- pelan dan penuh penghayatan. (baru boleh feel...hehe)




Aku terlanggar seorang asing semasa berjalan,
"Oh maafkan saya, saya tak perasan"

Katanya "Maafkan saya juga,
Saya tak nampak saudara"

Kami amat bersopan dan saling menghormati,
Kami saling melambai sambil berlalu pergi,




Tetapi di rumah lain pula ceritanya,
Bagaimana kita melayan orang tersayang, tua dan muda???


Lewat petang, tika memasak makan malam,
Anak lelaki kecilku berdiri di dapur secara diam-diam..



Bila berpaling aku hampir melanggarnya jatuh,
Jerkahku, "Jangan buat kacau di sini, pergi main jauh-jauh"



Dia berlalu pergi, hatinya hancur luluh dan beku,
Aku tak sedar, bertapa kasarnya kata-kataku,



Sedangku berbaring di katil mendengar musik,
Terdengar suara halus datang membisik,

"Bila bersama orang tak dikenali,
Begitu bersopan dan merendah diri,
Tetapi ahli keluarga tersayang, sering dimarah dan dicaci",

"Cubalah kau pergi lihat di lantai dapur,
Kan kau temui bunga-bungaan berterabur",

"Itu adalah bunga-bunga dibawanya untuk kamu,
Dia memetiknya sendiri, kuning, biru dan unggu",

"Dia berdiri senyap agar jadi kejutan buat kamu,
Kamu tak pernah sedar airmatanya yang datang bertamu",

Pada tika ini, aku merasa amat kecil sekali,
Airmataku mencurah ibarat air di kali,



Senyap-senyap ku kebiliknya, dan melutut di katil,
"Bangunlah, anakku, bangunlah si kecil"

"Apakah bunga-bunga ini dipetik untuk mak?
Dia tersenyum, "Adik terjumpanya belakang rumah di semak"

"Adik memetiknya kerana ia cantik seperti ibu,
ibu tentu suka terutama yang unggu,

"Maafkan ibu, atas sikap ibu hari ini,
Ibu tak harus menjerkah kamu, sebegini,



Katanya,"Oh, ibu, itu tak mengapa,
Adik tetap sayang ibu melebihi segala,

Bisikku, "Anakku, ibu pun sayang kamu,
dan ibu suka bunga itu, terutama yang unggu,





FAMILY

Adakah kamu sedar, sekiranya kita mati hari ini,
syarikat tempat kita berkerja akan senang-senang mendapat pengganti,
dalam hanya beberapa hari?

Tetapi keluarga yang kita tinggalkan,
akan merasa kehilangan kita sepanjang hayat.

Jadi apakah maksud yang tersirat?

Tahukah anda makna "FAMILY"?
FAMILY = (F)ATHER (A)ND (M)OTHER (I) (L)OVE (Y)OU


" HARGAILAH KELUARGA ANDA”




p/s: Trimas pada cik Murni Ali sbb meng'forward' kn emel ni pada saya...renung2kanlah...